• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/3

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

3 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är en aktionspotential?
Aktionspotentialer sker i membran hos excitabel vävnad (nerv eller muskel) som en respons på graderade potentialer som når tröskelvärdet.
Vad beror en aktionspotential på?
Genereringen av en aktionspotential baseras på den selektiva permeabiliteten hos plasmamembranet och Na+ och K+ elektrokemiska gradienter som finns över membranet. Plasmamembranet är ungefär 25 gånger mer permeabelt för K+-joner än Na+-joner p g a närvaron av många fler läckande kaliumkanaler än läckande natriumkanaler. I excitabla celler kan förändringar i permeabiliteten hos plasmamembranet, som är ett resultat av öppnandet och stängandet av styrda jonkanaler, skapa aktionspotentialer.
Vilka faser kan en aktionspotential delas upp i? Vad sker under faserna?
De tre distinkta faserna hos en aktionspotential: (1) depolarisation, (2) repolarisation, och (3) efter-hyperpolarisation. B) Permeabiliteten för natriumjoner förändras (PNa) och kaliumjoner (PK) som sker under en aktionspotential. Den snabba depolariseringen i fas 1 orsakas av en snabb natrium permeabilitet ökning som tillåter natrium att flöda in i cellen. Repolariseringen i fas 2 orsakas av en långsammare ökning i kaliumpermeabilitet, vilket tillåter större rörelse av kalium ut ur cellen jämfört med viloförhållanden. Efter-hyperpolarisationen i fas 3 orsakas av den fortsatta rörelsen av kalium ut ur cellen.