• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/5

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

5 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Sambandet mellan brott och moralutveckling

Inom de kognitivateorierna kan vi läsa om hur moralutveckling har ett samband med brott. Man utvecklar sin moral genom mognad och interaktion med andra. Kohlberg har delat in moralutveckling i tre nivåer:


Pre-conventional- regler och sociala förväntningar ses som främmande för individen


Conventional - regler och förväntningar är införlivade


Post-conventional - egna och sociala regler och förväntningar är åtskiljda. Individen definierar sina egna värderingar genom ett urval av allmänna moralprinciper.



Det finns empiriskt stöd för att mindre mogen (Pre-conventional) moralutveckling är relaterat till brottsligt beteende.

Finns tre nivåer

Redogör för Bowlbys anknytningsteori och kritiken mot den

Teorin menar på att individer behöver knyta an till sin primärvårdare (ofta mamma) innan 5års ålder. Skapas inte denna anknytning innan 5års ålder menar man att individen utveckar ett anti-socialt beteende som i sin tur kan leda till brottslighet.


Kritik alla med dessa anknytningsbrister begår inte brott. Psykoanalys influerade teorier har sjunkit i popularitet då man anser att dessa ej kan påvisa specifik användning för vare sig förklarning/förståelse av brott eller utformning av effektiva metoder för intervention

Förklara vad psycoanalys är och vad den kritiserats för.

Freuds psykoanalytiska teorier grundar sig i tre grundelement.


ID - primitiva instinktiva beteenden. Den primära personlighetskomponenten. Styrs av "pleasure principle" & söker den direkta tillfredställelsen av önskningar


EGO - detta element möjliggör ID att fungera på socialt accepterat sätt. Baserad på verklighets principen. Hjälper till att avlägsna spänningar skapade av ouppfyllda önskningar


SUPEREGO - från början sågs det som en del av det undermedvetna minnet. Men senare mer vanligt att se det även som en del av det medvetna minnet. Innehåller de inbyggda morala och sociala standaderna som påverkar vårt beteende. Egoideal- sociala standarder. Samvete - inkluderar info om negativa synsätt på vissa specifika beteenden, källa till skuldkänslor.


Svagt superego relaterat till brottslighet.


Kritik: misslyckas att förklara uppkomst av brott utifrån ålder. Kan förklara uppkomst till olika beteenden i puberteten men förklarar ej varför vissa tar avstånd från brott i vuxenålder.


Varför begår inte kvinnor mer brott om dom har svagt superego?


Psykoanalys influerade teorier har sjunkit i popularitet då man anser att dessa ej kan påvisa specifik användning för vare sig förklarning/förståelse av brott eller utformning av effektiva metoder för intervention

Id, ego, superego

Sambandet mellan iq och brott

Iq handlar om abstrakt tänkande, problemlösning, självinsikt, självförståelse, kommunikation, planering och organisering. Att använda info som man lärt sig på ett advekat sätt. Riskfyllt beteende ökar hos individer med lägre Iq, och brottslighet är vanligare bland de med låg iq. De med högre iq begår också brott men åker mer sällan fast.

Skillnaden mellan social inlärning och intuitiv inlärning

Social- lär sig genom interaktion med andra, genom observation. Imitation av det man ser andra göra. Bobo doll t.ex


Intuitiv- mer passiv inlärning som beror på hur det autonoma nervsystemet berörs. När två par stimuli ex. Ljud och könsel berörs så bildas en association som hjärnan sedan kommer ihåg och kopplar ihop stimuli 1 med stimuli 2.