• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/21

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

21 Cards in this Set

  • Front
  • Back
1. Wat is de wet van de specifieke zenuw energieën (Muller)?
Elke activiteit door een bepaalde zenuw transporteert altijd hetzelfde soort activiteit naar de hersenen. Het brein ziet de activiteit van de optische zenuw en hoort de activiteit van de auditieve zenuw, en ruikt de activiteit van de reukzenuw.
Modificaties op deze wet:
- een neuron kan een boodschap sturen d.m.v. een verhoogde respons, of een andere boodschap sturen d.m.v. een verminderde respons

- variaties in de timing van responses kunnen bepalen welke boodschap geïnterpreteerd wordt (komt een geluid van links of rechts)

- de wijze waarop het neuron reageert, kan afhankelijk zijn van de reactie van andere cellen(kleuren zien, de context van een letter bepaald een betekenis).
2. Als je naar een vage ster kijkt in een donkere nacht, zie je die vaak iets beter als je je hoofd licht draait in plaats van er recht in te kijken. Waarom?
Omdat direct in de ster kijkend, valt het licht direct op de fovea waar zich geen staafjes bevinden en er nauwelijks receptoren zijn. Kijkend met het hoofd iets gedraaid, valt het licht op een deel van de retina waar meer staafjes en receptoren zijn en die meer gevoelig zijn voor vaag licht.
3. Waarom is de blinde vlek in de retina blind?
Hier zitten geen receptoren, de axonen en bloedvaten verlaten hier het oog.
4. Stel dat een bipolaire cel excitatorische input krijgt van medium golflengte kegeltjes en geinhibeerde input van alle 3 soorten kegeltjes. Welke kleur zal de bipolaire cel het meest prikkelen, en welke zal de cel het meest inhiberen?
Het zal het meest geprikkeld worden door medium golflengte (groen) en meest geinhibeerd door lange- of korte golflengte ( resp. rood en blauwe). Echter, omdat lange golflengte kegeltjes groter in aantal zijn dan blauwe korte golflengte kegeltjes, zal de cel vooral door groen licht geprikkeld raken en door rood licht geinhibeerd.
5. Het televisiebeeld ziet er grijs uit als hij uit staat, en heeft zwarte achtergronden als hij aan staat. Waarom?
Omdat er in het laatste geval meer contrast is tussen de beelden waardoor de achtergrond donkerder lijkt. Contrast komt tot stand bij vergelijking binnen de cortex (= retinex principe).
Module 6.2 The neural basis of visual perception.
1. Waar begint en eindigt de optische zenuw?
Begint bij de ganglion cellen in het oog. De meeste axonen gaan naar de lateraal geniculate nucleus van de thalamus, een kleiner aantal gaat naar de hypothalamus, superior colliculus en overige.
2. Gaande van bipolaire naar ganglioncellen tot latere cellen in het visuele systeem, zijn dan de receptieve velden groter, kleiner of dezelfde grootte?
Ze worden groter omdat het receptieve veld van elke cel in het verlengde ligt van cellen op een eerder niveau.
3. Als er licht valt op een receptor, welk effect heeft de receptor op de bipolaire cellen?
Exciterend op bipolaire en horizontale cel. De horizontale cel inhibeert dezelfde bipolaire cel die was geprikkeld en de bipolaire cellen in de omgeving.
4. Als licht 1 enkele cel prikkelt, wat is dan het netto effect op de dichtstbijzijnde bipolaire cel die direct verbonden is met de receptor van die Cel? Wat is het effect op andere naastgelegen bipolaire cellen en wat veroorzaakt dat effect?
Het geeft meer excitatie dan inhibitie voor de naastgelegen bipolaire cellen. Voor bipolaire cellen in de omgeving geeft het alleen inhibitie. De oorzaak van dit effect is dat de receptor een horizontale cel exciteert, die vervolgens alle bipolaire omliggende cellen inhibeert.
5. Grijze vierkantjes op de witte lijnen tussen zwarte vierkanten. Verklaar dit?
Doordat delen van de retina lang naar de witte lijnen kijken raken ze geinhibeert door 2 kanten (onder, boven of links, rechts). Op de kruispunten zijn de neuronen maximaal geinhibeert door input van vier kanten. Daarom is de reactie op de kruispunten verminderd en zie je grijs.
6. Wat is het verschil tussen magnocellular en parvocellular systemen?
Neuronen van het parvocellular systeem hebben kleine cellichamen met kleine receptieve velden, bevinden zich in en bij de fovea, en zijn gespecialiseerd in detail en kleur. Neuronen van het magnocellular systeem hebben grote cellichamen met grote receptieve velden, bevinden zich in alle delen van de retina, zijn gespecialiseerd in de perceptie van grote patronen en beweging.
7. Als je je in een donkere kamer bevindt en onderzoekers willen je brein lezen om te ontdekken of je visuele fantasieën hebt, wat kunnen zij dan doen?
Gebruik maken van fMRI, EEG of andere vastlegmethoden om te zien of er verhoogde activiteit in de primaire visuele cortex aanwezig is.
8. Hoe kan een onderzoeker uitmaken of een neuron in het visuele systeem een simpele of complexe cel is?
Door eerst een stimulus (bv. horizontale lijn) te identificeren die de cel stimuleert. Dan de stimulus in de diverse gebieden van het receptieve veld van de cel te bewegen. Als de cel alleen in 1 locatie reageert, dan is het een simpele cel. Reageert hij in meerdere gebieden, is het een complexe cel.
9. Wat is prosopagnosia en wat vertelt hun bestaan ons over individuele vorm herkenningssystemen in de visuele cortex?
Prosopagnosia is de onmogelijkheid om gezichten te herkennen. Het bestaan houdt in dat de cortical mechanisme voor herkenning van gezichten (en sommige andere complexe stimuli) verschillen van de mechanisme voor herkenning van woorden en ander visuele stimuli.
Module 6.3 Development of the visual system.
1. Effecten van vroeg gebrek aan stimulering op 1 oog?
Kat waarvan 1 oog was dichtgeplakt, bleek blind in dat oog nadat het weer werd geopend, omdat de synapsen niet reactief waren op licht. Het andere oog had dit overgenomen.

Effecten van vroeg gebrek aan stimulering op beide ogen?
Gedurende 3 weken blijft de cortex actief. De kat kan met beide ogen zien. Als de deprivatie langer zou duren worden ook de corticale responsen minder.
2. Wat is een “lui oog” en hoe kan het worden behandeld?
Lui oog is een oog waarbij een kind het zicht in 1 oog negeert, soms laten ze het ene oog in een andere richting bewegen ten opzichte van het andere oog. Behandeling: het goede oog bedekken met een ooglap, zodat het kind gedwongen wordt het luie oog te gebruiken.
3. Welke vroegtijdige ervaring is nodig om binoculaire responsiviteit van de neuronen in de visuele cortex te behouden?
De corticale cellen moeten simultane activiteit ontvangen van beide ogen die gelijktijdig gefixeerd zij op hetzelfde object.
4. Hoe beïnvloedt een injectie met NGF (nerve growth factor) de effecten van een abnormale visuele ervaring?
NGF vermindert het effect van abnormale ervaringen omdat zij het herstel van de axonen bevorderen.
1. If someone electrically stimulated the auditory receptors in
your ear, how would you perceive it?
1. Because of the law of specific nerve energies, you would perceive it as sound, not as shock. (Of course, if the shock were strong enough, it would spread far enough to excite some pain receptors
also.)
2. If it were possible to fl ip your entire brain upside down,
without breaking any of the connections to sense organs or
muscles, what would happen to your perceptions of what
you see, hear, and so forth?
2. Your perceptions would not change. The way visual or auditory information is coded in the brain does not depend on the physical location within the brain. Seeing something as “on top” or “to the left” depends on which neurons are active but does not depend on the physical location of those neurons.