• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/11

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

11 Cards in this Set

  • Front
  • Back
De meest lastige dingen waar managers mee te maken krijgen in een organisatie zijn
mensen.
Een manager kan pas effectief zijn als hij/zij inzicht heeft in het gedrag
van mensen. Om succesvol management te bereiken zijn technische vaardigheden belangrijk, maar zeker niet voldoende. Managers moeten ook bedreven zijn in interacties met mensen.
Gedrag in organisaties kan ook wel omschreven worden als de invloed die
individuen,
structuren en
groepen

hebben op menselijk gedrag in organisatie. De Engelse benaming voor gedrag in organisaties is ook wel organizational behaviour (OG). Het doel van gedrag in organisaties is het verbeteren van de effectiviteit van organisaties. Van gedrag kan niet gezegd worden dat het willekeurig is. Aan het gedrag van een individu liggen juist bepaalde fundamentele wetmatigheden ten grondslag.
Iedere persoon mag zichzelf een gedragsonderzoeker noemen, omdat je
van jongs af aan bezig bent met het bestuderen van gedrag van anderen en daar een interpretatie van probeert te geven. Constant wordt er gelet op wat mensen doen en vervolgens probeer je te begrijpen waarom ze dat gedrag vertonen.
Gedrag is voorspelbaar. Met behulp van de systematische benadering van gedrag kan gedrag op een redelijk nauwkeurige manier
voorspeld worden. Systematisch onderzoek betekend dat je verbanden tussen verschijnselen gaat onderzoeken, oorzaak en gevolg probeert toe te kennen en vervolgens een conclusie proberen te trekken.
hoe wordt Gedrag in organisaties kan ook wel genoemd
toegepaste gedragswetenschap worden genoemd. Dit
betekent dat verschillende gedragswetenschappen bijdragen aan gedrag in organisaties;

sociologie,
psychologie,
politicologie,
sociale psychologie en
antropologie.
Psychologen geven de voorkeur aan ......
Bij de sociale psychologie worden begrippen uit de ......
De sociologie richt zich op ........
Bij antropologie wordt er aandacht besteed aan .......
Psychologen geven de voorkeur aan het bestuderen van individueel gedrag. Het is de wetenschap die het gedrag van dieren en mensen graag wil verklaren, meten en veranderen.

Bij de sociale psychologie worden begrippen uit de sociologie en de psychologie met elkaar gecombineerd. Er wordt gekeken naar de manier waarop mensen elkaar beïnvloeden.

De sociologie richt zich op het bestuderen van mensen in relatie tot hun cultuur of sociale omgeving.

Bij antropologie wordt er aandacht besteed aan verschillende samenlevingen. Deze samenlevingen worden met elkaar vergeleken om meer kennis te kunnen vergaren over de mensen en hun activiteiten.
Ondanks dat de mens een complex wezen is, is het toch mogelijk om een redelijk nauwkeurige verklaring en voorspelling te geven van het menselijk gedrag. Dit komt door de
contigentievariabelen. X leidt tot Y, maar alleen onder de voorwaarden die in Z worden gespecificeerd. Z wordt dan gevormd door de contigentievariabelen. Contigentiefactoren kunnen ook wel gezien worden als contextuele factoren, een begrip dat in Nederland iets bekender is.
De taak van de leidinggevende is onder meer veranderd, omdat
de wereld een soort van werelddorp is geworden waarbij landsgrenzen geen belemmering meer zijn voor het verkopen van producten. Managementpraktijken behoren rekening te houden met de waarden van de verschillende landen waarbinnen een organisatie opereert. Sommige landen leggen de nadruk op kapitalistische waarden, maar niet overal in de wereld wordt deze nadruk op prijs gesteld.
Een fundamenteel probleem wat momenteel heerst in de Westerse organisaties is het hanteren van
een pluriform personeelsbestand. Hoe pluriformer het personeelsbestand, des te heterogener is de organisatie. Door pluriformiteit van het personeelsbestand kan de manager niet langer zijn visie behouden van iedereen op dezelfde manier behandelen.
Wat moet er ook Vanwege de pluriformiteit aangepast moeten worden?
de secondaire arbeidsvoorwaarden zullen aangepast moeten worden binnen organisaties, om aan de behoeften van de verschillende werknemers te kunnen voldoen. Wel of niet goed anticiperen op pluriformiteit kan grote gevolgen hebben voor een organisatie.