• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/35

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

35 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Redogör för hur man skulle kunna hävda att världen blivit mer jämlik (Schön)?

Kvinnor gick från att föda många barn och leva ettkort liv till att föda få barn och leva ett längre liv. Kvinnorna hade det nulättare att ta sig in i arbetslivet vilket skapade mer jämlika roller förkvinnor och män i arbetslivet och på det privata planet. Detta beror påurbanisering och industrialisering, det var mer hälsosamt att leva i städer


Redogör för hur man skulle kunna hävda att världen blivit mindre jämlik (Schön)?

Klyftorna mellan rika och fattiga har ökat. De rika har blivit mycket rikare, medan de fattiga bara blivit lite mindre fattiga. Det finns nu en större medelklass.

Beskriv Taylorismen, dess bakgrund/förutsättningar och förklara dess betydelse för industrialismens framväxt?

Fredrick W Taylor studerade arbetarna i fabrikerna och kom med innovationer för att effektivisera varje arbetsmoment. Man försökte hela tiden pressa kostnaderna genom effektivisering och standardisering. Han använde sig av "ackordbelöning" - arbetarna fick betalt för varje produkt de producerade. Detta blev ett incitament för arbetarna att arbeta så fort som möjligt --> Effektivisering.

Som följd av oljans genombrott på 1900-talet fick vi en stark tillväxt inom andra områden, ex, inom kemin. Hur hängde dessa två områden ihop?

Olja = energi. Energin ledde till billigare transport och till nya innovationer. Ex, plast, gummi, läkemedel, belysning

I Schön diskuterad vikten av standardisering och stordriftsfördelar. Vad är detta och hur hänger de ihop?

Man utvecklar en standard med komponenter som är identiska och utbytbara. I och med standardiseringen blir arbetsprocessen mycket mer effektiv och billigare. Det gör att produkterna kan köpas av flera, vilket i sin tur leder till en massproducering. Massproduktionen leder till att företaget kan stordriftsfördela - man kan dela upp de fasta kostnader på varje enskild vara.

Beskriv triangelhandeln som uppstod på världsmarknaden och beskriv Storbritanniens roll i denna?

Storbritannien gav USA pengar för att i utbyte få maskiner. Med dessa maskiner tillverkade man varor som man tillsammans med tjänster sålde för pengar till övriga världen. USA i sin tur köpte råvaror av övriga världen för att tillverka maskinerna.

1700-talet präglades av tre stora revolutioner vars effekter sträckte sig långt in under 1800-talet. Beskriv dessa?

Den engelska: skedde vid engelska kanalen. Man störtade kung och inrättade parlament. Detta förändrade grundvalen med den nya marknadsekonomin, ekonomisk tillväxt och industrialiseringen.




Den amerikanska: ledde till skapandet av USA. Med marknadsekonomiska inslag från den engelska revolutionen.




Den franska: borgarna ville ta makten från kungadömet --> förändrat statsskick i stora delar av Europa. Moderna institutioner skapas från grundvalarna frihet, jämlikhet och broderskap.

Schön delar upp 1900-talet i 3 perioder. Vilka var dessa, hur såg utvecklingen ut rörande befolkning och ekonomi och förklara denna utveckling?

1910-1950: två världskrig, konflikter och kapitalförstörelse. Delar av befolkningen dog i krig.




1950-1975: Rekordår. Snabb tillväxt på grund av nya institutioner. Billig energi (olja). Bilismen sprids. Infrastruktur byggs. Befolkningstillväxt.




1975-2010: Oljekrisen --> oljepriset höjs 3 ggr högre än innan. Stagflation = både priser och arbeteslöshet ökar. Mikroelektroniken sprids.

Förklara 'produktionsfaktorer' och 'faktorproduktivitet' och hur de hänger ihop?

Produktionsfaktorer = naturtillgångar, kapital (maskiner) och arbetskraft.


Förändring i produktiviteten i de olika faktorerna är faktorproduktiviteten.


Blir arbetskraften mer utbildad förbättras kapitalet och det ger således en högre faktorproduktivitet.

Beskriv John Maynard Keynes syn på ekonomisk politik och hans recept på hur ekonomiska kriser skulle bekämpas?

Staten skulle ingripa i ekonomin och styra denna mot full sysselsättning - en planekonomi. En centralstyrd ekonomi som kontrollerar efterfrågan. Efterfrågan hävdade Keynes var avgörande för hög sysselsättning och tillväxt.

Beskriv a) två viktiga förändringar i lagstiftningen på mitten av 1800-talet som la grunden till det moderna Aktiebolaget och b) två faktorer som drev fram utvecklingen av storföretaget under den senare delen av 1800-talet?

a) hävandet av "the bubble act" som begränsade ägande i bolag. Och lagstiftningen som gjorde aktiebolaget till en egen juridisk person som kunde ställas inför rätta


b) Minskad risk att gå in i ett företag efter som att man inte längre ansvarade för bolagets skulder. --> många startade egna AB. --> en stor konkurrens på marknad och företag valde att gå ihop.

Utveckla "modern ekonomisk tillväxt"?

Innebär att produktionen är högre än vad befolkningstakten är. Att BNP/capita ökar. Tillväxt leder till tillväxt. Investeringar är ett kännetecken för modern tillväxt.

Redogör för målen som fanns för skapandet av europeiska kol- och stålunionen?

Man ville sätta kol- och stål industrin under samma ledning för att undanröja konflikten mellan Frankrike och Tyskland. Tanken var att öka politiska kontrollen över gemensamma resurser och på bästa sätt kunna utnyttja de komplementära resurser av kol och järnmalm i olika kvaliteter.

Ange och utveckla 3 skäl till varför utvecklingen av det moderna AB och framväxten av aktiebolagsstifningen under 1800-taltet reducerade riskerna med att organisera och driva företag?

1. AB var nu en egen juridisk person, och kunde ställas inför rätta.


2. Patentlagen - man kunde skydda sina innovationer.


3. Risken minimerades - man kunde bara förlora det kapital man investerat.

Vad innebär General Purpose Technology. Beskriv oxå varför det anses ge tillväxt. Ge ex, på sådan teknologi?

En innovation som når ut till olika branscher och människor. Både nationellt och internationellt. Förändrar en hel ekonomi och påverkar de befintliga strukturerna. Ex, ångmaskinen som ledde till den industriella revolutionen.

Hur förklarar Schön den stora tillväxt som skedde under 1950-1975, förutom tillgång på billig olja?

Kommunikationsmöjligheterna utvecklades och teknik växte. Vilket tillsammans med bilismen och flygplan ledde till integration mellan företagen.

Beskriv den demografiska transitionen och hur detta påverkar den ekonomiska tillväxten?

Från jordbruk till industri. Befolkningsmängden förändrades. Från höga födelsetal och höga dödstal till låga födelsetal och låga dödstal. På grund av bättre levnadsstandarder.

Använd begreppen institution och innovation för attdels beskriva framväxten av aktiebolaget som bolagsform i mitten av 1800-talet,samt för att diskutera aktiebolagets funktion för den ekonomiska utvecklingen islutet på 1800-talet och i början på 1900-talet.


Aktiebolag var en ny form av institution som möjliggjorde att risken för investeringar och ägande kunde sjunka. Genom kapitalackumulering kan AB åstadkomma en snabb tillväxt genom investeringar av vinst i nytt kapital. I och med de nya investeringarna i företagen utvecklades nya innovationer --> intäkter ökar --> ökade löner --> konsumtionssamhälle

Vilken var den 2a industriella revolutionen och hur påverkade den processen mot massproduktion och masskonsumtion?

El- och förbränningsmotorn. Ledde till Fordismen och det löpande bandet. --> standardisering av delar med utbytbara komponenter --> Den första bilen byggdes. Effektivt produktionssätt gjorde att man kunde börja massproducera.

Förklara de tre produktionsfaktorerna?

1. Arbete - Utbud av arbetskraft


2. Kapital (maskiner) Investeringar kunde skapas tack vare snabb tillväxt och låg inflation.


3. Kunskap - utbildning och teknik. Utbildningssatsningar

Beskriv byråkratins moral?

Alla ska behandlas lika inför lagen.


Byråkratin ska vara opartisk.


Moralen utgörs av rationella regler och argument.

Vad kännetecknar byråkratin och hur kan den kopplas till rationalitet och rättstat?

Byråkratin kännetecknas via en hierarkisk maktordning som verkar som en auktoritet. Denna legitimeras genom det gemensamma syftet att uppnå en social ordning.




Makten i byråkratin utgörs av lagar och kontrakt som har en rationell och logisk relation.




Mål-/instrumentell-/formellrationell orientering: Man maximerar nyttoeffekten. Ex, ta den snabbaste vägen hem, även fast den inte är säkrast.




Värderationell orientering: värderar tillvägagångssättet mer än målet. Ta säkra före osäkra.

Redogör för de 3 postbyråkratiska organisationsformerna?

Virtuella organisationer: är oberoende organisationer eller företag som är flexibla och arbetar i allians med andra företag. Behöver ej vara frivilligt. Ej geografisk bunden.




Projektorganisationer - Tillfälliga och tidsbegränsade som ska hantera olika problem i en grupp. Ansvarar för både administrera och utföra arbetet.




Nätverksorganisationer - Olka företag samordnas inte av en hierarki utan socialt kapital - förtroende för varandra.

Redogör för 3 av 10 av byråkratins principer?

1. Hierari - företaget är organiserat genom sk. kompetensgrad. Den som kan mest har mest makt


2. Varje anställd har specifik arbetsuppgift.


3. Anställd pga sin kompetens

Bemöt kritiken att byråkratier är oetiska och ineffektiva?

En byråkrati anses vara oetisk för att man inte tar hänsyn till specifik situation, utan utgår från regler. Det sägs därmed vara avhumaniserade.


Kan anses vara ineffektiv på grund av oförmågan att anpassa och ändra sig.

Beskriv byråkratins olika hybridformer?

Sken-/mock byråkrati: Falska byråkratier som inte bryr sig om formella reglerna. Stor skillnad på vad som sägs och vad som görs.




Mjuk-/Soft byråkrati: Ger den anställda mindre frihet att bestämma själv




Selektiv byråkrati: Man använder byråkratiska metoder för att då ett specifikt mål.

Beskriv de tre idealtyper av auktoritet?

Rationell-/legal auktoritet: Utgör grunden av formella lagar stiftade av en suverän makt. De formella lagarna stiftas av suverän rättstat och i en demokrati. Strukturen lyds med hjälp av ämbeten som handlar efter de stiftade lagarna och reglerna. De arbetar genom opersonlig ordning av föreskrivna regler och maktutövningen avser endast uppgiften. Makten utgörs av en relation mellan rationalitet och logik som skapar de lagar, regler och kontrakt som utgör ramverket.




Traditionell: Styrs av traditionella normer. Ledaren är bunden genom nedärvd rätt. Ingen logisk relation har makten. Inga kontrakt, lagar, regler som avser order.




Karismatisk auktoritet: Denna auktoritet legitimeras av tron på ledaren, ofta yttre. Kan vara utseende, tal osv. Ledaren lyds och makten är obegränsad.



Redogör för begreppet 'Quid pro Quo' och vilka tre villkor som måste vara uppfyllda för att en transaktion ska vara korrekt?

quid pro quo - du får vad du ger. En tjänst erbjuds och för denna erhålls belöning. Skapar incitament som är grund för marknadssystemet och i detta utbyte skapas en transaktion.




Knapphet: Resursen måste vara begränsad. Får inte finns fri tillgång.




Frivillighet: Ej genom hot eller tvång




Tillfällig kontroll: aktören måste ha tillfällig kontroll (äga) objektet.

Vad anser Linblom vara marknadssystemets främsta svaghet?

Allokeringsineffektiviteten. Att systemet kan skapa bördor. Egenintresset och valen hos aktören påverkar de andra aktörerna och kan därmed skapa bördor för dessa.


Ex, systemet skapar ojämlik inkomstfördelning och ökade inkomstklyftor. Marknadssystemet kan inte heller förändra nedärvd fördelning. Vilket gör att den som från början har mer resurser kommer få ännu mer, och den som har mindre får det svårare eller blir helt utesluten ur marknadssystemet.

Vilken huvudfördel finns enligt Lindblom i marknadssystemets funktionssätt?

Marknadssystemet är bra på att skapa ekonomisk tillväxt genom quid pro quo. Begreppet ger incitament till att öka sitt kapital och det generera såväl utveckling som en ökad effektivitet. Vilket bidrar till både teknologisk och ekonomisk tillväxt.

Beskriv två ex, på allokeringsineffektivitet som kan skapas av marknaden?

1, ojämn inkomstfördelning. Marknadsystemet tar inte hänsyn till ojämlika grundförutsättningar, medfödda eller opåverkbara. Systemet skapar klyftor eftersom den aktörer som bidrar med mest genererar mest.


2, Spillover-effekter, som skapas av att deltagare i en stor utsträckning endast tar hänsyn till sina egna fördelar. Det lämnar så kallade externaliteter som ex, kan vara att företag förutom att producera produkten även generar avfall. Avfallet måste tas hand om och det kan i sin tur påverka klimat och natur.


(3, Godtyckliga priser: de höjer priser utan konkurs (typ monopol och oligopol))




quid pro quo leder till allokeringsineffektivitet som kan vara spillover effekt och godtyckliga priser.

Hur skapas kluster/kompetensblock?

Ett kluster är innebär att flera företag ligger inom samma geografiska område. Kan vara både stora och mindre företag och kan vara både konkurrerande och samarbetande.


Kluster finns ofta i närhet till underleverantörer så de kan förse kunder med material.




Kluster --> sjunkande transportkostnader. Effektivisering med agglomeration kan innebära att företag delar byggnader och lokaler för att få ännu lägre omkostnader.

Vilka, enligt Fagerfjäll, råvaror var de svenska exportföretagen beroende av i början på den svenska industrialismen?

SKOG - användes till att producera KOL


VATTEN - användes för att skapa ENERGI


JÄRNMALM - användes för att skapa ex, STÅL

Fagerfjäll talar om regionala kluster, där företagrelaterade till samma industri samlas. Han skriver att det säkraste sättet äratt skapa konkurrenskraftiga företagskluster är att…….. Ja vad är detFagerfjäll framhåller som säkraste sättet för samhället att få justkonkurrenskraftiga kluster?

Förklaringen är att ha en hög konkurrens invärtes på nationell nivå i klusterna, ju mer företagen tjänar på agglomerationen desto mer konkurrenskraftiga utåt blir dessa kluster. --> Man kan skapa en högre konkurrens globalt.

Fagerfjäll beskriver olika branscher och en eller flera stora företag somverkar i respektive bransch.


Vissa branscher delar Fagerfjäll in i delbranscher, i de lägena finns det flera stora företag, deträcker att nämna EN delbransch största företag i a,b,och c.

A, Varudistrubution


Schenker, Transportföretag som transporterar med bl.a lastbilar, Posten




B, Marknadsföring och medier


Bonnier, TV




C, Företagstjänster


Securitas (G4S) Vaktbolag