• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/28

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

28 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är psykoterapi?
det är inte en entydig behandlingsform utan fler olika typer som alla är präglade av att det är psykologiska interventioner som arbetar med språk, tankar, känslomässiga reaktioner och handlingar.
Vad är viktiga faktorer för att terapin ska fungera?
-Terapeuten ska vara tillräckligt vetande och erfaren. Utöver att ha en bra kännedom till den vetenskapliga metoden ska terapeuten ha en personlighet som kan skapa en god kontakt och tillit för patienten.
–Empati, för terapeuten ska förstå paitentens probemställning och ge omsorg. Det är dock viktigt att veta att pat psykopatologi ofta destruerar terapeutens empatiska kapacitet.
–Terapeutisk alliance, det är kvaliteten av patient-terapeut-relation. För terapeuten ska vara i stånd till att etablera en trygg relation till pat, så pat kan uppleva trygghet.
–Förmågan till att hålla uppmärksamheten på realistiska mål för terapin är viktigt.
–man ska stärka patientens självkänsla genom de terapeutiska interventionerna.
–terapeuten ska kunna hålla styr på och handtera sina tankar och känslor i relation till patienten, som i psykoanalys kallas för modoverføring.
Vad innebär beteendeterapi?
Det är att man behandlar problemet, symptomen och inte orsaken. Beteende är inlärt alltså ska man av-lära sig det.
Beteendeterapi är baserat på två tekniker. Vilka?
Klassisk konditionering och operant konditionering.
Vad innebär den klassiska konditoneringen?
Palov som visade att en psykisk reflex kunde ändras så att den kunde utlösas av en neutral stimulus. Hunden som får salivbildning vid ett visst ljud (då man tidigare satt ihop ljudet med mat)
Vad innebär den operande konditioneringen?
Bygger på att konsekvensen kan vara belönande (positiv) eller straffande (negativ) och att man vänjer personer till ett visst beteende med dessa konsekvenser. Om någon gör något dåligt och det alltid följs av ett straff ska det leda till att personen minskar på detta straffinducerande beteende.
Vad finns det för användbara metoder av beteendeterapi?
Desensibilisering, social inlärning och flooding.
Vad innebär desensibilisering?
Terapeuten börjar med att bygga upp en hierarki av situationer som i stigande grad provokerar ångest. Patienten får sen gå igenom avslappning, avslappningen ska minska ångesten och tillåta patienten att fantisera om den ångestskapande situationen. När avslappningen är inlärd ska pat fantisera om den ångestskapande situationen med den lägsta situationen i hierarkin. När denne bemästrar ångesten går pat vidare till nästa steg i hierarkin. Används till ? ångest patienter.
Vad innebär social inlärning?
Pat får se andras beteende för att imitera detta. Meningen att dem ska kunna lära sig andra beteende och ersätta vissa av deras egna. Får även feedback
Vad innebär flooding.
Det är att en pat bliver utsatt för en extrem ångestframkallande situation som de inte kan komma ifrån till slut kommer ångesten försvinna/minska. Denna metod används inte speciellt ofta.
Vad innebär kognitiv terapi?
Det är en korttidsterapi där huvudvikten ligger på intellektuell information, man försöker påverka patientens tankar. Målet är att finna de orealistiska, självdestruktiva och irrationella tankarna och sen försöka utveckla dessa till alternativa rationella övertygelser.
Vad används kognitiv terapi mest för?
depression, med bra resultat.
Hur kan man gå till väga för att hjälpa pat. mha kognitiv terapi?
Man kan försöka få pat till att se det på ett annat sätt. T.ex om de fått sparken från jobbet istället för att tänka att han är värdelös och inte kan något, kanske tänka att det är chefen som var en idiot och att han förtjänar bättre. Försöka omformulera de automatiska tankarna med att diskutera bristande logik, rollspel, få dem att se i nyanser och inte bara svart/vitt. Osv.
Vad menas med dialektisk beteendeterapi?
det är en form av läringsterapi. Den kombinerar standard beteende terapi för emotionell regulation och realtitestestning med distress tolerans och acceptans. Utvecklades för behandling av borderline personlighetsstörning.
Vad behandlar man med systemisk terapi?
Ett helt system, som t.ex en familj. Bygger på att man ska se det som ett helt system och att om en individ i systemet ändrar sig påverkar det hela systemet. Terapeuten studerar systemet och ger upplysningar, men inga förslag på lösningar, det måste systemet själva lista ut.
Vad innebär psykodynamisk psykoterapi?
terapin är baserad på psyko analytika principer som försöker att öka pat. tillfredsställande tillpassning tll sin omgivning och stötta en harmonisk utveckling av egen kapacitet. Man träffas 1-2 gånger i veckan med direkt diskussion och fokuserande på att avgränsa problemområdet
Till vilka används ofta den psykodynamiska psykoterapin?
främst till ångest-,tvångs- och dissociativa tillstånd. Till viss del till somatiseringstillstånd och personlighetsstörningar. Det är den mest använda terapi formen i Danmark.
Vad karakteriseras psykodynamisk psykoterapi med?
Träffas 12 gånger i veckan , patienten och terapeuten sitter snett emot varandra. Samtalen fokuserar ofta på mer avgränsande prblemområden som står i förbindelse med symptomen. Man fokuserar på här-och-nu och pat. barndoma bearbetas inte så grundligt men används som informationskälla till att förstå den aktuella problemställningen. Mötet kan antingen vara tidsavgränat eller öppet till att uppnå en avgörande symptomlindring.
Vad sker under det första samtalet vid psykodynamisk psykoterapi?
terapeuten och pat. går igenom vilka problem patienten har och terapeuten får bilda sig en översiktlig uppfattning om klientens liv. Terapeuten redogör för villkoren som denne ställer för att psykoterapin ska bli meningsfull och tar ställning till om dess är uppfyllda. Om så är fallet kan man påbörja behandlingen.
Vilka är de centrala begrepp för psykoterapin?
relationen mellan terapeuten och patienten och hur patientens problematik manifesterar sig i relationen. Patienetens överföring, terapeutens motöverföring, motstånd, ramar rambrott och bastioner (=avser en tyst förmedveten överenskommelse mellan terapeut och patient att så att säga tala tyst om något).
Vid psykodynamisk psykoterapi används ett interventionsaspekt. Vad innebär det?
Det är olika metoder som terapeuten använder sig av som är antingen mer ångestreducerande eller mer ångestintensivernade. Start vid ångestreducerande: Bekräfta, rådge, validera, utforska, klarificera, konfrontera och tolka.
Vad innebär transferance?
Det är en omedveten sak. Där känslor och tankar associerade med en figur i patientens förflutna placeras på terapeuten . pat. kommer då betrakta terapeuten som denne figur och kommer påverka pat. beteende då det inte ger mening baserat på vem terapeuten verkligen är.
Vad innebär psykoanalys?
I starten berättar pat. fritt om sina tankar och pat ska vara så avslappnad som möjligt. Huvuduppgiften hos terapeuten är att lyssna och göra sig en bild av pat.’s problem och ev försvarsmekanismer. För att psykoanalysen ska vara effektiv kräver det tät kontakt oftas 4 ggr i veckan efter hand påpekar terapeuten psykiska försvar som hänger ihop och vad som kan vara orsaken. Pat kan reagera mycket olika på detta och vissa pat reagerar med handlingar mot terapin och terapeuten (kallas då acting out). Man går vid psykisk analys igenom topologi. Dynamik, överföring och motöverföring.
Vad innebär topologi?
det är det medvetna och omedvetna. Har också med JAGET, DETET och ÖVERJAGET att göra.
Vad innebär jaget?
Den psykiska instans som medlar mellan detests krav på omedelbar drifttillfredsställning och överjagets sociala normer. Jagets energi är ändlig
Vad innebär detet?
det är den psykiska instans som representerar driften av evolutionärt ursprung, t.ex. självbevarelsedriften och fortplantingsdriften. Den är våra impulser och drifter, sexuella och aggressiva.
Vad menas med överjaget?
det är den psykiska instans som innehåller socialt medierande lagar, regler och konventioner och handlar om förmågan till skuldkänslor och skamkänslor och till sann självkänsla.
Vad innebär miljöterapi?
Miljöterapi är en kognitiv lära där man använder sig av de vardagliga aktiviteterna som naturliga inlärningssituationer. Miljöterapin bygger på ett strukturerat individuellt schema med fasta återkommande aktiviteter blandat med vardagliga sysslor som att handla, laga mat och umgås med såväl personalen som de andra klienterna. Miljöterapiarbete är att hjälpa klienten att träna sig i sina relationer till andra genom att omstrukturera negativa automatiska tankar, bygga upp sociala färdigheter, stärka självkänslan och självförtroende