• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/32

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

32 Cards in this Set

  • Front
  • Back
ADHD: ADHD
Een bij kinderen vaak gediagnosticeerde stoornis die gekarakteriseerd wordt door impulsiviteit en moeite met het focussen van aandacht op taken.
Alzheimer’s disease: ziekte van Alzheimer
Een bij ouderen vaak gediagnosticeerde stoornis die gekarakteriseerd wordt door progressieve achteruitgang in cognitief functioneren en de aanwezigheid van afzettingen in de hersenen die zetmeelachtige plaques worden genoemd.
anxiety disorders: angststoornissen
De klasse van mentale stoornissen waarbij angst het meest opvallende symptoom is. Deze klasse omvat: 'generalized anxiety disorder', 'obsessive-compulsive disorder', 'panic disorder', 'phobias' en 'posttraumatic stress disorder'.
autism: autisme
Een aangeboren ('bij de geboorte reeds aanwezige') stoornis, gekenmerkt door ernstige tekorten in de sociale interacties, ernstige tekorten in de taalverwerving, de neiging bepaalde handelingen eindeloos te herhalen, en een zeer beperkte aandacht en belangstelling.
bipolar disorder: bipolaire stoornis
Een stemmingsstoornis gekenmerkt door perioden van extreme depressiviteit, afgewisseld met extreem manische perioden.
bipolar I disorder: bipolaire stoornis I
De meest ernstige vorm van een bipolaire stoornis, gekarakteriseerd door minstens één periode van manie en één periode van een ernstige depressieve stoornis. Zie bipolar disorder. Vergelijk bipolar II disorder.
bipolar II disorder: bipolaire stoornis II
Het type bipolaire stoornis waarbij de manische periode minder ernstig is dan bij een bipolaire stoornis I en hypomanie in plaats van manie wordt genoemd. Zie bipolar disorder. Vergelijk bipolar I disorder.
catatonic behavior: catatonisch gedrag
Een symptoom van schizofrenie waarin de persoon niet reageert op de omgeving. Het kan verschillende vormen aannemen: actieve weerstand, eindeloze herhaling van dezelfde simpele beweging, heftige motorische activiteit of bewegingloosheid en het ontbreken van iedere aandacht voor de omgeving.
concordance: concordantie
In de gedragsgenetica: een index voor de erfelijkheid van een bepaalde eigenschap. Men gaat als volgt te werk: Eerst wordt een groep individuen gezocht die de onderzochte eigenschap bezitten, en daarna wordt nagegaan hoe vaak dezelfde eigenschap voorkomt bij een specifieke groep familieleden (bijvoorbeeld identieke tweelingen).
conversion disorder: conversiestoornis
Een somatoforme stoornis, waarbij psychische oorzaken leiden tot het uitvallen van een lichamelijke functie.
depressive disorders: depressieve stoornissen
De klasse van stemmingsstoornissen die gekenmerkt worden door langdurige en hevige periodes van neerslachtigheid.
Down syndrome: syndroom van Down
Een stoornis, veroorzaakt door het hebben van drie chromosomen 21 en gekarakteriseerd door een specifieke verzameling fysieke symptomen en gemiddelde tot ernstige retardatie in intellectueel functioneren.
DSM-IV: DSM-IV
Een verzameling van een grote verscheidenheid aan mentale stoornissen en criteria om deze te diagnosticeren.
dysthymia: dysthyme stoornis
Een mentale stoornis die wordt gekenmerkt door depressieve gevoelens, die zwakker zijn dan bij een 'major depression', maar die wel tenminste twee jaar lang aanhouden.
generalized anxiety disorder: gegeneraliseerde angststoornis
Een mentale stoornis die wordt gekenmerkt door hevige, langdurige angst, die in de beleving van de persoon niet verbonden is aan een bepaalde groep stimuli of aan een bepaalde gebeurtenis in het leven van de persoon.
major depression: ernstige depressieve stoornis, vitale depressie
Een mentale stoornis die gekenmerkt wordt door hevige depressieve gevoelens en die tenminste twee weken duurt.
mental disorder: mentale stoornis, psychische stoornis
Een verstoring van het normale denken, voelen, en handelen en van de motivatie van de persoon, die (a) leidt tot ernstig en langdurig lijden en/of de onmogelijkheid om op een normaal niveau te functioneren, (b) niet kan worden opgevat als een normale, 'gezonde' reactie op gebeurtenissen in het leven van de persoon, en (c) niet kan worden opgevat als het gevolg van armoede, vooroordeel of andere sociale invloeden die het de persoon onmogelijk maken normaal te functioneren, en evenmin als een bewuste keuze van de persoon om af te wijken van maatschappelijke normen.
mood disorders: stemmingsstoornissen
Een klasse mentale stoornissen, waarbij langdurige of extreme verstoringen van de stemming het belangrijkste symptoom vormen. Deze klasse omvat 'depressive disorders' en 'bipolar disorders'.
obsessive-compulsive disorder: obsessief-compulsieve stoornis
Een mentale stoornis die gekenmerkt wordt door een herhaalde, verontrustende, irrationele gedachte (de obsessie) die alleen tijdelijk uitgeschakeld kan worden door het uitvoeren van een bepaalde handeling (de dwanghandeling).
panic disorder: paniekstoornis
Een mentale stoornis die gekenmerkt wordt door herhaalde paniekaanvallen die zich op onregelmatige tijden voordoen, en niet gekoppeld zijn aan specifieke stimuli ofgebeurtenissen. Bij iedere aanval is er een hevig gevoel van angst, dat meestal enkele minuten duurt en gepaard gaat met sterke fysiologische 'arousal'.
perpetuating causes of a mental disorder: bestendigde oorzaken van een mentale stoornis
De consequenties van een mentale stoornis die ervoor zorgen dat de stoornis blijft bestaan wanneer deze eenmaal is begonnen, zoals de manier waarop andere mensen de persoon die de stoornis heeft behandelen.
phobia: fobie
Een klasse mentale stoornissen die gekenmerkt worden door hevige, irrationele angst voor een specifieke stimulus.
post-traumatic stress disorder (PTSD): posttraumatische stress-stoornis (PTSS)
Een mentale stoornis die direct gekoppeld kan worden aan een traumatische gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die de persoon heeft doorgemaakt.
precipitating causes of a mental disorder: directe oorzaken van een psychische stoornis
De gebeurtenissen die de directe aanleiding vormen dat een persoon symptomen van een mentale stoornis gaat vertonen. Vergelijk maintaining causes of a mental disorder en predisposing causes of a mental disorder.
predisposing causes of a mental disorder: indirecte (achterliggende) oorzaken van een psychische stoornis, kwetsbaarheid
Omstandigheden in het leven van een persoon die maken dat hij of zij een verhoogd risico loopt om op stressvolle gebeurtenissen te reageren met symptomen van een mentale stoornis. Tot de indirecte oorzaken van psychische stoornissen kunnen gerekend worden: sommige aangeboren predisposities, ervaringen in de vroegste kindertijd en het sociaal-culturele milieu waarin iemand leeft. Vergelijk maintaining causes of a mental disorder en precipitating causes of a mental disorder.
schizophrenia: schizofrenie
Een klasse van ernstige mentale stoornissen, die wordt gekenmerkt door verstoring van de normale waarneming en het normale denken; vaak treden daarbij wanen en hallucinaties op.
social phobia: sociale fobie
Een fobie, waarbij de voornaamste angst is om door andere mensen bekeken en beoordeeld te worden. Vergelijk specific phobia.
somatization disorder: somatisatiestoornis
Een klasse van somatoforme stoornissen, gekenmerkt door vage, moeilijk verifieerbare klachten over alle mogelijke medische aandoeningen.
somatoform disorders: somatoforme stoornissen
De klasse van mentale stoornissen, waarbij de persoon lichamelijke klachten ervaart, zonder dat er een lichamelijke afwijking geconstateerd kan worden, die de oorzaak van de klachten zou kunnen zijn. Vergelijk psychosomatische ziekten.
specific phobia: enkelvoudige fobie
Iedere fobie waarin de hevige angst wordt opgeroepen door een specifieke klasse stimuli (zoals slangen) of omgevingsstimuli (zoals hoge plaatsen), maar niet door mensen (want dan wordt het 'social phobia' genoemd).
symptom: symptoom
In de klinische psychologie en de psychiatrie: ieder kenmerk van het gedrag, het denken of het voelen van een persoon dat mogelijk een aanwijzing is voor het bestaan van een mentale stoornis.
syndrome: syndroom
In de klinische psychologie en de psychiatrie: de combinatie van symptomen in het gedrag en de zelfbeschrijvingen van een persoon, die samen de aanwijzing vormen voor het bestaan van een bepaalde mentale stoornis.