• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hållfasthet

Hållfasthet är till för att bygga hållbara och starka konstruktioner som kan så emot de krafter som den (konstruktionen) utsätts för. En bro måste exempelvis klara av att bilar åker över den. Den måste även klara olika väderförhållanden så som vind, vatten och regn.

Material

Det gäller att ha rätt material när man bygger. Några vanliga material man använder för att bygga en hållfast konstruktion är betong, stål, järn, aluminium, trä och kolfibrer.Material har olika egenskaper som exempelvis hårdhet, förmåga att utså tryckkraft och dragkraft och elasticitet.

Hårdhet

Hårdhet är en önskvärd egenskap som gör så att inte ytor slits. För att få fram ett hårt material kan man till exempel blanda koppar och tenn. Koppar och tenn är två mjuka metaller men när man blandar dessa så blir det brons vilket är ett hårt material.Ett annat exempel är att blanda kol eller andra metaller med järn. Det blir hårdare och dessutom rostfritt.

Legering/Legera

När man legerar så blandar man olika metaller med varandra. Detta gör så att man får fram nya material med nya egenskaper. Det nya materialet kallas för en legering.

Elasticitet/Tänjbart

Det är skillnad på ett elastiskt och ett tänjbart material. Ett elastiskt material går att dra/tänja ut hur mycket som helst och kan sedan återgå till sin ursprungliga form. Ett tänjbart material går också att tänja ut men det går inte tillbaks till sin ursprungliga form.*En stålfjäder har väldigt hög elasticitet men det har inte ett tuggummi.

Betong

Betong är ett byggmaterial som består av bergsmaterial (sten, grus, sand, cement (t.ex. kalksten) och vatten. Man skulle kunna säga att betong är som en konstgjord sten som kan gjutas i alla möjliga former.Betong uppstår när materialen (se ovan) blandas med vatten och sedan stelnar genom en kemisk reaktion. Betong är beständigt (håller länge) och tål tryckkrafter bra. Betong behöver dock armeras för att det ska bli helt hållfast

Järn/Stål

Järn förekommer i naturen som järnmalm, dvs i sten och måste brytas ner i gruvor. Sedan måste man behandla järnmalmen så att man kan få rent järn. Rent järn är relativt mjuk och rostar lätt. När järn rostar blir det skört och går sönder.För att förebygga detta så blandar man järnet med kol och andra metaller för att få ett mer beständigt material (ett material som håller längre).

Trä

Människan har väldigt länge använt trä som byggmaterial. Av trä kan man göra exempelvis plankor och brädor. Trä är ett lätt material, det är även hållfast, elastiskt och tänjbart.Det är lättare att värma upp ett trähus än ett stenhus eftersom att trä är värmeisolerande.Trä kan ruttna om det kommer i kontakt med vatten och behandlas därför för att kunna motstå fukt bättre.

Kolfiber

Kolfiber är ett material av tunna kol-trådar som vävs ihop. Kolfiber är lätt, hållfast, styvt och rostar inte. Kolfiber används ofta i mindre konstruktioner och i fordon. *Byggmaterial som är baserade på kol forskas det mycket på och kommer att användas ännu mer i framtiden.

Fackverk

Fackverk är en slags byggteknik där man bygger med trianglar istället för exempelvis rektanglar och kvadrater. Detta gör man för att konstruktionen blir hållfastare och fackverket/trianglarna ändrar inte formen trots väder och stora krafter.*Fyrsidiga konstruktioner är inte lika hållbara då de kan vika sig lättare och bli sneda.*Ett exempel på fackverk är Eiffeltornet.