• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/8

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

8 Cards in this Set

  • Front
  • Back

8.6.3 Besluit



De basale ganglia en het cerebellum vormen twee belangrijke subcorticale motorische subsystemen.



Ondanks het feit dat beide efferente en afferente (via de thalamus) connec­ties hebben met de cerebrale cortex en hun functie in veel opzichten parallel is, zijn er drie belangrijke verschillen tussen beide systemen.

-Ten eerste krijgen de basale ganglia input van alle corticale zones, terwijl het cerebellum enkel input krijgt van die cortexareas betrokken bij sensorimotorische functies.



-Ten tweede gaat de output van het cerebellum enkel naar de premotorische en primaire motorische cortex, terwijl de basale ganglia ook projecteren naar de prefrontale cortex en de SMA.



-Ten slotte krijgt het cerebellum ook directe sensorische input vanuit bet ruggenmerg en beeft het efferente verbindingen met talrijke hersenstamkernen die direct met het ruggenmerg verbonden zijn. De basale ganglia daarentegen hebben vrijwel geen connecties met de hersenstam en geen directe connecties met het ruggenmerg.



-Ten eerste krijgen de basale ganglia input van

alle corticale zones, terwijl het cerebellum enkel input krijgt van die cortexareas betrokken bij sensorimotorische functies.



-Ten tweede gaat de output van het cerebellum enkel naar de

premotorische en primaire motorische cortex, terwijl de basale ganglia ook projecteren naar de prefrontale cortex en de SMA.



-Ten slotte krijgt het cerebellum ook directe sensorische input vanuit het ruggenmerg en heeft het efferente verbindingen met

talrijke hersenstamkernen die direct met het ruggenmerg verbonden zijn.



De basale ganglia daarentegen hebben vrijwel geen connecties met de hersenstam en geen directe connecties met het ruggenmerg.




Deze verschillen suggereren dat het cerebellum meer betrokken is bij …..

de uitvoering van (vooral visueel gestuurde) bewegingen, terwijl de basale ganglia meer betrokken zijn bij hogere cognitieve aspecten van de bewegingscontrole, zoals de planning en uitvoering van complexe motorische strategieën.



De basale ganglia zijn meer betrokken bij

hogere cognitieve aspecten van de bewegingscontrole, zoals de planning en uitvoering van complexe motorische strategieën.


De basale ganglia zijn bovendien door hun talrijke connecties met de associatieve zones van de cortex en de limbische regio, betrokken bij tal van

andere niet-motorische functies (Ghez & Gordon, 1995b).



Terwijl cerebellaire letsels de uitvoering van de individuele onderdelen van een beweging verstoren, resulteert een aandoening van de basale ganglia meer in een gebrek aan vloeiendheid (dysfluency) tussen de opeenvolgende bewegingsonderdelen (Bradshaw & Mattingley, 1995).

Terwijl cerebellaire letsels de uitvoering van de individuele onderdelen van een beweging verstoren, resulteert een aandoening van de basale ganglia meer in

een gebrek aan vloeiendheid (dysfluency) tussen de opeenvolgende bewegingsonderdelen (Bradshaw & Mattingley, 1995).