• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/38

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

38 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)
Pterygium
onnan látjátok, hogy vmi húzódik föl a szaruhártyára, tehát ez biztos, hogy kúszóhártya. Ennél a lényeg, hogy biztos, hogy nem műtjük meg, azt szoktuk mondani, hogy akkor kell megműteni egy kúszóhártyát, ha eléri a pupillát és a látást befolyásolja. Azért nem műtjük meg, mert az esetek 50%-ban kiújul, tehát vagy igen, vagy nem és emiatt le szoktuk beszélni a betegeket. Van, akit zavar, nyilván mert rondán néz ki és akkor meg kell műteni.
Subconjunctivalis suffusio
rondán néz ki, nem kell vele semmit csinálni, vér van a kötőhártya alatt. Ezt onnan különböztetitek meg egy sima scleritistől, vagy episcleritistől, hogy ott csak egy helyen van gyulladásos folyamat: itt több helyen van, és onnan tudod, hogy ez vér és nem gyulladás, hogy egynemű az egész és nem látod az ereket. Összefoglalva: egynemű vér van a kötőhártya alatt: ez a suffusio.
keratoplastica utani rejectio
tokfibrosis
amikor beültetjük szürkehályog műtét esetén a műlencsét, akkor a hátsó csarnoki lencse mögötti toknál az előtte levő műanyag lencse miatt és az ott levő sejtek burjánzásnak indulnak. Ezt meg kell lézerezni. Ezt a képet meg kell jegyezni, mert ez is nehezen felismerhető. A kép közepén résfény látható és valamilyen fehéres szín , ez az állapot már nem szürkehályog, meg van műtve, látszik a lencse és a mögötte levő rész meg van vastagodva
tokfibrosis
itt már látszik a lencse széle és a lencse mögött ezeket a kráterszerű dolgokat kell felismerni. Könnyen megoldható eset, YAG lézerrel szokás kezelni.
toxoplasma infectio, heges fázisa
uvea előadás anyaga. Ezt a fertőzést arról lehet könnyen felismerni, hogy úgy néz ki, mintha egy ilyen lyukasztóvassal átütötték volna a retinát.
ulcus corneae et hypopyon
a képen fönt van a fekély, alul pedig szintén az elülső csarnokban láthatók a gyulladásos sejtek, azok nem csak kicsapódhatnak a szaruhártya hátlapjára, hanem le is ülepedhetnek tehát ott lent genny látható. Egy vízszintes nívóban helyezkedik el, ezt hívják hypopionnak. Ezt el kell távolítani, mert magától általában nem szokott elmúlni.
ulcus corneae
szaruhártya fekély. A képen látható egy fehéres elváltozás, ezt meg kell festeni, és ha megfestődik, akkor réslámpával megmondható, hogy fekély-e. Ezt a képet is be kell memorizálni.
uveitis anterior
cilliaris izgalmi tünetet kellene felismerni, ami egy lilás gyűrű, és az elülső csarnokban úszkáló a sejteket kellene látni. Az adott képen nehezen lehet ezeket felismerni, vélhetően fibrint lehet látni.
basalioma
Ha egy kráterszerű sebes elváltozás látszik a szemhéjon, az szinte biztos, hogy basalioma. Átmeneti tumor, se nem jóindulatú, se nem rosszindulatú, de kifejezetten erősen terjed a bőrön illetve a retrobulbáris szövetek felé is. Leírása: jobb szem, alsó szemhéj, külső harmad [ránázásre 1 cm].(Keresd meg a képen a beteg orrát, ami segít eldönteni, melyik szemről van szó. Ezután leírjuk, melyik szemhéjon van az elváltozás. A szemészek harmadolni szokták a szemhéjat aszerint, hogy a belső szemzughoz, vagy a külsőhöz van- e közelebb az elváltozás.)
cataracta nuclearis
Cataracta jelentése: szürkehályog. A nukleáris pedig azt jelenti, hogy a magban van a szürkehályog! A szürkehályognak többféle formája van aszerint, hogy melyik részében helyezkedik el a lencsének. A lencsének van egy mag része, azt körbeveszi a kéreg, meg van egy legkülső rétege, a tok.
chemosis
kötőhártya ödémássá válik, nem csak vörös, hanem előrefelé is dülled, duzzadt. Ilyenkor a kötőhártyával valami történt, vagy kapott egy injekciót, vagy van egy gyulladás.
combustio corneae
(combustio corneae chemicalis szokott amúgy lenni.) Szaruhártya égési sérülését jelenti, ezt onnan lehet tudni, hogy meg vannak pörkölődve a beteg szempillái. Gyakorlatilag a kötőhártya teteje lejön a pörkölődéstől, sávszerűen matt lesz a szaruhártya ezen a részen [a képen alul]. [télen amikor a bőrklinikán begyújtanak a kályhába aztán robban egyet]
contusio bulbi oculi
Felső szemhéj jól kivehető, az alsó szemhéjszél a szempillákkal nem látszik. A szem nagyobb mértékben dülled ki, mint egy chemosisban, mert az ödéma mellett sok-sok vér is van. Ez a szem megmenthető: rá kell metszeni, ki kell folyasztani a vért, mert nem szívódik föl magától. Veszélye, hogy nem tudja becsukni a beteg a szemét, kiszárad a szaruhártyája vagy akár az egész szemfelszín is, és akkor még nagyobb baj van.
cornea precipitatum
egyik fő tünete az anterior uveitisnek. Résfényben ezek a kis pici fehér kicsapódások a szaruháryta hátlapján, ez a precipitátum. Az elülső uveitisnek az a lényege, hogy a vér-csarnokvíz-gát [u.o. mint a BBB] felbomlik a gyulladás következtében, így a vérből belemennek az elülső csarnokba a vvt-k , fvs, polimorfonukleáris leukocyták és ezek az áramlás által az elülső csarnokba jutnak, szaruhártya hátlapjához érnek. Ott van mindig a hidegebb része a szem elülső részének és ez által ott kicsapódnak. Amúgy maga a kép nem a legjobb.
corpus aelium a korneaban
Ennél jobb idegentest nem kell :D
idegen test a conjunktivan
idegen test a conjunctivában, legtöbbször korom. Eltávolítandó.
idegen test a kornean
dacryocystitis
könnytömlő gyulladásáról van szó. Az orrhoz közelebb eső ductus nasolacrimalis elzáródik, pangó váladékkal teli cysta alakul ki és felülfertőződik. Szemhéjak orr felőli duzzanata
dacryoadenitis
könnymirigynek a gyulladása, ezen a képen nem sok látszik belőle. Nem látszik az orr, nehéz tájékozódni. Valószínű a jobb szem, mert a könnymirigy a külső-felső orbitaszélnél helyezkedik el, normális esetben nem lehet tapintani, csak ha meg van duzzadva. Közelről nézzük a képet, látszik egy másféle állomány, ami duzzadt, vörös. Fekvő paragrafus jel a felső szemhéjon.
ectropium
a szemhéj hibás állása: „ec =kifelé”. Alsó szemhéj kifelé fordult.
episcleritis
hogyan lehet elkülöníteni a kötőhártyagyulladástól? Úgy, hogy itt csak egy helyen van gyulladás, lehet látni fehér kötőhártyarészt is. Felületes gyulladás. Tehát, ha csak a kötőhártya egy részén van vörösség, az biztos, hogy episcleritis. Scleritisben az egész kötőhártya gyulladt, vörös.
exophthalmus
ez a kidülledés [zöldhályognál nincs, ami kidülledjen]. Itt van a szeme mögött valami, tumor… stb. EOP-je: endokrin orbitopátia: kötőszövet megduzzad és megvastagszik, és az nyomja előre a bulbust. És ezt oldalról jól lehet látni.
exophthalmus
ez a kidülledés [zöldhályognál nincs, ami kidülledjen]. Itt van a szeme mögött valami, tumor… stb. EOP-je: endokrin orbitopátia: kötőszövet megduzzad és megvastagszik, és az nyomja előre a bulbust. És ezt oldalról jól lehet látni.
exophthalmus+conjunktivitis
mert vörös a kötőhártyája és is lehet látni, hogy annyira kidudorodik, hogy nem tudja becsukni a szemét, az egész dülled előre.
hordeolum
az az árpa: sárgásvöröses csomóként friss gyulladást látsz [szemhéjszéli mirigyek akut gyulladása ált. staphylococcus miatt], felső szemhéjon illetve alsó szemhéjon. Lehet belső árpa: Meibom-mirigyek gyull., ritkább a külső árpa: Zeis vagy Moll-mirigyekből. [A 2. képen nehezebb felismerni] Megj.: a jégárpa: chalazion az egy chronicus gyulladás [Meibom-mirigyek kivezető csöveinek elzáródása esetén], ahol egy granulomatosus gyulladás zajlik [óriássejtek], tehát nem ennyire vörös az egész.
hydrops corneae
szaruhártya belső endothel rétege megrepedezik, mert endothel sejtek közötti kapcsolat (zonula occludens) felbomlik. Az elülső csarnokvízből vizet vesz fel a stromába (cornea középső rétege) vizet enged, ami vízszegény normál esetben. Stromában glükózaminoglikánok és kollagénrostok felveszik a vizet, megduzzadnak, és a cornea transzparenciája elveszik.
hydrops corneae
szaruhártya belső endothel rétege megrepedezik, mert endothel sejtek közötti kapcsolat (zonula occludens) felbomlik. Az elülső csarnokvízből vizet vesz fel a stromába (cornea középső rétege) vizet enged, ami vízszegény normál esetben. Stromában glükózaminoglikánok és kollagénrostok felveszik a vizet, megduzzadnak, és a cornea transzparenciája elveszik.
keratitis superficialis dendritica
HSV vírus okozta és meg van festve fluoresceinnel. Ezért van a réslámpákon mindig kék fény, mert ha megfestjük fluoresceinnel a szaruhártyát, aminek a narancssárga színe, meg a réslámpa kékje egy zöld festődést ad, akkor segít a diagnózisban és kimutatja, ha a szaruhártyán vannak hámhiányok. A képen ez a tipikus dendriticus [faág] rajzolat. Ennek további formája lehet pontszerűen szétszórt [keratitis punctata] meg lehet csillagzat alakú is [keratitis stellata]. Superficialis jelentése az, hogy felületes, vagyis az epitheliumra lokalizálódik [ennek egyéb formája még a strómában lévő keratitis interstitialis, és az endothelium infekciója: keratitis disciformis].
{Megj.: A herpeszes corneagyulladás sohasem a vírussal való első találkozáskor jön elő. Először csak conjuctivitis vagy blepharitis[a szemhéj szélének gyulladása] van, az meggyógyul, az orvos nem is gondol HSV-re, de az elbújik a n.V/1 Gasser-dúcában és ott tünetmentesen tovább él. Amikor manifesztté válik stresszre, egyéb betegségre, menstruációkor, stb. a Gasser-dúcból az érzőágakon át jut el a corneába és az első recidívák ált. a hámban jelentkeznek. Későbbi recidívákkal a corneában egyre mélyebb rétegekbe jut [felületes, stromalis, endothelialis]. Th.: aciclovir, ha mélyebb a folyamat akkor kombinálható aciclovir + kortikoszteroid.}
keratokonusz+hydrops corneae
hydrops corneae, itt jól látszik a keratoconus is. Ha a pácienst lefelé nézetitek, keratoconus esetében látszik a cornea kúpalakú elődomborodása, akár még a szemhéjat is elnyomhatja. Normális görbületű szaruhártya esetén akkor is gömbfelszínnek látszik, ha lefelé néz a beteg. Ilyen képnél ez egyértelműen felismerhető. Megj.: a keratoconus a cornea stroma dystropihás folyamataihoz sorolható. A csúcsosodás progressziójával nő az astigmatizmus és a törőerő növekedése miatti myopia! Down-sy-t gyakran kíséri, kemény kontaktlencsével korrigálható a betegség elején [míg le nem esik a csúcsosodás miatt] vagy keratoplastica végezhető.
keratokonusz
hydrops corneae, itt jól látszik a keratoconus is. Ha a pácienst lefelé nézetitek, keratoconus esetében látszik a cornea kúpalakú elődomborodása, akár még a szemhéjat is elnyomhatja. Normális görbületű szaruhártya esetén akkor is gömbfelszínnek látszik, ha lefelé néz a beteg. Ilyen képnél ez egyértelműen felismerhető. Megj.: a keratoconus a cornea stroma dystropihás folyamataihoz sorolható. A csúcsosodás progressziójával nő az astigmatizmus és a törőerő növekedése miatti myopia! Down-sy-t gyakran kíséri, kemény kontaktlencsével korrigálható a betegség elején [míg le nem esik a csúcsosodás miatt] vagy keratoplastica végezhető.
melanoma malignum
tömött sötét
melanosis conjunctivae
pigmentsejtek a kötőhártyában, jóindulatú, nem melanoma.
choroidea - naevus pigmentosus
szemfenéki kép. Chorioidea az uvea legbelső rétege. Naevus jóindulatú szürke pont, ha ez nem jóindulatú lenne, hanem melanoma, az nem lenne ilyen lapos, hanem sokkal beemelkedőbb lenne.
iris naevus pigm.
naevus az irisen van. Nem torzítja a pupillát, ezzel semmit nem kell tenni semmit. Ha elhúzná a pupillát vagy sokkal nagyobb lenne és gyanú lenne arra, hogy ez nem naevus, hanem melanoma, akkor ezt azonnal ki kell metszeni, de nem csak az irisből, hanem az egészet, ami itt mögötte van pl: corpus cilliare rész is, azt az egészet kell kimetszeni.
keratoplastica utani norm all.
Lehet látni a tovafutó varratokat (csak átültetésnél használják ezt a varrattípust). A pupilla szép kerek. A szaruhártya tiszta, ez azt jelenti, hogy az átültetés sikeres volt. Tehát két kép van a szaruhártya átültetéshez, van egy kilökődött, meg egy nem kilökődött. Ha olyan képet látsz, ahol körbe mennek a varratok, akkor az biztos, hogy szaruhártya átültetés.
pterygium
Kúszóhártya, lehet látni, hogy kúszik rá a kötőhártya kettőzet a szaruhártyára, ez biztos benne lesz a demoban.
pterygium
Ha a vizsgán ilyet húztok, akkor előrebocsátom ennek a műtéti megoldása az az,hogy le kell metszeni a szaruhártya rétegében. Van, aki összevarrja a kötőhártyát, azért nem szoktuk már nagyon összevarrni, mert a kötőhártyának nagyon jó a gyógyhajlama, tehát varrás nélkül is meggyógyul.