• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/16

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

16 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hur kan neodarwinismen sammanfattas?

att dels ständigt pågår en anpassning till miljön genom selektion och dels att det kan bildas nya arter genom att olika populationer isoleras

Vad handlar det naturliga urvalet egentligen om?

Det handlar om hur individen klarar av att överleva och få fortplantningsduglig avkomma i den miljö den lever i.

Ge ett exempel på att evolutionen inte har ett fastslaget bestämt syfte elle rmål.

Benfiskarna kunde eftersom de redan hade en simblåsa använda sin bröst och bukfnor till mer än att bara förflytta sig i vatten, att förflytta sig på land.

Nämn några faktorer som möjliggör anpassningen till miljön.

I vatten, att kunna behålla kroppsvärmen, genom till exempel späcklager eller vattenavstötande päls, att vatten motståndet genom en strömlinjeformad kropp, vilket ger rörelse. Att ha lemmar som gör det lätt att röra sig i sin miljö

Vilka är förutsättningarna för att det ska ske ett stabiliserande urval under lång tid? Ge ett exempel bland djuren på ett fall av långvarigt stabiliserandeurval.

Om den lyckas bra i sin miljö och miljön inte förändras så finns det inget selektionstryck. Nilkrokodiler, landsköldpaddor och vissa hajar är exempel på det.

Vid vilka tillfällen sker ett riktat urval?Ge ett exempel.

Om miljön förändras betydligt så ökar selektionstrycket och specifika egenskaper som tidigare varit ovanliga bli väldigt hjälpsamma och därför sprida sig väldigt snabbt i populationen och vissa tidigare egenskaper kan försvinna. Ett exempel är den gråa björkmätaren(fjäril) som genom att se ut på ett visst sätt lätt kamouflerar sig bäst mot lavar och sotiga trädstammar.

Vilka olika typer av ögon finns det?Ge exempel.

gropögon(pigmentbägarögon), kameraögon och fasettögon(komplexögon)

Vad menas med splittrande urval?Ge ett exempel.

Det är när de som bara har medelmåttigt bra egenskaper har sämst överlevnads chans (motsats till stabiliserande urval). Exempel är huggormar som genom att vara svarta värms bättre av solen än bruna, men syns bättre av rovdjur.

när inträffar samevolution? Ge ett exempel

När miljön ändras genom att en viss art i den förändras och därför en annan art måste även anpassas till det. Ett exempel är när växtdjur och rovdjur trivs i samma miljö, växtdjuret anpassas till att vara uppmärksamt efter rovdjur, medans rovdjur anpassas till att vara bra på att fälla växtdjuren.

Vad kallas det urval då egenskaper som ger framgång vid val av partner är viktigast?

sexuell selektion

Hur kan man vetenskapligt definera vad en art är?

En art är en population inom vilken individerna kan få fertil avkomma med varandra. Fast detta gäller inte för fossila arter.

Vad menas med artbildning genom geografisk isolering?

Att population isoleras från andra grupper av tex bergskedjor och därför inte kan para och därmed utvecklar mer och mer olikheter. Såsom parningsorgan, beteenden, spermier/äggceller, genom skiljer sig för mycket.

Förklara begreppet konvergent evolution.

Det är när obesläktade organismer(olikt DNA) ändå utvecklar liknande egenskaper

Vad kallas de arter som bara finns på en begränsad plats?

Endemiska arter

Vilken storlek på djur är den ”ideala”då resurserna är begränsade och rovdjuren få?

Stora djur tjänar ofta på att bli mindre så att de inte behöver lika mycket energi, men riktigt små djur tjänar ofta på att bli större för att lättare få tag i resurser.

Vilken kan vara orsaken till slumpmässigt urval?

Genom något som kallad för flaskhalseffekten så kan uppsättningen av genvarianter inom en population minska pågrund av saker som extrema miljöförhållanden, sjukdomar. Ibland kan det ske pga att en liten grupp av individer tar sig till ett nytt område såsom avlägsna öar. Dessutom så kan vissa alleler bara bli ovanliga av slumpen, genetisk drift