• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/62

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

62 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Accountability

Pligten til at stå til regnskab for opfyldelsen af målsætninger, som herefter kan tjekkes af en udefrakommende instans.

Social læring
Læring er socialt forankret og spiller en rolle på samfundsplan bl.a. ved at mindske ulighed og mistrivsel.
Neoliberalisme
I et neoliberalt samfund orienteres individet først og fremmest imod at optimere sig selv som en form for menneskekapital, og vil derfor investere i sin egen kompetenceudvikling.
Desistance
At afslutte/komme ud af kriminalitet. En nu mere dynamisk forståelse er at der er tale om en vedligeholdelsesproces bestående af langvarig afholdelse fra kriminel adfærd hos tidligere kriminelle
Resiliens
Stammer fra udviklingspsykologien. Normal udvikling under svære omstændigheder og evnen til at kunne modstå negative konsekvenser af modgang. Der er sket et skifte til en mere dynamisk definition hvor der er tale om positiv tilpasning i en kontekst præget af modgang. Indebærer interaktionen mellem risiko- og beskyttende faktorer i barnets og dets omgivelser.
Governmentality
Et begreb som stammer fra Foucault og drejer sig om måden hvorpå staten styrer dens befolkning ved at henstille dem til at styre sig selv.
Governance by denial
Fornægtelse af at der kan gøres en forskel på verdensplan, hvorfor det er nødvendigt at gøre noget på individplan i stedet.
Brofenbrenner's bio-ecological systems model of development
To dimensioner - én der er relateret til de biologiske iboende attributter ved barnet, og en anden der indebærer de kontekstuelle variable omkring barnet.
Social Ecology of Resilience Theory (SERT) model
Det er ikke kun psykologiske mekanismer der er styrende for resiliens men også de sociale systemer/økologier omkring barnet har en stor indflydelse
Læringgørelse
Skiftet fra at tale om uddannelse til at tale om læring. Kan kritiseres for at være individualistisk og et procesbegreb som ikke taler om indhold.
Kvalifikation
Uddannelse giver individer en viden, færdigheder og forståelse, hvilket gør dem i stand til at gøre noget – både erhvervs- og livsmæssigt.
Socialisation
Gennem uddannelse bliver individer en del af bestemte sociale, kulturelle og politiske ’ordener’. Fx gennem normer, værdier, religioner, traditioner eller erhverv.
Subjektifikation
Processen i at blive et individ. Originalitet ved ikke at blot at være et eksemplar af en bestemt orden. Muliggør uafhængighed og autonomi i både tænkning og handling.
Normativ validitet
Måle det man værdsætter
Teknisk validitet
Værdsætter det der er lettest at måle
Evidensbaseret praksis
Handling baseret på videnskabelig viden om ’hvad der virker’.
Epistemologi
Erkendelsesteori. En gren af filosofien, der beskæftiger sig med erkendelsens grundlag, kriterier og afgrænsninger.
Kants rationel autonomi
Autonomi baseret på fornuften, som er et iboende potentiale i mennesket, og det er uddannelses mål at frisætte dette, og dermed gøre subjektet autonomt, hvilket kan medføre menneskelig frihed.
Humanisme
Forestillingen om, at det er muligt at erkende og udtrykke menneskets essens og natur og at det er muligt at bruge denne erkendelse som udgangspunkt for efterfølgende handling. Problematisk at det sætter en norm for menneskelighed, og ekskluderer dem, der ikke kan leve op til denne.
Hannah Arendts 3 modaliteter
Arbejde (livsopretholdelse), frembringelse (skabelsen af nye ’kunstige’ ting) og handling (at begynde noget nyt via ord og gerninger – her opstår vores unikhed og frihed).
Rationelle fælleskaber
Bygger på, at man har noget til fælles og agerer som repræsentant herfor fx i et lægefælleskab
’Det andet fælleskab’
Bygger på at man intet har til fælles og fordrer dermed unikhed.
Hatties vigtigste budskab
Kend din virkning.
Hatties meta-metaanalyse
John Hatties teori er baseret på en stor syntese af metaanalyser, hvor han fandt frem til 138 faktorer, som har indflydelse på effekten af læring. Han opdelte disse i 6 kategorier - eleven, hjemmet, skolen, læreren, pensum og undervisningsformen, hvor lærer-kategorien generelt havde størst effekt.
Synlig læring
Når læringen er synlig for både lærer og elev – metaforisk og materielt. Læreren skal se sig selv fra elevernes side og evaluere sin egen virkning, mens eleverne skal se dem selv som egne lærere og være ansvarlige for deres læringsproces.
Kritisk psykologi
Sigter på at undersøge og forstå individer med udgangspunkt i at de som subjekter er påvirket af deres kontekst og samfundsmæssige betingelser
Life-tracks
Der er, udenfor individet, udviklings-tracks eller stier, som er socialt indlejret i f.eks. traditioner, kultur og sociale kategorier, og de tilgængelige stier er bestemmende for individet udviklingsmuligheder.
Access skills
Færdigheder som kvalificerer en person til at få adgang til en bestemt life-track. Det kan både være fx operationelle eller metakognitive færdigheder.
Degraderingstænkning
Det der er på spil er, hvor meget en setting lægger op til en søgning efter og en placering af forskellige præstationer, og hvor meget det organisere en degradering af dem, der er i bunden af hierarkiet.
The Culture-as-Disability Approach
Kulturer lærer folk, hvad de bør sigte efter og dermed også, hvad der er mangelfuldt.
Frames
Et begreb fra Goffman, der kan defineres som en socialt formet ramme omkring en situation. Rammen går forud for individet og hjælper denne med at forstå situationer og interaktioner indenfor rammens område
Ren pædagogik
Pædagogisk praksis, hvor læringsstrategier, læringsstile, kompetenceniveauer og undervisningsmetoder ses som fænomener, der uafhængige af, hvad der specifik skal læres, og som kan studeres fyldestgørende i uafhængighed af konkrete praksisser.
Uren pædagogik
I denne pædagogik er fokus på, at man altid lærer om noget bestemt, at målet er en bestemt kunne i bestemte praksisser, og at det, der skal læres er helt afgørende for, hvordan noget læres.
Makrosocial tillid
Tillid på samfundsplan fx tillid til skolesystemet
Interpersonel tillid
Tillid mellem individer (lærer-elev, elev-elev)
Epistemisk tillid
Tillid til undervisningsmaterialet og det, der lærers om.
Dialogisk epistemisk tillid
Elevens tillid til læreren, som er skabt via deres relation, får indflydelse på elevens engagement ift. undervisningsemnet.
Monologisk epistemisk tillid
Læreren har en på forhånd given autoritet og dermed tillid fra eleven, hvorfor der ikke forekommer nogen kritisk tænkning ift. emnet.
Den didaktiske trekant
Model inspireret af Moscovici, som via en trekant illustrerer at undervisningssituationer kræver interaktion mellem to individer - eleven og underviseren – som er gensidigt afhængige af hinanden, samt emnet der læres om.
Transplant model (Dales terminologi)
Den professionelle forsøger at ‘transplantere’ sine evner til forældrene og gøre dem kompetente til at deltage i barnets uddannelse.
Expert model (Dales terminologi)
Den professionelle er eksperten og derfor har hans ord størst værdi, når der skal træffes beslutninger indenfor hans ekspertise.
Klassekultur
En analytisk enhed, som er et mål for, hvordan klassen trives.
Intra-aktivitet
Agenser eksisterer ikke uafhængigt af hinanden, men opstår i forholdet til hinanden.
Kollektiv agens
Individuelle aktører handler som regel som repræsentanter for sociale verdener ved at udspille deres kollektive identiteter.
Social justice/social retfærdighed
Fuldbyrdet og ligeværdig deltagelse fra alle samfundsgrupper, som er gensidigt skabt til at møde alles behov. Fordeling af ressourcer er lige og alle er fysisk og psykisk sikre.
Reactive hypothesis/reaktive hypotese
Enhver negative korrelation mellem forældreinvolvering i skolen og akademiske præstationer kommer fra, forældre der involverer sig mere, når deres børn har problemer.
Universalisme
Der er universelle lovmæssigheder, der gælder for alle.
Partikularisme
Fokus på det partikulære ved netop den kontekst, man befinder sig i.
Operationalisme
Faktorer analyseres og beskrives med henblik på at skabe en passende fælles handlemåde.
Interaktion
Fænomener er kontekstafhængige og man må se situationer som medspiller i den lokale kontekst.
Institutionalisme
Mennesker anses som udskiftelige brikker, som alle handler ens på baggrund af samme regler eller den samme ramme.
Interpersonel integration
Terapeuten er en del af den terapeutiske relation med egne tanker og holdninger og må forholde sig til klienten ud fra disse.
Speech genre/sproggenre
Der er bestemte talegenrer, som er styret af pågældende setting.
Interaction script/interaktionsskrift
Situationer er bestemmende i forhold til adfærd.
Activity genre/aktivitetsgenre
Både passende sproglig kommunikation og adfærd i en aktivitet.
Humanprocessing løsninger
At kunne påvirke mennesker processuelt, så de opnår social kompetence til at begå sig i samfundet. Tilpasset til den enkelte ikke standardløsninger.
Othering
Diskursive processer hvorigennem magtfulde grupper definerer de underordnede grupper til at eksisterer på en reduktionistisk måde, som tilskriver dem problematiske og/eller dårligere karaktertræk. Dette legitimerer overlegenheden af magtfulde og påvirker den underordnede identitetsskabelse.
Evidensbaseret praksis (EBP)
Består i at skabe forbindelse mellem relevant teori, egen praksis og individets unikhed. Formålet er at sikre optimeringen og effektiviseringen af praksis samt sikre etikken heri.
Best practice-tilgangen
Sigter efter at formulere skabeloner for undervisning med henblik på at sikre kvaliteten af denne.
Netværk
Opstår når der opstår forbindelser mellem forskellige aktanter og skal hjælpe analytikeren med at undersøge, hvilke forbindelser, der er eller skabes mellem aktanter.
Aktant
Synonymt med aktør. De skabes og transformeres af de netværk de indgår i, aktanter er kun noget i kraft af de relationer den indgår i. Aktanter er knudepunkter i et netværk, men enhver aktant er også et netværk i sig selv.
Translation
En aktant eller et netværk forskydes og ændres derved. Forandringen sker ved at skabe forbindelser mellem aktanter, som ikke var forbundet før. Translation virker gennem momenter: Problematisering, interessering, indrullering og mobilisering.