• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/45

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

45 Cards in this Set

  • Front
  • Back

97. ODIFFIERNTIERAD, SMÅCELLIG LUNGCANCER


Cellerna som finns ser primitiva ut ochhar en starkt färgad kärna med mycketlite cytoplasma. Har neuroendokrintursprung och kan därför produceraolika hormoner, t.ex. ACTH. Tenderar attuppkomma i större luftvägar (primära ochsekundära bronki). Myrornas krig.Det är väldigt likt lymfocyter, men vi ser entydlig pleomorfism (olika storlek/utseende) ochäven att parenkymet är helt destruerat.

97. Levermetastas

70. Prostatahyperplasi


Karakteristiskt för prostatahyperplasi:


- Nodularitet (med starkt vidgadeibland sekretfyllda nästan cystiskahålrum med ett onormalt tunntprostataepitel, här ser vi minst tresådana områden)


- Cystiskt vidgade körtlarna


- Variationen mellan körtelrika och körtelfattiga områden (myofibröststroma)

15. Prostatacancer


Maligna tecken i prostata: 1) Körtlar som växer dikt an varandra (utan bindvävsstråk). 2) Mörkt färgade cellkärnor. 3) Nodularitet 4) Cystiskt vidgade körtlar 5) Variation mellan körtelrika och körtelfattiga områden

Här kan vi se mörkt färgade cellkärnor med framstående nukleoler(malignitetskriterium). De cancerösa cellerna saknar ocksåbasalcellslager och brukar infiltrera mellan kollagenbuntar. Dom kanantingen ha eller inte ha lumen, beroende på differentieringsgraden, dekan också producera eller inte producera sekret. Är den invasiv växerden in i prostatans fett- och muskellager och eventuellt perineuralt, alltsårunt nerver.

71. LYMFKÖRTELMETASTAS AV HÖGT DIFFERENTIERAD PROSTATACANCER


Här har vi två lymfknutor där den vänstra är fylld av adenocarcinom från prostata (metastas)som 70-80% ersatt den normala lymfkörtelvävnaden. Den högra har mycket fettinlagring.Nästkommande bilder är från den vänstra lymfknutan.

Här kan vi se att lymfkörtelnen har fått en “hålformighet” likt en sil,cribiform, sen ser perforerad ut och inte alls lika solid som dennormalt ska vara. Detta är dålig prognos gällande prostatacancer.Om det inte vore nog finns även periglandulär växt, alltså körtelväxtsom är utanför själva lymfknutan (i fettväv). Egentligen kan vi inte se att det är exakt prostatakörtelvävnad sominfiltrerat, det behövs speciell infärgning.

normal testis

Normal testis medtubuli seminiferi

72. SEMINOMA TESTIS

Normal appendix



7. AKUT GANGRENÖS APPENDICIT

Inflammationen har nått igenom muskellagret -den är gangränös (=genom hela väggen dödvävnad (ä.k. kallbrand), jämför flegmonös:inflammation begränsad till mucosan). Man kan också se att inflammationen är avakut slag då vi främst har granulocyter(veckade med differentierad/lobulerad kärnamed granula i cytoplasma, går att se imikroskop men svårt med virtuellt (nedan))jämfört med en kronisk inflammation som harmer lymfocyter (jämnt färgade olobuleradebollar).

Normal lungvävnad

3. LUNGÖDEM OCH LUNGSTAS

1. Pneumoni


Här ser vi, jämfört medlungstasen, att vi har enmycket ljusare färgadlungvävnad p.g.a. inte såmycket ödem/stas som görden mer solid rosafärgad.Alltså ett helt annat utseendejämfört med lungstasbildeninnan. Alveolernaskapillärer är starkthyperemiska = mer fylldamed blod än vanligt.Exsudatet i alveolernaslumen är fibrinrikt ochinnehåller erytrocyter (seboxad bild) samtgranulocyter.


Fylld med invaderande inflammatoriskaceller. Vi kan vid ytterligare inzoomning se att det rör sig om granulocyter och som vi såg iappendix är det då en akut inflammation - en pneumoni.

28. Tuberkulos


Lunga med tuberkulos har mycket exudas i sig, den är vätskefylld på många ställen. Notera granulomensom är som bollar omgivna av inflammatoriska celler. Det finns även mycket lungvävnad där parenkymet är totalt destruerat (rödcirkel). Kronisk inflammatorisk förändring - för att fastställa TBC behövs speciell infärgning av “syrafasta stavar (till vilkamycobacterium avium hör” som orsakar TBC.

Destruerat lungparenkym

Här ser vi ett granulom, med nekros i mitten som är typiskt för TBC. Inflammatoriskaceller ligger tätt packat runtomkring granulomet. Utan nekros kan man ocksåmisstänka sarkoidos. Dock skall alltid granulom misstänkas vara TBC tills motsatsenär bevisad.

61. Näspolyp

56. HASHIMOTO THYREOIDIT

Här ser man hur många lymfocyter (främst T-lymfocyter) har trängt in i thyroideavävnaden och bryter ner den.Folliklarna är inte alls lika tydliga längre och kolloiden är av mycket ojämn storlek p.g.a. detta. Vissa körtlar ärdilaterade.

Hjärtinfarkt 12-24h

Hjärtinfarkt 24-72h

Hjärtinfarkt 3-10 dagar

Hjärtinfarkt weeks-months

Normal colon

49. Coloncancer

45. MORBUS CROHN

2. GRAV KÖRTELCELLSATYPI MOTSVARANDE CA IN SITUGALLBLÅSA

51. INVASIVT VÄXANDE SKIVEPITELCANCER I ESOFAGUS

24. Leverstas

16. LEVERFÖRFETTNING

53. levercirros

57. HYPER- OCH HYPOTHYREOS/KOLLOIDSTRUMA

Basedows sjukdom

65. Fibroadenom
intrakanikulära mönster

65. fibroadenom


perikanikulärt mönster

104. MORBUS PAGET I BRÖSTVÅRTA

MB. paget



36. INVASIVT VÄXANDE SKIVEPITELCANCER I CERVIX

101. LEIOMYOM I UTERUS

83. ENDOMETRIOSIS INTERNA (ADENOMYOS)

82. MHC (MENORRHAGIA HEMORRHAGICA CYSTICA; GLANDULÄR CYSTISK HYPERPLASI)

Normal övergång