• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/13

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

13 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Mitä lampulle tapahtuu, kun paristot kytketään sarjaan/ rinnan?

Sarjaan: jännite kasvoi ja lamppu hehkuu huomattavasti kirkkaammin kuin yhdellä paristolla.


Rinnan: lampun kirkkaus ei muutu

Pariston jännite

Paristossa tapahtuvat kemialliset reaktiot synnyttävät pariston toiseen napaan (miinusnapaan) elektronien eli negatiivisen varauksen ylimäärän. Toiseen napaan (plusnapaan) syntyy puolestaan elektronien vajaus eli positiivinen varaus. Varauksien ero aiheuttaa napojen välille jännitteen. Tunnus U ja yksikkö voltti (V).

Jännitelähde

Synnyttää suljettuun virtapiiriin sähkövirran. Lähde- tai napajännite.

Lähdejännite

Kuormittamattoman jännitelähteen jännite. Jännitelähde on kuormittamaton, jos sitä ei ole kytketty mihinkään laitteeseen. Esim. Pariston tapauksessa lähdejännitteen pariston napojen välille saavat aikaan pariston sisällä tapahtuvat kemialliset reaktiot.

Napajännite

Kun jännitelähde liitetään suljettuun virtapiiriin, se aiheuttaa tähän sähkövirran. Jännitelähteen sanotaan silloin olevan kuormitettu, jolloin sen jännite on napajännitettä. Napajännite on hieman pienempi kuin lähdejännite. Paristossa napajännitettä pitää yllä pariston sisällä tapahtuvat kemialliset reaktiot.

Akku

Laite, joka varastoi energiaa kemialliseksi energiaksi. Akussa kemialliset reaktiot synnyttävät jännitteen napojen välille, kuten paristossakin. Akun varauskyky ilmaistaan (milli)ampeeritunteina. Akun etu paristoon verrattuna on se, että se voidaan ladata tyhjenemisen jälkeen aina uudelleen.

Eri paristojen jännitteitä

Sormuparisto 1,5 V, neppariparisto 9 V. Pariston jännite voi olla myös 12 V.

Paristot kytkettynä sarjaan + lamppu virtapiiri katso kuva ja lue teksti

Aurinkopaneeli

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä vain silloin, kun niihin tulee riittävästi valoa. Hyvissä olosuhteissa aurinkopaneelin (150 cm x 70 cm) teho voi olla 140 W. Aurinkopaneelilla voi ladata 12 voltin akkua, josta saa tarvittavan jännitteen esim. Valaistukseen tai 12 voltin jännitteellä toimivalle jääkaapille. Aurinkopaneelin tuottama tasajännite voidaan muuttaa invertterillä 230 V vaihtojännitteeksi.

Voltan pari

Sähkökemiallinen pari. Jännitteen syntyminen Voltan parissa aiheutuu kemiallisista reaktioista, joita levyissä tapahtuu liuoksen vaikuttaessa niihin. Sinkki liukenee suolahappoliuokseen ja luovuttaa siihen positiivisesti varautuneita sinkki-ioneja Zn2+. Sinkkilevystä tulee parin miinusnapa. Kuparilevy luovuttaa elektroneja liuoksen vetyioneille. Kuparilevystä tulee siis parin plusnapa.

Lämpöpari

Kun kaksi eri metallista valmistettua lankaa liitetään peräkkäin toisiinsa ja liitoskohtaa lämmitetään, elektroneja siirtyy metallista toiseen, jolloin lankojen vapaiden päiden välille syntyy jännite. Jännitteen suuruus riippuu lämpötilasta. Tällaista jännitelähdettä kutsutaan lämpöpariksi. Käytetään esim. Lämpömittareissa.

Jännitteen mittaaminen

Jännitemittari kytketään tutkittavan laitteen rinnalle. Jännitemittarin läpi kulkee mahdollisimman pieni sähkövirta, minkä ansiosta mittari ei oleellisesti muuta virtapiirissä virtaavan sähkövirran suuruutta. Jännitemittari ilmaisee aine omien napojen välisen jännitteen. Jännitemittarin sisäinen resistanssi on suuri.

Jännitehäviö

Jännitehäviöllä tarkoitetaan suljetussa virtapiirissä olevan komponentin napojen välistä jännitettä. Saadaan mitattua kytkemällä jännitemittari virtapiirissä olevan laitteen, kuten lampun tai vastuksen, napoihin.