• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/25

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

25 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Milloin virtapiiri on suljettu?

Virtapiiri on suljettu, kun siinä oleva jännitelähde ylläpitää sähkövirtaa.

Mikä aiheuttaa suljettuun virtapiiriin sähkövirran?

Pariston napojen välinen jännite, joka syntyy pariston sisällä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden seurauksena.

Jos haarautumattomassa virtapiirissä olevien lamppujen lukumäärä kasvaa, ne..

... Hehkuvat himmeämmin, koska silloin virtapiirissä kulkee pienempi sähkövirta.

Miten kompassin neula reagoi läheisessä johtimessa kulkemaan sähkövirtaan?

Kun johtimien paikat paristossa vaihdetaan, kompassineulan suunta kääntyy vastakkaiseksi. Kompassineula ilmaisee johtimen ympärillä olevan magneettikentän suunnan. Tämä suunta riippuu sähkövirran suunnasta.

Sähkövirran suunta

On sovittu, että sähkövirran suunta virtapiirissä jännitelähteen ulkopuolella on jännitelähteen plusnavasta miinusnapaan.

Mitä sähkövirta on?

Sähkönjohteissa ja kiinteissä aineissa sähkövirta on yleensä elektronien liikettä, kaasuissa ja nesteissä myös ionien liikettä. = varattujen hiukkasten liikettä.

Elektronien liikesuunta

Vastakkainen sähkövirran suunnalle eli miinusnavasta plusnapaan. Sähkövirran suuntasopimus tehtiin ennen kuin elektroni oli löydetty.

Tasavirta

DC (direct current). Sähkövirta kulkee virtapiirissä koko ajan samaan suuntaan. Esim. Paristosta saatava sähkövirta on tasavirtaa.

Vaihtovirta

AC (alternating current). Sähkövirran suunta vaihtuu jaksollisesti. Sähköverkosta saatava virta on vaihtovirtaa.

Johteet

Aineita, joissa on runsaasti vapaasti liikkumaan pääseviä elektroneja, kutsutaan johteiksi. Johteet johtavat sähköä eli niissä voi kulkea sähkövirta. Sähköjohtimet valmistetaan johteista, kuten metalleissa.

Miksi vapaat elektronit johtavat sähkövirtaa?

Vapaat elektronit ovat satunnaisessa lämpöliikkeessä, jolloin elektronien liike kaikkiin suuntiin on yhtä todennäköistä. Kun metallijohdin kytketään jännitelähteeseen, jännite kytkeytyy samaan aikaan kaikkialle piiriin ja johtimen sisälle syntyy sähkökenttä. Sähkökentän synnyn seurauksena vapaat elektronit kaikkialla johteessa alkavat liikkua hitaasti keskimäärin samaan suuntaan eli kohti jännitelähteen positiivista napaa. Liike jännitelähteen positiivista napaa kohti on hieman yleisempää kuin negatiivista napaa kohti = sähkövirta.

Elektronien rajanopeus

Elektronit törmäilevät johteessa toisiinsa ja paikallaan pysyviin positiivisiin ioneihin. Ne menettävät törmäyksissä jatkuvasti energiaa. Elektronit saavuttavat nopeasti keskimääräisen johdemateriaalista riippuvan rajanopeuden, jolla ne liikkuvat.

Sähkövirta lasku

Sähkövirran mittaaminen

Virtamittari kytketään sarjaan komponentin kanssa siten, että mitattava virta kulkee mittarin läpi sen plusnavasta miinusnapaan. Virtamittari ei vaikuta kulkevan sähkövirran suuruuteen.

Sähkönjohtavuus aineiden luokittelu

Aineet luokitellaan johteisiin, eristeisiin ja puolijohteisiin. Johteissa vapaat, varatut hiukkaset toimivat varauksenkuljettajina. Eriste on aine, jossa ei ole vapaita varauksenkuljettajia tai niitä on erittäin vähän. Puolijohteiden sähkönjohtavuutta voidaan muuttaa esim. Valon avulla.

Esimerkkejä johteista, eristeistä ja puolijohteista

Johde: Hiili ja metallit, kuten kupari ja alumiini.


Eriste: posliini ja muovi.


Puolijohde: pii ja germanium.


Sähkövirran vaikutukset

Säteilyvaikutus, lämpövaikutus, kemiallinen vaikutus ja magneettinen vaikutus.

Sähkövirran säteilyvaikutus

Sähkövirta saa hehkulampun kuumenemaan niin voimakkaasti, että lamppu säteilee valoa. Myös ledien valo syntyy sähkövirran vaikutuksesta (ei kuumenemisen takia).

Sähkövirran lämpövaikutus

Kun leipiä paahdetaan leivänpaahtimessa, havaitaan sähkövirran lämpövaikutus. Lämpövaikutusta käytetään hyväksi esim. Vedenkeittimissä ja saunan kiukaan vastuksissa.

Sähkövirran kemiallinen vaikutus

Elektrolyyteissä sähkövirta aiheuttaa kemiallisia reaktioita. Elektrolyytti johtaa sähköä, kun se on liuotettu johonkin liuottimeen. Esim. Naulan pinnan kuparointi ja korujen kultaus ovat esimerkkejä kemiallisesta vaikutuksesta.

Galvanointi

Menetelmä, jossa kappale - esim. Rautanaula - pinnoitetaan sähkökemiallisen prosessin avulla.

Veden elektrolyysi

Veden elektrolyysissä sähkövirta aiheuttaa veden hajoamisen hapeksi ja vedyksi.

Sähkövirran magneettinen vaikutus

Havaitaan kompassineulan suunnan muutoksena. Kun sähkövirta kulkee johtimessa, sen ympärille syntyy magneettikenttä, johon lähellä oleva kompassineula reagoi. Esim. Sähkömagneetti on esimerkki sähkövirran magneettisesta vaikutuksesta. Rautaesineitä voidaan nostaa sähkömagneetin avulla.

Kirchoffin 1. Laki

Virtapiirissä haarautumaan tulevien sähkövirtojen summa on yhtä suuri kuin haarautumispiisteestä lähtevien sähkövirtojen summa

Sähkö ihmisessä