• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/392

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

392 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)
Opbouw boek 2
RECHTSPERSONEN
1. Algemene Bepalingen
2.Vereningen
3. Cooperaties en OWmijen
4 NV
5 BV
6 Stichtingen
7 Fusie en Splitsing
8,Geschillenreg en recht van enquete
9 Jaarrekening en jaarverslag
Opbouw Titel 5 BV
Afd 1 Algemene Bepalingen
Afd 2 Aandelen
Afd 3 Vermogen
Afd 4 AVA
Ad 5 Bestuur
Afd 6 RvC
Afd 8 Beroep
Hoe wordt BV opgericht W
2:175lid2
- notariele akte
- na verklaring van geen bezwaar MinJus
- tekenen door oprichters en aandeelhouders
Kenmerken BV W
2:175
- in aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal
- geen aandeelbewijzen
- aandelen niet vrij overdraagbaar
- aandeelhouder niet pers. aansprakelijke
Statuten BV
2:177 Bevatten naam, zetel en doel
2:178 Noemt maatschappelijk kapitaal en aantal en nominale waarde van de aandelen
Verhoudingen
X Kap en Y Kap en Z Kap
2.178 lid 4 van het maatschappelijk kapitaal moet tenminste een vijfde zijn geplast
2:191 minimaal een vierde moet worden gestort
Ontbinding door
KVK middels beschikking 2:19a
Openbaar Ministerie 2:185 door verzoek aan de rechtbank
Besluit van de AVA 2:19
Na faillietverklaring bij opheffing of insolventie 2:19
Welke soorten rechtspersonen zijn er. W
2:1 Publiekrechtelijke
2:2 Kerkelijke
2:3 Privaatrechtelijke
Welke privaatrechtelijke rechtspersonen noemt de wet W
2: Art. 3.
-Verenigingen,
- coöperaties,
- onderlinge waarborgmaatschappijen,
- naamloze vennootschappen,
- besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid
- stichtingen
Wat is de moderne visee op de rechtspersoon
De institutionele. De rechtspersoon is een instituut, die een juridisch levens eigen leven leidt beheerst door wet en statuten
Wat geldt voor alle rechtspersonen W
2:5
voor het vermogensrecht is een rechtspersoon gelijk aan een natuurlijk persoon
Art. 5.
Een rechtspersoon staat wat het vermogensrecht betreft, met een natuurlijk persoon gelijk, tenzij uit de wet het tegendeel voortvloeit.
Kan een rechtspersoon erven
Ja
Artikel 5 - 2:5 BW
Een rechtspersoon staat wat het vermogensrecht betreft, met een natuurlijk persoon gelijk, tenzij uit de wet het tegendeel voortvloeit.


Althans met uitzondering van 2:30 voor de vereninging met beperkte rechtsbevoegdheid
Kunnen alle rechtspersonen erven, wat zijn de uitzonderingen W
De vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid kan dit niet.
Art. 30.
1.
Een vereniging waarvan de statuten niet zijn opgenomen in een notariële akte, kan geen registergoederen verkrijgen en kan geen erfgenaam zijn
Wat lijkt op een rechtspersoon maar is het (nog) niet
VOF en Com Vennootschap
In Boek 7 zullen deze vervangen worden door de openbare vennootschap met en zonder rechtspersoonlijkheid en de commanditaire vennootschap met en zonder rechtspersoonlijkheid
Zijn er buiten boek 2 nog andere organisaties met rechtspersoonlijkheid W
Ja,
-VVE 5:124
-EESV
- Europese Vennootschap
- buitenlandse vennootschappen
Typologie van rechtspersonen
Commercieel en niet Commercieel
Duaal en niet Duaal
Vereninging en stichting zijn niet commercieel
Stichting is niet-duaal
NV en BV
noem de belangrijkste verschillen
- soort aandeelhouders
- soorten aandelen BV alleen op naam
- beursnotering BV niet
-overdracht van aandelen BV blokkeringsregeling verplicht
- blokkeringsregeling
- minimum kapitaal
-
NV en BV

soort aandeelhouders
NV beleggers
BV invloed op bestuur
Typen aandelen
gewone en bijzonder
op naam en aan toonder
Overdracht van aandelen op naam lijkt op
Cessie van vorderingen 3:94
Art. 94.
1.
Buiten de in het vorige artikel geregelde gevallen worden tegen een of meer bepaalde personen uit te oefenen rechten geleverd door een daartoe bestemde akte, en mededeling daarvan aan die personen door de vervreemder of verkrijger. (BW 668 leden 1 en 2 (oud); BW 2:86 , 196 ; 3:37 , 84 lid 1 , 236 lid 2 , 239 leden 1 en 2 , 300 lid 2 ; 6:34 , 130 , 142 e.v.; Rv 431a, 730 e.v.; Fw 35 )

2.
De levering van een tegen een bepaalde, doch op de dag waarop de akte wordt opgemaakt onbekende persoon uit te oefenen recht dat op die dag aan de vervreemder toebehoort, werkt terug tot die dag, indien de mededeling met bekwame spoed wordt gedaan, nadat die persoon bekend is geworden.

3. [Levering zonder mededeling akte]
Deze rechten kunnen ook worden geleverd door een daartoe bestemde authentieke of geregistreerde onderhandse akte, zonder mededeling daarvan aan de personen tegen wie die rechten moeten worden uitgeoefend, mits deze rechten op het tijdstip van de levering reeds bestaan of rechtstreeks zullen worden verkregen uit een dan reeds bestaande rechtsverhouding. De levering kan niet worden tegengeworpen aan de personen tegen wie deze rechten moeten worden uitgeoefend dan na mededeling daarvan aan die personen door de vervreemder of de verkrijger. Voor de verkrijger van een recht dat overeenkomstig de eerste zin is geleverd, geldt artikel 88 lid 1 slechts, indien hij te goeder trouw is op het tijdstip van de in tweede zin bedoelde mededeling.

4.
De personen tegen wie het recht moet worden uitgeoefend, kunnen verlangen dat hun een door de vervreemder gewaarmerkt uittreksel van de akte en haar titel wordt ter hand gesteld. Bedingen die voor deze personen van geen belang zijn, behoeven daarin niet te worden opgenomen. Is van een titel geen akte opgemaakt, dan moet hun de inhoud, voor zover voor hen van belang, schriftelijk worden medegedeeld. (Ontw. 3.4.2.7; Overg.w. 90 )
Levering van aandelen aan toonder W
Vergelijk roerende zaken 3:90 door bezitsverschaffing
Art. 90.
1.
De levering vereist voor de overdracht van roerende zaken, niet-registergoederen, die in de macht van de vervreemder zijn, geschiedt door aan de verkrijger het bezit der zaak te verschaffen. (Ontw. 3.4.2.5; BW 667, 8072 (oud); BW 3:32 , 10 , 841 , 86 v. , 96 , 97 , 98 , 114 , 115 ; Rv 491 v., 730 v.)

2.
Blijft de zaak na de levering in handen van de vervreemder, dan werkt de levering tegenover een derde die een ouder recht op de zaak heeft, eerst vanaf het tijdstip dat de zaak in handen van de verkrijger is gekomen, tenzij de oudere gerechtigde met vervreemding heeft ingestemd. (Ontw. 3.4.2.5; BW 3:972 , 111 , 115a , 2371 , 2381 ; 7:421 ; F 351 )
A Forumbank
‘Forumbank’

De aandeelhoudersvergadering mag de bij wet en statuten getrokken grenzen niet overschrijden. Dus, onder het recht is een besluit van de aandeelhoudersvergadering tot inkoop van aandelen een nietig besluit (art 2:14 BW). De aandeelhoudersvergadering heeft niet de bevoegdheid om te morren aan de bevoegdheid van bestuurders. Oplossing: aandeelhouders kunnen het bestuur ontstaan en nieuwe bestuurders benoemen.
GEEN INSTRUCTIEBEVOEGDHEID, WEL INSTRUCTIEMACHT (dmv ontslag)
A Kleuterschool Babbel
‘Kleuterschool Babbel”

Onrechtmatige daad persoon toereken aan rechtspersoon. Gedragingen van een handelend persoon worden aan de rechtspersoon toegerekend, indien deze handelingen in het maatschappelijk verkeer als handelingen van de rechtspersoon hebben te gelden (toerekening naar verkeersopvatting) niet bepalend is of het wel of niet een orgaan van de gemeente is.
A Lampe - Tonnema
‘Lampe/Tonnema’

Redelijkheid en billijkheid art. 2:8 BW; strijd met meerderheid. Geen sprake van misbruik meerderheidsmacht. Met overgrote meerderheid had de AVA van Tonnema B.V. besloten tot vervanging van de statutaire aanbiedingsregeling in een goedkeuringsregeling, waardoor de aandeelhouders hun aandelen met goedkeuring van het bevoegde orgaan konden overdragen aan Van Nelle met als gevolg dat de minderheidsaandeelhouder Lampe zijn voor de wijziging uit de statuten voortvloeiende voorkeursrecht niet meer kon uitoefenen.

Lampe vorderde de vernietiging van het besluit tot statutenwijziging wegens ‘strijd met redelijkheid en billijkheid’. Hij vond dat zijn minderheid beschermd moest worden. Volgens het hof was de AVA vrij tot statutenwijziging te besluiten.
De Hoge Rad constateert dat het hof het belang van Lampe bij het in stand blijven van zijn rechten heeft afgewogen tegen de belangen van de overgrote meerderheid van de aandeelhouders en van de onderneming, welke afweging ten nadele van Lampe is uitgevallen.
A Janssen Pers
‘Jansen Pers’

Jansen pers maakt persblaadjes voor huis aan huis blaadjes. In casu ging het om art 2:217 en 2:227 lid 4 Bw. Hierin is bepaald dat bestuurders en commissarissen een raadgevende stem hebben in aandeelhoudersvergaderingen..
HR: art 2:117 en 2:227 lid 4 Bw zijn van dwingend recht en gelden ook buiten vergaderingen. Niet doet daar aan af dat het advies van een bestuurder niet zou leiden tot een ander besluit van de aandeelhouders. Er is een fout in de procedure, dus vernietigbaarheid. Dit geldt ook als het om het ontslag van een bestuurder gaat. Dus voor ontslag moet de bestuurder gehoord worden anders vernietiging mogelijk
A Van de Ven
Staleman – Van de Ven

Decharge strekt zich slechts uit tot dat wat de bestuurder aan de AVA heeft medegedeeld. Mag ook uit de cijfers van de jaarrekening blijken. Over wat hij aan afzonderlijke aandeelhouders heeft verteld, maar niet op de AVA is besproken kan hij nog steeds worden aangesproken. Curator kan altijd de bestuurder nog aanspreken. De decharge tussen AVA en bestuurder (dat hij niet meer ogv 2:9 BW zal worden aangesproken) geldt niet t.o.v. van de schuldeisers. Curator kan hem nog steeds aanspreken ogv. 2:138/248 lid 6

Art. 2:9 BW. Wil er sprake zijn van ‘onbehoorlijke taakvervulling’ moet de bestuurder een ‘ernstig verwijt’ treffen (soort schuldelement). Hiervoor moet geoordeeld worden naar de omstandigheden van het geval. In rechtsoverweging 3.1.1.
1) Aard en activiteiten rechtspersoon
2) Taakverdeling bestuur
3) Juiste informatiestromen gehad
4) Risico’s voortvloeiend uit aard en activiteiten rechtspersoon
Geldt bij de AVA één aandeel één stem W
Nee niet altijd in 2:228 kunnen maxima per stem worden afgesproken
A Stromannen W
‘Stromannen’

Met de eigenaar van een toonderaandeel staat gelijk de bezitter ervan, maar niet iedere houder die het toonderbewijs neerlegt. De door het toonderbewijs gewekte schijn moet wijken voor het bewijs van onbevoegdheid.
Stemmen van stromannen zijn ongeldig. Aandeelhouder met meer aandelen dan stemmen, mag dus niet iemand meenemen om voor hem te stemmen via zijn aandelenoverschot. Door toepassing van 2:118/228 BW lid 5 geldt soms een maximum van 6 stemmen, ongeacht het aantal aandelen.
A Aurora
‘Aurora’

Overeenkomst aandeelhouder met derde om volgens zijn instructies te stemmen is geldig. Aan de aandeelhouder is stemrecht gegeven om hun eigenbelang te dienen. Hoe ze dat invullen moeten ze zelf weten.

Melchers/ Aurora/ Wennex: Het recht om een stem uit te brengen is een ‘eigen recht’ van de aandeelhouder, hij mag ermee doen wat hij wil. Volmacht moet altijd concreet zijn, dus niet voor een extreem lange periode, dan is het nietig. Stemovereenkomsten in strijd met de wet/goede zeden zijn nietig (3:40 BW). Vb. verplichting stemhouder om in onbepaald aantal gevallen, waarvan omstandigheden nog niet bekend zijn, op een bepaalde wijze te stemmen. Vb. stemovereenkomst waarbij aandeelhouder zich tegen betaling verbindt om op een bepaalde wijze te stemmen. Vb. aandeelhouder zich verbindt te stemmen overeenkomstig de instructies van RvB en RvC. De scheiding der machten staat dit niet toe!
A Heuga
Heuga

‘Vereenzelviging’ De AVA van Heuga Holding BV besluit tot afschaffing RvC. Deze herverdeling van bevoegdheid werkt door in de onderneming van Heuga NL waar Heuga Holding 100% aandeelhouder en statutair bestuurder van is. Het besluit van Heuga Holding moet worden toegerekend aan Heuga NL door deze 2 te ‘vereenzelvigen. Het besluit moet dus worden voorgelegd aan de O.R. van Heuga NL ogv. 25 sub e WOR.
A Linge ziekenhuis
Lingenziekenhuis

Ondernemer heeft ten onrechte geen advies gevraagd aan de O.R., wat hij o.g.v. 25 WOR wel had moeten doen, hij heeft het artikel dus verkeerd toegepast. De ondernemer heeft bij het afwegen van de belangen dus niet in redelijkheid tot het besluit kunnen komen. Ook bij het niet toepassen van art. 25 WOR (geen advies vragen dus), staat voor de O.R. een beroep op art. 26 lid 1 WOR open.
A Kobo
[Essentie] Toepasselijkheid van art. 6 EVRM op procedure tot faillietverklaring. Recht op openbare behandeling (rechten van de mens). Afstand van dat recht in verzet- of hoger beroep-procedure.

Derde misbruik wet:
Aansprakelijkheid en mogelijkheid van faillietverklaring van >>> degene die het beleid van een failliet verklaarde vennootschap (mede) heeft bepaald <<<, MEDE BELEIDSBEPALER voor het bedrag van de schulden van de vennootschap bedoeld in art. 2:248 BW. Kennelijk onbehoorlijke vervulling van zijn taak door het bestuur. Verkeren in de toestand van te hebben opgehouden te betalen.
A Smit Vlootbeheer
[Essentie] WOR-zaak. Beroep ex art. 26 Wet op de ondernemingsraden (WOR) op de
Ondernemingskamer en uitbreiding van adviesrecht krachtens overeenstemming tussen ondernemer
en ondernemingsraad.
Het past in het stelsel van de WOR om voor de toepassing van art. 26 mede te begrijpen onder de besluiten van de ondernemer als bedoeld in art. 25 lid 5, de door de ondernemer voorgenomen besluiten waaromtrent tussen hem en de ondernemingsraad overeenstemming bestaat dat de
ondernemingsraad in de gelegenheid dient te worden gesteld daarover advies uit te brengen. (Voor vervolg in Hof (OK) 8 juli 1993 en 23 september 1993, zie TVVS 1993/9, p. 243, resp. TVVS
1993/11 p. 300, beide m.nt. WJS. Red.)
W WOR 25
Artikel 25
1 De ondernemingsraad wordt door ondernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over elk door hem voorgenomen besluit tot:

a. overdracht van de zeggenschap over de onderneming of een onderdeel daarvan;

b. het vestigen van, dan wel het overnemen of afstoten van de zeggenschap over, een andere onderneming, alsmede het aangaan van, het aanbrengen van een belangrijke wijziging in of het verbreken van duurzame samenwerking met een andere onderneming, waaronder begrepen het aangaan, in belangrijke mate wijzigen of verbreken van een belangrijke financiële deelneming vanwege of ten behoeve van een dergelijke onderneming;

c. beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of van een belangrijk onderdeel daarvan;

d. belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming;

e. belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming, dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming;

f. wijziging van de plaats waar de onderneming haar werkzaamheden uitoefent;

g. het groepsgewijze werven of inlenen van arbeidskrachten;

h. het doen van een belangrijke investering ten behoeve van de onderneming;

i. het aantrekken van een belangrijk krediet ten behoeve van de onderneming;

j. het verstrekken van een belangrijk krediet en het stellen van zekerheid voor belangrijke schulden van een andere ondernemer, tenzij dit geschiedt in de normale uitoefening van werkzaamheden in de onderneming;

k. invoering of wijziging van een belangrijke technologische voorziening;

l. het treffen van een belangrijke maatregel in verband met de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder begrepen het treffen of wijzigen van een beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorziening in verband met het milieu;

m. vaststelling van een regeling met betrekking tot het zelf dragen van het risico, bedoeld in artikel 40, aanhef en eerste lid, onderdeel a , artikel 40, aanhef en eerste lid, onderdeel b , of artikel 40, aanhef en eerste lid, onderdeel c, van de Wet financiering sociale verzekeringen ;

n. het verstrekken en het formuleren van een adviesopdracht aan een deskundige buiten de onderneming betreffende een van de hiervoor bedoelde aangelegenheden.


Het onder b bepaalde, alsmede het onder n bepaalde, voor zover dit betrekking heeft op een aangelegenheid als bedoeld onder b, is niet van toepassing wanneer de andere onderneming in het buitenland gevestigd is of wordt en redelijkerwijs niet te verwachten is dat het voorgenomen besluit zal leiden tot een besluit als bedoeld onder c-f ten aanzien van een onderneming die door ondernemer in Nederland in stand wordt gehouden.

2 De ondernemer legt het te nemen besluit schriftelijk aan de ondernemingsraad voor. Het advies moet op een zodanig tijdstip worden gevraagd, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit.

3 Bij het vragen van advies wordt aan de ondernemingsraad een overzicht verstrekt van de beweegredenen voor het besluit, alsmede van de gevolgen die het besluit naar te verwachten valt voor de in de onderneming werkzame personen zal hebben en van de naar aanleiding daarvan voorgenomen maatregelen.

4 De ondernemingsraad brengt met betrekking tot een voorgenomen besluit als bedoeld in het eerste lid geen advies uit dan nadat over de betrokken aangelegenheid ten minste éénmaal overleg is gepleegd in een overlegvergadering. Ten aanzien van de bespreking van het voorgenomen besluit in de overlegvergadering is art. 24, 2e lid, van overeenkomstige toepassing.

5 Indien na het advies van de ondernemingsraad een besluit als in het eerste lid bedoeld wordt genomen, wordt de ondernemingsraad door ondernemer zo spoedig mogelijk van het besluit schriftelijk in kennis gesteld. Indien het advies van de ondernemingsraad niet of niet geheel is gevolgd, wordt aan de ondernemingsraad tevens meegedeeld, waarom van dat advies is afgeweken. Voor zover de ondernemingsraad daarover nog niet heeft geadviseerd, wordt voorts het advies van de ondernemingsraad ingewonnen over de uitvoering van het besluit.

6 Tenzij het besluit van de ondernemer overeenstemt met het advies van de ondernemingsraad, is de ondernemer verplicht de uitvoering van zijn besluit op te schorten tot een maand na de dag waarop de ondernemingsraad van het besluit in kennis is gesteld. De verplichting vervalt wanneer de ondernemingsraad zulks te kennen geeft.
W WOR 26
Artikel 26
1 De ondernemingsraad kan bij de ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam beroep instellen tegen een besluit van de ondernemer als bedoeld in art. 25, 5e lid, hetzij wanneer dat besluit niet in overeenstemming is met het advies van de ondernemingsraad, hetzij wanneer feiten of omstandigheden bekend zijn geworden, die, waren zij aan de ondernemingsraad bekend geweest ten tijde van het uitbrengen van zijn advies, aanleiding zouden kunnen zijn geweest om dat advies niet uit te brengen zoals het is uitgebracht.

2 Het beroep wordt ingediend bij verzoekschrift, binnen een maand nadat de ondernemingsraad van het in het eerste lid bedoelde besluit in kennis is gesteld.

3 De ondernemer wordt van het ingestelde beroep in kennis gesteld.

4 Het beroep kan uitsluitend worden ingesteld ter zake dat de ondernemer bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot zijn besluit had kunnen komen.

5 De ondernemingskamer behandelt het verzoek met de meeste spoed. Alvorens te beslissen kan zij, ook ambtshalve, deskundigen, alsmede in de onderneming werkzame personen horen. Indien de ondernemingskamer het beroep gegrond bevindt, verklaart zij dat de ondernemer bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot het betrokken besluit had kunnen komen. Zij kan voorts, indien de ondernemingsraad daarom heeft verzocht, een of meer van de volgende voorzieningen treffen:

a. het opleggen van de verplichting aan de ondernemer om het besluit geheel of ten dele in te trekken, alsmede om aan te wijzen gevolgen van dat besluit ongedaan te maken;

b. het opleggen van een verbod aan de ondernemer om handelingen te verrichten of te doen verrichten ter uitvoering van het besluit of van onderdelen daarvan.


Een voorziening van de ondernemingskamer kan door derden verworven rechten niet aantasten.

6 Het is verboden een verplichting of een verbod als bedoeld in het vorige lid niet na te komen, onderscheidenlijk te overtreden.

7 De ondernemingskamer kan haar beslissing op een verzoek tot het treffen van voorzieningen voor een door haar te bepalen termijn aanhouden, indien beide partijen daarom verzoeken, dan wel indien de ondernemer op zich neemt het besluit waartegen beroep is ingesteld, in te trekken of te wijzigen, of bepaalde gevolgen van het besluit ongedaan te maken.

8 Nadat het verzoekschrift is ingediend kan de ondernemingskamer, zo nodig onverwijld, voorlopige voorzieningen treffen. Het vijfde lid, vierde en vijfde volzin, en het zesde lid, zijn van overeenkomstige toepassing.

9 Van een beschikking van de ondernemingskamer staat uitsluitend beroep in cassatie open.
Dochter W
2:24a BW
Of meer dan de helft van de aandelen
Of meer dan de helft van de bestuurders kunnen benoemen
Of vennoot met volledige aansprakelijkheid
Groep W
2:24b BW
Een economisch en organisatorische eenheid.
Met volgens Schilfgaarde als belangrijkste eis het niet in de wet genoemde Centrale Leiding
Art. 24b.
Een groep is een economische eenheid waarin rechtspersonen en vennootschappen organisatorisch zijn verbonden. Groepsmaatschappijen zijn rechtspersonen en vennootschappen die met elkaar in een groep zijn verbonden.
Deelneming W
2:24c BW
Aandelen voor eigen werkzaamheid en duurzaam verbonden
Art. 24c.
1.
Een rechtspersoon of vennootschap heeft een deelneming in een rechtspersoon, indien hij of een of meer van zijn dochtermaatschappijen alleen of samen voor eigen rekening aan die rechtspersoon kapitaal verschaffen of doen verschaffen teneinde met die rechtspersoon duurzaam verbonden te zijn ten dienste van de eigen werkzaamheid. Indien een vijfde of meer van het geplaatste kapitaal wordt verschaft, wordt het bestaan van een deelneming vermoed.

2.
Een rechtspersoon heeft een deelneming in een vennootschap, indien hij of een dochtermaatschappij:

a. daarin als vennoot jegens schuldeisers volledig aansprakelijk is voor de schulden; of
b. daarin anderszins vennoot is teneinde met die vennootschap duurzaam verbonden te zijn ten dienste van de eigen werkzaamheid.
Welke rechtspersonen kunnen zonder authentieke akte worden opgericht W
2:30 BW
Informele vereninging
maar mag dan niet erven of registergoederen bezitten
Certificaten in BW2 titel 5 W
MET MEDEWERKING CERTIFICATEN
185 ontbinding bij verkrijging certificaten in strijd met de wet
197 & 198 vruchtgebruiker en pandrecht zelfde rechten als certificaathouder
202 geen toondercertificaten
204 inbreng anders dan geld ook van toepassing op certificaten
207 verkrijging eigen aandelen geldt ook voor certificaten
Artikel 202 | BW2, Boek 2, Titel 5, Afdeling 2
Certificaten aan toonder van aandelen mogen niet worden uitgegeven. Indien in strijd hiermede is gehandeld, kunnen, zolang certificaten aan toonder uitstaan, de aan het aandeel verbonden rechten niet worden uitgeoefend.
Welke soorten certificaten
Met medewerking van de vennootschap uitgegeven (in BW genoemd)
Zonder medewerking van d vennootschap uitgegeven
Hoe kan de rechtspersoon gebonden worden
- vertegenwoordiging
- bekrachtiging
- zaakwaarneming
- OD
Welke drie soorten vertegenwoordingers kan een RP hebben:
Bestuur 2:230
Afzonderlijke bestuurder 2:230
Andere personen met volmacht o.a.3:60
Bevoegdheid van bestuur
- altijd, tenzij wet anders regelt
- beslissen bij meerderheid
Rechtspersoon niet genoemd in boek 2
VVE 5:124
Centrale Bank
EESV
transparant en voldoet niet aan 2:5 immers ook de leden zijn verbonden bij verbintenissen
Joint Venture
beide onderneming houden ook zelf een onderneming in stand
Oligarchische clausule
benoeming bestuurders uit een voordracht van ten minste twee personen (geregeld in statuten)
Nietigheid van RH, stemmen en besluiten
RH zie 3:39 en 3:40 voor de overigen 2:13 e.v
A ForumbanK
Er is geen hierarchische relatie tussen a.v.a en bestuur
A Beklamel (niet verplicht)
een bestuurder die een verplichting aangaat wetende dat niet betaald zal kunnen worden is hoofdelijk aansprakelijk...(OD)
Op wie is het richtlijnstelsel van toepassing
Alleen op bestuurders en niet op "andere" vertegenwoordigers
Hoe kan een vennootschap worden aangesproken
- OD
- Aansprakelijkheid ondergeschikten
- Aansprakelijkheid
vertegenwoordigers
OD heeft het voordeel dat bijvoorbeeld ook verbod op herhaling mogelijk is
A Kleuterschool Babbel
OD van een persoon verbonden met een RP wordt toegerekend aan de RP op grond van de in het verkeer geldende opvattingen
Onderneming
organisatie van mensen en produktiemiddelen, gericht op het verwerven van een duurzaam inkomen voor de rechtssubjecten die er deel van uitmaken
Samenwerkingsovereenkomst
= een personenvennootschap
Welke twee p.o.v. kleven er aan de verhouding van het lid met de coop
- lidmaatschap
- contractueel
Welke soorten coop/owm
- wa
- ua
- ba
regelt de aansprakelijkheid of gebrek daaraan van de leden bij te dragen in tekorten bij vereffening
Ontbinden waar in de wet
Boek 2 art 19 you stupid
Wat is "ontzetting"
Royement
Wat is "quorum"
Het minimaal vereiste aanwezigen bij een vergadering
Wat is het "commisssarissenmodel"
directeur wordt bestuurder, oorspronkelijke bestuurders worden commissaris
A Orgelfonds
Om een vereninging te zijn moet slechts aan geringe eisen worden voldaan. Daarbij is van belang of met tezamen op grond van afspraken naar buiten toe optrad als een RP bezittende vereninging
Waarom is COOP niet geschikt voor risicodragend kapitaal
Zeggenschap is voor de leden niet voor de kapitaalverschaffers.
Wat is + en - aan COOP/OWM
+ verplichtingen aan leden
- geen deel kunnen zijn van een fiscale eenheid
Wat is een top COOP
een nieuwe COOP met als leden 2 of meer andere COOP's
Mag een COOP aandelen plaatsen bij anderen
Ja dat mag.
Wat maakt het uit of de statuen op schrift gesteld zijn.
Artikel 2:52 VER
Voorzover van de bepalingen van deze titel in de statuten kan worden afgeweken, kan deze afwijking alleen geschieden bij op schrift gestelde statuten.
A Van Willigen Vuren
Overschrijden gepuliceerde bevoegdheid bindt in principe tot aansprakelijkheid de onbevoegde. Ook bij publicatie van de beperking is nog geen beroep op 3:70 mogelijk.
Artikel 70
Hij die als gevolmachtigde handelt, staat jegens de wederpartij in voor het bestaan en de omvang van de volmacht, tenzij de wederpartij weet of behoort te begrijpen dat een toereikende volmacht ontbreekt of de gevolmachtigde de inhoud van de volmacht volledig aan de wederpartij heeft medegedeeld.
Verhaal op schulden maatschap
Op maatschapsvermogen en prive vermogen van de maten.
Zeggenschap bij personenvennootschap
Niet afhankelijk van inbreng, maar van wat is vastgelegd in ovk
Stemovereenkomst
Een ovk waarbij een aandeelhouder overeenkomt in voorkomende gevallen op een bepaalde manier te stemmen
Wat is volgens Schilfgaarde vertegenwoordigen
Binden door een rechtshandeling
Wat is verschil tussen "volmacht" en "rechtspersoon vertegenwoordigen"
Basis interne verhouding versus gefixeerde bevoegdheden
Filosofie richtlijnstelsel
RP moet zelf uitmaken hoe zelfstandig bestuurders zijn, maar derden mogen de door RP beperken niet tot last zijn
Hoe kan een niet bestuurder toch vertegenwoordigen
"1. statutaire bepaling
2. volmacht (eenmalig of doorlopend)"
Kan RP zich beroepen op beperking in bevoegdheid van gevolmachtigde vertegenwoordiger
Ja, als de beperking maar niet zo ongebruikelijk is dat de tegenpartij haar niet hoefde te verwachten
Casus beperkte bestuurder
Statutair geen zeggenschap, maar middels volmacht wel specifieke en beperkte zeggenschap. Volgens richtlijnstelsel moet het ja of nee zijn langs wettelijke lijnen, dus beperkingen niet geldig
Voor de oprichting van welke rechtspersonen is een notariele akte nodig
- alle nv en bv's
- verenigingen uitgezonderd informele
- alle coop's en owm's
- alle stichtingen
- personenvennootschappen met rechtspersoonlijkheid
wanneer geeft het MinJus
geen "verklaring van geen bezwaar" (w)
2:179lid2
gevaar voor gebruik bij ongeoorloofde doelen en benadeling schuldeisers
[iemand die failliet gegaan is kan wel een VVGB krijgen]
T directe binding
term voor het in de oprichtingsakte creren van verplichtingen voor de op te richten rp
gebreken bij oprichting
onstaansgebreken - rp ontstaat niet en wordt 2:4 lid 3 "vereffend"
- totstandkomingsgebreken leidt tot vatbaarheid voor ontbinding - 2:21 de rechtbank kan op verzoek OM of belanghebbende ontbinden
ontstaangebreken (w)
2:4 lid 1 noemt:
- ontbreken door de notaris getekende akte
en waar van toepassing
- verklaring van geen bezwaar

In lid 3 speciale vereffeningsprocedure voor de nooit tot stand gekomen rechtspersoon
welke oprichtingsgebreken zijn er mogelijk bij nv/bv
- oprichtingsakte niet in nederlands
- niet voldoen aan de eisen aan naam, zetel en doel
- ontbreken accountantsverklaring inbreng natura
- niet het minimum kapitaal gestort
- ontbreken bankverklaring
kan een bv/nv volledig aansprakelijk vennoot zijn in een openbare vennootschap
ja, soms zijn advocaten zo georganiseerd
wat is een personenvennootschap
een obligatoire overeenkomst tot samenwerking van twee of meer personen (7:800)
wat kan men registreren in het handelsregister
Hrgw art 6 ondernemingen
en als geen onderneming dan Hrgw art 7
Verliesvergadering (w) bij nv en bv
2:108a en niet bij bv
Wie kan een verliesvergadering bijeenroepen
volgens 2:112 idere aandeelhouder, maar ex 110 lid 2 ook iedere certificaathouder
Bevestiging (w)
3:55
Hij die de bevoegdheid tot vernieting toekomt kan haar bevestigeng
Bekrachtiging (w)
3:58
Het vervullen van een wettelijk vereiste voor een rechtshandeling achteraf waarmee de rechtshandeling achteraf als geldig geldt
Welke afdelingen kent het BW voor de BV
175
190 aandelen
203 vermogen
217 ava
234 bestuur
262 structuur bv
Een totstandkomingsgebrek bij de oprichting leidt tot?
Niet tot nietigheid of vernietigbaarheid maar tot het vatbaar zijn voor ontbinding
Wanneer weigert de het MJ de verklaring van geen bezwaar nodig bij oprichting van een nv/bv
Bij onderzoek en navragen bij curator (i.g.v. faillissement) en bij OM (i.g.v. strafrechtelijke veroordeling) kan blijken dat er gevaar bestaat de BV gebruikt zal worden voor ongeoorloofde doeleinden. Dan wordt de verklaring geweigerd. Het enkele feit dat een van de oprichters failliet is gegaan of strafrechtelijk veroordeeld is op zichzelf geen voldoende reden voor weigering
Onderneming
Organisatie van mensen en productiemiddelen, gericht op het verwerven van een duurzaam inkomen voor de rechtssubjecten die er deel van uit maken
Verhaal bij maatschap
Op maatschapsvermogen en op privé vermogen van de maten
LE18 01 Stem op AVA van niet-aandeelhouder
Stem is nietig, immers onbevoegd (3:40)
LE18 02 Minderjarige op vergadering vereniging (w)
Art. 13.
1. [Nietigheid stem] Een stem is nietig in de gevallen waarin een eenzijdige rechtshandeling nietig is; een stem kan niet worden vernietigd.
2. [Stemrecht onbekwame] Een onbekwame die lid is van een vereniging, kan zijn stemrecht daarin zelf uitoefenen, voor zover de statuten zich daartegen niet verzetten; in andere gevallen komt de uitoefening van het stemrecht toe aan zijn wettelijke vertegenwoordiger.
LE18 Bevestiging
Vernietigbaar besluit helen.
Art. 15.
1. Een besluit van een orgaan van een rechtspersoon is, onverminderd het elders in de wet omtrent de mogelijkheid van een vernietiging bepaalde, vernietigbaar:
a. wegens strijd met wettelijke of statutaire bepalingen die het tot stand komen van besluiten regelen; (BW art. 2:37 e.v., 107 e.v., 158 e.v., 217 e.v., 268 e.v.)
6. [Bevestiging] Een besluit dat vernietigbaar is op grond van lid 1 onder a, kan door een daartoe strekkend besluit worden bevestigd; voor dit besluit gelden de zelfde vereisten als voor het te bevestigen besluit. De bevestiging werkt niet zolang een tevoren ingestelde vordering tot vernietiging aanhangig is. Indien de vordering wordt toegewezen, geldt het vernietigde besluit als opnieuw genomen door het latere besluit, tenzij uit de strekking van dit besluit het tegendeel voortvloeit. (BW 2:11, 12 lid 1, 13 (oud)
3:Art. 55.
1. [Bevestiging] De bevoegdheid om ter vernietiging van een rechtshandeling een beroep op een vernietigingsgrond te doen vervalt, wanneer hij aan wie deze bevoegdheid toekomt, de rechtshandeling heeft bevestigd, nadat de verjaringstermijn ter zake van de rechtsvordering tot vernietiging op die grond een aanvang heeft genomen.
2. [Termijnstelling] Eveneens vervalt de bevoegdheid om een beroep op een vernietigingsgrond te doen, wanneer een onmiddellijk belanghebbende na de aanvang van de verjaringstermijn aan hem aan wie deze bevoegdheid toekomt een redelijke termijn heeft gesteld om te kiezen tussen bevestiging en vernietiging en deze binnen deze termijn geen keuze heeft gedaan. (Ontw. 3.2.18; BW 1363 (oud), 1492 (oud)
LE18 Bekrachtiging algemeen
Boek 3 Art. 58.
1. Wanneer eerst na het verrichten van een rechtshandeling een voor haar geldigheid gesteld wettelijk vereiste wordt vervuld, maar alle onmiddellijk belanghebbenden die zich op dit gebrek hadden kunnen beroepen, in de tussen de handeling en de vervulling van het vereiste liggende tijdsruimte de handeling als geldig hebben aangemerkt, is daarmede de rechtshandeling bekrachtigd.
2. Het vorige lid is niet van toepassing op het geval dat een rechtshandeling nietig is als gevolg van handelingsonbekwaamheid van degene die haar heeft verricht en deze vervolgens handelingsbekwaam wordt.
3. Inmiddels verkregen rechten van derden behoeven aan bekrachtiging niet in de weg te staan, mits zij worden geëerbiedigd. (Ontw. 3.2.20
LE 18 wanneer besluit nietig en wanneer vernietigbaar
2:14 Nietig
1a. strijd met wet of statuten
1b. ontbreken voorafgaande handeling van of mededeling aan
2:15 Vernietigbaar
1a strijd met wet of statuten mbt totstandkoming
b strijd met R&amp;B
c.strijd met regelement
LE18 Geldigheidsdatum bij besluit dat vernietigd werd en later bevestigd
Oorspronkelijke datum ook al is het door de rechter vernietigd zie 2:15lid 6
6. [Bevestiging] Een besluit dat vernietigbaar is op grond van lid 1 onder a, kan door een daartoe strekkend besluit worden bevestigd; voor dit besluit gelden de zelfde vereisten als voor het te bevestigen besluit. De bevestiging werkt niet zolang een tevoren ingestelde vordering tot vernietiging aanhangig is. Indien de vordering wordt toegewezen, geldt het vernietigde besluit als opnieuw genomen door het latere besluit, tenzij uit de strekking van dit besluit het tegendeel voortvloeit. (BW 2:11, 12 lid 1, 13 (oud);
Groepsmij eisen 24b
Niet genoemd in de wet maar de belangrijkste eis vlg Schilfgaarde is centrale leiding
bestuurder - kwaliteitseisen
kwaliteitseisen; statutaire bepaling over ingezetenschap of houden van een aantal aandelen toegestaan. Waarschijnlijk is een bepaling over nationaliteit in strijd met europees recht.
dwingend recht
2:25 De bepalingen van boek 2 zijn van dwingend recht
Wat is een rechtspersoon?
Drager van vermogensrechtelijke rechte en plichten; een rechtssubject
zijn stichting en vereniging aan VPB onderworpen
ja, kan. Als ze een onderneming drijven.

dan vía schakelbepaling 2:50a artikelen over bestuurdersaansprakelijkheid van toepassing
waarom probeert men de macht van de a.v.a. te beperken
desinteresse van de aandeelhouders in zeggenschap geringe opkomst
kan minderjarige stemmen
2:13 lid 2 kunnen bij de vereniging onbekwamen stemmen tenzij statuten zich verzetten
wanneer is een groep een groep
art 2:24b economische eenheid, organisatorisch verband en centrale leiding
wanneer een deelneming
art 2:24c kapitaalverschaffing of vennoot (beherend en evt ook stil) met als doel om duurzaam verbonden ten dienste van de eigen werkzaamheid verbonden te zijn
wanneer "afhankelijke" maatschappij
"van belang bij structuurregime
voorovereenkomst
een overeenkomst tussen oprichters voorafgaand aan de oprichting
op welke gronden kan verklaring van geen bezwaar geweigerd worden
niet op het enkele feit dat de oprichter failliet of strafrecht. Wel dat het gevaar bestaat dat de vennootschap voor ongeoorloofde doeleinden wordt gebruikt of benadeling schuldeisers
bestuurdersaansprakelijkhieid na oprichting
hoofdelijke aansprakelijkheid totdat opgave eerste inschrijving gestorte kapitaal > min kapitaal 1/4 van geplaatste kapitaal is gestort [2:180]
wanneer is de bestuurder aansprakelijk voor rh voor oprichting
- als hij op het moment van bekrachting wist of kon vermoeden dat de vennootschap niet zou kunnen betalen
Effect van publikatie in het Handelsregister
Art 2:6 kan geen beroep op worden gedaan zolang niet gepubliceerd, tenzij wederpartij aantoonbaar op de hoogte
wat is het gevolg van niet inschrijven na oprichting
art 2:180 lid 2 zijn de bestuurders aansprakelijk tot dat de inschrijving is geschiedt (en/of kapitaal in orde is)
Verplichting tot storten
Verjaart na vijf jaar
Stortingsplicht
In principe het nominale bedrag, maar bedongen kan worden dat 3/4 later kan. Bij NV moet ook agio gestort worden
Hoe worden aandeelhouders van hun stortingsplicht bevrijd
Door aanvaarding in de oprichtingsakte 2:203
Verschil NV en BV bij storting in natura
De beschrijving wordt door de oprichters ondertekend en aan de akte gehecht bij NV. Bij BV alleen de accountantsverklaring
T Nachgruendung
Ook wel quasi-inbreng. Als de vennootschap goederen verkrijgt of vorderingen verrekend binnen twee jaar na oprichting, die toebehoren aan de oprichters. 2:204c
Twee manieren van kapitaalvermindering
"- intrekking van aandelen 2:208
Wettelijke regeling dividend
ex 2:216 wordt de winst aan de aanadelhouders uitgekeerd, tenzij statutair mogelijk om te reservere
aandeelbewijs
een bewijs dat men een aandeel op naam of aan toonder bezit, verboden bij de bv voor aandelen op naam
letteraandelen
het statutair creeren van verschillende categorien van gewone aandelen
royeerbare certificaten
- een volledig royeerbaar certificaat kan ten alle tijden worden omgewisseld [volledig/beperkt/niet]
vereisten om aandelen uit te geven
bv besluit en notariele akte
LE1 wordt het bestaan van de rp beeindigd door ontbinding
nee de rp blijft bestaan voor zover nodig voor de vereffening van het vermogen nodig is (2:19 lid 5) Gebruik "in liquidatie"
LE1 wat is thans de theoretische grondslag voor de rp
de juridische realiteit
LE1 is de rp voor vermogensrecht en strafrecht gelijk aan np
niet voor strafrecht Sr 51 stelt slechts dat strafbare feiten ook door rp-en kunnen worden gedaan
LE2 definitie van onderneming
een organisatie van mensen en productiemiddelen gericht op het verwerven van duurzaam inkomen voor de rechtssubjecten die het kapitaal hebben verschaft
LE2 definitie van de ondernemer
degene die de productiemiddelen bijeenbregnt en bestemt ten dienste van de onderneming
LE2 definitie zeggenschap
degenen die op grond van bevoegdheden een doorslaggevende invloed kunnen uitoefenenn op de benoeming van de meerderheid van de leden van de centrale ondernemingsleiding
LE2 beroep
volgens de HR persoonsgebondenwerkzaamheden van intellectuele of kunstzinnige aard zonder omvangrijke investeringen
LE2 kan de handelsnaam worden overgedragen
volgens art 2 van de handelsnaamwet kan de handelsnaam alleen met de onderneming worden overgedragen
LE2 waarom mogen derden volgens HR afgaan op handelsregister ongeacht of zij het geraadpleegd hebben
in verband met de eisen van een vlot handelsverkeer
LE5 hoeveel leden minimaal vereniging
een is genoeg
Is bestuurder nv/bv persoonlijk aansprakelijk? "In principe niet bij bv/nv
maar
welke soorten beschermingsconstructies permanente
tijdelijke en bijzondere:structuurregime
wanneer is een groep een groep art 2:24b economische eenheid
organisatorisch verband en centrale leiding
welke rp dienen zich in te schrijven Sowieso alle ondernemingen incl buitenlandse vennootschappen et ex 5 HRgW Ex 6 HrgW alle rechtspersonen met stat zetel in Nederland
m.u.v. de vereniging deze kan worden ingeschreven
Effect van publikatie in het Handelsregister Art 2:6 kan geen beroep op worden gedaan zolang niet gepubliceerd
tenzij wederpartij aantoonbaar op de hoogte
Stortingsplicht In principe het nominale bedrag
maar bedongen kan worden dat 3/4 later kan. Bij NV moet ook agio gestort worden
Wat is een rechtspersoon?
Drager van vermogensrechtelijke rechte en plichten; een rechtssubject
Duaal versus niet duaal
alleen de stichting is niet-duaal"
personenvennootschappen
v.o.f., maatschap en cv
Wat is een rechtspersoon?
Drager van vermogensrechtelijke rechte en plichten; een rechtssubject
Instrumentele visie
Traditioneel en achterhaald; de rp als verlengstuk van de oprichters
Institutionele visie
De rp wordt gezien als een instituut dat een zelfstandig leven leidt beheerst door wet en statuten
waarom probeert men de macht van de a.v.a. te beperken
desinteresse van de aandeelhouders in zeggenschap geringe opkomst
hoe te gedragen
volgens eisen der R&B (2:8) anders zijn besluiten vernietigbaar (2:14)
welke soorten beschermingsconstructies
permanente, tijdelijke en bijzondere:structuurregime
wanneer is een groep een groep
art 2:24b economische eenheid, organisatorisch verband en centrale leiding
wanneer een deelneming
art 2:24c kapitaalverschaffing of vennoot (beherend en evt ook stil) met als doel om duurzaam verbonden ten dienste van de eigen werkzaamheid verbonden te zijn
wanneer "afhankelijke" maatschappij
"van belang bij structuurregime
voorovereenkomst
een overeenkomst tussen oprichters voorafgaand aan de oprichting
op welke gronden kan verklaring van geen bezwaar geweigerd worden
niet op het enkele feit dat de oprichter failliet of strafrecht. Wel dat het gevaar bestaat dat de vennootschap voor ongeoorloofde doeleinden wordt gebruikt of benadeling schuldeisers
wanneer is diegene namen bv i.o. gehandeld hoofdelijk verbonden
"- zolang niet bekrachtigd
wanneer is de bestuurder aansprakelijk voor rh voor oprichting
- als hij op het moment van bekrachting wist of kon vermoeden dat de vennootschap niet zou kunnen betalen
welke rp dienen zich in te schrijven
Sowieso alle ondernemingen incl buitenlandse vennootschappen et ex 5 HRgW Ex 6 HrgW alle rechtspersonen met stat zetel in Nederland, m.u.v. de vereniging deze kan worden ingeschreven
Effect van publikatie in het Handelsregister
Art 2:6 kan geen beroep op worden gedaan zolang niet gepubliceerd, tenzij wederpartij aantoonbaar op de hoogte
T obligo
geplaatst kapitaal dat nog niet is opgevraagd of gestort
Verplichting tot storten
Verjaart na vijf jaar
Wat is nodig bij storting in geld
Aan de akte van oprichting hechten van een bankverklaring
A wachtkamer televsie
Een kasrondje is niet voldoende het moet een reele storting zijn
Hoe worden aandeelhouders van hun stortingsplicht bevrijd
Door aanvaarding in de oprichtingsakte 2:203
Verschil NV en BV bij storting in natura
De beschrijving wordt door de oprichters ondertekend en aan de akte gehecht bij NV. Bij BV alleen de accountantsverklaring
Inkoop eigen aandelen
Mag mits niet meer dan 50% voor bv en 99.9% voor de nv vrij kapitaal is. Bij overtreding is de sanctie dat de aandelen niet overgedragen. Bestuurders hoofdelijk aansprakelijk jegens vervreemder te goede trouw
stemverdeling bij aandelen van ongelijk nominaal bedrag
het aantal stemmen van iedere aandeelhouder is gelijk aan het aantal malen dat de totale (nominale) waarde van het kleinste aandeel is
aandelen
de aandeelhouders zijn de gezamelijke eigenaar van het vermogen van de vennootschap
prioriteitsaandelen
beogen bijzondere rechten aan bijzondere aandeelhouders te geven
stemrecht voor certificaathouder
bewilligde certificaten van een beursfond hebben ook stemrecht, behalve in oorlogstijd
bij schending blokkeringsregeling
geen eigendomsverkrijging
vereisten om aandelen uit te geven
"bv besluit en notariele akte
bij emissie hebben aandeelhouders….
voorkeursrecht 2:96a/206a behalve bij uitgifte aan werknemers
LE2 privaat vermogen
het gehele vermogen van een persoon
LE2 termen onderneming, beroep en bedrijf
een onderneming is hetzij een beroep, hetzij een bedrijf
LE2 waarom mogen derden volgens HR afgaan op handelsregister ongeacht of zij het geraadpleegd hebben
in verband met de eisen van een vlot handelsverkeer
LE2 moeten beroepsuitoefenaren in het handelsregister een onderneming inschrijven
volgens het NCB arrest wel als zodanige deelneming aan het economisch verkeer is dat de rechtszekerheid inschrijving vergt
LE3 NL rp kunnen meer dan een woonplaats hebben?
ja statutaire zetel en elders ; resp 1:10 en 1:14
LE3 buitenlandse rechtspersonen zijn
zijn in beginsel onderworpen aan het recht van het land waar ze zijn opgericht
LE3 welke vermogens zijn aansprakelijk bij maatschap, v.o.f of cv
ondernemingsvermogen en private vermogens vennoten/maten
LE3 kunnen rechtspersonen bevoegdheden bij andere rp uitoefenen
ja immers gelijk voor vermogensrecht
T samenwerkingsovereenkomst
samenwerking van juridisch zelfstandig blijvende ondernemingen voor het beschermen of bevorderen van gemeenschappelijke belangen
LE5 mag een vereniging winst als doel hebben
ja maar niet uitkeren aan de leden
LE5 wat is een van de twee verenigingsoprichts achteraf onbekwaam
vatbaar voor ontbinding want geen meerzijdige rechtshandeling
LE5 wat is het gevolg als een informele vereniging wordt ingeschreven
de bestuurders worden subsidiair aansprakelijk
LE5 wat stemmen belanghebbende
volgens 2:12 kan door statuten aan deze personen ontzegd
LE5 statuten schriftelijk
alleen bij schriftelijke statuten van een informele vereniging kan er van de wet worden afgeweken
Is bestuurder nv/bv persoonlijk aansprakelijk?
In principe niet bij bv/nv, maar
- onbehoorlijke taakvervullig 2:9
- daden voor oprichting, tenzij 2:203
- daden na oprichting, totdat 2:180
- bij faillissement en onbehoorlijke taakvervulling 2:248
- bij misleidende jaarrekening 2:249
rechtspersonen niet in BW
- VVE 5:124 lid 1
- EESV
- SE
- Ned Bank
- buitenlandse vennootschappen
- in de toekomst OVR en CVR
welke typologien zijn er voor rp-en
- commercieel versus niet-commercieel in principe zijn niet commercieel vereniging/stichting
- duaal versus niet duaal; alleen de stichting is niet-duaal
welke soorten vennootschappen zijn er
kapitaal vennootschappen; nv en bv
personenvennootschappen; v.o.f., maatschap en cv
wat is het verschil in aard tussen nv en bv
- NV: open, groot, beroep op kapitaal
- BV: besloten, persoonlijke kwaliteiten aandeelhouders
belangrijkste verschil nv en bv
"aandeln op naam en toonder bij BV alleen op naam
nv mogelijk beurs
agency theorie
- aandeelhouders zijn principals
- bestuurders agenten
remedies: toezicht door rvc/kascie, resultaatafhankelijke beloning
noem 3 permanente beschermingsconstructies
1. certificering
2. uitgeven prioriteitsaandelen
3. beperking aantal stemmen
wanneer "afhankelijke" maatschappij
van belang bij structuurregime
- tenminste de helft kapitaal
- beherend vennnoot
Welk type problemen kunnen er zijn met oprichting
- ontstaansgebreken - nietig
- oprichtingsgebreken
aan welke rechtshandelingen wordt de eenmaal opgerichte vennootschap gebonden
- die uitdrukkelijk of stilzwijgend na oprichting bekrachtigd zijn
- binding via de akte van oprichting 2:203/204
wanneer is diegene namen bv i.o. gehandeld hoofdelijk verbonden
- zolang niet bekrachtigd
- als bij handeling wetenschap had van niet kunnen nakomen 2:203lid 1 incl bewijsvermoeden
wanneer is de bestuurder aansprakelijk voor rh voor oprichting
- als hij op het moment van bekrachting wist of kon vermoeden dat de vennootschap niet zou kunnen betalen
Twee manieren van kapitaalvermindering
- intrekking van aandelen 2:208
- afstempeling van aandelen (vermindering nominaal bedrag per aandeel)
- speciale eis van 2/3 meerderheid icm quorum
- bij afstempeling ontheffing tot storting danwel gedeeltelijke terugbetaling mogelijk
Welke rechten zijn in een aandeel belichaamd
1. vermogensrechtelijk
2. zeggenschapsrechten
wat kan een aandeelhouder allemaal
- stemmen en het woord voeren op de a.v.a.
- onder omstandigheden een a.v.a. bijeenroepen
- enquete procedure uitlokken
soorten certificaten
- bewilligde [ alle rechten m.u.v. stemrecht (behalve beurs)]
- zonder medewerking [ alleen speciale rechten]
welke rechten heeft een certificaathouder van certificaten die zonder medewerking zijn uitgegeven
- inzage boeken van de ontbonden vennootschap 2:24 lid 4
- enqueteverzoek 2:344 jo 346
- inzage van balans en toelichting 2:396 lid 8
overdracht van aandelen; twee stappen
- levering
- mogelijk maken uitoefening van rechten
levering per soort aandeel
- toonderaandeel (NV) bezitsverschaffing verkrijger (3:90)
- op naam NV notariele akte (2:86)
- op naam NV beurs notariele akte & erkenning (2:86c)
- op naam bv notariele akte (2:196)
uitoefening van rechten verbonden aan aandelen
- toonderaandeel (NV) ontvangst toonderbewijs
- op naam NV na erkenning of betekening akte (2:86a)
- op naam NV beurs levering
- op naam bv na erkenning of betekening akte (2:196a)
welke soorten blokkeringsregelingen zijn er:
- goedkeuringsblokkade (2:195 lid 4)
- aanbiedingsblokkade (2:195 lid 5)
- gecombineeerde blokkeringsregelingen
In hoeverre is een rp gelijk aan een np
Art 2:5 stelt dat ze gelijk zijn voor het vermogensrecht, tenzij de wet anders aangeeft.
- informele vereninging art 2:30
- niet vererfen, wel erven
noem een tijdelijke en een bijzonder beschermingsconstructie
- emissie preferente beschermingsaandelen
- structuurregime
wat is een dochtermij
> 50% stemrechten in de ava of,
> 50% bestuurders/commissarissen benoemen of,
onder eigen naam optredende personenvennootschap vennoot met volledige aansprakelijkheid
dochters
- bij de bepaling van wat een dochter is geld een kleindochter als dochter
- de vennootschap en haar dochters worden tesamen genomen bij de bepaling van deelneming/dochter
wanneer "afhankelijke" maatschappij
van belang bij structuurregime
- tenminste de helft kapitaal
- beherend vennnoot
EESV welke wetten van toepassing
- verordening EESV (EU met directe werking in de lidstaten)
- Uitvoeringswet EESV
-Via schakel van uitvoeringswet Boek 2 over het algemeen van toepassing
Waarvoor is EESV bedoeld
In het bijzonder bedoeld voor joint venters tussen ondernemers uit verschillende lidstaten
Oprichting EESV
Door oprichtingsovereenkomst en inschrijving in het handelsregister. Bezit rp met ingang van de dag van inchrijving Hrg
Organen van het EESV
De gezamlijke leden en het bestuur Ver art 16
Wie kunnen lid zijn van EESV
Ver art 4
- rechtspersonen uit de lidstaten
- natuurlijke personen die een beroep of bedrijf uitoefen in de Gemeenschap
Aansprakelijkheid van de leden van de EESV
naast het EESV onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk art 24 Verordening
Moet een EESV zich in het Handelsregister inschrijven
Ja zie Verordering art 39 en Uitvoeringswet art 2. Althans voor die EESV's met zetel in NL
Bestuur EESV en vertegenwoordiging
Iedere bestuurders is afzonderlijk bevoegd, tenzij de beperking in lid 2 van gezamenlijke bevoegdheid is gebruikt in de oprichtingsovereenkomst. Andere beperkingen kunnen niet worden tegengeworpen
Is het richtlijnstelsel van toepassing op de EESV
Ja,
In welke rechtsvorm kan de EESV worden omgezet
Zie het Uitvoeringsbesluit art 8 In een Coop WA
Verschil en overeenkomst tussen Coop en EESV
Van beide hebben de activiteiten voor de leden een ondersteunend karakter.
Verschil is dat de EESV zelf geen winst mag behalen en de Coop wel.
Welk recht is van toepassing op een EESV met zetel in NL
Europeesrecht te weten de verordening en daarnaast volgens verordening art 2 NL recht
Vergelijk de aansprakelijkheid van de leden bij Coop WA en EESV
- EESV Onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk verordering 24
- Bij Coop zijn leden aansprakelijk voor tekorten naar gelijke delen of statutaire maatstaf art 2:55
In hoeverre zijn de leden beperkt
Geen van de leden mag de meerderheid van de stemmen hebben
Kan een EESV met zetel in IT in NL worden gevestigd
Ja, door verhuizing of door ook in NL resp verordening art 13 en art 10.
Mag een stichting winst uit keren
Ja maar niet aan de oprichters
Ledenverbod bij stichting
Er is sprake van als de 'leden' direct of indirect - door middel van ontslag- de bevoegdheden kunnen uitoefen die de wet heeft toebedacht aan de leden van een vereniging.

De quitesens is samenstellenvan het bestuur en aanvullen eigen gelederen
Wat kan de overheid onder bepaalde omstandigheden allemaal doen bij een stichting
1 benoemen / ontslaan bestuurders
2 wijzigen van statuten
3 inzien van boeken
4 enquete
Kent de EESV ook een bepaling als 2:8
Ja en nee via de schakelbepaling van Uitvoeringswet art 3 lid 2 is dat artikel van toepassing
Wie is de ondernemer
Of een natuurlijk persoon of een rechtspersoon.
Statutaire bepaling mogelijk dat geen winst kan worden uitgekeerd bij NV, BV, Vereniging of Stichting
Ja bij NV< BV (2:216) en vereninging
Stichting onbekend niet genoemd in oefententamen...!
T Zeggenschap
Doorslaggevende invloed op de benoeming op de meerderheid van de ondernemingsleiding op grond van bevoegdheden (niet feitelijk)
Bij belangenconflict met bestuurders
Vereniging art 2:47, NV 2:146, BV 2:256. kunnen andere vertegenwoordigers worden aangewezen en zijn deze uitsluitend bevoegd.
Belangenconflict met leden/aandeelhouders
Niet meestemmen 2:12
Een nl en be ondernemer willen samenwerken maar op grond fiscaliteit zelf hoofdelijk aansprakelijk zijn voor schulden, welke vorm komt in aanmerking
EESV en niet cv of coop WA
Sanctie op wanbeheer door bestuurder van stichting
Ontslag door de rechtbank
De vereisten voor besluit tot omzetting
2:18
gelijk aan de vereisten voor statutenwijziging (zie titel 3,4,5 en 6 van boek 2)
Kan een v.o.f. een eenpersoonsvennootschap zijn?
Neen
Sanctie op wanbeheer door bestuurder van stichting
Ontslag door de rechtbank
A Mediasafe II
In het Mediasafe II-arrest (HR 11 september 1998, NJ 1997/171; JBN 1998, nr. 92, 1999, nr. 42) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat artikel 2:256 BW externe werking heeft en dat de vennootschap de onbevoegdheid van haar bestuurders uitsluitend aan de derde kan tegenwerpen indien de tegenstrijdigheid van belangen voor de derde bekend was, dan wel bekend had behoren te zijn
A Mediasafe I
In het Mediasafe I-arrest (HR 22 maart 1996, NJ 1996, 568; JBN 1998, nr. 92) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat niet alleen sprake is van tegenstrijdig belang indien het gaat om een handeling tussen de vennootschap en haar bestuurder (zoals het geval was bij de voorloper van artikel 2:256 BW), maar ook indien het gaat om een handeling verricht tussen de vennootschap en een derde.
Is richtlijnstelsel ook geldend voor rp anders dan NV en BV
ja, door NL onverplicht ingevoerd. (Later ingevoerd dan voor NV/BV)
Welke speciale bevoegdheidsbeperking voor bestuurders kent alleen de vereniging
2:44 overeenkomsten op het terrein van OG
Wanneer heeft een lid van een vereniging geen stemrecht
2:12 persoonlijk belang
2:38 geschorsten
Ander woord voor royement
Ontzetting als genoemd in 2:35 lid 4
Kan een lid bij ontzetting in beroep
Er is een beroep mogelijk op de alv, behalve als de alv het besluit krachtens de statuten heeft genomen. 2:38
A Beertje Ballon
Bij besluit tot omzetting moeten de eisen bij statutenwijziging gevolgd worden. De tweede vergadering mag niet direct volgen
Ratio quorum
Dat een relatief gering deel van de leden een ingrijpend besluit neemt
Wat is het commissarissenmodel bij een vereniging
Een professionel bestuurder wordt het bestuur en de vertegenwoordigers van de leden vormen een nieuw orgaan; de commissarissen
Wie dient bij een vereniging volgens de wet het faillissement aan te vragen
Niet genoemd, dus ALV immers restbevoegdheid 2:40
Wie kunnen er lid worden van een vereninging
Bij statuten of reglement kunnen er eisen worden gesteld. Wordt daarmee in strijd een lid toegelaten dan nietig
In hoeverre is de aansprakelijkheid van bestuurders anders voor een vereniging met en zonder onderneming
via de schakel bepaling van 2:50a gelden voor de vereniging met onderneming de zelfde aansprakelijkheden bij faillissement en schade door misleidende jaarstukken
Een vereniging onstaat ....
Bij de informele vereniging geleidelijk door naar buiten treden, afspraken (mond. statuten) en een organisatie [A Orgelfonds]
Wie gaat erover OG bij de vereniging
ALV tenzij bestuur door stat. bepaling
Wat is het doel van een coop en een owm
te voorzien in stoffellijke behoeften van de leden, danwel met haar leden verzekeringsovereenkomsten te sluiten
wanneer is de coop geschikt
als de leden verplichtingen dienen worden opgelegd
oprichters van cooperatie hoeven niet
deel te nemen in kapitaal
de koop heeft in welk opzicht een dubbele verhouding met haar leden
lidmaatschap en overeenkomst
bv en coop in combinatie
soms heeft een koop een bv om de grondstoffen van de leden te verwerken. de aandelen zin in handen van de coöperatie, de leden hebben geen zeggenschap over de leiding van de onderneming
wanneer zijn de oprichters van een ver/coop/owm aansprakelijk
2:29
zolang de opgave niet is geschied, is naast de vereniging hoofdelijk aansprakelijk
hoe zit het met de bestuurdersaansprakelijkheid bij de koop en owm
ook hier weer de schakelbepaling van 2:50a, dus net als bij nv/bv
FIscaal en de cooperatie en de owm
Geen onderdeel van een fiscale eenheid, maar recente teksten juist weer wel
VPB van toepassing bij Coop
Over de verzelfstandigheids winst wordt VPB geheven en de verlengstukswinst mag als aftrekbaar worden uitgekeerd
Coop en aandelen
Een Coop kan aandelen hebben en zelfs het lidmaatschap er aan verbinden
Hoe kan de overeenkomst met de leden bij een koop of een owm gewijzigd worden
Niet eenzijdig tenzij die bevoegdheid in de Overeenkomst is overeengekomen zie 2:59
Gelden de wetsartikelen voor de vereniging ook voor de koop en de owm
ja door de schakelbepaling 2:53a met uitzondering van 2:26lid3 niet verdelen winst onder leden en 2:44lid2 uitsluiting OG transacties bestuur
Op EESV zijn welke wetten van toepassing
De Europese en via een schakelbepaling in de uitvoeringswet 2:3
Wat gebeurt er als vereniging of stichting een onderneming drijven
Mogelijk VPB en als VPB dan via schakelbepaling 2:50a bestuurders aansprakelijk bijvoorbeeld bij faillissement
Waardoor kan een besluit nietig of vernietigbaar zijn
- aantasting door inhoudelijke gebreken
- aantasting door totstandkomingsgebreken
Besluit. Welke inhoudelijke gebreken zijn er? Met welke gevolgen?
- strijd met wet 2:14 nietig
- strijd met statuten 2:14 nietig
- strijd met R&B 2:15 vernietigbaar
- strijd met reglement 2:15 vernietigbaar
Besluit. Welke totstandkomingsgebreken zijn er? En met welke gevolgen?
- ontbreken volgens wet of statuten vereiste voorafgaande 1. handeling van een ander orgaan of 2. mededeling aan een ander orgaan 2:14lid2 nietig maar bekrachtigd
- strijd met totstandkomingsbepaling wet of statuten dan 2:15 lid 1 vernietigbaar en bevestigen
Bij doelverschrijding is bevestiging
Niet en wel mogelijk. Voor tentamen wel!
Is een ava besluit waarvan niets op papier is gezet geldig?
Nee, het is ongeldig want er is niet voldaan aan vereiste van 230 lid 4 dat het bestuur aantekeningen houdt van de genomen besluiten
LE 17 Wat is voor omzetting nodig
o.a. een statutenwijziging zie 2:18 er gelden speciale eisen aan het besluit door een verwijzing naar de eisen bij wijziging van de statuten en in sommige gevallen een 9/10 meerderheid
LE 17 Welk stappen in volgorde zijn voor een omzetting nodig
1. verklaring RA
2. besluit omzetting
3. besluit statuten wijziging
4. notariele akte
5. verklaring van geen bezwaar
6. opgave
LE17 Wanneer eindigt het bestaan van de rechtspersoon
Als er geen baten meer zijn/bekend aan de vereffenaar (2:19 lid 5 en 6)
LE17 Kunnen de statuten bepalen dat wijziging van de statuten de goedkeuring van de RVC behoeft
Ja
LE17 bij een omzetting weigert de minister de verklaring van geen bezwaar voor de statutenwijzing
De aanvrager bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven , zie 2:174a of 284a.
Is het Formum bank arrest ook van toepassing op het bestuur van een 100% dochter in een groep
Niet zonder meer toe te passen daar het bestuur van de dochter feitelijk afhankelijk is van de moedermaatschappij
Wanneer is een stemovereenkomst nietig?
- strijd met goede zeden als stem verkoopt
- ovk die dwingt te stemmen voor een besluit dat strijdig is met wet, goede zeden of statuten
- ovk om te stemmen overeenkomstig de instructies van bestuur en/of RVC
Is een stemovereenkomst met een buitenstaander in strijd met de blokkeringsovereenkomst geldig
nee, buitenstaander op zich mag (arrest Aurora) maar omzeilen van de blokkeringsclausule niet
Wat gebeurt als er in de ava wordt gestemd in strijd met het overeengekomene op grond van de stemovereenkomst
Volgens A Wennex blijft de uitgebrachte stem onaangetast
Wetsartikelen van boek 2 uit het hoofd
Vereniging, NV, BV en Stichting
Vereniging,
NV,
BV 175 en
Stichting 285
Hoe wordt het bestuur van een stichting benoemd
Volgens de regeling in de statuten ex 286 lid 4. Deze regeling zou kunnen zijn:
- door het bestuur zelf coöptatie,
- opgedragen aan anderen, zolang maar niet het karakter van leden

Als de statutaire regeling niet werkt kan ex 2:299 de rechtbank het bestuur aanvullen
Is een rechtspersoon een onderneming
nee, nooit. Wel ondernemer of soms lid of kapitaalverschaffer
Wat gebeurt er met een EESV met nog maar één lid
Dan ontbinden
Op wie verhaal bij een informele vereniging
op vereninging en op alle bestuursleden
Als een bestudeer van een (informele) vereniging een feest aanricht en daartoe verplichtingen aangaat
Door laten gaan van het feest door overige bestuurders kan gezien worden als stilzwijgende bekrachtiging
Kan een geweigerd aspirant lid iets doen?
Bij overtreding discriminatieverbod. Mij niet duidelijk of er een beroep art 15 mogelijk is als aan alle statutaire vereisten is voldaan...
Wat te doen met een OR lid dat amok maakt als OR -lid
De OR kan de kantonrechter verzoeken het lid tijdelijk uit te sluiten.
Wat kan iemand doen die als lid van een vereniging geweigerd is
Een beroep doen op 2:15 als belanghebbende
Hoe kan de OR in beroep tegen een besluit
Door een beroep op 26 WOR als het adviesplichtig is. Er wordt aangenomen dat dan een beroep op 2:15 uitgesloten is. Kan 26 niet dan wel 2:15 mogelijk
LET OP VRAAGSTUKKEN
- lees hele wetsartikel
- kijk naar de wetsartikelverwijzingen aan het eind van het artikel
- check alle essentiële woorden:
nietig<>vernietigbaar,
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van commissarissen
Vergelijkbaar met die van bestuurders door art 2:259 waarin ook voor commissarissen de bijzonder aansprakelijkheidsregels zoals 2:248 van toepassing worden verklaard.
Wat voor werking heeft het besluit van een bestuur om een contract te tekenen
Indirect externe werking. (Benoeming bestuurder heeft direct externe werking)
Het aandeel maakt deel uit van het vermogen van...
De aandeelhouder
X levert aandeel in strijd met blokkeringsregeling aan Y. Y levert aan Z. wat is positie Z
Overdracht X aan Y is ongeldig. Daardoor is Y beschikkingsonbevoegd. Z wordt beschermd door 3:88

3:88lid1
Ondanks onbevoegdheid van de vervreemder is een overdracht van een registeroed, van een recht op naam, of een ander goed waarop 3:86 niet van toepassing is, geldig inde de verkrijger te goeder trouw is en de onbevoegdheid voortvloeit uit de ongeldigheid van een vroegere overdracht, die niet het gevolg was van onbevoegdheid van de toenmalige vervreemder
Een blokkeringsregeling heeft geen betrekking op
overgang onder algemene titel (erven) immers de wet 2:195 spreekt over overdracht
Casus vals geld gestort op aandeel met 80% stortingen plicht door A. Aandeel door overgedragen aan B die te goeder trouw is. Bij wie kan de vennootschap terecht.
Voor de 20% bij A en B gelet op artikel 2:90
Voor de 80% bij A gelet op art 2:84
Een vennootschap heeft een aandeelbewijs op naam? Is dit een NV of BV?
Een NV
Bonusaandelen
worden uitgekeerd ten laste van de reserves
Claim rechten
zijn rechten van de bestaande aandeelhouders om deel te nemen in uitgifte van nieuwe aandelen
Wie ontslaat de bestuurders
Door het orgaan dat bevoegd is tot benoeming (2:134/244)
Welke bevoegdheid heeft de r.v.c. bij een structuurvennootschap altijd om de bestuurders
te schorsen
Welk arbeidsrechtelijk verschil is er tussen bestuurder en gewone werknemer
- geen herstel van de dienstbetrekking 2:244
- geen ontslagvergunning nodig, BBA niet van toepassing
- rechtbank is bevoegd en niet de kantonrechter
Wat kan een bestuurder doen bij onterecht ontslag
Vennootschappelijk aanvechten ontslag besluit 2:15
Arbeidsrechtelijk:
beroep doen op de ontslagverboden indien van toepassing
Wat is de invloed van een ontslagverbod bij een bestuurder
7:670
Ontslagverbod, bijvoorbeeld bij ziekte, is ook voor de bestuurder van kracht, maar desondanks veliest hij zijn vennootschappelijke positie
Pamelor
nortriptyline
tricyclic antidepressant
is een besluit tot decharge intern of extern
indirect extern
als de OR onverplicht advies vraagt en het advies naast zich neerlegt is de OR bij een art 26 WOR procedure
wel ontvankelijk. volgens jurisprudentie
LE13 Een bestuurder die een verplichting aangaat die weet of behoort te weten dat de vennootschap die niet zal kunnen nakomen is
aansprakelijk tegenover de wederpartij op grond van 6:162 A Beklamel
Derde misbruikwet
Aansprakelijkheid bestuurders, en commissarissen, bij faillissement
Wanneer is een bestuurder aansprakelijk voor het faillissementstekort
Ex 2:248 bij onbehoorlijke taakvervulling. Het niet bijhouden van de administratie of tijdige publicatie van de jaarrekening betekent onbehoorlijk taakvervulling en het vermoeden dat het een belangrijke oorzaak van het faillissement vormde
LE16 Wat kan de OR doen als voor een adviesplichtig besluit geen advies gevraagd wordt
Volgens Linge ziekenhuis een art 26 WOR procedure starten, het zal onredelijk worden beoordeeld
Een art 31 WOR procedure tot naleving van de WOR en rechter zal de vennootschap
LE10 Als onverplicht advies is gevraagd, advies is uitgebracht dan toch art 26 WOR mogelijk ondanks niet adviesplichtig
Ja want volgens de OK in 1998 kan de vennootschap er niet meer op terug komen. Dus wel ontvankelijk
LE 12 Van wiens vermogen maakt het aandeel deel uit?
Van de aandeelhouder
LE 12 welke twee legitimerende werkingen onderscheid van Schilfgaarde
1. houder toonderbewijs legitimeert zich als aandeelhouder
2. kwijting door vennootschap van verplichtingen t.o.v. aandeelhouder, bijvoorbeeld dividend betaling
Waar en hoe kan je welke informatie vinden?
Bij handelsregister akte van oprichting:
- n.a.w van oprichters
- oprichtingskosten
- overeenkomst tot inbreng in natura. NB alleen bij NV is beschrijving van inbreng openbaar. Wel openbaar bij NV en BV is accountantsverklaring
- aandelen geplast bij oprichters en anderen
- Handelsregister, n.a.w. bestuurders (recentelijk veranderd nu alleen nog voor advocaten e.d.)
- Aandelenregister bevat n.a.w. aandeelhouders Slechts ter inzage aan bepaalde belanghebbende 2:194 4e lid. Gegevens niet volgestorte aandelen wel openbaar
LE 9 welke twee deelbelangen bepalen mede het vennootschappelijk belang
- aandeelhoudersbelang
- werknemersbelang
LE 9 Hoe is het concernbelang t.o.v. het vennootschapsbelang te omschrijven:
als een buitenvennootschappelijk belang
LE 9 1838
* wetboek van koophandel en BW
LE 9 1971
Invoering BV
LE 9 1976
Invoering boek 2 BW
LE 9 1928
Vernieuwing vennootschapswet
LE 9 1988
Afzonderlijke titel coöperatie en owm
Wat is de eerste misbruikwet
aansprakelijkheid hoofdaannemers voor achterstallige premies
T Concern
Een economische eenheid waarin juridisch zelfstandige ondernemingen organisatorisch zijn verbonden
Kan een 25% deelneming een groepsmaatschappij zijn
nee, tenzij...
A Ventaz
De schade van een aandeelhouder is afgeleide schade. Bij een schade aan een vennootschap alleen deze zelf de schadevergoeding vorderen, niet de aandeelhouder, zelfs niet bij faillissement
LE 10 Welke vereisten zijn er aan een de oprichting van een BV
1 oprichtingshandeling
2 notariele akte
3 verklaring van geen bezwaar
LE 10 Kunnen goederen aan een BV of NV in oprichting worden overgedragen?
Ook 'zakelijke" handelingen vallen onder de regeling van artikel 203 BW Ook OG kan namens de BV/NV i.o. in eigendom worden aanvaard. Volgens van Schilfgaarde gaat het eigendomsrecht direct over naar de handelende persoon en bij bekrachtiging op de BV
LE 10 Waarop letten bij vraagstukken over NV/BV in oprichting
Dat door bijvoorbeeld de aanvaarding van een goed het bestuur stilzwijgend de rechtshandeling bekrachtigd
LE 10 Hoe kan bekrachtiging tot aansprakelijkheid van de bestuurders t.o.v. de vennootschap leiden
Als de bekrachtiging een daad van onzorgvuldig bestuur was,bijvoorbeeld omdat zij voor de vennootschap bijzonder ongunstig was
LE 10 Als een bestuurder een rechtshandeling bekrachtigd wetende dat de verplichting niet kan worden nagekomen
Aansprakelijk uit hoofde van 6:162 OD
LE 11 Waarom is er bij de minimum eisen van 2:178 sprake van bij de oprichting
Omdat oudere vennootschappen een lager verplicht min kapitaal hadden, zij dienen een wettelijke reserve aan te houden.
LE 11 Welk deel van het genomen aandeel dient te worden gestort
Onmiddelijk 25% van het nominale bedrag, voor de NV bovendien het agio. Let op 94% regel bij NV
LE 11 hoe worden de bankverklaringen bij storting in geld genoemd
a en b verklaring na de letter van het lid 1 van artikel 2:203a dat van toepassing is.
LE 11 als iemand een vordering op een NV/BV heeft en dan aandelen bij een emissie neemt is er verrekeningsrecht
Nee, 2:191 sluit dit. Geen recht, wel als de vennootschap instemt
LE 11 Welk begrip is van belang bij de mogelijkheid of onmogelijkheid om winst uit te keren
Gebonden vermogen= EV plus wettelijke en statutaire reserves
LE 11 wat is er aan de hand met ingekochte aandelen
- geen stemrecht
- wel dividend
LE 11 Kapitaal bescherming en vermogensbescherming
Vermogensbescherming gaat om bescherming van het verbonden vermogen inclusief de wettelijke en statutaire reserves
LE 13 Collegiaal bestuur
In beginsel is het bestuur een taak van de gezamenlijke bestuurders
LE 13 welke regel als onduidelijk welk orgaan is bevoegd
rest regel; 217 ava als niet aan anderen door wet of statuten toegekend
LE 13 Omschrijf de positie van het bestuur van een dochter van een concern
Feitelijk afhankelijk door de dreiging van ontslag
LE 13 welke bevoegdheid heeft de RVC altijd m.b.t. de bestuurders
schorsen
LE 13 wat is het verschil tussen de positie van een bestuurder en een gewone medewerker
- geen ontslagvergunning nodig (BBA )
- herstel dienstbetrekking kan niet worden uitgesproken 2:244
- rechtbank is bevoegd en niet de kantonrechter 2:241
LE 13 aansprakelijkheid bestuurders op grond van 2:9
Aansprakelijkheid t.o.v. de vennootschap
Rechtsvordering kan worden ingesteld door RVC 2:256
LE 13 Wat is dubbel wettelijk vermoeden van 2:248
Als niet voldaan aan administratie of publicatieplicht dan onbehoorlijke taakvervulling (onweerlegbaar)
Dit is een belangrijke oorzaak van F (weerlegbaar)
LE 13 tweede misbruikwet
bestuurders aansprakelijk voor betaling premie en belastingschulden
LE 13 wanneer moet de OR geraadpleegd worden als een bestuurder wordt ontslagen
bij een bestuurder die tevens OR bestuurder is
LE 13 A Levison
Bij ontslag kan een bestuurder wel een beroep doen op de ontslag verboden van 6:670, maar hij verliest wel zijn bestuderschap (vennootschappelijk) maar niet zijn dienstbetrekking. dus loondoorbetaling tot arbeidsovk bijvoorbeeld via 7:685 gewichtige redenen is beeindigd
LE 13 Wat is de vennootschappelijk weg bij ontslag van een bestuurder
Aanvechten besluit tot ontslag op grond van 2:15 R&B. Maar volgens het Sjardin arrest uitsluitend op de totstandkoming van het ontslag besluit. Bijvoorbeeld in het WTC arrest was de bestuurder nooit iets verteld van bezwaren
LE 13 A Van der Ven
Bij de beoordeling of sprake is van aansprakelijkheid ex 2:9 moeten alle omstandigheden in aanmerking genomen worden:
- taakverdeling bestuurders
- aard van activiteiten
- gegevens waarover de bestuurder beschikte
LE 14 Noem een aantal dwingend recht bevoegdheden van de ava
- wijzigen statuten,
- ontbinden,
- fusie,
- omzetting,
- benoemen, schorsen en ontslaan bestuurders,
- het vaststellen jaarrekening,
- alle bevoegdheden niet aan bestuur of anderen toegekend 2:217
LE 14 mag de ava bij eenstemmigheid van de statuten afwijken
dit mag dit niet. wel kan de ava kan wel met eenstemmigheid altijd de statuten wijzigen en dan alsnog het besluit nemen
LE 14 wie moet het bestuur de gevraagde inlichtingen verschaffen op de ava
noch aan individuele noch aan ava als orgaan want de wet 217 geeft de escape van tenue een zwaarwichtig belang van de vennootschap zich ertegen verzet
LE 14 hoe komen besluiten in de ava tot stand
gewone meerderheid van de >> uitgebrachte << stemmen
LE 14 wanneer buitenvergadering mogelijk
2:238
de aandeelhouders kunnen ook zonder ava besluiten nemen als:
mits er geen toonderaandelen, of met medewerking uitgegeven certificaten zijn,
algemene stemmen van alle stemgerechtigden,
schriftelijk stemming
LE 14 algemene stemmen
zwaarste meerderheid: alle stemgerechtigde moeten voor gestemd hebben, ook blanco en onthouding zijn niet toegestaan
LE 14 bij buiten vergadering besluit niet aan schriftelijkheidseis voldaan
volgens Schilfgaarde besluit non-existent (aak nietig)
LE 14 goedkeuring besluit tot benoeming of ontslag bestuurders door ander orgaan dan de ava
niet toegestaan, wel bindende voordracht
LE 14 waarom is het structuurregime geen (normale) beschermingsconstructie
want bij overname "verdwijnt" het structuurregime:
- als overnemer ook een structuurvennootschap is
- als overnemer een buitenlandse partij is dan geldt het verzakte regime
LE 14 wanneer heeft een beschermingsconstructie het karakter van een oligarchische regeling en wie doet er iets tegen
oligarchisch karakter: zeggenschap bij de ava weg in de handen van bestuur of commissarissen,
Ver voor Effectenhandel eist bijvoorbeeld een onafhankelijk bestuur van een prioriteit
LE 14 welke typen stemovereenkomsten zijn er
- regeling 50%-50% positie
- voorvergaderovereenkomst
- overeenkomst volgens instructies derde te stemmen
LE 14 A Wennex
Stemovk toegestaan, mits niet leidend tot maatschappelijk onbetamelijke gevolgen
LE 14 A VEB AMRO
Veb stelde (subsidiair) handelen in strijd met 2:107a. Volgend de HR niet van toepassing op de verkoop van de bank La Salle
LE 14 wanneer stemovereenkomst onwettig
- langdurig volgens instructies ander
- tegen betaling
- verplicht te stemmen in strijd met de wet, statuten of gz
- volgens instructies van bestuur of rvc
- om blokkeringsregeling te omzeilen
LE 14 wat als niet gestemd volgens stemovereenkomst
- stem is geldig
- schadeclaim wegens wanprestatie, daarom vaak boete clausule
LE 15 taak van de rvc van de moeder bij een concern
toezicht op het concernbeleid, inclusief belangrijke beslissingen van de dochters
LE 15 soorten tegenstrijdig belang
- direct
+ formeel direct
+ kwalitatief direct
- indirect (vergelijk Mediasafe)
LE 15 vertegenwoordiging bij tegenstrijdig belang
bestuur en bestuurder verliezen bevoegdheid, commissarissen (vlg Schilfgaarde) de RVC (anderen) krijgt de bevoegdheid eventueel kan de ava een vertegenwoordiger benoemen
LE 15 bijzonder bevoegdheden RVC
- schorsing bestuurders art 2:257
- opdracht aan accountant
- bijeenroepen ava
- vertegenwoordigen bij tegenstrijdig belang
LE 15 RVC met een commissaris, mag dat?
Ja, bij gewone vennootschap met vrijwillige RVC wel, bij structuurvennootschap niet
LE 15 een benoemingsbesluit (van de ava) heeft
direct externe werking
LE 15 lichtvaardige schorsing
lv dat wil zeggen zonder raadpleging kan een OD opleveren
LE 16 waarom overlapt bij structuurregime de organisatie van de rechtspersoon en onderneming
de OR, ten behoeve van de onderneming heeft een rol bij de benoeming van de leden van de RVC, ,een orgaan van de rechtspersoon.
LE 16 is de OR een orgaan (van de rp)
nee, zo is het ook in de jurisprudentie niet duidelijk of de or zich kan beroepen op 2:14-16
LE 16 wie kunnen kandidatenlijsten voor de OR verkiezing indienen
zowel vakbonden als ongeorganiseerde werknemers
LE 16 welke bevoegdheden heeft de OR
- 23 initiatiefrecht
- 25 adviesrecht
- 27 instemmingsrecht
- 30 adviesrecht
- 31 informatierecht
LE 16 waarom wordt de OR nogal eens te laat om advies gevraagd
- de ondernemer moet de gevolgen aangeven
- besluit wordt op concernniveau genomen
LE 16 waar let de OK op bij de procedure ex art 26 WOR
- motivering,
- overige procedure voorschriften
LE 16 wanneer kan de rechter toestemming geven voor een regeling als bedoeld in art 27 WOR
- onredelijke weigering door OR
- zwaarwegende redenen
LE 16 adviesplichtig besluit zonder advies
- ex 26 wordt (A Linge) als onredelijk besluit behandeld
- 36 naleving WOR
A Fluke
bij sluiting onderneming heeft ondernemer OR onvoldoende inzicht gegeven in de belangenafweging