• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/13

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

13 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Vad var folkvandringstiden? Vilka konsekvenser fick den för samhället i Europa?

Folkvandringstiden var den period då Rommariken föll samman och detta ledde till stora folkrörelser i Europa. Folk eller delar av befolkningar rörde sig genom Europa i jakt på rikedom och inflytande. Städer i Västeuropa förföll och bildningen minskade förutom inom kyrkan. Samhället blev osäkrare och krigen blev många och tätat mellan olika kungar.

Vad hände efter Romarriket.....?

Konstantinopel, Muhammed och Karl den store var alla viktiga under äldre medeltid. Hur?

Efter Västeuropas och Västroms fall försköts makten till Östrom med sin huvudstad Konstantinopel. Där fortsatte ekonomin att blomstra. Muhammed startade under 630-talet en ny religion, Islam. Den erövrade stora områden mycket snabbt men sedan ägnade man sig bland annat åt handel, filosofi och vetenskap. Karl den store samlade stora delar av Västeuropa och kan sägas ha satt stopp för folkvandringstiden. Vid denna tid uppstod också feodalismen.

Huvudstad, religion, feodal

I större delen av Europa rådde under tidig medeltid så kallad naturahushållning. Förklara vad som menas med detta begrepp.

Naturahushållning innebär att man framställer nästan allt som man konsumerar på egen hand. Handeln minskar i detta system mycket kraftigt.

Diskutera förhållandet mellan godsherren och de livegna bönderna på ett medeltida gods. Vilka rättigheter och skyldigheter hade de? På vilket sätt skilde sig de livegna från slavarna under antiken?

Godsherren hade rätt till en stor del av bondens produktion men bönderna hade rätt till skydd och försörjningshjälp i svåra tider. En livegen bonde var en fri man men kunde inte flytta utan godsägarens tillåtelse. Bönderna brukade kunna lämna över gården till en son.

Under feodalismen organiserades samhället genom ett vasallsystem. Vad innebar det? Hur uppstod det? Vad ledde det till?

Vasallsystemet innebar att kungen överlämnade jord till beridna soldater mot att de krigade för kungen. Det uppstod under äldre medeltid då rytteriet utvecklades genom stigbygeln och betslets införande. Ryttare var dyra och kungen hade inget att betala med än län = feodum. Det ledde till att en adelsgrupp uppstod. Krigare som var skattebefriade.

Beridna = utrustade med hästar


Feodum = län

Ett begrepp som ofta används för att beskriva det medeltida samhället är >>feodalism<<. Vad menar vi med detta begrepp?

Feodalism var till en början en beteckning på medeltidens styrelsesätt men har senare betecknat det medeltida samhället, ett jordbrukarsamhälle med svag centralmakt.

I det medeltida samhället hade kyrkan mycket makt. Varför var kyrkan så mäktig? På vilka sätt?

Kyrkan var Guds företrädare på jorden och representerade honom vilket gav makt. Genom ett stort jordinnehav hade man även materiell makt.

Kyrkans syn på samhället bidrog till att rättfärdiga det rådande samhället med dess orättvisor. Hur då? Den kunde också användas för kritik mot makthavare. På vilket sätt?

Kyrkan ansåg att det var Gud som inrättat samhällsordning och han kunde ifrågasättas. I kyrkan fanns även ett ideal om barmhärtighet, levde präster och kungar efter detta ideal skulle de kritiseras.

Trestädet och hjulplogen är exempel på nyheter inom jordbruket under högmedeltiden. På vilka sätt var de ett framsteg?

Treskifte/städ innebar att man slutade att odla halva jorden vartannat år. I stället blev en tredjedel vårsådd, en tredjedel höstsådd och en tredjedel vilade som bete till kreaturen. Den odlade marken ökade med 17%. Hjulplogen och dragselen innebar att man kunde bruka lerjord som gav betydligt större skördar än den tidigare sandjorden.

Varför ökade handeln under medeltiden? Vilka var de viktigaste handelsstråken?

Att handeln kom igång berodde på att det skapades ett överskott på pengar. Den nya handeln gick längs sjövägarna längs Medelhavet och längs Nordsjön och Östersjön i Nordeuropa.

Vad var sidenvägen? Vad var Hansan?

Sidenvägen var en handelsväg mellan Medelhavet, främst Italien och Kina och Indien. Hansan var ett handelsförbund för handeln i Norra Tyskland och Norden. Även i Nederländerna och Belgien fanns handelsstationer.

Förklara följande begrepp: skrå, gesäll, mäster, ocker.

Skrå är en sammanslutning av hantverkare inom ett visst yrke som kontrollerade priser och kvalité. Gesäll efter att ha varit lärling i ett yrke under en tid kunde man resa till andra städer som gesäll för att lära sig mer. Mästare en fullärd gesäll kunde avlägga ett mästarprov och bli accepterad som mästare i yrket och kunde då starta egen verksamhet. Ocker var att låna ut pengar mot ränta (vilket bara judar brukade göra). Idag betyder ocker att man tar en orimligt hög ränta.

Kejsaren i det tysk-romerska riket både använde sig av och kom i konflikt med kyrkan. Hur?

Den tyske kejsaren utsåg biskopar och styrde över kyrkan under 900-talet. Områden som gavs till höga präster kom tillbaka då präster inte fick gifta sig och därför inte hade några arvingar. På 1070-talet hävdade påven att han skulle tillsätta nya präster, kejsaren vägrade - blev bannlyst - hans vasaller gjorde uppror - kejsaren bad om förlåtelse, påven förlät honom. Påven hade vunnit, kampen förlorade den åter i slutet av medeltiden.