• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/45

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

45 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Förklara innebörden av begreppet ”egenutvecklade system” och vad som är kännetecknande för verksamheten/verksamhetsmiljön där dessa system används. (2p)

Det är ett system som byggs från grunden och omfattar systemstöd för en, flera eller alla funktioner i en verksamhet.



De är vanligtvis inte förberedda för att integreras med andra informationssystem, utan sådan integrering kräver särskild utvecklingsarbete.



De är utvecklade för en specifik verksamhets/enhets/kunds behov och speciella förutsättningar, möjlighet att utveckla efter egna behov (medel till hög förändringstakt). Kräver i stor utsträckning en egen utvecklingsavdelning, risk för personberoende.



Vanligt inom transaktionsintensiva verksamheter där IT-stöd är avgörande för den dagliga verksamheten, t.ex. distans- finanssektorn och hos myndigheter (Skatteverket, Försvarsmakten, Polisen).


Förklara innebörden av begreppet ”standardsystem” och vad som är kännetecknande för verksamheten/verksamhetsmiljön där dessa system används. (2p)

En standardiserad programvara/systemlösning i form av mer eller mindre färdiga system, som har utvecklats av en leverantör för att motsvara flera kunders behov i en eller flera funktioner i verksamheten, t.ex. OLF-system (order, lager och fakturering).



Det har förinställbara parametrar för kundanpassning och det krävs vanligtvis förändring i kundens affärsprocesser.



Integreras inte lätt med andra informationssystem, särskild utvecklingsarbete krävs för det.



Vanligt inom starkt nischade branscher och inom små och medelstora företag.

Förklara utifrån ett flertal aspekter innebörden av begreppet ”affärssystem” [AS], hur de systemmässigt/arkitetorsikt principiellt är uppbyggda, och vad som är kännetecknande för verksamheten/verksamhetsmiljön där dessa system används (3p)

Affärssystem är en mjukvara som integrerar alla informationsflöden (t.ex. försäljning, produktion, ekonomi, personal, kundinformation) inom en organisation.


Genom en enda databas samlar affärssystemet all data i form av applikationer som stödjer i princip alla aktiviteter inom företaget och administrerar dessa.



Den hanterar funktioner inom företaget men kan även samarbeta med system utanför företaget.



Affärssystemet kan vara orienterad mot ekonomistyrning, materialflödesstyrning eller vanligtvis bådadera, kan även vara orienterade mot varuproduktion eller tjänsteproduktion.



Vanligt inom medelstora och stora tillverkningsföretag.

Förklara innebörden av och exemplifiera begreppet/en masterdata/stamdata respektive metadata inom ramen för affärssystem. (2p)

Metadata (Datadefinieringsspråk, DDL) beskriver för databashanteraren bl.a. vad det är för data som läggs in, när man laddar en databas och hur data skall organiseras och lagras i databasen. Detta resulterar i en relationsdatamodell som sedan datamanipuleringsspråket (DML) kan bearbeta med frågor/exekveringar.



Masterdatan är själva hårddatan (t.ex. kundnamn, produktnamn, lönesummor) som lagras i de olika tabellerna i relationsdatamodellen.


Förklara innebörden av och exemplifiera begreppet ”Enterprice Application Integration (EAI)”. Relatera begreppet även till affärssystem. (2p)

En systemarkitektur med en integreringsmotor/programmodul/API som integrerar verksamhetens informationssystem (egenutvecklade och/eller standardssystem).



Brukar kallas ”svarta lådan” då integreringsmotorn inte bygger på öppna standarder.



Risk för redundant data då verksamhetens databaser inte integreras.

Förklara utifrån ett flertal aspekter innebörden av begreppet/en Datalager/Data Warehouse/Business Intelligence relaterat till ”affärssystem” [AS ]. (2p)

Man för över data ur alla viktiga produktionssystem till en historikdatabas, ett datalager.



Man organiserar data lämpligt så att det går snabbt att ställa frågor och få svar.



Man riskerar med detta sätt inte att ”störa” produktionssystemen.

Förklara innebörden av och exemplifiera begreppet ”Datorbaserat informationssystem”. (2p)

En enda uppsättning av hårdvara , mjukvara , databaser , telekommunikation , människor , och rutiner utformade för att samla in , bearbeta och lagra data till information.

Förklara utifrån ett flertal aspekter innebörden av begreppen Managemet Information System [MIS], och Decision Support System [DSS], samt hur dessa förhåller sig till ”affärssystem” [AS] och Datalager/Data Warehouse. (2p)

MIS Är egenutvecklade och/eller standardsystem och utgör ett stöd för problemlösning, analys, planering och beslut, hämtar ofta data från verksamhetens egenutvecklade och/eller standardsystem.



De brukar samla data om både interna och externa faktorer.



Har oftast fastställda rutiner, rapporter, etc och brukar ha upp till 1-2 års verksamhetsperiod.



DSS har en hög grad av interaktivitet där användaren efter behov kan generera rapporter, göra analyser för att lösa problem och för att underbygga beslut.



• Höga krav på användarens ”datorkompetens”
• Är egenutvecklade och/eller standardsystem, är en typ av MIS



Data Warehouses är en typ av DSS.


Förklara utifrån ett flertal aspekter innebörden av och exemplifiera vad det innebär om data i en databas är ”redundant” respektive ”inkonsistent”. (2p)

Redundant data innebär att samma uppgifter/data finns lagrat på olika platser i databasen (eller på flera olika fysiska enheter) vilket riskerar leda till att den blir motsägelsefull (inkonsistent). Det finns då en risk att aktualiseringar av en viss uppgift inte uppdateras på alla ställen den finns.



T.ex. i en databas med ett tabellfält som heter kundadress och innehåller gatuadress, postnummer, ort är det lätt att redundans uppstår eftersom kundadress är ett icke-atomärt värde (är ej ett odelbart värde).

Vad är kännetecknande för problem vid införande av ”affärssystem” [AS]? (5p)

Språkförbistring mellan de anställda (experterna på verksamheten) och leverantören/konsulten (experterna på affärssystemet).



Förändring av handlingsutrymme, vissa arbetsuppgifter kan bli mindre viktiga med det nya systemet vilket kan leda till att användaren inte känner sig motiverad att stödja implementeringen utan motverkar den istället.



Arbetssättet förändras vilket kan leda till motstånd från användarna som är vana vid ”det gamla vanliga” sättet/systemen.



Implementeringen är ofta dyrare än väntat ofta pga utbildningen av personal som även kan medföra försämrad produktivitet då personalen inte är på plats som vanligt.



Om någon inom verksamheten som har stor makt ställer sig negativ till användandet av det nya systemet kan han/hon dra med sig resten av användarna (t.ex. genom att agera passivt eller sprida negativa rykten om det nya systemet).


Redogör, på maximalt en sida, om [1] vad en relationsdatabas är för något och [2] för fördelar med att lagra all erforderlig data i en relationsdatabas i förhållande till att fördela samma data i flera relationsdatabaser och/eller i flera andra lagringsformer för datalagring. (4p)

Det är ett databashanteringssystem (DBHS) som ligger på den logiska/konceptuella nivån i databassystemarkitekturen.


En datamodell som beskriver vad för data som läggs in i databasen/erna och hur data skall organiseras och lagras i databasen (metadata). Med hjälp av detta kan datamanipuleringsspråket (DML, DDL) ställa frågor till- och göra uppdateringar av data i databasen/erna.


Redundans (dubbellagring) av data och därmed även inkonsistens (motstridiga uppgifter) kan undvikas med ett DBHS.


Data kan delas av alla användare, dataintegritet kan upprätthållas.

Vilka affärsmässiga motiv/orsaker finns det för att införa ”affärssystem”? (3p)

Ekonomiska fördelar genom att integrera alla funktioner till ett enda stort system, vilket långsiktigt är mindre dyrt än att underhålla flera mindre system.



Uppnå en förbättrad effektivitet och en ökad konkurrenskraft.



Underlättar beslutsfattande och stödjer utvecklingen inom ett företag.

Ange fyra vanligt antal förekommande/använda ”affärssystem” [AS] för verksamheter


(1 000 – 10 000 anställda). (2p)


> 10 – Pyramid, 24Seven, Office, Fortnox


100 - 200 – MS NAV, Monitor, Visma Business, SoftOne


500 - 1 000 – MS AX, Jeeves, Agresso


5 000 – Infor M3, IFS, IBS, Oracle JD
100 000 – SAP, Oracle E-Business Suite


Redogör, utifrån olika aspekter och på maximalt en sida, för principiella fördelar och nackdelar (inte skillnader) mellan ett [AS] affärssystem, i förhållande till att välja flera [ES/SS] egenutvecklade system och/eller standardsystem, som en jämförelse inför val av endera ”systemstöd”.


Jämförelsen ska göras gentemot att respektive ”systemstöd”, endera ett [AS] eller flera [ES/SS], båda kravmässigt/innehållsmässigt ska omfattat samma funktionella innehåll/stöd. (7p)

AS ger ett mer strömlinjeformat dataflöde i verksamheten vilket ökar effektiviteten.



Flera ES/SS inom en organisation är ofta inkompatibla med varandra.



Ofta påverkar AS företagets strategi, kultur, organisering då man behöver följa vissa på förhand definierade processer trots att viss anpassning av systemen görs. Detta är kostsamt i både tid och pengar.



AS har höga implementationskostnader vilket man undkommer bättre med flera ES/SS.



AS för med sig en risk då det endast är en systemleverantör och ett specifikt system (vad händer vid konkurs hos leverantören?)



AS kan användas till att integrera system hos olika organisationer i samverkan (inter-organisatorisk dimension).



Kravet på teknisk kompetens (personberoende?) är högre vid val av framför allt ES, men även vid flera SS (förståelse av dataflödet inom verksamheten) än vid AS.


Vilka nackdelar finns det med affärssystem? (3p)

Affärssystem är dyra både att skaffa (inköp) och hålla i drift då mycket kostnader går åt till t.ex. konsultexpertis.



Eftersom alla inom en organisation har tillgång till all information krävs procedurer vid korrigeringar för att inte riskera att användare själva ändrar på information.



Implementering av affärssystem leder ofta till att arbetssätt förändras vilket kan leda till motstånd från användarna att behöva ändra på nuvarande arbetssätt.

Redogör, på maximalt en sida, för principiella skillnader mellan [1] egenutvecklade system, [2] standardsystem och [3] affärssystem. (6p)

Egenutvecklade system byggs från grunden och kräver en stor grad av egeninsats.



Standardsystem är en mer eller mindre färdiga programvara som efter viss anpassning kan användas direkt i ett företags verksamhet.



Affärssystem är ett standardiserat veksamhetsövergripande systemstöd (dvs inkluderar alla funktioner i verksamheten).



Egenutvecklade system och standardsystem är inte förberedda för att integreras med andra informationssystem (kräver särskilt utvecklingsarbete) medans affärssystem integrerar alla sina informationssystem.



Egenutvecklade system är vanligt hos distans- och finanssektorn samt inom myndigheter, standardsystem är vanligt hos små och medelstora företag och affärssystem är vanligt hos medelstora och stora tillverkningsföretag.


Backup av servrar är viktigt i allmänhet och databaserna till våra affärssystem i synnerhet. Varför? (3p)

Om någon server går ner är det viktigt att kunna återställa data till dess tidigare tillstånd så smidigt och med så lite förluster som möjligt.



Data med produktion, ordrar, försäljning, finansiella beräkningar mm är mycket känslig data och om dessa förloras kan det skada kundrelationer och innebära stora kostnader i extra personalarbete, minskad (stoppad?) produktion mm.

Definiera begreppet systemstrukturering. (2p)

Det är själva arbetet (processen) med skapa en viss IS-arkitektur, att avgränsa IS och beskriva deras samverkan.


Detta kan ske planerat eller adhoc-mässigt (lösa problem när de uppstår).

Definiera begreppet arkitekturstrategi. (2p)

Synsätt (inkl olika begrepp och värderingar) på informationssystem och informationssystemarkitektur i organisationen.



Principer och riktlinjer för hur man skapar en informationssystemarkitektur.



Förebildlig beskrivning av informationssystemarkitektur (design-/lösningsideal).



Dessa tre delar (tänkande, riktlinjer för tillvägagångsätt, förebild) går givetvis in i varandra.


DET ÄR TRE INTEGRERANDE DELAR I ARKITEKTURSTRATEGI.

Definiera begreppet informationssystemarkitektur (2p)

Med IS-arkitektur menas hur man inom en organisation fördelar information och informationshantering i olika IS och därmed avgränsar dessa, samt även hur ansvar för detta fördelas.

Nämn två problem/anledningar till varför det kan finnas behov av systemstrukturering (2p)

För att undvika spaghettisyndromet med dåligt strukturerade, svåröverblickbara, intrasslade informationsöar (IS).



Att följa metoden för systemstrukturering resulterar i ett välgrundat val av arkitekturstrategi, vilken skall stödja verksamheten.


Huvudmålsättningen med metoden är att uppnå samstämmighet mellan verksamheten och dess informationssystemarkitektur.

Vad kallas det när man ser systemstrukturering som en separat aktivitet som utförs i samverkan med systemutveckling och förvaltning?


Och vad är dess motsats? (2p)

Arkitekturstrategi.


Motsatsen är att systemstruktureringen utvecklas på ett adhoc-mässigt (man kör på utan någon speciell plan) sätt.

Ett viktigt resultat inom VBS-konceptet är att uppnå oberoende mellan informationssystem. Det finns fyra olika typer av oberoende som är viktiga inom VBS.


Vilka är dessa oberoenden och vad innebär respektive oberoende? (4p)

Funktionellt
Ett funktionellt oberoende innebär att man separerar/avgränsar varje IS-system t.ex. marknad, produktion, distribution (definiera ansvarsgränser). Dock skall dessa kunna arbeta med/lämna meddelanden från/till verksamhetens övriga IS-system.



Tidsmässigt
Varje IS ska fungera utan att andra IS är tillgängliga.



Tekniskt
IS och dess samverkan kan frikopplas logiskt från tekniken.



Utvecklingsmässigt
Verksamhetens IS skall kunna utvecklas med olika verktyg.

I en verksamhet med flera olika informationssystem finns det olika typer av förhållanden mellan systemen. Nämn fyra huvudsakliga förhållanden, eller relationer, som kan råda mellan informationssystemet (4p). Positionera också förhållandena till begreppen samverkansgrad och integrationsgrad (4p).

Enhetliga: Har hög samverkansgrad och hög integrationsgrad.



Sammankopplade: Har hög samverkansgrad och låg integrationsgrad.



Samordnade: Har låg samverkansgrad och har hög integration.



Oberoende: Har låg samverkan och har låg integration

I samband med samverkan mellan datoriserade informationssystem, brukar man tala om tre huvudsakliga alternativ för samverkan. Vilka är dessa tre alternativ av samverkan? (2p)

Registersamverkan enl IRM.



Meddelandesamverkan enl VBS.



Meddelandesamverkan (mellan autonoma IS/komponenter) / Registersamverkan (via gemensamma komponenter) enl PAKS.

Vad är skillnaden mellan systemintegration och systemsamverkan?

Systemintegration är ett begrepp som innebär att flera olika fristående system kopplas ihop för att fungera tillsammans.


För att detta ska fungera skapas en applikation som jobbar mot systemens olika gränssnitt.


Då kan systemen skicka information till varandra automatiskt utan att behöva ha en person som sitter och manuellt matar in denna information.



Systemsamverkan är datautbyte inom organisationen.

Vid en differentierad syn på IS/IT-strategier har IT-managementstrategin två huvudsakliga fokusområden.


Vilka?

• Fokus på IS/IT i organisationen och hur den bör struktureras.
• Fokus på ansvarsförhållande mellan specialist, ledning och användare.



Skall hantera ansvars- och styrningsfrågor, eftersom IS och IT-strategier vanligtvis inte tar hand om det.

Vilka två typer av samverkansprinciper används inom Information Resource Management (IRM) respektive Verksamhetsbaserad systemstrukturering (VBS)?

• IRM: Registersamverkan (via centrala databaser) som sker när olika system utnyttjar gemensamma databaser.



• VBS: Meddelandesamverkan (mellan autonoma system), innebär ett direkt utbyte av meddelande enligt fördefinierat slag.


Meddelandeöverföringen mellan två informationssystem kan ske på olika sätt, tex genom filöverföring, gemensam meddelandebuffert mellan informationssytem, lokala kommunikationssystem inom varje informationssystem eller separata meddelandehanteringssystem.

Zachman Framework och TOGAF är två välkända arkitektuella ramverk.


Nämn ytterligare två välkända arkitektuella ramverk, samt vad respektive ramverk har för huvudsakligt fokus.

DoDAF
Är ramverket för det amerikanska försvars och flygindustrin. Det definierar hur man organiserar företagsarkitekturspecifikationer för USA:s försvarsdepartements olika applikationer. Är välanpassat för stora system och "systems-of systems" (SoSs).



FEA


Federal Enterprise Architecture är företagsarkitekturen för en förbundsregering varav den mest kända är USA:s.


Den främjar gemensam utveckling av allmänna processer och information mellan federala myndigheter och andra myndighetsorgan.

Inom IRM-konceptet ses information som en resurs.


Med den synen på information följer några viktiga grunder för hur information skall hanteras.


Vilka är dessa, och vad innebär respektive grund?

Planeras
Med hjälp av datamodellering.



Anskaffas
En gång vid källan.



Lagras
På ett sätt som möjliggör att alla kan nå informationen vid behov.

Inom IRM, VBS respektive PAKS finns det en del skillnader i synen på ett antal viktiga aspekter inom systemstrukturering.


Gör en jämförelse mellan de tre strategierna med avseende på ”Det mest grundläggande”, ”Samverkansprincip” och ”Ansvar för informationssystem”.


Redovisa jämförelsen för en aspekt i taget. (6p)

Det mest grundläggande
IRM - Data,
VBS - Ansvarsstrukturen
PAKS Verksamhetsprocesser



Samverkanprincip
IRM har centrala databaser och lokala applikationer
VBS har autonoma samverkande system
PAKS Autonoma, samverkande och (ibland) gemensamma komponenter



Ansvar för informationssystem
IRM - Centraliserat, dataadministratör.
VBS - Företagsledning
PAKS - Samverkansbeslut mellan resursansvarig, processansvarig och IS/IT ledning

När man arbetar med arkitekturell matchning mellan verksamhetsarkitektur och IS-arkitektur finns det ett antal centrala frågeställningar som behöver fokuseras.


Ge exempel på sådana frågeställningar för respektive område (verksamhetsarkitektur och IS-arkitektur) (4p).


Vid matchning av de två områdena finns det ett flertal designdimensioner att ta hänsyn till. Nämn två av dessa (2p).

Verksamhetsarkitektur
- Hur avgränsar vi verksamhetsmiljön?
- Hur definierar vi en verksamhetsdomän?



IS-arkitektur
- Hur definierar vi ett informationssystem?
- Vilka system har vi / skall vi ha?



2st designdimensioner:


Standardiserat ← Formalisering → Unikt/differentierat



Samlat ← Spridning → Utspritt

PAKS-konceptet bygger på inspiration från flera olika områden, bl a IRM och VBS.


Nämn de tre andra teoretiska hörnpelarna och förklara kortfattat vad dessa innebär. (6p)

Process


Fokuserar "horisontella" processer i verksamheten (vad som görs) istället för en vem som bestämmer.



Aktivitets


Kommunikativt handlande - Överföra beskrivningar av verkligheten.



Komponentsbaserad


Objektorientering - sammanhålla data och dess funktionalitet till en helhet (objekt).


Vad är informationssystemet i en informationssystemarkitektur? (2p)

Det är de olika delarna av organisationens informationshantering.
Är system för datorbaserad hantering av information.


Systemstrukturering kan antingen ske genom strategisk design eller ad-hoc.


Vad innebär systemstrukturering som strategisk design? (6p)

Systemstrukturering enligt strategisk design ses som en separat aktivitet som behöver utföras i konstruktiv samverkan med systemutveckling och systemförvaltning.


De systemstrukturerungsbeslut som har fattats på ett designmässigt sätt skall vara vägledande för enskilda systemutvecklings- och systemförvaltningsinsatser.
Utformning av enskilda informationssystem sker utifrån strategiskt fattade beslut om systemarkitekturen.
Till skillnad från ad-hoc mässig systemstrukturering som “göms” i systemutveckling och det är olika systemutvecklingsinsatser som konsekvensmässigt skapar systemarkitekturen.
Man behöver riktlinjer för ett strategiskt arbetsätt, en arkitekturstrategi.


Genom IRM-konceptet vill man undvika ett antal konsekvenser när det gäller information och informationshantering. Nämn, och beskriv, tre av dessa. (6p)

Enligt den datadrivna ansatsen vill man undvika att information hålls arkiverad längre än nödvändigt i databasen. Detta för att inte riskera att inaktuell information finns och används.



På samma sätt vill man undvika att användbar information ej utnyttjas trots att den finns tillgänglig.



Omvärldsförändringar skall heller inte kräva omstrukturering av verksamhetens datastruktur.


SOA uppmärksammas ofta för hur det kan skapa en arkitektur med stora fördelar för verksamhet och IT.


Nämn tre tydliga, och ”erkända” fördelar med SOA samt förklara kortfattat innebörden av respektive fördel. (6p)

Sammanbinder verksamhetsprocesser till IT resurser (Metadata spelar en central roll).



Erbjuder en stor grad av flexibilitet för bygge av tjänsteapplikationer (lätt att ersätta en tjänst eller tjänstimplementation, lätt att justera tjänster i enlighet med förändringar i verksamhetsmiljön).



Ger möjlighet att effektivisera affärsprocesser vilket i sin tur medför en kvickare hantering och högre flexibilitet.


SOA tillhandahåller ett sätt att göra affärsprocesserna synligare så att de kan skräddarsys och optimeras för att bättre möta kundens behov av kortare svarstid samtidigt som de bibehåller en hög kvalitetsnivå och pålitlighet.

Det finns ett antal generella krav som kan ställas på ett informationssystem, som också kan ses som generella krav på en informationssystemarkitektur.


Nämn tre sådana generella krav och beskriv innebörden av respektive krav. (6p)

Funktionalitet


En systemarkitektur måste möjliggöra att informationssystem med god funktionalitet kan skapas och ingå i organisationens IS-portfölj.


Välstrukturerade system innebär att man minskar riskerna med att olika typer av fel i informationssystem uppstår.



Förändringsbarhet


Man måste kunna förändra informationssystem utan att det leder till omfattande okontrollerade följdeffekter. Systemarkitekturen måste vara välstrukturerad, så att man kan göra ingrepp i enskilda system samt förändra olika systemsamband.


Man måste successivt kunna byta ut system och ersätta dem med nya.



Begriplighet


Systemarkitekturen får inte vara ett gytter av olika intrasslade informationssystem.


Man måste kunna se var systemgränser går och vad som tillhör vad.


För att systemarkitekturen skall vara begriplig räcker det inte att den är välstrukturerad.


Den måste också vara dokumenterad och beskriven på ett tydligt sätt.

Vad är det absolut mest grundläggande inom Information Resource Management respektive inom Verksamhetsbaserad systemstrukturering? (2p)

IRM följer en avbildningssyn. Informationssystem (och då dess databas) i organisationer ses som en avbild (modell) av verkligheten.


Istället för att titta på verkligheten kan man titta på dess avspegling i databasen.



VBS baseras på informationssystems roll för informationsförsörjning.


Informationssystem uppfattas att ha funktioner för att behandla information och förse verksamhet med information.



Inom IRM betonas att informationssystemet skall ge en korrekt bild av verkligheten.
Inom VBS betonas att informationssystem skall utföra informationsförsörjande funktioner i verksamheten.

Vad har en verksamhets vision för roll i arbetet med strategiutveckling?


Beskriv sammanhang och förklara ett antal grundläggande roller/syften för visionen i strategiutvecklingen. (6p)

Visionens roll i strategiutveckling



• För ihop människor runt en gemensam målbild


• Samordnar individerna


• Utgör ett beslutsstöd
• Bygger grunden för affärsplaneringen
• Underlättar kommunikation
• Utmanar det bekväma nuläget och utvecklar energi
• Gör avvikande beteenden tydliga

Beskriv kortfattat inriktning/fokus för en IS-strategi respektive en IT-strategi. (4p)

IS-Strategi
• Plan som skall styra vad man skall göra med IT
• Fokus på affärer, behov och användning av IT
• Bestämma IT-användning och IS-utveckling



IT-Strategi
• Plan för den teknik som måste implementeras för att IS-Strategin ska kunna följas.

Det finns två olika nivåer, som är viktiga att skilja på, när man pratar om systemarkitektur och arkitekturstrategi.


Vilka två nivåer är det? (2p)

Idealtypisk nivå


Avses hur strategins ideala systemarkitektur är tänkt, vilket kan ses som en teoretisk förebild.



Implementeringsnivå


Avser hur en IS-arkitektur faktiskt ser ut, hur den är strukturerad.

Vad innebär intern strukturering respektive extern strukturering inom arkitekturområdet? (2p)

• Med intern strukturering avses hur man delar upp ett informationssystem i olika mindre beståndsdelar (t.ex. moduler).



• Med extern strukturering avses relationer mellan olika informationssystem.



Gränsdragningarna mellan intern och extern strukturering av informationssystem är svår att göra och beror givetvis på vilken betraktelsenivå på system som man har.

Inom SOA-konceptet finns ett antal grundläggande principer.


Lösa kopplingar mellan tjänster (services) är en sådan princip.


Nämn ytterligare tre grundläggande principer och beskriv kortfattat vad respektive princip innebär. (6p)

”Tjänsteinkapsling”
- Paketera in befintliga resurser.
- Förläng livstiden på de befintliga applikationerna.
- Bevara din investering.



Tjänstekontrakt (plattformsoberoende)
- Ett kontrakt förmedlar information till en kund (tjänstekonsument) hur man får tillgång till och åberopar en tjänst.
- Är den enda dokumentationen/informationen kunden behöver för att åberopa/ta del av en tjänst.



Tjänst som en svart låda
- Gömmer komplexiteten och utförandet från en tjänstekonsument (kund).
- Gör det lättare att ersätta tjänstutförandet (implementationen av tjänsten).

Nämn och beskriv kort två syften (eller anledningar) till behovet av en genomtänkt informationssystemarkitektur. (2p)

• Undvikande av isolerade informationsöar som har problem att förmedla information sinsemellan (spaghettisyndromet).



• Kvalitet för kunder
Väl strukturerade IS bidrar till att öka kundernas kvalitet genom t.ex. bättre produkter, tjänster och service.


De kan även bidra till att man utvecklar nya produkter eller tjänster.