• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/19

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

19 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Welke invloed had de Industriële Revolutie op de kunst?

De Industriële Revolutie begon in Engeland in de 18e eeuw. De komst van stoommachines en staal zorgde ervoor dat de productie omhoog ging. Er was meer vrije tijd en de levensverwachting ging omhoog. Er ontstond een nieuwe klasse, de middenklasse burgerij. Zij wilden deel uit maken van de wereld van de hogere klassen, dat kon door verschillende manieren: Bij de hogere klassen gerekend worden, iets dat zelden gebeurde. Trouwen met iemand van een hogere klasse, dat gebeurde in de 19e en 20e eeuw tussen verarmde edelieden en rijke burgers. Of pronken met hun rijkdom door kunst te kopen. Er was veel kunst op de markt door de desacralisatie van de kerken en kloosters door Napoleon. Er kwamen veel vervalsingen op de markt en om te verhinderen dat er een vals schilderij werd gekocht, kochten mensen hedendaags kunst. Zo zijn de salons ontstaan.

Welk gevolg had de komst van de trein op de kunstproductie?

Iconografische gevolgen, er kwamen nieuwe thema's en onderwerpen. Mensen konden goedkoop naar cultuur centra en kunstwerken konden makkelijk vervoer orden zo ontstonden er grote rondreizende tentoonstellingen.

Definieer Burgerlijk Realisme en Sociaal Realisme, geef een voorbeeld.

Beiden trachten zo realistisch mogelijk te schilderen, alleen de inhoud is anders. Sociaal Realisme, zoals bijvoorbeeld Work van F. M. Brown is een aanklacht tegen de hogere klassen die nu de weg vrij moeten maken voor de arbeiders.


Burgerlijk Realisme, zoals Railway Station van W. B. Scott, is een hulde aan de nieuwe rijkdom die verkregen is door de industriële revolutie. Het is op een herkenbare locatie en er gebeurt veel in het schilderij.

Wat voor invloed had de nieuwe klasse op de architectuur.

Mensen met nieuw geld wilden doen alsof ze oud geld hadden en gingen daarom huizen of kastelen bouwen in de stijl van een oud huis. Gothic revival of neogotiek werd daardoor erg populair.


De salons van de huizen zaten vaak vol met kunst en meubelen. Het getuigde niet van een goede smaak.

Welk gevolg had de geografie op de kunst?

Men kwam door het onderzoeken van stenen erachter dat de aarde veel ouder was dan volgens het Christendom. Ook kwam in de 18e eeuw het boek Origins of Species uit van Darwin.


De mens was opeens een nietig wezen dat niet het middelpunt maar een onderdeel van de grote wereld is. Dit is een terugkomend thema in de Romantiek. Voorbeeld is de Wandelaar van G. D. Friedrich.

Wat is het Neoclassicisme?



Het Neoclassicisme is een stijl die in de 18e eeuw start. Ze doen hoofdzakelijk een beroep op de Antieke Oudheid voor de vorm en de mythologische inhoud.


De waarde van deze kunst is didactisch, er is een gemeenschappelijke taal die onderwezen wordt op de academies dus voor iedereen toegankelijk. De bedoeling is om kennis toe te voegen en net als bij de exacte wetenschappen deze zo te overstijgen. Bij het Neoclassicisme staat de ratio centraal. De lijnen zijn belangrijker dan de kleur.




Voorbeeld van een Neoclassicistische kunstenaar is David.

Wat is de Romantiek?

Romantiek was eerst een scheldwoord voor het geloven in irrationele verzonnen verhalen, dat veranderde in de 18e eeuw.


Als reactie op het Neoclassicisme kwam de Romantiek, ze vonden dat de academies individualisme vernietigde. Ze wilden het individu benadrukken en vonden dat ratio niet voldoende was om de wereld te kennen, emoties waren ook nodig. Ze waren niet tegen wetenschap, maar vonden dat er ook ruimte was voor empathie.

Wat is Rococo?

Rococo is een stijl uit de 18e eeuw die een reactie was op het strenge barok. Deze stijl wordt gekenmerkt door luchtigheid en bekoorlijkheid. Voorbeeld is het schilderij van Louise O'Murphy van Boucher.

Wat is het symbolisme?

Een kunstvorm uit de 19e eeuw waarbij men naar symboliek streeft en verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie centraal staan. Een reactie op het realisme, waarom zou men afbeelden wat ook gefotografeerd kan worden?


Voorbeeld is Des Caresses van Knooff.

Wat is het Sublieme

Het Sublieme is het onderwerp binnen de Romantiek. Het staat voor alles dat angst opwekt of angstaanjagend is, zo kan de geest de sterkste emoties ondergaan.


Een voorbeeld is De Wandelaar van C.D. Friendrich. De nietigheid van de mens tegenover een immens grote wereld.

Wat waren 3 nieuwe onderwerpen die terugkwamen in de kunst?

Literaire verhalen, narratief verhalend of met een literaire achtergrond en actualiteiten.




Voorbeeld De Medusa van Gericault, waar beiden onderwerpen in verwerkt zitten.




Het Landschap




In de 17e eeuw was in Nederland het landschap een onderwerp, in de 19e eeuw gebeurde dit opnieuw bij de Romantici. De bezielde natuur.




Voorbeeld De Ijszee van K. D. Friedrich.

Hoe werd er geld verdiend aan een kunstwerk?

Door het kunstwerk te verkopen, de expositie rechten en reproductierechten van een kunstwerk.

Hoe werd er met de natuur omgegaan bij het Neoclassicisme, de Romantiek en het Realisme?

Neoclassicisme vond dat de natuur verbeterd moest worden, iets dat al was gedaan in de Antieke Oudheid.


Romantiek vond dat de natuur ervaren moest worden.


Realisme vond dat de natuur zo realistisch mogelijk weergeven moest worden.

Wie waren de Prerafaeliten?

Verwijst naar de tijd voor Rafael. Doordat de kunst uit de kerken kwamen werden er nieuwe kunstenaars ontdekt. Millais ontdekte de Vlaamse Primitieven die hij gebruikt als imspiratiebron. De Vlaamse Primitieven maakten geen gebruik van een meetkundig perspectief, zij deden dit op gevoel. Ook was er een grote vorm van realisme maar ook veel symboliek.


Millais was de leider van de Preraphaelites Brotherhood.




Voorbeeld Isabella van Millais.

Wat is de Ecole de Barbizon?

Een groep kunstenaars die tijdens de Revolutie in 1848 samenkwamen in het dorpje Barbizon. Ze waren sterk beïnvloed door het landschap van John Constable. Dit was een groep Romantici, die de industriele revolutie niets vonden en weg gingen uit de stad. Aan het hoofd van de groep stonden onder andere Rousseau en Millet.


Ze leerden daar de boeren en het landschap kennen, die ze op de voorgrond plaatsten.




Millet heeft onder andere Vincent van Gogh, maar ook Dali beïnvloed.

Wie waren de grote vrouwelijke meesters in de 19e eeuw.

Ros Bonhour, haar specialiteit was het rurale landschap. Heeft in Barbizon gewoond.


Lady Butler, kon niet naar de Academie dus ging naar de school voor de toegepaste kunsten. Maakte zeer nationalistische en realistische oorlogsschilderijen.


Lucy Kemp-Welch had een school voor vrouwen waar paarden geschilderd konden worden. Ze schilderde boeren paarden in plaats van edelpaarden. Ook maakte ze een hulde voor de paarden die omgekomen waren in WOI.

Wie was de eerste die zijn schilderij in de natuur afmaakte en waardoor kon dit?

Corot was de eerste die dit deed, doordat er verftubes op de markt kwamen.

Wat voor impact had de fotografie op de kunst van de realisten.

Men ging foto portretten laten maken in plaats van schilder portretten. Er waren wel wat beperkingen bij de fotografie, had geen kleur, beweging en beperkt ariaal lenzen.

Wat was er bijzonder aan Daguerrotopiën?

Ze konden niet vermenigvuldigd worden.