• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hoe beschrijft Susen de 3 elementen van emancipatie?

1. Emancipatie is een proces, afhankelijk van en uitgevoerd door menselijke actoren die als rationele wezens in staat zijn de voorwaarden van hun bestaan te creëren.




2. Dit proces is een vorm van bevrijding dat zich uit inconcepten zoals autonomie, zelfrealisatie, transformatie, revolutie,verlichting en empowerment. Het is een proces van soevereiniteit waarbij eenindividu of collectief vrijheid verkrijgt van externe invloeden




3. Obstakels tot emancipatie worden gezien alsschadelijke vormen van controle die op ons uitgeoefend worden zoalsonderdrukking, uitsluiting, overheersing, vervreemding en bedrog.

Waar komt ongelijkheid vandaan volgens Rousseau?

Met name van sociale ongelijkheid doordat we in de huidige samenleving een aantal rechten hebben verworven zoals het bezit van privé eigendom speelt natuurlijke ongelijkheid zoals fysieke en biologische factoren een steeds kleinere rol.

Hoe kunnen we ongelijkheid tegengaan volgens Rousseau?

Door de overgang van natuur naar samenleving zijn we vervreemd van de wortels van onze natuur. De oplossing is een sociaal contract aan te gaan met de samenleving om de mens als vrije en gelijke wezens te behouden.

Hoe hebben de Franse revolutie en de verlichting bijgedragen aan het volwassen worden van de mens volgens Kant? (1724-1804)

Men is in toenemende mate hun rationele capaciteiten gaan gebruiken en overkwam daarmee onderwerping en onvolwassenheid.

Waar is de volwassenwording/emancipatie van de maatschappij van afhankelijk volgens Kant?

Autonomie en verantwoordelijkheid worden afgeleid van de morale capaciteit om een wereld te creëren op basis van toewijding aan ethiek en idealen. Actie heeft alleen morele waarde als de beschouwingen gebaseerd zijn op universele principes/maxims => categorical imperative.

Hoe kan men zich van hun lagere vermogens zoals zelfinteresse bevrijden volgens Kant?

Door het vermogen tot redeneren kan men onconditionele principes handhaven wat als doel op zich kan gelden.

Wat is emancipatie volgens Hegels Master-Slave dialectic?

Wanneer er sprake is van twee zelfbewuste entiteiten dan is er ook sprake van wederzijdse erkenning. De strijd voor macht en vrijheid en het vermogen om dit te behalen is afhankelijk van sociale contracten op basis van deze wederzijdse erkenning. Zonder het sociale proces kan men niet vrij zijn.