• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/26

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

26 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Millainen tiede Fysiikka on

Fysiikka on kokeellinen tiede, koska lähes kaikki fysikaalinen tieto pohjautuu perimmiltään havaintoihin ja mittauksiin.

Mallintaminen

Ilmiön yksinkertaistaminen fysikaalisesti ja matemaattisesti hallittavaan muotoon.

Teoreettinen fysiikka

Ilmiöitä tarkastellaan puhtaasti matemaattisin menetelmin, ilman käytännön mittaustapahtumaa.

Fysiikan perustutkimus vs soveltava tutkimus

Perus: tutkitaan luonnonilmiöiden fysikaalista perustaa tavoittelematta välitöntä käytännön hyötyä tai soveltamisen mahdollisuutta.


Soveltava: etsitään perustutkimuksen pohjalta uusia ratkaisuja eli innovaatioita olemassa oleviin tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin.

Teoreettinen ja kokeellinen fysiikka vuorovaikutus

Teoreettinen fysiikka selittää kokeellisen fysiikan saamia tuloksia, ja toisaalta se ennustaa uusia ilmiöitä, jotka pitää pystyä varmentamaan jälkikäteen kokeellisesti ennen kuin teoria voidaan hyväksyä.

Klassinen vs moderni fysiikka

Klassinen: alkoi 1600-luvulla. Mekaniikka, lämpö, valo, sähkö ja magnetismi


Moderni: nykyfysiikan keskeiset teoriat eli suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka syntyivät 1900-luvun alkupuolella. Näihin teorioihin perustuvaa fysiikkaa kutsutaan moderniksi fysiikaksi.

Luonnonlain synty

Fysiikka on tärkeää koska

Yleissivistys, laitteiden kehittyessä elintaso ja elinolosuhteet paranevat. Auttaa ymmärtämään elinympäristömme muutoksia ja auttaa näkemään teknologian tarjoamat mahdollisuudet kestävälle kehitykselle.

Automaatio

Siirsi monet ruumiillisesti raskaat ja vaaralliset työt koneiden tehtäviksi. Ihmiselle jäi toimintojen valvominen, suunnittelu, koneiden rakentaminen ja huoltaminen sekä tuotekehitys

Teknologia

Sellaisia toiminnallisia tarkaisuja, jotka pohjautuvat erilaisiin laitteisiin ja menetelmiin. Se tieto, jonka Fysiikan tutkimus on tuonut, on teknologian välityksellä helpottanut ihmisen elämää monella tavalla ja lisännyt hyvinvointia. Myös tiedohankinta ja uuden tiedon käyttöönotto ovat muuttuneet teknologian kehittyessä. Sen avulla voimme suojella elinympäristöämme sitä uhkaavilta vaaroilta ja korjata sille jo aiheuttamiamme vahinkoja.

Fysiikka ja luonto

Fysiikan lait selittävät kaiken, mitä luonnossa tapahtuu. Esim. Nousuvesi, sateenkaari, Auringon ja tähtien säteily. Kun ymmärrämme luonnonlakien sisällön, voimme soveltaa lakeja käytännön ongelmien tarkaisemiseen.

Fysiikka jatko-opinnot ja työt

Luonnontieteet, lääketiede ja tekniikka. Fysiikka liittyy mm. Lääkärin, insinöörin, arkkitehdin, kemistin, fysioterapeutin ja biologin opintoihin.

Suure

Ominaisuus, joka voidaan mitata.

Suureen tunnus

Suureilla on sovitut tunnukset eli lyhenteet, jotka usein tulevat englannin kielestä. Esim. Nopeuden tunnus on v, massan m ajan t. Suureiden tunnukset kursivoidaan painetussa tekstissä.

Yksikkö

Suureen mittatulos ilmoitetaan yksikön avulla. SI-järjestelmän mukainen pituuden perusyksikkö on metri ja ajan sekunti. Suureen yksikkö merkitään hakasulkeiden [ ] avulla. "Ajan yksikkö on sekunti" merkitään [t] = 1 s.

Vektorisuureet ja skalaarisuureet

Vektorisuureilla on sekä suuruus että suunta. Esim. Nopeus, kiihtyvyys, voima.


Skalaarisuureilla on vain suuruus. Esim. Aika, lämpötila ja massa.

Karkea virhe

Mittavälinettä on käsitelty epätarkoituksenmukaisesti ja väärin tai on tapahtunut lukemavirhe. Paljastuvat usein tuloksia vertaillessa. Selvästi virheellisen mittatuloksen voi jättää pois tai mittaus voidaan uusia.

Systemaattinen virhe

Esim. Mittarin asteikkoa ei ole kalibroitu oikein, analogisen mittarin osoitinta luetaan vinosti tai mittaus olosuhteiden vaihtelu (lämpötila, ilmanpaine, ilman kosteus). Vääristää tulosta aina samaan suuntaan ja siksi usein vaikea havaita.

Satunnainen virhe

Jokaisessa mittauksessa, ja sen olemassaolo voidaan todeta toistamalla sama mittaus useaan kertaan. Satunnaista virhettä voidaan pienentää suorittamalla mittaus tietokoneen avulla esim. Sähköinen ajanotto juoksukilpailussa.

Mittatulos

Koska jokaiseen mittaustulokseen liittyy epätarkkuutta, mittaustulos on aina likiarvo.

Mittaustarkkuus

Kertoo, miten luotettava mittaus on. Riippuu tilanteesta. Esim. Koulumatkaa mitatessa tarkkuudeksi riittää minuutti, mutta juoksukilpailussa aikaa mitataan 0,01 sekunnin tarkkuudella.

Mittaustulos lasku

Mittaussarjan mittaus virheen laskeminen

SI-järjestelmä

Mittaustulosten maailmanlaajuinen vertailtavuus vaatii, että mittaustulokset esitetään samaa yksikköjärjestelmää käyttäen. SI-järjestelmä on luonnontieteiden käyttämä yksikköjärjestelmä.

Perussuure vs johdannaissuure

SI-järjestelmässä tietyt suureet on sovittu riippumattomiksi perussuureiksi. Esim. Pituus, massa, aika ja sähkövirta. Perusyksiköt ja omat tunnukset. Esim. Massan tunnus on m ja yksikkö kilogramma.


Muut suureet määritellään toisten suureiden avulla. Näitä nimetään johdannaissuureiksi. Esim. Keskivauhti v =s/t on johdannaissuure. Johdannaisyksikkö johdetaan suureen määritelmän avulla. Esim. [v] = [s]/[t] = 1m/1s = 1m/s. Usein johdannaisyksiköillä on oma erityisnimi. Esim. Voiman yksikkö newton. 1 N = 1kgm/s2.

M/s - > km/h

Kerro 3,6. Toiseen suuntaan jaa 3,6.