• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Malli

Yksinkertaistus tutkittavasta ilmiöstä. Mallit laaditaan tunnetun tiedon ja mittaustulosten perusteella. Mallien avulla selitetään ilmiöitä ja tehdään niistä ennusteita

Graafinen tasoitus

Pistejoukkoon sovitetaan kuvaaja, joka kulkee mahdollisimman hyvin pistejoukon kautta. Tätä menetelmää kutsutaan graafiseksi tasoitukseksi. Sen avulla voidaan vähentää yksittäisten mittausten virheiden vaikutusta lopputulokseen, ja siten pienentää mittaus virheen vaikutusta.

Interpolointi ja ekstrapolointi

Interpolointi: kuvaajalta määritetään arvoja havaintopisteiden väliltä.


Ekstrapolointi: kuvaajaa jatketaan alueelle, josta ei ole mittaustuloksia. Perustuu oletukseen, että tutkittavan ilmiön riippuvuus muuttujasta jatkaa samaa käyttäytymistä kuin mittausalueella.

Ohjeita graafisen mallin laatimiseen

Matemaattiset mallit

Kuvaavat suureiden välisiä riippuvuuksia. Ilmaistaan suureyhtälöiden avulla.

Lineaarinen malli

Esim. Aineiden massan ja tilavuuden riippuvuuden graafinen malli on suora. Kun suureiden riippuvuus kuvataan suoralla, kyseessä on lineaarinen malli.

Fysikaalinen kulmakerroin

Hiekan ja mullan massojen riippuvuuksia tilavuudesta kuvaa origon kautta kulkevat suorat. Molemmissa tapauksissa massat ovat suoraan verrannolliset tilavuuteen: m ~ V. Verrannollisuus voidaan esittää muodossa m=kV, jossa k on verrannollisuuskerroin. Sitä sanotaan kuvaajan fysikaaliseksi kulmakertoimeksi.

Fysikaalinen kulmakerroin voi määritellä uuden suureen

Esim. V, m-koordinaatistossa fysikaalinen kulmakerroin kuvaa massan ja tilavuuden suhdetta. Tätä suhdetta nimitetään tiheydeksi, ja sitä merkitään kirjaimella rhoo. Aineen tiheyden matemaattinen malli voidaan esittää muodossa


m = (rhoo)V

Fysikaalisen kulmakertoimen määritys

Tiheys

Aineen tiheys on (rhoo) = m/V, jossa m on aineen massa ja V tilavuus.


Tiheyden yksikkö on kg/m3, myös g/cm3

Tasainen liike

Kun kappale liikkuu suoraviivaisesti vakionopeudella, sen liikettä sanotaan tasaiseksi. Tasaisessa liikkeessä oleva kappale kulkee samapituisina aikaväleinä aina yhtä pitkät matkat. Esim. Valo etenee tyhjiössä suoraviivaisesti ja vakionopeudella. Tasaisen liikkeen kuvaaja on t, x- koordinaatistossa suora (t=aika, x=paikka) ja t, v- koordinaatistossa vaakasuora suora (t=aika, v=nopeus).

Vauhti

Liikkeen suuntaan ei kiinnitetä huomiota ja vain kuljetun matkan pituudella on merkitystä. Kun haluamme kuvailla juoksijan suoritusta yleisurheilukilpailussa, puhumme vauhdista. Liikkeen suunnalla ei ole merkitystä, ainoastaan sillä, miten vauhdikkaasti matka on taittunut.

Nopeus

Vauhti ja liikkeen suunta.

Keskivauhti

Usein sekä vauhti että liikkeen suunta muuttuvat matkan aikana. Usein riittää kuitenkin tieto, miten liike on edennyt keskimäärin. Tätä kuvataan keskivauhdilla. v=s/t, jossa s on kappaleen kulkema matka ja t matkaan kulunut aik eli liikkeen kesto. Yksikkö m/s.