term1 Definition1term2 Definition2term3 Definition3
Please sign in to your Google account to access your documents:
14.1 Inleiding en casuïstiek
Uit cijfers van de Sociale Verzekeringsraad over verzuim en arbeidsongeschiktheid in Nederland, blijkt dat klachten van
het menselijk bewegingsapparaat, zoals nek, rug, armen en benen, nummer één staan als oorzaak van verzuim en arbeidsongeschiktheid (ca. 25%).
het graded activity-principe van Fordyce (1976). Hierbij zijn de doelstellingen:
pan
1 pijn scheiden van functie (versterking van spierfuncties wordt stapsgewijs opgebouwd, onafhankelijk van de pijn klachten), 2 het afleren van het pijngedrag en 3 het normaliseren van de hart/long- en rompspierconditie. Aan het eind van vier weken training heeft zij een gemiddelde rompspierconditie.
De 'wondervraag':
Stel je gaat slapen en tijdens je slaap gebeurt er een wonder. Dit wonder lost al je problemen op. Als je wakker wordt, heeft het wonder plaatsgevonden. Alleen weet je niet dat het wonder gebeurd is, hoe zou je dat dan toch merken? Hoe sta je op? Wat denk je? Wat doe je? Hoe reageren anderen op je? Hoe reageer jij daar weer op?'
Zo kan je in gedachten losmaken van tot nu toe automatische mechanismen.
14.2 De plaats van het Rug Adviescentrum in de gezondheidszorg
Het RAC is een particuliere organisatie, in 1987 opgericht door Netty Verslaat en Pieter van Akkerveeken, met thans veertien vestigingen, geografisch verdeeld over het hele land. De reïntegratie van mensen die langdurig verzuimen door chronische klachten in hun eerdere werksituatie, staat centraal.
Het RAC is een professionele organisatie die resultaatgericht werkt vanuit een winstoptiek, met als streven
mensen weer een toekomst te bieden.
Het is formeel geen gezondheidszorgmstelling en valt dan ook niet onder de betalingsregelingen van de gezondheidszorg. De verwijzers, voornamelijk Arbo-diensten, uitvoeringsinstellingen, werkgevers en verzekeraars (bijv. in geval van whiplashcliënten), dragen zorg voor de financiering van de trainingsprogramma's.
De meeste cliënten hebben het reguliere traject binnen de gezondheidszorg reeds doorlopen.
14.3 Het soort cliënten en hun problematiek - de hulpvraag
Cliënten die bij het RAC voor onderzoek of training komen, zijn op het moment van aanmelding niet in staat om volledig aan het arbeidsproces deel te nemen.
Chronische lichamelijke klachten liggen hieraan ten grondslag. Deze kunnen bestaan uit
rugklachten,
nekklachten,
schouderklachten,
concentratie en geheugenproblemen,
bekkeninstabiliteit,
werkgerelateerde psychische problematiek en
repetitive strain injury (RSI).
Er wordt gesproken van chroniciteit als
de klachten meer dan drie maanden aanhouden. Ook komen cliënten in aanmerking die regelmatig een kortere periode uitvallen vanwege klachten.
Een trainingstraject wordt aangeboden indien bij de instandhouding van de klachten zowel fysieke als mentale factoren een rol spelen en er geen sprake is van relatieve of absolute uitsluitcriteria.
Bij absolute uitsluitcriteria moet men denken aan:
1. c2. l3. e4. o5. a
1. contra-indicaties voor fysieke trainingen op intern-geneeskundig of cardiologisch gebied;2. lichamelijke ziekten of afwijkingen die medische of chirurgische behandeling behoeven, bijvoorbeeld maligniteiten, tuberculose enzovoort;3. ernstige psychopathologie, bijvoorbeeld psychosen, suïcidaal gedrag enzovoort;4. onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal;5. alcohol- en drugsverslaving.
Relatieve uitsluitcriteria zijn:
1. z2. p3. r
4. s5. g6. j
1. ziekten op intern-geneeskundig, orthopedisch, neurologisch of reumatologisch gebied die mede de klachten bepalen, bijvoorbeeld osteoporose, radiculair syndroom enzovoort;2. psychopathologie die mede de klachten kan bepalen, bijvoorbeeld een ernstige angststoornis, borderline-persoonlijkheid enzovoort;3. relationele problematiek op het werk, waarbij een van de partijen het probleem niet wenst op te lossen;4. slepende, complexe arbeidsconflicten;5. geen reëel uitzicht op werk, bijvoorbeeld bij reorganisaties;6. juridische procedures rond arbeid of ongeval.
Afhankelijk van welk relatief uitsluitcriteria van toepassing is, wordt bepaald welke activiteiten er ondernomen dienen te worden.
• Bij criterium 1 en 2 • Bij criterium 3 wordt • Bij criteria 4, 5 en 6 wordt
• Bij criterium 1 en 2 wordt overleg gepleegd met de behandelend arts c.q. psycholoog over de wenselijkheid en tijdstip van aanvang van het reïntegratietraject. Er kan bijvoorbeeld besloten worden eerst door te verwijzen voor een operatieve behandeling, waarna alsnog een training kan plaatsvinden.
• Bij criterium 3 wordt overleg gepleegd met betrokkene of de relationele problematiek een reïntegratietraject in de weg staat, of juist een punt van aandacht moet zijn. Vervolgens wordt met betrokkene, bedrijfsarts en werkgever een beleidslijn vastgesteld.
• Bij criteria 4, 5 en 6 wordt de advocaat van de partijen betrokken bij het vaststellen van een beleidslijn, zodat de belangen van beide partijen gewaarborgd zijn. Afhankelijk van de aard en de ernst van de problematiek wordt uiteindelijk een plan van aanpak opgesteld, waarbij een keuze wordt gemaakt uit de verschillende interventiemogelijkheden.
14.4 De verwijzing en doorverwijzing van cliënten
De cliënten zijn werknemers die niet of slechts gedeeltelijk aan het arbeidsproces deelnemen.
Ze worden doorverwezen door
bedrijfsartsen , arbeidsdeskundigen of verzekeringsdeskundigen. De opdrachtgevers zijn de uitvoeringsinstanties, inkomensverzekeraars, schadeverzekeraars en/ of werkgevers.
Indien uit het uitgebreide multifactoriële onderzoek blijkt dat er structurele lichamelijke afwijkingen zijn die het klachtenpatroon hoofdzakelijk verklaren, wordt doorverwezen naar een medisch specialist. Na de training kan besloten worden tot verdere doorverwijzing naar, bijvoorbeeld, een psychotherapeut of een eerstelijnspsycholoog.
Need help typing ? See our FAQ (opens in new window)
Please sign in to create this set. We'll bring you back here when you are done.
Discard Changes Sign in
Please sign in to add to folders.
Sign in
Don't have an account? Sign Up »
You have created 2 folders. Please upgrade to Cram Premium to create hundreds of folders!