• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/40

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

40 Cards in this Set

  • Front
  • Back
sympatiska och parasympatiska nervsystemen
indelning av det autonoma nervsystemet i två, som i det mesta har motsatt effekt: det sympatiska främjar organets funktion, det parasympatiska hämmar det
(man kan enkelt säga att det sympatiska mobiliserar organismen till ökad beredskap vid t ex stress eller yttre fara; hjärtats slagfrekvens ökar, luftrören vidgas, osv. Det insöndrar adrenalin – katastrofhormon – i blodet, vilket förstärker sympatikusimpulserna. Det parasympatiska har mer lokala effekter, och är viktigt vid bl a tarmtömning och ejakulation)
feromon
ämne med signalfunktion, avges från körtlar och fungerar som kemiskt "språk" mellan individer inom en art, i fortplantningens tjänst, vid orientering eller som varningssignaler – 'alarmämnen'
(studier visar att kroppslukt eller ämnen på hudens yta kan påverka mottagare på olika sätt, ex vid val av partner. Dock oklart om detta är att jämföra med feromonell kommunikation hos andra arter eller om man ska se det som att luktsinnet informerar sig om världen liksom våra andra sinnen)
chakra/cakra
'hjul' eller 'livshjul', centralt begrepp inom hinduism och yogateori
(knutpunkt där kanaler med livsenergi – pranan – korsas, och där den fysiska kroppen möter den postulerade eterkroppen. Huvudkanalen går längs ryggraden, med sju punkter: kronchakrat, det tredje ögat, strupchakrat, hjärt-, solar plexus-, sakral och rotchakrat. Kroppens andliga och fysiska funktioner sägs påverkas av flödet. För jämvikt krävs fritt flöde i alla chakra, och balans mellan rotchakrats 'jordenergi' och kronchakrats 'himmelska energi'. Chakrabalansering uppnås genom bl a asana (ställningar), mediation och pranayama (andningsövningar))
nihilism
filosofisk position som förnekar existensen av något, vanligen värden, eller menar att existensen är utan objektiv mening / intrinsikalt värde
(nihilister anser generellt att moral inte existerar, och alltså inga regler som gör att man kan föredra en handling framför en annan. Termen först i Ryssland om de som med våld ville största tsaren. Vanlig term i rysk litteratur 1860-80. Fick ryktbarhet genom den hänsynslöst antiauktoritära Bazarov i Turgenjevs "Fäder och söner". I "Bröderna Karamazov" fäller brodern Ivan det berömda yttrandet: "Om Gud inte existerar, är allt tillåtet". Både futurismen och dekonstruktionen har kallats nihilistiska)
dopamin
en av de viktigaste neurotransmittorerna i centrala nervsystemet, i synnerhet i hjärnan
(medverkar bl a till att reglera motorik, vakenhet, glädje, entusiasm och koncentration. Överskott i vissa delar av hjärnan är tecken på schizofreni och förekommer ofta vid euforiska tillstånd och psykoser. Underskott kan yttra sig i Parkinsons, rastlösa ben, depression och ADHD. Utsöndras under stress och gör under kortvarig sådan personen mer vaken och motiverad. Under långvarig stress sänks dopaminreceptorernas känslighet vilket ger motsatt effekt. Har också viktig roll i belöningssystemet. Påverkar inte belöningsuppleveslen per se, men viljan till lust och njutning. Uppsökande beteende som följd. Nära samband med sexuell tillgänglighet. Bl a kokain och amfetamin riktar in sig mot belöningssystemet)
axon
det utåtledande utskottet från en nervcell som leder nervimpulsen till målcellen: en annan nervcell, en muskelcell eller en körtelcell
(det är ofta grenat och kontaktar flera målceller. Varierar från någon mm till ca 1 m)
dendrit
kort, förgrenat utskott från en nervcell, fungerar som mottagare för inkommande impulser
(här finns områden som tillsammans med ändpunkter av axoner från andra nervceller bildar kontaktorgan (synapser). Här sker impulsöverföringen, vanligen förmedlad av signalsubstanser. Med åldern minskar dendriterna något i omfång genom att grenar försvinner. Snabbt vid vissa demenssjukdomar)
ottoman
allmänt om vilmöbel, bekväm soffa
(jfr divan, dyschatell. Ursprungligen låg orientalisk vilsoffa utan rygg- och sidostöd)

tyg som används till kappor och möbler

annan benämning på osman, medlem av den lilla turkiska stam som genom att underkuva andra folk bildade det Osmanska riket
(den 600-åriga stormakt som uppstod i slutet av 1200-talet)
dioptri
måttenheten för en lins ljusbrytande förmåga
serotonin
signalsubstans i ett flertal viktiga nervbanor som bl a har att göra med oro–ångest, sömn–vakenhet, illamående, smärtupplevelser och impulskontroll
(läkemedel med effekter på dessa nervbanor används som antidepressiva, men också vid t ex vissa kroniska smärttillstånd, panikattacker, tvångstankar, premenstruella besvär och spelberoende. Ursprungligt syfte att sprida budskap i kroppen om huruvida man befinner sig i en näringsrik eller -fattig miljö, senare mer avancerat om den är gynnsam eller ogynnsam. Antidepressiva får människor att uppleva sin miljö som gynnsam)
histamin
signalsubstans som bl a frigörs vid inflammatoriska och allergiska reaktioner
(frisatt histamin vidgar blodkärl och ökar vätskepassagen från dessa ut i omgivande vävnad vid t ex hösnuva. I lungorna bidrar det till luftrörssammandragningen, slembildningen och slemhinnesvullnaden vid astma. Antihistaminer är läkemedel som blockerar vissa av histaminets effekter)
kosmologi
vetenskapen om universums byggnad
(innefattar i modernt språkbruk även kosmogoni – studiet av universums uppkomst och utveckling. Standardmodellen är 'Big Bang', en våldsam händelse då rummet och tiden uppkom och rummet började expandera från ett gemensamt hett tillstånd i termodynamisk jämvikt. I antropologiskt perspektiv syftar kosmologi på en kulturellt etaberad världsbild, snarare än på studiet av denna. I många kulturer finner man att också uppfattningar om manligt/kvinnligt, moraliska värden och sanningsvärden är inordnade i ett kosmologiskt system)
kosmogoni
en teori eller berättelse om världsalltets ursprung
(kan avse religiösa skapelseberättelser: den mest kända i väst från första Mosebok. Ses ofta som engångsföreteelse, men i flera indiska kosmogonier är världsskeendet ett i oändlighet upprepat cykliskt förlopp. Även om vetenskapliga teorier: idag endast om solsystemets uppkomst, tidigare om hela universums, numera täckt av termen kosmologi)
fatabur / fatbur
förrådsutrymme på större gård för förvaring av kläder och dyrbarheter, ibland som del av huvudbyggnad men oftast fristående
(timrad med utskjutande övervåning har varit karaktäristiskt inslag på svenska herrgårdar. Hus med liknande funktion hos allmogen kallades annars härbre. Av fornsvenska fat för kläder/persedlar och bur för bod)
eklektisk
som försöker förena idéer från olika håll
gendarmeri
militärt organiserad poliskår för ordningens upprätthållande
(från 1800-talet. Idag t ex i Frankrike, Spanien och Rumänien. Främst på landsbygden, men även vid t ex kravaller i städer. Under krig stävjar fältgendarmer ofta oroligheter bakom frontlinjen. Från medeltiden om adelsman i den franske kungens livvakt)
mandrill
art i familjen markattartade apor
(hanarna har klart färgat ansikte i rött och ljusblått och röd bakdel. I regnskogar i bl a Kamerun och Kongo. Utrotninshotad)
slipover
ärmlös, ofta v-ringad, stickad, västliknande tröja
(lanserat som sportplagg för män på 20-talet. På engelska: 'sleeveless sweather')
pullover
långärmad tröja som dras över huvud och armar
(på wikipedia synonymt med tröja)
förslagen
slug, listig; som har lätt att finna på råd
granulat
kornformig råvara i industrin, läkemedelsberedning med läkemedlet i fasta partiklar
(ofta bättre hanteringsegenskaper än fint pulver, som dammar. Bl a för att blästra och för att sug upp farliga kemikalier vid olycka)
paramilitär
militärliknande grupp, t.ex. gränsbevakningsstyrka eller polistrupp, utanför de reguljära militära styrkorna
(ex: legosoldater, gerilla, milis, gendarmeri, polis, SS i Nazityskland)
klackring
ring, vanligen av guld, med plant framstycke eller med en planslipad ädelsten infälld. Bärs av både män och kvinnor. Ofta med initialer, ett vapen eller emblem ingraverat.
(Signetring med sigillstamp ofta utformad som klackring)
helfranskt / halvfranskt band
bokband med pärmar och rygg helt klädda i skinn i ett stycke / bokband med rygg och pärmhörn klädda i skinn
ominös
olycksbådande, ödesdiger
(ex: "Det ominösa förspelet till Andra världskriget")
cardigan
långärmad stickad kofta med knäppning fram, oftast v-ringad
(urspr militärjacka under Krimkriget på 1850-talet, formgivet av Lord Cardigan. Fick dagens utseende 1930-tal. Stort mode på 60-talet efter My Fair Lady. Ofta kallat Higginskofta)
försigkommen
tidig, väl utvecklad för sin ålder, avancerad
(kan ha bibetydelsen alltför avancerad: "De mest försigkomna eleverna hade redan börjat röka)
accession
tillökning
(särskilt om nyförvärv till en samling, ex till ett bibliotek, arkiv eller museum)

folkrättslig term: en stats anslutning till en traktat som tidigare undertecknats av andra stater
syll
bottenstock i trävägg, marknära balk som tjänar som underlag för annan konstruktionsdetalj
(moderna hus har ofta inte bjälke som syll utan läkt som vilar direkt på betongplatta eller -pelare)

annat ord för sliper, som alltså bär upp järnvägsräls
entresol
våning med lägre rumshöjd än byggnadens övriga våningar
(belägen nederst i byggnaden eller som mellanvåning, då kallad mezzanin)
nominellt värde
det kapital som används för ett värdepapper, alltså det värde en finansiell tillgång har till namnet
(en akties sådana värde anges i börstabeller och index. Det värde som står på mynt eller sedel. Står i motsats till realvärde eller tillgångs värde med hänsyn tagen till inflation)
Fortuna / Fru Fortuna
slumpens och lyckans gudinna i romersk mytologi
(kan sägas vara personifikation av ödet i betydelsen händelsernas gång. Ofta med ymnighetshorn och roder i händerna, det senare som symbol för hennes förmåga att styra människors liv. Ibland även med ögonbindel och hjul – obeständighetens symbol. Stor kult i Rom)
ymnighetshorn
horn med framvällande innehåll av frukt, mynt eller annat åtrvärt, en symbol för rikedom och överflöd
(i flera klassisisk myter och falksagor räddas hjältar av djur, som förser dem med mjölk eller frukt genom att bryta av sitt horn. Vanligt i konsthantverk, och ofta avbildat med gudar som t ex Fortuna)
Virtus
perosonifikation av dygd, mannakraft, mod och god karaktär i romersk mytologi, ofta avbildad som en hjälmprydd kvinna
dialektisk
argumenterings- eller bevisningskonst där man argumenterar genom att väga skäl och motskäl mot varandra, gärna på ett skickligt (spetsfundigt) sätt
(även vad gäller det dialektiska schemat tes-antites-syntes)
abyssal
som tillhör de största djupen i haven
('djuphaven' betecknar de delar dit knappt något eller inget ljus når, i princip redan från ca 300 m, men oftare använt från 2000 m, den så kallade abyssala regionen)
momentan
som inträder plötsligt, ögonblickligen
(ex: "En momentan yrsel");
hastigt övergående, av kort varaktighet
(ex: "Jag äger ingen seg uthållighet, min energi är en annan, mera momentan"); mycket tillfällig
(ex: "Skämtet dämpade momentant hennes nervositet")
fata morgana
optiskt hägringsfenomen där byggnader, stränder o.d. – ibland belägna bortom horisonten – blir synliga kraftigt distorderade och utsträckta i höjdled antar formen av tinnar, block eller murar
(uppstår när ljusstrålar från ett föremål bryts i gränsskiktet mellan kall och varm luft. Vanligt i bl a polartrakterna och Messinasundet utanför Sicilien. Ändras med tiden eller beroende av ögats höjd, och antas ha fått sitt namn efter den skepnadsbytande fen Morgan i walesisk och bretagnesk mytologi)
förkromning
ytbehandling av metaller, dekorativ eller för att ge korrosionsskydd, förenkla rengöring eller öka ythårdheten
(vard ofta bara krom)
sekond
fartygschefens närmaste man ombord i ett örlogsfartyg

som assisterar boxare i pauserna, och därvid har rätt att avbryta match, 'kasta in handduken'