• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/23

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

23 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är en auktoritet?
En auktoritet är någons erkända roll. Människor följer auktoriteter, man kanske inte alltid håller med om vad en auktoritet bestämmer men man har givit dem rätten att göra så.
Vad betyder ordet legitimitet?
Om man givit en person en legitimitet så har man givit dem berättigandet
vad betyder suveränitet?
En suverän har den högsta makten och det finns ingen makt över denne.
Vad menas med en federal stat?
En federal stat är en stat som har delat upp makten mellan regering och stater eller provinser. Staterna (eller provinserna) får på detta sätt makten att själva stifta och reglera lagar i den staten.
Vad menas med en enhetsstat?
En enhetsstat är en stat där regeringen har den största makten att bestämma. Regeringen har även makten att tilldela delar av landet en viss makt.
Hur går policyprocessen till?
Initiering = tar reda på vad problemet är och vad som behövs göras
- Formulering = utveckla konkreta föslag
- Implementering =  Förverkliga policyn 
- Utvärdering = Veta för o nackdelar inför påverkan av framgång.
- Återkoppling = fortsätta, ändra eller avsluta? Ta slutsats alltså.
Förklara innebörden av parlamentarism
Betyder att regeringen ska åtnjuta folkrepresentationen förtroende. Parlamentet har en relativt liten makt eftersom regeringen har stöd av ett fler tal i folkrepresentationen. Den politiska makten ligger hos regeringen.
Vad innebär negativ parlamentarism?
Negativ parlamentarism innebär att det räcker att parlamentet tolererar att Regeringen sitter kvar. Regeringsbildningen underlättas men resultatet blir oftast minoritetsregeringar. Parlamentet har alltså förtroende för regeringen så länge inte en majoritet av parlamentets ledamöter saknar förtroende.
Förklara proportionella valsystem
Proportionella valsystem betyder att antalet procent av rösterna som ett parti får är antalet mandat de får i parlamentet. Oftast finns det även en procent spärr som man ska ta sig över för att överhuvudtaget få mandat, i Sverige har vi en procent på 4%
Förklara majoritets valsystem
Majoritets valsystem handlar om att det paritet med flest röster får alla mandat. Vanligt med två kammarsystem vid majoritetsval. Alltså att de två partierna som får de högsta rösterna i valet tas vidare till ett andra val och det partiet som får över 50% av rösterna där får alla mandat.
Förklara innebörden av direktdemokrati
I en direktdemokrati är det medborgarna själva som är det primära medlet för att nå ett kollektivt beslut och gemensamma intressen.
Förklara innebörden av deliberativdemokrati
- Deliberativ demokrati, eller samtalsdemokratin, fokuserar på samtalet. Man fokuserar o debatterar, det vi har i Sverige. Det är det rationella politiska samtalet, som är det centrala.
Förklara innebörden av representativdemokrati
Representativ demokrati avser ett system där folket styr genom val av partier eller företrädare med beslutanderätt. Representativ demokrati kan också ses som en samlingsbeteckning för en mängd demokratiska modeller. Gemensamt för dessa är dock att kärnan består av regelbundet återkommande val mellan konkurrerande representanter.
Förklara hur regeringsbildningsprocessen går till
- Riksdagen godkänner förslag om ny statsminister
- Ny statsminister anmäler övriga statsråd för riksdag
- Regeringsskifte äger rum vid en konselj inför SC
- Regeringsbildningen äger rum då den tidigare regeringens statsminister avgår frivilligt, avlider eller avsätts.
Vad innebär det att stater kallas för liberala demokratier?
liberal demokrati omfattar begreppet fritt vald regering, men lägger till en distinkt oro gränser för chefer omfattning. Målet är att säkra individens frihet, inklusive frihet från obefogade krav från staten. En liberal demokrat syftar till att säkerställa att även reperesentativa regeringen bugar till den grundläggande principen.
Vad innebär en icke liberal demokrati?
Icke liberala  demokrati innebär att folket får rösta och folket får välja men det är inte alltid deras röster förverkligas eller att staten verkligen bryr sig om vad de säger och tycker. En icke-liberal demokrati anser sig vara demokratiska trots att de egentligen inte är demokratiska, som exempelvis Kina.
Vad innebär en auktoritär regim?
En auktoritär regim är när ledaren bestämmer vad som skall ske, vilka beslut som skall fattas och dylikt. Det ges inga utrymme för diskussioner utan det är snarare  bara en person som tar besluten utan att vilja veta vad folket tycker.
Förklara huvuddragen med institutionalism och vilka som är dess huvudfrågor
Institutialismens tillvägagångssätt är som en skola som omfattar både teori och metod. Koncentrerar sig på orsaker och effekter av politiska institutioner och stödjer liberala – demokratiska politiska värderingar. Institutionalister analyserar beslut av individer inom ramen för institutionell uppbyggnad, med betoning på institutioner i sina analyser. De viktigaste egenskaperna för institutionalism är: struktur, holism och normativ analys. De är väldigt koncentrerade på regler, informella begrepp och lagar.
Hur skiljer sig behaviorismen från institutionalismen?
Behaviarismen är däremot väldigt sentimentala, de är mer fokuserade på allt det psykiska och känslosamma. Behaviraslimen är hellre fokuserad på väljarna än på själva valet, lagstiftarna än på lagen, de dömda än domen.
Vad innebär parlamentarism och hur tillämpas negativ parlamentarism?
Parlamentarism innebär idag att parlamenten är folkvalt. Partiet är det som fungerar som brygga mellan regering och legislatur, på ett sätt som presidentialistiska systemet är designat att motverka.
Negativ parlamentarism innebär att en regering kan bildas så länge inte en majoritet säger nej.
Vad innebär presidentalism?
Presidentialism innebär att man direktväljer presidenten som sedan styr regeringen. Presidenten styr med auktoritet given av folkets val, men med en självständig legislatur. Då både president och legislatur väljs till fixerade mandatperioder kan ingetdera avskaffa den andre, detta resulterar i viss autonomi. Presidenten agerar också som statsöverhuvud.
Beskriv kortfattat tre regionala aktörer i Sverige och deras huvudsakliga ändamål, samt vem de företräder i den regionala politiken.
De tre regionala aktörer som vi har i Sverige är kommun, landsting och stat. Kommunernas obligatoriska uppgifter är ansvaret för förskola och grundskola, svenska undervisning för invandrare, varje kommun ska även ha miljö och hälsoskydd och de är även skyldiga att organisera räddningstjänst och civilförsvar.
Landstingens uppgifter är att ansvara för hälso- och sjukvårdslagen, ansvaret för en planering av tandvård och ansvara för att socialtjänstlagen följs.
vad innebär ministerstyre?
Ministerstyre är en term som innebär att en minister i vissa länder har rätt att detaljstyra den del av förvaltningen som lyder under ministern, ungefär som en verkställande direktör i ett företag. När ministerstyre råder är ministern den som har det yttersta ansvaret för alla beslut och handlingar som företas inom sitt departement eller ministerium (ministerförvaltning) inför den lagstiftande församlingen, regeringschefen eller statschefen; till exempel kan en minister gå in i enskilda ärenden, åsidosätta underlydande tjänstemän och fatta slutgiltiga beslut.