• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/9

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

9 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är aktiva portar?
Aktiva portar är ansvariga för öppnandet av natriumkanaler under depolariseringfasen hos en aktionspotential,
Vad är inaktiva portar?
Inaktiva portar är ansvariga för stängningen av natriumkanaler under repolariseringsfasen hos en aktionspotential.
Hur fungerar spänningskänsliga natriumkanaler?
Spänningskänsliga natriumkanaler representeras schematiskt av två portar. I vila, är den inaktiverade natrium porten öppen och den aktiverade porten är stängd en kan öppnas som en respons på ett depolariserande stimulus. Når depolariseringen tröskelvärdet, öppnas både de aktiva och inaktiva portarna och natrium kan röra sig genom kanalen. Ca 1 ms efter ett depolariserande stimulus, stänger den inaktiva porten och förblir stängd tills cellen har repolariserats till vilotillståndet. Innan repolarisationen, kan inte kanalen öppnas som en respons på ett nytt depolariserande stimulus.
På vilket sätt är öppnandet av aktiva natriumportar en regenerativ mekanism?
Öppnandet av aktiva natriumportar orsakar att fler aktiva natriumportar öppnas genom att regenerera stimuluset för att öppna portar (depolarisation).
Hur fungerar spänningskänsliga kaliumkanaler?
Tillskillnad från natriumkanalerna beskriver modellen för spänningskänsliga kaliumkanaler bara en enkel port som öppnas mer långsamt som en respons på depolarisering.
Hur styrs natrium- och kaliumkanaler under en aktionspotential?
Natriumkanals öppning är en del av en positiv feedback slinga som möjliggör snabb depolarisation av cellen. När en cell depolariseras till tröskelvärdet, öppnas natriumkanaler. Öppnandet tillåter natrium att röra sig in i cellen vilket orsakar ytterligare depolarisation och att fler natriumkanaler öppnas. Feedback slingan fortsätter tills de inaktiva natriumportarna stänger, ca 1 ms efter depolarisationen till tröskelvärdet. Kaliumkanalers öppnande och stängande är en del av en negativ feedback slinga. Depolarisation stimulerar det långsamma öppnandet av kaliumkanaler. Detta tillåter kalium att röra sig ut ur cellen så att den repolariseras. För att repolariseringen motverkar det depolariserande stimuluset i och med öppnandet av kaliumkanaler, stängs kaliumkanalerna.
Beskriv principen för retningtröskeln.
Ett stimulus måste orsaka en kritisk nivå av depolarisation – tröskelvärde – innan en aktionspotential genereras. Ett stimulus som är mindre än tröskelvärdet (ett subtröskelvärde stimulus) kan inte generera en aktionspotential. Ett stimulus som är större än tröskelvärdet (ett supratröskelvärde stimulus) genererar en aktionspotential av samma storlek och varaktighet som ett tröskelvärde stimulus.
Vilken princip förljer initieringen av aktionspotentialer?
Initiering av aktionspotentialer följer ”allt eller inget”-principen
Vad beror den högsta nivå i depolariseringen av?
Den högsta nivån som nås i depolarisationen under en aktionspotential beror inte på styrkan hos stimuluset, utan snarare på den relativa styrkan hos de elektrokemiska gradienterna för natrium och kaliumjoner samt de relativa permeabiliteterna hos membranet för dessa joner.