• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Biodiversiteettiin vaikuttavat asiat

Alueen saaman energian määrä, olosuhteiden pysyvyys ja monipuolisuus sekä alueen laajuus

Miten energian määrä vaikuttaa biodiversiteettiin?

Suurin osa maapallon ekosysteemeistä saa tarvitsemansa energian auringon säteilystä. Eniten energiaa saavat päiväntasaajan alueet ja vähiten napa-alueet. Säteilyenergian vaikutus näkyy siten, että lajimäärät vähenevät, kun siirrytään kohti kylmiä alueita. Sademetsässä jalkapallokentän kokoisella alueella voi elää enemmän eliölajeja kuin koko Suomessa.

Miten olosuhteiden pysyvyys ja monipuolisuus sekä alueen laajuus vaikuttavat biodiversiteetiin?

Olojen pysyminen pitkään samanlaisina mahdollistaa sen, että ekosysteemit ja niiden lajisto voivat kehittyä erittäin monipuolisiksi, koska lajeilla on runsaasti aikaa sopeutua erilaisiin ympäristöihin. Mitä suurempi alue on, sitä enemmän se voi sisältää erilaisia elinympäristöjä. Pinta-alan vaikutus biodiversiteettiin näkyy erityisesti saarilla. Mitää suurempi ja lähempänä manteretta, sitä enemmän lajeja.

Ekosysteemipalvelu

Luonnon tuottama, eliöyhteisöjen kestävyyttä ja tuotantokykyä yllä pitävä prosessi, esim. Tuottajien tuottama happi, hajoittajien ylläpitämä aineiden kierto ja kuluttajien tuottama ravinto.

Väestöräjähdys

Maapallon väkiluvun erittäin nopea kasvu, joka aiheuttaa kaikkialla maailmassa ympäristön ylikuormitusta sekä kasvi- ja eläinlajien häviämistä.

Antroposeeni

Eli ihmisen aikakausi on joidenkin tutkijoiden käyttämä käsite, jolla kuvataan ihmisen kaikkialle ulottuvaa vaikutusta. Sen katsotaan alkaneen suunnilleen teollistumisen alkamisesta 1800-luvun alussa. Aikakausi jättänee erilaisten laskeumien takia omat merkkinsä jopa geologisiin kerrostumiin.

Ekologia

Biologian osa-alue, jossa haetaan vastauksia siihen, miten elävä luonto toimii ja miten eliöt ovat riippuvaisia elottomasta ympäristöstään sekä toinen toisistaan.

Ekologinen tutkimus

Tärkeimpiä tutkimuskohteita ovat erilaiset ekosysteemit, kuten meret ja metsät. Tutkimus voi kohdistua myös eliöyhteisön läjien välisiin suhteisiin tai yksittäisiin lajeihin ja niiden populaatioihin. Ekologisen tutkimuksen avulla saatua tietoa tarvitaan mm. Luonnonvarojen hyödyntämisessä. Ekologista tietoa onkin perinteisesti sovellettu Maa- ja metsätaloudessa, kalastuksessa, kalankasvatuksessa sekä riistanhoidossa.

Ekologian keskeiset tavoitteet

Selvittää, mistä muutokset eri lajien yksilömäärissä johtuvat ja mitä seurauksia niillä on. Ekologia tuottaa tietoa myös aineiden kiertokulusta luonnossa. Sen avulla voimme ymmärtää, miksi Etelämantereen pingviineistä löytyy vaarallisten hyönteiden myrkkyjen jämiä tai miksi jokin kala sisältää niin paljon elohopeaa tai dioksiinia, ettei sitä voi käyttää ravinnoksi.

Ekologisen tutkimuksen tasot

Yksilö


Populaatio


Eliöyhteisö


Ekosysteemi


Biomi


Biosfääri

Ympäristöekologia

Ihmisen aiheuttamia muutoksia tutkivaa ekologian tutkimusta. Tutkimus perustuu luonnontilaisten ekosysteemien rakenteen ja toiminnan tuntemiseen. Tavoitteena on tunnistaa ihmisen haitalliset vaikutukset ekosysteemeihin, sekä löytää keinoja syntyneiden ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Mitä ekologisen ja ympäristöekologisen tutkimustiedon perusteella pystytään tekemään?

Ratkaisuja, joiden avulla voidaan suojella ja hoitaa ympäristöä, estää ja korjata ympäristövaurioita ja suojella uhanalaisia lajeja.

Ympäristöekologinen tutkimus elämän eri organisaatiotasoilla

Ekosysteemi: rehevöityminen, hapoamoituminen, myrkyt, säteily, ilmastonmuutos


Eliöyhteisö: monimuotoisuuden väheneminen, vieraslajit


Laji ja populaatio: ihmisen aiheuttamat muutokset lajien runsaudessa, uhanalaisuus, suojelutarve ja - keinot.

Kestävä kehitys

Toimintatapa, jossa säilytetään maapallo elinkelpoisena ja otetaan huomioon tulevien sukupolvien tarpeet.