• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/24

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

24 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Stemmingen hebben invloed op ons gedrag. Ondanks dat het bekend is dat stemmingen ons gedrag beïnvloeden is er lange tijd geen aandacht aan besteed binnen het onderzoeksgebied OG.

Hoe komt dat?
Dit komt

-ten eerste door de mythe van de rationaliteit en
-ten tweede door het feit dat emoties van allerlei aard als ontwrichtend werden beschouwd.
Affect kan worden omschreven als een ........

Emoties kunnen omschreven worden als ......

Stemmingen zijn evenals emoties gevoelens, alleen hebben stemmingen geen .......

Emoties zijn vaak vluchtiger dan stemmingen. Daarnaast zijn emoties altijd ........

De mogelijkheid bestaat wel dat emoties .......
Affect kan worden omschreven als een begrip waar een breed scala aan menselijke gevoelens onder passen.

Emoties kunnen omschreven worden als intense gevoelens voor iemand of iets.

Stemmingen zijn evenals emoties gevoelens, alleen hebben stemmingen geen prikkels uit de omgeving nodig.

Emoties zijn vaak vluchtiger dan stemmingen. Daarnaast zijn emoties altijd bepaalde reacties die een persoon of een gebeurtenis bij je oproept.

De mogelijkheid bestaat wel dat emoties omslaan in stemmingen. Maar andersom is ook mogelijk. Als je in een
slechte bui bent kun je een emotie nog intenser beleven als wanneer je die stemming niet had gehad.
Affect kan worden omschreven als
een begrip waar een breed scala aan menselijke gevoelens onder passen.
Emoties kunnen omschreven worden als
intense gevoelens voor iemand of iets.
Stemmingen zijn evenals emoties gevoelens, alleen hebben stemmingen geen
prikkels uit de omgeving nodig.
Emoties zijn vaak vluchtiger dan stemmingen. Daarnaast zijn emoties altijd
bepaalde reacties die een persoon of een gebeurtenis bij je oproept.
De mogelijkheid bestaat wel dat emoties omslaan in stemmingen. Maar
andersom is ook mogelijk. Als je in een
slechte bui bent kun je een emotie nog intenser beleven als wanneer je die stemming niet had gehad.
Emoties vinden hun oorsprong in de hersenen, in het
limbisch systeem.

Als het limbisch systeem redelijk inactief is, dan zijn mensen vaak op hun gelukkigst. Als het systeem actief wordt gaan negatieve emoties de positieve overheersen.
Het limbisch systeem kan eigenlijk als een soort lens gezien worden waardoor je bepaalde gebeurtenissen
interpreteert. Intensiteit heeft betrekking op het feit dat mensen verschillend reageren op dezelfde emotieopwekkende prikkels.
Hoe iemand op emotieopwekkende prikkels reageert kan afhankelijk zijn van iemand zijn persoonlijkheid, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Niet alle emoties doen zich even vaak of duren even lang. De duur en frequentie kunnen wisselen of veranderen. Vaak wordt er gedacht dat emoties rationeel denken in de weg staan, maar
het tegenovergestelde is waar. Emoties zijn juist cruciaal voor rationeel denken. Volgens evolutionair-psychologen hebben we emoties ontwikkeld, omdat ze een doel dienen. Dit geldt voor zowel positieve alsmede negatieve emoties. Emoties leveren erg veel informatie over ons begrip van de wereld om ons heen.
Stemmingen worden veroorzaakt door een aantal hoofdbronnen:
- Persoonlijkheid:
- Dagen van de week en tijd van de dag:
- Weer:
- Stress:
- Sociale activiteiten:
- Slaap:
- Lichaamsbeweging:
- Leeftijd:
- Geslacht:
- Persoonlijkheid:
een persoon zijn persoonlijkheid maakt hem/haar vatbaar voor bepaalde emoties en stemmingen. Emoties zelf kunnen in intensiteit verschillen, maar ook de manier waarop individuen de intensiteit van hun emoties ervaren verschilt.
- Dagen van de week en tijd van de dag:
in het weekend hebben mensen de beste stemmingen. Stemmingen zijn ook gebonden aan de tijd van de dag. Mensen hebben de beste stemming halfweg tussen waken en slapen. Dit betekent dat mensen ’s ochtends vaak een minder goede stemming hebben, dat deze in de loop van de dag verbeterd en vervolgens ’s avonds weer bergafwaarts gaat.
- Weer:
ondanks dat veel mensen denken dat het weer invloed heeft op een persoon zijn stemming, is dit niet in zijn geheel waar. Een persoon zijn stemming hangt eigenlijk helemaal niet samen met de weercondities. Er is hier sprake van illusoire correlatie: mensen veronderstellen een verband tussen twee gebeurtenissen die in werkelijkheid helemaal niet bestaat.
- Stress:
stress beïnvloedt zowel de emoties alsmede mensen hun stemmingen. Vaak leidt stress tot het ervaren van meer negatieve emoties.
- Sociale activiteiten:
sociale activiteiten hebben weinig effect op de negatieve stemming, en verbeteren juist de positieve stemming. Er is sprake van een tweeledig effect: mensen in een positieve stemming gaan opzoek naar sociale interacties, maar anderzijds zijn sociale interacties ook de reden dat mensen in een goede bui raken. Zelfs de gezondheid kan voordeel hebben bij sociale interacties.
- Slaap:
een gebrek aan slaap kan de stemming van mensen beïnvloeden. Slaap van slechte kwaliteit of minder slaag leiden tot ontregelde besluitvorming en het moeilijker kunnen beheersen van emoties.
- Lichaamsbeweging:
lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op een persoon zijn/haar stemming. De effecten zijn er wel, maar ze zijn niet zo heel sterk. Er moeten dus geen wonderen worden verwacht.
- Leeftijd:
leeftijd is van invloed op je stemming. Het is namelijk gebleken dat naarmate mensen ouder worden ze minder negatieve gevoelens hebben. Perioden met positieve stemmingen duren daarnaast ook langer. Emotionele ervaringen verbeteren naarmate de leeftijd vordert.
- Geslacht:
vrouwen kennen een grotere emotionele expressie. Emoties worden intenser beleefd door vrouwen en zowel positieve als negatieve emoties worden tentoon gespreid. Het verschil tussen mannen en vrouwen betreffende het uiten van emoties kan worden gezocht in het doormaken van een ander socialisatieproces, het beter kunnen duiden van hun eigen emoties en de behoefte van vrouwen aan goedkeuring van anderen.
Emoties kunnen worden beperkt door culturele of organisatorische invloeden. Bij een organisatie verricht een werknemer niet alleen fysieke of mentale arbeid, er wordt ook
emotionele arbeid verricht. Dit is het geval als een werknemer bepaalde emoties moet tonen in de omgang met anderen. Emotionele dissonantie kan een zware tol eisen van werknemers in een organisatie.

Het betekend dat werknemers een bepaalde emotie voelen maar deze niet mogen uiten en tegelijkertijd een andere emotie moeten tonen naar de buitenwereld. Emotionele dissonantie kan uiteindelijk leiden tot een burn-out of tot emotionele uitputting.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de uiting van emoties en de beleving van emoties.

Enerzijds zijn er de beleefde emoties, de gevoelens die een persoon werkelijk heeft, en anderzijds zijn er de geuite emoties.
De geuite emoties worden door de organisatie nuttig geacht voor een bepaalde functie. Geuite emoties zijn aangeleerde emoties. Voor het tonen van valse emoties zal geacteerd moeten worden: oppervlakte-acteren of diep-acteren.
Emotionele intelligentie betekent dat mensen hun eigen emoties kennen en daarnaast ook in staat zijn om de emoties van anderen te duiden. Er zijn vijf verschillende onderdelen te onderscheiden wat betreft emotionele intelligentie:
-sociale vaardigheden;
-zelfbewustzijn;
-empathie;
-zelfsturing en
-zelfmotivatie.
Het begrip emotionele intelligentie kan goed worden toegepast bij gedrag in organisaties. Het begint reeds bij
de selectieprocedure voor nieuw personeel. Daarnaast spelen ook stemmingen en emoties een belangrijke rol bij gedrag in organisaties.