• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/9

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

9 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hva mener vi med massemedier?

Massemediene er de midlene et relativt lite antall mennesker bruker for å formidle et budskap raskt og direkte til en stor del av befolkningen, til massene. Prosessen, selve formidlingen av budskapet, kaller vi massekomunikasjon.



Det finnes flere typer:


- trykte medier som aviser og blader.


- elektroniske medier og radio, TV og Internett.

Gi en historisk oversikt over utviklingen av idrettsstoff i massemediene.

De tidligste avisene, bladene og magasinene ble stort sett lest av overklassen og de velutdannede. Etter som leseferdighetene økte blant folket, kunne medienestrekke seg større. Norske aviser fikk egne sportsredaksjoner i 1920-årene, i 1925 ble det for første gang Holmenkollen kringkastet, 1930- årene kom radioen og i 1959 var det stor jubel i Sverige over radio da Floyd Petterson ble verdensmester i boksing.



I 1920-årene ble de første arrangementet sendt over fjernsyn i USA. Det første masseoverførte fjernsynsbildene av idrett kom fra BBC, som overført fra London-OL i 1948 til rundt 80 000 hjem.



Og som et resultat av tekniske forbedringer i form av fjernsyn, har NRKs fjernsynsidrett økt:


År 1980 - 200 timer


År 1990 - 500 timer


År 2005 - 1000 timet


Hvordan virker massemedier?

Massemedier informerer og underholder. På grunn av den store interesse for idrett utgjør idretten en stor og viktig del av midietilbudet. Idretten blir stort sett presentert som underholdning.

Hvilke roller har massemedier i samfunnet?

Massemediene har makt og påvirker synet på idrett i et samfunn. Toppidrett får langt større plass enn breddeidrett, noen få idretter som fotball, ski, håndball og friidrett blir mest omtalt, og menn omtales mer enn kvinner.



Hva slags forhold har idretten i henhold til massemedier?

Idrett og massemdier står i et symbiotisk forhold. Idretten får stor oppmerlsomhet og kan inngå kontrakter om medierettigheter og sponsorer. Massemediene trenger lesere, lyttere og seere for å selge reklame. Kravet om oppmerksomhet fører til dramatisering og personifisering, noe som kan utfordre idrettens verdier.

Hvordan var mediene på 1800- og starten av 1900-tallet? Hvem var Henry Chadwick?

I medienes barndom på 1800-tallet og i den første delen av 1900-tallet bar idrettsstoffet preg av saklige referater og resultater. Skribentene var spesielt idrettsinteresserte med personlig engasjement og kunnskap når det gjaldt idrett.



Sportsjournalisten Henry Chadwick, fra New York, arbeidet uten bating i begynnelsen. Det økende populariteten for idrett førte til at avisene på 1860-tallet ansatte Henry Chadwick på heltid.

Hvilke idretter er massemediene spesielt opptatt av?

- Noen idretter får nesten all oppmerksomhet. NIF organiserer over 50 særidretter, mens det er 3 eller 4 idretter som får størstepartem av mediedekningen. Fotball, ski og håndball er medievinnere, og rundt halvparten av sportssendingene på fjernsynet handler om fotball.



- Disse idrettene er først og fremst populære blant menn, mens kvinner er vel så opptatt av idretter som gymnastikk, turn, kunstløp og dans.



- Rundt 70% av idrettsstoffet i aviser og fjernsyn handler om menn.



- Utvalget av idretter ser ut til å speile kjønnssammenhengen blant idrettsjournalister. Idrettsredaksjonene i de fleste massemediene består stort sett av menn på samme alder og med de samme interessene som menn som leser om, lytter til og ser på idrett.

Kom med et eksempel på hvordan kvinner og menn kommer ulikt frem i media, i henhold til idrett.

Et av verdens ledende sportsmagasiner, det amerikanske Sports Illustrated, hadde i sine 25 år 1250 førstesider. Av disse sidene var det bare 115 som avbildet kvinner, og bare 55 av de avbildede kvinnene var idrettsutøvere.

Kom med et eksempel på hvordan kvinner og menn kommer ulikt frem i media, i henhold til idrett.

Et av verdens ledende sportsmagasiner, det amerikanske Sports Illustrated, hadde i sine 25 år 1250 førstesider. Av disse sidene var det bare 115 som avbildet kvinner, og bare 55 av de avbildede kvinnene var idrettsutøvere.