• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/40

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

40 Cards in this Set

  • Front
  • Back
kontinuum
oavbruten följd, kontinuerligt förlopp
(inom matematiken, den ordnade mängden av alla reella tal)
frimureri
ordenssällskap (frimurarorden) som vill verka för medlemmarnas personliga utveckling, förståelse om sig själva och kunskap om hur man ska leva sitt liv. Sker genom ceremonier med ett färgrikt symbolspråk. Stödjer ofta även kultur och forskning. Ingen världsomspännande organisation finns

(namnet från medeltida murmästare som inte var bundna till särskild plats (fria murare), och som ritade och byggde katedraler, kloster och universitet. Kringströvande och efter hand mycket yrkesskickliga. Vid varje arbetsplats fanns hydda – loge – där mästaren planerade arbetet med sina lärlingar. Yrkesstoltheten hög. För att skydda yrkeshemligheter infördes ritualer. Under 1600-talet avtog katedralbyggandet och frimureriet efter hand teoretisk inriktat. Viktiga symboler är vinkelhaken och passaren (arkitektur, geometri som det mänskliga mysteriets höjdpunkt), frimurarkorset, hexagrammet (makrokosmos) och pentagrammet
(mikrokosmos, människan))
tautologi
"samma tal", stilmedel där i huvudsak samma tankeinnehåll upprepas med olika ord

(kan sträcka sig över flera satser, ex: "stolthet går före undergång. Högmod går före fall", eller vara lexikalt: basketkorg, salsa-sås, cd-skiva, hiv-virus)
prosopopeia
retorisk stilfigur där man för att stödja sin åsikt åberopar vittne som inte finns tillgängligt, ex icke närvarande (död) person, anfader, kommande generationer, djur eller ting i naturen
(för att vädja om medlidande, väcka känsla eller ta upp motpartens argument i sitt eget tal.

Ex:
- "Om dessa vägar kunde tala skulle de..."
- "Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog"
- "Om din pappa var här..."
- "Vi är de döda. Vi har lett och grå***, kärlek fått och gett. Nu ligger vi i denna vrå på Flanderns fält. Tag upp vår kamp för fred och rätt, tag mot vår fackla: en stafett"
art déco
kortform av franskans 'art décoratif' ('dekorativ konst'). Om stil inom brukskonst – arkitektur, formgivning, konst – från 1920 till WWII
(höjdpunkt i och med världsutställningen i Paris 1925. Reaktion mot bl a Bauhausskolans fokus på förenkling och massproduktion. Vill framhäva det individuella, dekorativa, exklusiva, och motiven togs i första hand från Orienten, Egypten och antiken. Sammanfaller med öppnandet Tutankhamuns grav 1922 och egyptologins storhetstid)
jesuit
präst eller lekbroder tillhörande jesuitorden, eg Jesu Sällskap
(manlig, katolsk orden som grundades av Ignatius av Loyala 1534. Fick snabbt fotfäste vid Europas universitet. Missionen till en början i fokus, bl a i Kina, Indien och Sydamerika. Front för motreformationen, med uttalat mål att hindra reformationens utbredning. Har sedan dess bl a kallas 'Jesu soldater". Dagens 20 000 medlemmar har förutom löften om lydnad, kyskhet och fattigdom också löfte om lydnad under påven)
autonoma nervsystemet
den del av nervsystemet hos människa och djur som inte står direkt under viljans inflytande och som reglerar organismens grundläggande livsprocesser, t.ex. blodcirkulation, andning, matsmältning, ämnesomsättning samt aktivitet i vissa körtlar
(man kan säga att det anpassar organismens inre miljö till den yttre miljön. Kallas även det vegetativa nervsystemet. Delas sedan gammalt in i det sympatiska och det parasympatiska. Övriga delar av nervsystemet brukar kallas det somatiska)
parsek/parsec
längdenhet inom astronomin
skraffering
parallella linjer som antyder skugga och djup på t ex teckningar eller gravyrer
(idag oftast ersatt av rasterteknik. På kartor och ritningar ofta för att lyfta fram och förtydliga vissa ytor istället för att skugga dem)
alfa och omega
första och sista bokstaven i det grekiska alfabetet; början och slutet; det väsentliga, A och O
(i den kristna symboliken – t.ex. i Uppenbarelseboken – beteckning för Gud eller Kristus, alltings början och fullbordan)
kundalini
en gudomlig kvinnlig kraft symboliserad av en orm, ett centralt begrepp i den hinduistiska mystiken
(kundalina-yoga grundar sig på egen fysiologi, med en fysisk och en subtil kropp, varav den senare består av olika chakror sammanlänkade genom kanaler, nadier. Kundalinikraften sover som en orm i rotchakrat, väcks genom rensning av kanaler, och pressas sedan uppåt för slutlig förening med Shiva. Föreningen är målet och den högsta verkligheten. Pressas energin inte uppåt kan den gå nedåt i form av sexuell energi)
osmos
fysikaliskt och kemiskt fenomen som uppstår i semipermeabla membran med vätskelösning på bägge sidor
(ett membran kan t ex vara genomträngligt för vätska men inte de upplösta salterna i den. Vätskan strömmar då från den sida där de genomsläppliga har högst koncentration, tills osmotisk jämvikt uppstått. Bl a vid återförandet av vatten till kroppen i njurarna och upprätthållandet av vätsketrycket i växter)
kanton
benämning på 26 regionala enheter i Schweiz
(även i Luxemburg, Equador, Costa Rica, Bosnien, Kanada (townships) och rörande mindre enheter i Frankrike. Dessutom om den kinesiska provinsen Guangdong och dess huvudstad Guangzhou)
vakuol
hålrum inne i cell, vanligen bildat genom att membranet buktar inåt och "sväljer" en näringspartikel, vilken sedan kan brytas ned av enzym och nyttjas av cellen. Vita blodkroppar kan t ex "äta" bakterier
(växter har vattenfyllda vakuoler som vätskereserv)
organell
cellens motsvarighet till organ, oftast membranomsluten enhet i (kärnförsedd) djurcell
(bl a cellkärna med arvsanlag, mitokondrier – kroppens 'kraftverk', golgiapparat som ompaketerar protein. Brukar tillsammans med omgärdande vätskan, cytosolen, kallas cellplasma)
mandorla
ljusgloria i form av spetsig, upprättstående ellips som omsluter hel gestalt
(vanligen runt Jesus eller Maria i medeltida konst och sigill. Strängt geometrisk. Namnet av sin mandelform)
talgdank
talgljus av sämre kvalitet; bildligt om underordnad eller obetydlig förmåga
(att det går upp en talgdank för någon betyder att sammanhanget plötsligt klarnar för denne)
krenelering
övre delen av försvarsmur, med tinnar och skottgluggar i regelbunden växling
(senare endast i dekorativt syfte)
skarprättare
bödel
pinakotek
tavelgalleri, museum för bildkonst
(urspr nära huvudingången beläget rum smyckat med målningar hos rika greker och romare. Ett offentligt fanns i Akropolis)
okulär / okular
om besiktning som sker med (enbart) ögonen (formellt)
kannelerad
räfflad
(om t ex kolonner el ljus)
beställsam
överdrivet inriktad på att sköta om person eller genomföra uppgift, beskäftig
(ex: "det beställsamma värdparet lämnade honom ingen ro")
misantropi
människohat, människoförakt, folkskygghet
(inte mot individer utan mot släktet och dess drag. Betyder inte nödvändigtvis att man är inhuman eller sociopatisk)
katatoni
medicinskt och psykiatriskt syndrom som karaktäriseras av förändrad muskelspänning och störd motorik

möjliga symptom:
- katalepsi med fasthållna obekväma ställningar
- excitation (ändamålslös och stereotyp överaktivitet) eller minskad spontan aktivitet ned till stupor (total rörelse- och reaktionslöshet) och mutism (stumhet)
- bisarra beteenden som onaturliga kroppsställningar (poser), utstuderat sirligt uppträdande (manerlighet), automatiskt härmande av andras tal och handlingar (ekosymtom), ständigt upprepande av ord och rörelser (stereotypier), konsekvent vägran att följa uppmaningar eller kritiklöst hörsammande av desamma (automatisk lydnad).

(kan ha en mängd olika orsaker: schizofreni, affektiva störningar i manisk eller melankolisk fas, hjärnhinneinflammation, långa epiliepsianfall, narkotika samt en mängd psykiska störningar. Livshotande då man inte äter eller dricker)
apokalyptik
religiös litteraturart och tankeriktning som på grundval av gudomlig uppenbarelse vill tolka världsloppet och framför allt avslöja dess ****
(tar gärna form av visioner, som i allegoriska bilder framställer historiens gång, eller av en himmelsresa, där siaren invigs i gudomliga hemligheter. Synerna tolkas ofta av en ängel. Framför allt inom iransk religion, judendom och tidig kristendom. Ragnarök ett exempel. Brukar anses att apokalyptiken odlas under tider av religiös förföljelse eller andra svårigheter, och har som syfte att mana till uthållighet och ståndaktighet. Det eftersom det ofta pekar mot det godas slutgiltiga seger)
mörkhyllt
som har mörk hy
(mindre brukat)
hjälper
de medel en ryttare, kusk eller dressör använder för att överföra sin vilja till hästen
(skänklar, sits, spö, tyglar, röst)
skänkel / skänklar
ryttares ben när denne rider
(framåtdrivande och sidförande funktion, samt viktiga för balansen)

rörlig arm på sax eller tång
travers
rörlig tvärbalk för kran i verkstad

tvärgående skyddsvall i befästningskonsten
tombola
lotteri där förseglade vinst- och nitlotter ligger i ett tombolahjul, en behållare som dras runt så att lotterna tumlar om varandra
(äldsta formen av lotteri i Sverige, känd som 'lyckopotta'. Omtalas i Flandern 1440, i Sverige 1620)
kverulera / kverulant
att klaga ofta, i onödan och på ett irriterande sätt, utan att försöka göra något åt saken
boasering / boiserie
brädfodring, invändig panelering av väggar eller tak
(i synnerhet under 1700-talet konstfullt utformad som ett fast, profilerat ramverk)
arytmi
hjärtrytmrubbningar
(samlingsnamn för tillstånd när hjärtat inte håller sinusrytm, antingen slår för snabbt eller för långsamt och ofta oregelbundet. Beror på elektriskt kaos i hjärtat. Vissa störningar kan hävas med defibrillator)
kopist
person som kopierar, skrivbiträde
(även titel på underordnad statstjänsteman på departement som bl a skötte renskrivning, fram till ca 1880)
tamariner
släkte kloapor med tolv arter i Sydamerika, i synnerhet Amazonas
(varierar i färg och har ofta tät päls kring ansiktet och långa öron- eller kindtofsar. Bl a kejsartamarin och de fyra arterna lejontamariner)
transversal
linje som skär två eller flera andra linjer
(från latinskt ord för ung 'gå på tvären')
synkop
förskjutning av en given taktarts normala rytmiska betoning
(man binder samman en metriskt betonad taktdel med närmast föregående mindre betonade del och tidigarelägger därigenom betoningen. I afrikansk, kubansk och brasiliansk musik vanligt att melodin ligger konstant förskjuten en åttondel före betonade slaget. Kallas då offbeat-frasering)
smärgelduk
typ av sandpapper för att finputsa framför allt metalldelar
(duk täckt med mineralet smärgel)
timmerbröt
oordnad, fastsittande anhopning av timmer i flottled