• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/59

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

59 Cards in this Set

  • Front
  • Back

kuranda gecer

mikail allahın kulvçcagizi bedir kumandanı görevi belli değil

azrail

gecmez

israfil

gecer

kiramen katib

gecer

hamelei ars

gecer

idris

30

50

şit

adem

10

ibrahim

10

kabir azabi yok

mutezile

hakka karia gaşiye temme vaka

kıyamey

dabbe yecuc duhan(duman

kıyamey alameti

baslangıcı yok

evvel

kelam yatatildi

mutezile

kuran yaratılmadı

ehli

mana kadim lafzı hadis

kela m

allahın yızu elş var

haberi

4. ALLAH'IN FİİLİ SIFATLARI• Halk Yaratmak demektir. Bütün varlıkları yaratan Hz. Allah'tır. Hiçbir mahlukun herhangi bir şeyi ya ratmaya gücü yoktur.. Inga: Yoktan var etmek demektir. Evrendeki tüm varlıkları yoktan var eden Yüce Allah'tır. Yaratılan larınsa yoktan var etme gücü yoktur.. Ibdax: Yüce Allah'ın, aslı ve benzeri olmaksızın icat etmesi demektir.• Ihya: Yüce Allah'ın diriltmesi demektir. Bir yaratığa can verip onu yaşama ulaştırmak, diriltmek ancak Allah'a mahsustur.• Imate: Yüce Allah'ın öldürmesi, hayata son vermesi demektir. Bir yaratığa can veren Hz. Allahdilediği zamanda onun yaşamına da son verir.• Terzik: Yüce Allah'ın rızk vermesi demektir. Allah (c.c.) Rab olmasının gereği sayısız çeşit ve ihti yaçta olan mahlukatın rızkını da yaratır. O, yaşam larını devam ettirebilmeleri için muhtaç oldukları besinleri yoktan var edip onlara sunar.

.

hudus delili kullandı

mutezile

eksiklil

ekmel

duyu doğa

hissi

haberi mucize

gayb haberi bilgi

rasyonel kanıt peygamberin akılllı olması

aklı mucize

veli olmauan

meunet

istidrav

gavurun istegi oldu

kelam vesail.

.

gazali

akli dini( kulli feri)

kulli

kelam

feri

fıkıh hadis tefsir

a) KIRTAS HADİSESİ b) HİLAFET MESELESİc) SİYASİ ANLAŞMAZLIKLAR VE İÇ SAVAŞLARd) KADER VE İNSAN İRADESİ SORUNSALIe) KUR'AN VE SÜNNET METİNLERİNİN YORU MUf) MÜSLÜMANLARIN YABANCILARLA ETKİLEŞİMİg) TERCÜME HAREKETLERİh) İNSANIN DÜŞÜNEN BİR VARLIK OLMASI

İLK İHTİLAFLARIN ÇIKMA NEDENLERİ


mutezikede tevil etmis

.

felsefi ılk tercume ibn mukaffa mantık

.

vasıl mutezileden ayrılır

hasan basriden

kaderi ilk inkar eden

mabed el cuheni

kaderiye doguran muteizlenin usulu hamsesini

gaylan ed dımaski

ilahi sıfatlato halkul kuran insan fiilleri ılk tartısmaya açan

cad b dirhem

iman Allahı bilmek kğfür bilmemek allahı ahirette göremeyiz naslar qkılla bilinebliri


cehm b safvan

CAD b. DİRHEM'İN BAZI GÖRÜŞLERİ

Bilgi Kutusu


1. Allah Teâlâ'nın zatı dışında kadîm olarak kabuledilebilecek birtakım sıfatları yoktur. Eğer Allah'ın kadim sifatları bulunsaydı bu, Allah'tanbaşka kadîm varlıkların kabul edilmesi demekolduğu için tevhidi ortadan kaldırırdı.2. Allah, yaratıklara asla benzemez. Buna göredinî metinlerde zikredilip de Allah'ı yaratıklarla benzerlik taşıyacak şekilde niteleyen "yed","vech", "ayn" gibi tabirlerin Allah'ın zatına yaraşır biçimde tevil edilmeleri gerekir.3. Kur'ân-ı Kerîm kadîm değil hâdistir, yaratılmış4. İnsanın fiilleri tamamen kendisine aittir; o, fiilişleme gücüne (istitâat) ve iradesine özgürcesahiptir.

CAD b. DİRHEM'İN BAZI GÖRÜŞLERİ

Bilgi Kutusu


1. Allah Teâlâ'nın zatı dışında kadîm olarak kabuledilebilecek birtakım sıfatları yoktur. Eğer Allah'ın kadim sifatları bulunsaydı bu, Allah'tanbaşka kadîm varlıkların kabul edilmesi demekolduğu için tevhidi ortadan kaldırırdı.2. Allah, yaratıklara asla benzemez. Buna göredinî metinlerde zikredilip de Allah'ı yaratıklarla benzerlik taşıyacak şekilde niteleyen "yed","vech", "ayn" gibi tabirlerin Allah'ın zatına yaraşır biçimde tevil edilmeleri gerekir.3. Kur'ân-ı Kerîm kadîm değil hâdistir, yaratılmış4. İnsanın fiilleri tamamen kendisine aittir; o, fiilişleme gücüne (istitâat) ve iradesine özgürcesahiptir.

CEHM B. SAFVANfirkasının kurucusudur.


CehmiyyeCehm'in, sifatların inkârı, Kur'ân'ın yaratılmışlığıve insan iradesini kabul etmeme (cebr) gibi düşünceleri en belirgin özelliklerini oluşturur.Ca'd b. Dirhem'den oldukça etkilenmiştir.• Cehm b. Safvân'a göre, Allah'a subutî ve haberisifatlar nisbet edilemez. Allah yaratıklara ait hiçbirsifatla nitelendirilemez.• Müteşabih ayetler te'vil edilmelidir.• Allah'ın sıfatları ve halku'l-Kur'ân hakkında ilkdefa konuşan Ca'd b. Dirhem olduğunu belirtmiştik. Cehm b. Safvân, bu görüşleri ondan almış vesistemleştirmiştir.• Insanın iradesinin olmadığı ve cebr altında olduğunu iddia etmektedir.


Cehm'e göre İman Allah'ı bilmek küfür ise bilmemektedir. Ayrıca Allah'ın ahrette görülemeyeceğinisavunur.MUSTAFA COBAN ADEM COADEM COBAN MUSTAFA ÇOBAN ADEM COBAN

nassın akılla yorumkanmali tevil edilöeki

cehm b safvan

EBU HANİFE'NİN BAZI KONULARDAKİ GÖRÜŞLERİ


1. ULUHİYET: Allah'ın ilim, irade, hayat, kudret, kelâm, sem', basar gibi zatî; yaratma, rızık ver me, diriltme, öldürme gibi fiilî sıfatları vardır. Akıl yürütmek suretiyle Allah'a isim ve sifat nisbet edilemez; O sadece zatına nisbet ettiği isim ve sifatlarla nitelendirilebilir.

ebu hanife Halku'l-Kur'ân:


kuran mahluk değil kurani telaffuz edişimiz mahluk

kabir hak

hanife

allah cennettw görülecek

hanife

amel imsndan parca değil artmaz eksilmez

mürcie

iman allahi bilmek

cebriyye

CEBRİYYE KELAMI.

Cehm bin Safvan'ın kurmuş olduğu mezheptir.. Bu mezhebin en belirgin özelliği kaderi inkar ede rek insanı rüzgarın önünde savrulan bir yaprağa benzetmeleridir.• Kaderiyye mezhebine tepki olarak doğduğu kabul edilir.• Imanı Allah'ı bilmek olarak tarif ederler.• Allah'ın ahrette ve dünyada görülemeyeceğini id dia ederler.Şefaati kabul etmezler.• Allah'ın sıfatlarının olmadığını kabul ederler.

Mutezile mezhebine göre büyük günah işleyen kimseler

ne kafir olarak kabul edilir ne de Müs 10man olarak görülür onlar bu ikisi arasında bir yerdedir.Mu'tezile, Allah'a ait masdar kalıplarıyla ifade edi len hayat, ilim, kudret, irade... gibi subuti sıfatla nin varlığını kabul etmemektedir.

Mu'tezile'ye

Kelâm Allah'ın sıfatı değil, yarattığı bir sözdür. Yani göre Kur'ân mahlûktur.Allah'ın ahrette görülemeyeceğini iddia ederler.• Mu'tezile'ye göre kul, fiilinin hâliki yani yaratıcısı 0 dir. Kader diye bir şey yoktur.• Adâlet anlayışının bir uzantısı olarak Mu'tezile'ye göre Allah'ın, kullarına güçlerinin yetmeyeceği bir şeyi teklif etmesi caiz değildir.• Mu'tezile, adâlet prensibine özel bir önem verdik leri için kendilerine ehlü'l-adl ismini vermişlerdir.

iyi is ödül

vad

kötü iş ceza

vaid

buyuk gunah işleyen fasik

mutezile

iyilik yaynak farz

mutezile

MUTEZİLE MEZHEBİNİN ÖZELLİKLERİ VEGÖRÜŞLERİ

1. Mu'tezile göre katil tarafından öldürülen birisikendi eceliyle ölmemiştir. Bilakis ecelinden önceöldürülmüştür.2. Mu'tezile'ye göre haram yiyecekler rızık değildir.Rızkı Allah verdiğine göre Allah kötü bir fiili işlemez. Bundan dolayı sadece helal olan yiyecek vegıdalar rızık olarak adlandırılabilir.3. Mu'tezile Kur'an'a çok vurgu yapar. Onlar itikadîkonularda sahih bile olsa hadislere güven duymamaktadırlar.4. Hüsün ve kubuh yani iyi ve kötü olan şeyler vahiygelmeden akılla bilinir.5. Mu'tezile'ye göre evliyanın kerameti diye bir şeyyoktur.6. Sihrin aslı yoktur. Sihir denilen şey sadece gözboyamaktır.7. Mu'tezile, biri Basra diğeri Bağdat olmak üzere ikiana kola ayrılır.8. Mu'tezile, akılcıdır; akla büyük değer verir. Bundan dolayı bazıları tarafından "Islam rasyonalistleri" olarak adlandırılmışlardır. Zira onlar aklaaykırı gördükleri nassları hemen te'vil etmekte veakla uygun bir şekilde tefsir etmektedirler.

EHL-İ SÜNNET KELAMI• • Ehl-i sünnet kelâmı denildiğinde akla gelen Eş'arî ve Mâtürîdî kelâm ekollerine zemin hazırlamıştır. Bunda dolayı İbn Küllâb, Kalânisî ve Muhâsibî, Sünnî kelâmın öncüleri olarak görülmüşlerdir.ADEM

Ehl-i sünnet, peygamberin yolunu ve onun dini anlama ve uygulama biçimini takip edenler anla mına gelir.• Ehl-i sünnet kavramı Eş'arî-Mâtürîdî öncesi dö nemde Ehl-i rey taraftarları başta olmak üzere As hâbu'l-hadîs ve daha başka birçok gurubu içine alan bir kavramdır.

EHL-İ SÜNNET MEZHEPLERİNİN GÖRÜŞLERİ

1. IMAMET: Ehl-i sünnet imamın Kureyşten olmasni şart koşarken, Hâriciler ve Mu'tezile halifeninKureyşten olmasını şart koşmamışlardır. EhlSünnet mezhebi halifenin Nass'la tayin edildiğifikrini reddederken Şia'ya göre halife Nass ile tayin edilmiştir.2. BÜYÜK GÜNAH: Ehl-i Sünnet şemsiyesi altındatoplanan mezheplerin geneli büyük günah işleyenin Müslüman olduğunu kabul ederler. Bu yüzdenBüyük Günah işleyen kimseyi kafir olarak görenHaricilik mezhebini eleştirirler.3. KADER VE İNSANIN ÖZGÜRLÜĞÜ: Ehl-i Sünnet mezhepleri kaderin varlığını kabul ederlerama bu kader inancın insanın sorumluluğununda olduğunu savunur.Bilgi KutusuItikadi olarak Maturidilik ve Eşarilik adında ikibüyük Ehl-i Sünnet mezhebi vardır.

MATURİDİLİKEbu Hanife'nin görüşlerini en iyi bilen kimse olaraktanımlanan Imam Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulan ekoldür.• Imam Maturidi'nin ...... adında iki önemli eseri vardır.• Maturidilik mezhebinin gelişmesine .......isimli kitap büyük katkıda bulunmuştur.Mâtürîdîliğin gelişmesinde ve ekolleşmesindeönemli katkıları olan isimlerden biri de ......Bilgi KutusuMâtürîdî ekolün gelişip belirgin hale gelmesindeen büyük pay kuşkusuz .......'yeaittir. Mâtürîdî'ye olan bağlılığını değişik vesilelerle dile getiren Ebû'l-Muin en-Nesefi, başta ......... adlı eseri olmak üzere kelam ilmialanında yazdığı eserlerle Mâtürîdîlik mezhebininekolleşmesinde ve bir ekol olarak yerini almasında önemli katkılarda bulunmuştur.

Kitabu't Tevhid ve Tevilatü'lKuran



Hakim es-Semerkandi'nin yazmış olduğu es-Sevad'ul Az'am



Ebû'l-Yüsrel-Pezdevî'dir.



Ebü'l-Muîn en-Nesefi



Tebsıratu'l-edille



Maturidilik'in Temel Görüşleri:

. Maturidilere göre Yüce Allah peygamber gönder memiş olsaydı dahi insan aklı ile Allah'ın varlığını aklen bulabilirdi.Allah'ın ahrette Müslümanlar tarafından görüle ceğini kabul ederler.. Allah'ın Zati ve Subuti sifatları vardır.• Maturidilere göre insan kendi fiillerinin sahibidir. Yüce Allah insana kendi fiillerini gerçekleştirebil mesi için ona bir güç (İstitaat) vermiştir.• Maturidilere göre bir kimse büyük günahlardan birini işleyince imandan çıkmaz. • Bir kimse farz olan bir şeyi reddetmediği sürecedinden çıkmaz. Bu yüzden farzları yerine getirmeyen kişileri de Müslüman olarak kabul ederler.• Mâtürîdîlere göre Allah kadın peygamber gönder memiştir. Dolayısıyla kadınlar peygamber olamazlar.• Yüce Allah insanı gücünün yetmeyeceği şeyden sorumlu tutmaz. Yani Teklif-i Mala Yutak caiz değildir.