• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Redogör för projekttriangeln (utfört arbete, tid, kostnad) och hur den kan användas vid uppföljning av projekt.

Dessa beskriver när projektet ska vara färdigt, hur mycket det får kosta och vad som ska uppnås. Det är väldigt bra att identifiera vad man tycker är viktigt då det är väldigt svårt att få alla tre dimensioner som man vill. Tid och kostnad är exempel som står mot varandra. Man brukar säga att man får välja en eller två st att lägga störst vikt på. Om du t.ex. ska bygga en OS-arena så får du nu anta att det kommer ta en massa tid att bygga något så stort, och samtidigt väldigt dyrt. Funktionen för arenan kommer däremot att fylla massa funktioner i framtiden.



HUR SKA MAN FÖRDELA SINA RESURSER.

Varför är det av värde att identifera sk stakeholders i ett projekt? Exemplifiera!

Därför man vill se vilka som är intresserade i projektet, kan vara personer både innanför och utanför projektet. Exempelvis projektledare, utvecklare, användare. Med att veta vilka som är intressenter i verksamheten/projektet så kan man föra en dialog med dessa för o höra deras åsikter och viljor. Även vad varje intressent kostar och vad deras kompetens är.

1.

“Going Native” är ett problem som bör undvikas i projektarbete. Hur yttrar sig fenomenet och varför är det ett problem?

Att man åtar sig kulturen där man befinner sig. Inom projekt så yttrar sig detta ofta genom att projektutvecklarna identifierar sig så pass mycket med kunden och kundens krav att gruppens egna viljor ignoreraras.

1.

Olika utvecklingsmodeller ställer olika krav på projektorganiseringen. Agila metoder är utmärkta och välfungerande, men finns det fortfarande projekt där man kan tänkas vinna på att arbeta mer flödesorienterat. Vilken typ av systemutvecklingsprojekt passar bättre för någon variant av vattenfallsmodell? Motivera ditt svar.

Stora systemutvecklingsprojekt, t.ex. månlandare. Det är väldigt att få fel och de får inte ske några misstag. Det sak löpa på felfritt utan några uppkommande risker.

1.

Det finns olika organisationsmodeller för projektledning. En av dem kallar vi för matrisorganisation. Hur ser den organisationen ut (rita en enkel skiss) och ange fördelar och nackdelar med denna organisationsmodell.

Matrisorganisation är en organisationsform där en horisontell projektledningsstruktur läggs över på den vanliga hierakistrukturen. Detta innebär att det finns 2 chefskedjor istället för 1, exempelvis en projektchef som sätter mål och leder projektet och sen en teknisk chef som utvärderar kvalitén på arbetet och fattar beslut om vilka metoder som ska användas.



*

Fördelar:


Effektivitet - Resurser kan delas över flera projekt samt i den befintliga arbetsgruppen. Individer kan lägga sin energi på olika projekt där det behövs.


*

Starkt projektfokus - Ett starkt fokus tillhandahålls genom att ha en formell projektledare som ansvarar för att samordna och integrera att olika enheter bidrar. Detta ska hjälpa att upprätthålla en helhetssyn på problemlösning.


*

Lättare projektövergång - Eftersom projektorganisationen läggs över på de funktionella divisionerna kan specialister bibehålla banden med den funktionella grupp som hen hjälper till hos men ändå återvända till sitt ursprung när projektet är klart.


*

Flexibelt - Matrisorganisationer ger upphov till flexibel användning av resurser och expertis inom företaget. I vissa fall kan funktionella enheter förse individer med hjälp som styrs av en projektledare. I andra fall är bidragandet av hjälp övervakat av den tekniska chefen.


*

Nackdelar


*

Dysfunktionell konflikt - Matrisstrukturen är byggd på spänning mellan projektchefen och den tekniska chefen som bidrar med kritisk expertis och perspektiv till ett projekt. Ibland kan oliktänkande skapa bråk mellan parterna vilket kan bidra till att projektet står stilla då det saknas enighet mellan beslutsfattarna


*

Intern maktkamp - I varje situation där utrustning, resurser och anställda delas mellan olika projekt kan det leda till att olika projektchefer startar en maktkamp där de bara tänker på sina egna projekt och inte vad som är bäst för företaget eller helheten eller vad som är rättvist.


*

Stressigt - Då matrisorganisationen bryter mot den vanliga befälskedjan och projektdeltagare har minst 2 olika chefer kan det leda till en stressig miljö. Tanken av att bli tillsagd av minst 2 olika chefer om 2 olika saker kan nog stressa de flesta.


*

Långsamt - I teorin kan närvaron av en projektledare effektivisera ett pågående projekt. I praktiken kan beslutsfattande köras ihop då beslut måste tas över flera funktionella grupper.

Förklara hur man känner igen ett projekt:

Ett projekt har ett bestämt mål, vilket ofta grundar sig i att projektet syftar i att komma fram till någonting. Ett projekt kan därför ofta kännetecknas av sin varaktighet, med bestämt start – samt sluttid. Ett projekt kan kretsar också ofta kring en uppsatt budget.

Vilka skäl kan finnas för att använda en matrisorganisation för ett projektarbete?

Projekt kan behöva delas över avdelningar, där olika chefer har ansvar. Det kan exempelvis vara vid utveckling av produkt där flera avdelningar behöver arbeta på olika områden för att lyckas sammanställa förväntad slutprodukt.

Förklara begreppet Risk Breakdown Structure:

Vid planerande av projekt är det väsentligt att identifiera möjliga risker för projektets lyckande. En risk kan vara vilken situation som helst, som projektet inte är planerad för. Ett exempel på detta kan vara en anställd som hoppar av under projektets gång. RBS (Risk Breakdown Structure), hjälper organisationen att förstå, och få möjlighet att identifiera och bedöma risker.


Hur ser L & G på att använda övertid vid förseningar?

Det kan vara positivt då, man får till att få mer gjort. Däremot blir det kostsamt att ha sin personal övertid. Det finns även mänskliga begräsningar. L & G beskriver ett projekt som ett maraton och ingen kortdistans, man vill inte att energin ska ta slut innan projektet har kommit i mål.

MBWA är en akronym. Den betyder Manegement By Wandering Around. Vad innebär den styrmodellen och på vilket sätt kan den ha betydelse för projektledning?

Innebär att en projektledare studerar sin omgivning i form av plötslig kontroll av anställda eller verktyg under pågående arbete. Detta kan påverka de anställdas inställning om att hela tiden vara produktiv och aktiv, då man aldrig kan vara medveten om när ens chef dyker upp nästa gång.