• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/24

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

24 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Levende organismer

Skaffer seg energi fra omgivelsene



Kan vokse og få avkom



Regulerer indre miljøet i organismen



Kan reagere på ytre påvirkninger



Inneholder arvestoff (DNA) som overføres videre til neste generasjon

Hva slags celler er celler uten cellekjerne?

Plante og dyreceller

Grunnlaget for alt liv på jorden

Celler

Cellemembran

En tynn hinne som holder alt innholdet i en celle samlet. Kontrollerer hva som kommer inn og ut av cellen. Finnes i alle celler

Cytoplasma

En geleaktig væske som fyller opp mellom cellemembranen og kjernen. Finner organeller inne i _____. Finnes i alle celler.

Ribosomer

Små organeller. Danner protein etter oppskrift i DNA-molekylene. FInnes i alle celler.

Mitokondrier

Små ovale/pølseformede organeller. Står for energiforsyningen i cellen. Gjennom celleånding omdannes energien i næringstoffene til energi som cellene kan bruke. Finnes i alle celler.

Cellekjernen

Blir ofte kalt for cellens kommandosentral. Omgitt av en dobbel cellemembran og den slipper stoffer inn og ut. Her ligger DNA-et som er en del av kromosonene. Arvestoffet styrer alle prosessene i cellen. Finnes i alle celler

Planteceller kjennetegn

De har fotosyntese (en prosess som produserer glukose).

Cellevegg

Denne ligger utenpå cellemembranen. Den er bygd opp av cellulose (stivelse). ____ er stive og hjelper planten til å holde seg oppreist. Finnes bare i planteceller.

Vakuolen

Væskefylte rom som holder oppe trykket i cellen, og inneholder en vannløsning med ulike stoffer. F.eks et blåbær er blått fordi inne i ____ ligger det fargestoffet som gjør bæret blått. Finnes bare i planteceller.

Kloroplastene

Inneholder det grønne fargestoffet klorofyll, det er dette fargestoffet som gjør blader grønne. Fotosyntese foregår inne i ____. Finnes bare i planteceller.

Dyreceller kjennetegn

Planteceller lagrer karbohydrater som stivelse, ____ lagrer karbohydrater i form av glykogen.

Lysosomer

Organeller som fungerer som cellens "renholdsverk". Ligner på små kuleformede ballonger som ligger i cytoplasmaet. Inne i ____ er det enzymer som bryter ned avfallstoffer i cellen, og som dreper bakterier som har kommet inn i cellen. Cellens egne organeller tas også inn i ____ og brytes ned når de skadet eller ikke fungerer lenger.

Stamceller

Alle cellers mor. Uspesialiserte celler som lager kopier av seg selv ved å dele seg, samtidig som de gir opphav til spesialiserte celler. Vi kan si at disse er udødelige. Vi vet ikke ennå hvordan ____ utvikles til en bestemt celle. Forskere prøver å finne ut av dette slik at de kan lage celler som kan fikse skader og behandle sykdommer.

Celler uten kjerne

Bakterier er et eksempel på disse.

Bakterier kjennetegn

Finnes i alle typer miljø, og var de første organismene på jorda for 3-4 millioner år siden. ____ er de minste og enkleste av alle livsformer. ____ har ofte en tykk og solid cellevegg utenfor membranen. Innenfor cellemembranen finner vi cytoplasma, og her ligger DNA-et, arvestoffet. Vi har mengder av ____ på huden og milliarder av dem i tykktarmen.

Virus kjennetegn

Svært små, 10-100 ganger mindre enn bakterier. Mange ____ er sykdomsfremkallende, noe som har en sammenheng med at de er helt avhengige av levende celler for å formere seg. Ikke levende organismer.

Virus angriper en celle ved at:

* Hele viruspartikkelen trenger seg inn i cellen.


* Arvestoffet trenger seg gjennom cellemembranen og inn i cellens cytoplasma. Viruset arvestoff tar kommando over cellen, og cellen begynner å produsere nye virus.



Når de "nyfødte" virus trenger seg ut, vil cellen dø. Alle levende organismer kan bli angrepet av virus.

Normalflora

Ufarlige bakterier som er viktige for å kunne opprettholde viktige kroppfunksjoner.

Bakterieinfeksjon

Sykdommer som handler om fremmede og sykdomsfremkallende bakterier. Smitte overføres ved direkte (håndhilse, klem, kyss) eller indirekte (dørhåndtak, insektstikk, bitt av dyr). Kan også smittes ved dråpesmitte (hoste, nyse, mat, vann, blod) og det er derfor med personlig hygiene.

Inkubasjonstiden

I løpet av denne tiden er du smittebærer og kan smitte andre rundt deg. Å ha et godt immunforsvar er viktig fordi det verner oss mot smittsomme sykdommer.

Antibiotika

Medisin som vi bruker for å drepe negative bakterier i kroppen vår. Kan brukes mot alle bakterieinfeksjoner. Bredspektret _____kan brukes mot flere bakterier. Smalspektret _____virker best mot bestemte bakterier. Viktig å unngå overdreven bruk av ____ fordi etterhvert vil bakteriene bli resistente og ikke reagere mot bakteriene. Antibiotikaen vil altså ikke virke lenger mot bakterien.

Virusinfeksjoner

Kan ikke kureres, men de kan behandles slik at smerten dempes eller kunne forhindre infeksjonen helt. Forhindrer ____ med vaksiner. En slik behandling gjør at kroppen blir immun mot smitte av denne sykdommen. Man sprøyter da svekkede eller døde mikroorganismer som lurer kroppen til å tro at man er syk. Immunforsvaret jobber mot sykdommen og antistoffer dannes.