• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/40

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

40 Cards in this Set

  • Front
  • Back
eskatologi
läran om de yttersta tingen
(termen myntades 1804 för att beteckna den kristna läran om apokalypsen (uppenbarelsen) om Kristi återkomst, fullbordandet av Guds rike och världens undergång. Senare även om icke-kristna religioners föreställningar om de yttersta tiderna och omfattande inte enbart världens undergång och förnyelse (allmän eskatologi) utan också det som händer den enskilda människan efter döden (individuell eskatologi). I nutida kristen teologi dels om vad som kommer hända efter döden, dels om Guds dom i nuet (anteciperad eskatologi eller aktualiserad eskatologi, eng. realized eschatology). Eskatologin kan vara svår att avgränsa från apokalyptiken)
metonymi
en av retorikens fyra huvudtroper, som bygger på NÄRHET mellan det använda uttrycket och det som betecknas. Ung 'byte av namn'
(orsak mot verkan, del mot helhet, material mot föremål, beröring i rummet eller tiden etc. Nära relation till både metafor (bildligt uttryck fast på förenklat vis) och synekdoke (utgör del i helheten och tvärtom).

Ex:
- personerna i en lokal utbyts mot lokalen själv: "hela salongen brast i skratt"
- ett verks författare används om verket: "läsa Strindberg"
- "Bilen kör"
- "Sverige förlorade matchen"
- "Jag väntar på benbrottet som just kom in"
synekdoke
retorisk figur – en av de fyra huvudtroperna – i vilken ett ord ersätts med begrepp som har snävare eller vidare betydelse, vanligen pars pro toto – delen istället för det hela

(ex:
- "Ge oss idag det bröd vi behöver" (det mål mat)
- "en flicka på sjutton vårar (år)
- att säga 'Paris' och mena hela Frankrike)
stratum (pl strata)
skikt, lager
(t ex i jordskorpan eller inom anatomi eller statistik)
altruism
osjälviskhet
(att vilja och handla väl mot någon utan avsikt att gagna sitt eget intresse. Termen införd av Comte på 1800-talet)
matelassé
prydnadssöm med reliefverkan på dubbelt tyg med mellanlägg av vadd
(ofta på dräktplagg, foder och möbeltyger)
emulsion
blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig lätt, t ex vatten och olja
(majonnäs, hudkräm, det ljuskänsliga skiktet på fotografisk film och fotopapper. Bildas genom att den ena substansen slås sönder till små droppar som flyter omkring fritt i den omslutande vätskan)
traktat
fördrag, konvention, gängse benämning på en internationell överenskommelse sluten mellan två eller flera stater och underkastad internationell rätt
foton
ljuspartikel, odelbart ljuskvantum
(liksom all elektromagnetisk strålning och materia har ljuset enligt kvantteorin både våg- och partikelegenskaper. Som elementarpartikel är fotonen bärare av den elektromagnetiska växelverkan. När en elektron i en atom byter tillstånd till ett med lägre energinivå, och alltså förlorar potentiell energi, genereras en foton med en energimängd, ett ljuskvantum, som motsvarar den energi som elektronen förlorade. Fotonen är liksom alla kraftbärande elementarpartiklar i någon mån immateriell. Den har energi och frekvens, men massa, läge och storlek är meningslösa att definiera. Man kan säga att fotonen fyller ut hela det rum som den kan finnas i)
noaord
uttryck som ersätter annat ord som enligt folktro varit tabu
(ex Hin håle för Satan, varg för ulv)
malapropism
språkvetenskaplig term för felaktig användning av ord genom att det ersätts med ett snarlikt ord med annan betydelse
(ofta i litteratur då karaktär försöker göra sig märkvärdig utan att riktigt behärska språket)
truism
uttalande som är självklart och därmed meningslöst
(vanligt inom politiken. Ex: "Barnen är vår framtid", "Övning ger färdighet", "På Madagaskar lever endast hälften av befolkningen längre än medianlivslängden")
kretin
person behäftad med kretinism, en form av utvecklingsstörning som beror på att sköldkörteln saknas eller har nersatt funktion
(kraftigt hämmad psykisk och fysisk utveckling. Undviks genom tidig hormonbehandling varför prov tas på spädbarn i nästan alla i-länder. Tidigare använt som skällsord, ung 'idiot')
egenmäktig
maktfullkomlig, självrådig, godtycklig, despotisk
(som i sitt handlingssätt inte tar andras berättigade fordringar eller önskningar, till rättvisa eller lag)
ktonisk
som tillhör jorden/underjorden, i synnerhet rörande gudar i grekisk mytologi
(jfr havsgudomligheter och överjordiska, olympiska gudar, vilka skötte livet på jorden. De ktoniska gudarna ofta knutna till fruktbarhet. Offer gjordes i grop eller nedsänkt kammare i stället för på altare. Det grekiska ordet 'Khton' är ett av flera för 'jord' och frammanar bilden såväl av överflöd som av gravar)
pankreas
bukspottskörtel
(utsöndrar dels enzymer som bryter ner födoämnen i tunntarmen, dels hormoner – ex insulin – till blodet)
misogyn
kvinnohatare
(i feministisk teori politisk ideologi, liknande rasism, som rättfärdigar underordning av kvinnan. Motsvarande hat eller kraftiga fördomar mot män kallas misandri)
hypotalamus
del av hjärnan som sköter kontrollmekanismer för livsviktiga autonoma funktioner: ämnesomsättning, hunger och törst, blodtryck, kroppstemperatur, fortplantning och sömn–vakenhet
(utsöndrar hormoner och kopplar hjärnan till det endokrina systemet. Reglerar även emotioner i samarbete med limbiska systemet)
balkanisering
uppsplittring och sönderfall av existerande statsbildning i mindre, ömsesidigt fientliga eller autonoma områden, ofta efter press från yttre stormakter
(urspr av tyska socialister vid WWI om den ryska politiken mot det osmanska riket på Balkan. Aktualiserat efter Jugoslaviens sönderfall)
östrogen
kvinnligt könshormon
(produceras framför allt i äggstockarna och styr bl a utvecklingen av sekundära könskaraktäristika: timglaskropp, bröstutveckling. Även viktigt för benstommen, centrala nervsystemet och skyddar mot hjärtinfarkt. Även i lägre dos hos män)
eklekticism
inom filosofin bl a en metodologi där man väljer ut enstaka tankar och idéer från olika filosofiska system och formulerar en sammansatt lära eller teori, i stället för att utifrån en självständig grundprincip skapa ett eget system. Ofta i motsats till dialektisk tänkande där riktningar ställs emot varandra
(allmänt ofta nedvärderande om läror eller konstriktningar som osjälvständigt för samman element från skilda håll. De flesta samhällsvetare dock eklektiker i praktiken. Vanligt om 1800-talets stilblandningar - barock, gotik, renässans – inom konst och arkitektur)
katafalk
upphöjt underlag eller ställning för likkista vid begravning
katalepsi
vaxliknande böjlighet i lederna, vilka kan manipuleras motståndslöst och fastna i olika, ofta 'obekväma', ställningar, t.ex. luftkuddesymtomet då patienten ligger med huvudet lyft från kudden
(kan ingå i det katatona syndromet vid schizofreni tillsammans med rörelsearmod, mutism och negativism. Mindre vanligt idag tack vare läkemedel)

beteende hos djur att frysa sina rörelser el spela döda, för att bli svårare att upptäcka eller för undkomma rovdjur som bara fångar rörliga byten
(djur i kataleptiskt tillstånd reagerar inte på beröring. Musklerna hålls spända i en position. Vanligt hos insekter, grod och kräldjur. Även sengångare och opossum)
magnat
rik och mäktig man
(särskilt förr om stora jordägare i vissa länder i Östeuropa)
bräsera
att steka/koka råvaran med lite vätska (ex vin eller olja) under lock på svag värme
(vätskan stannar kvar i kärlet och smakerna koncentreras i den lilla mängd vätska som finns. Kött blir också mörare)
maliciös
försmädlig, sarkastisk, spydig, som uttrycker en överlägsen, nedlåtande inställning
(tidigare starkare: ond, ondskefull)
bivack
tillfällig militär förläggning i tält, vindskydd el dyl
(även vid vildmarksturism)
rangera
ordna, placera i viss ordning
(vanligt om tågvagnar)

ha viss plats på rangskala (mindre brukligt idag)
okular
den del av linssystem som är närmast ögat i t ex kikare och mikroskop
kannelyr
lodrät, längsgående räffla på kolonner, pelare och pilastrar
(bidrar med sitt skuggspel till att göra en fasad levande)
beskäftig
överdrivet tjänstevillig, ofta ironiskt om alltför stor iver och förekommande för andras räkning eller visat intresse för deras (små) angelägenheter, fjäskig (från början rastlöst verksam, oförtruten – ex som ett bi)
misantrop
människohatare, människofientlig person
fraternisera
bli förtrolig, umgås förtroligt och kamratligt med
(ofta nedlåtande om olämplig relation: "Soldaterna fraterniserade med massan")
kvissla / kvisslig
finnar, blemmor / som har många sådana på huden, t ex i ansiktet (ex: "en x tonåring")
frigid
sexuellt ointresserad, oförmögen att känna sexuell lustkänslor och få orgasm
(endast om kvinna. Frigiditet är nedsatt libidio av psykogen art, men som inte beror på aversion eller ångestfylldhet, utan ointresse)
idiosynkrasi
intensiv motvilja eller överkänslighet mot något, som är ofrivillig och inte utan vidare kan förklaras
(för det mesta starkt personligt präglad, och i talspråk ofta efter engelskt mönster för egenartad, excentrisk. Även om genetiskt betingad onormal, ofta alltför stark reaktion på läkemedel)
gungfly
myrmark flytande på vatten eller lös gyttja
(uppstår ofta som blandning av vattenväxter och vitmossa. Växer från stranden men kan sedan lossna. Stor betydelse vid igenväxande av sjöar. Luftvävnad i rötter gör att torven kan flyta. Oberäkneligt att gå på. Ofta som metafor för dåligt underbyggd teori eller åsikt)
letargi
medicinskt om ett sjukligt och ihållande dvalaliknande tillstånd (ej medvetslöshet), ur vilket patient bara med svårighet kan väckas för en kort stund
(har ofta psykiska orsaker som depression el drogpåverkan); bildligt om slöhet, håglöshet
mamelucker
broderade eller spetsprydda barn- och damunderbyxor som bärs över underbyxor, gördel eller strumpebandshållare för att täcka området mellan dessa och strumpskaftet
(framför allt tidigt 1800-tal)
kornblå
lysande blå som blåklint
(heter kornblomster med annat namn)