• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Waarom werd er belang gehecht aan de ontwikkeling van een behandeling voor OCD ?
OCD werd beschouwd als een ernstig invaliderende angststoornis die levenslang behandeld moet worden. De stoornis bleek veel meer vor te komen dan verwacht (1-3% van algemene bevolking).
Wat is OCD?
OCD is een psychische stoornis die word gekenmerkt door herhaaldelijk terugkerende dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies)
Hoe wordt OCD in de DSM gedefinieerd?
A. Aanwezigheid van obsessies en/of compulsies
B. Op een bepaald punt tijdens de aandoening ziet de persoon in dat de obsessies of compulsies overdreven en onnodig zijn. N.B.: Dit is niet van toepassing op kinderen.
C. De obsessies of compulsies veroorzaken duidelijk spanning, kosten veel tijd (meer dan een uur per dag) of doen ernstig inbreuk op de dagelijkse bezigheden, het werk (of studie) of sociale activiteiten en relaties.
D. Als een andere aandoening uit As I is geconstateerd, blijft de inhoud van de obsessies of compulsies daartoe niet beperkt (bv. preoccupatie met voedsel bij een eetstoornis, haar uittrekken bij trichotillomanie, bezorgdheid over het uiterlijk bij een stoornis van de lichaamsbeleving, preoccupatie met drugs bij een verslavingsstoornis, preoccupatie met een ernstige ziekte bij hypochondrie, preoccupatie met seksuele driften of fantasieën bij parafilie of schuldgevoelens bij klinische depressie).
E. De stoornis is niet het gevolg van het innemen van een substantie (bijvoorbeeld drugs of geneesmiddelen) of een somatische aandoening.
Wat zijn de DSM criteria voor obsessies (dwangmatige gedachten)?
Herhaaldelijke en aanhoudende cognities die tijdens de stoornis worden ervaren als opgedrongen of misplaatst en die angst of spanning veroorzaken.
De cognities zijn niet uitsluitend veroorzaakt door zorgen over alledaagse problemen.
De persoon probeert de cognities te negeren of ze te neutraliseren met andere gedachten of handelingen.
De persoon realiseert zich dat de obsessieve gedachten, impulsen of beelden een product van zijn eigen geest zijn (niet opgelegd door gedachte-inbrenging).
Wat zijn de DSM criteria voor compulsies (dwangmatige handelingen)?
Herhaald gedrag (bv. handen wassen (smetvrees), ordenen, controleren) of geestelijke handelingen (bv. bidden, tellen, woorden zachtjes herhalen) die de persoon uitvoert als reactie op een obsessie of die worden uitgevoerd volgens strikte regels. Het gedrag of de geestelijke handelingen zijn gericht op het voorkomen of verminderen van spanning of het voorkomen van een gevreesde situatie. Deze gedragspatronen of geestelijke handelingen hangen echter niet reëel samen met de gebeurtenis die verminderd of voorkomen moet worden of zijn duidelijk overdreven.
Wat is belangrijk om te weten over de prevalentie van OCS?
OCD werd altijd gezien als een stoornis die neit goed behandelbaar is. Spontaan herstel is zeldzaam. Ongeveer 1-3% bleek OCS te hebben. Verder schijnen de symptomen van OCS ook bij normale mensen veel voor te komen: obsessieve gedachten bij 90% en er zijn ook normale dwanghandelingen.

Om de diagnose te stellen is het dus heel belangrijk dat mensen beduidend hinder ondervinden van de klachten (o.a. sociaal of beroepsmatig).
Wat waren de bevindingen van de studie van Rachman die het gebruik van het 2 processen model bij OCS onderzocht?
1. Het ontlokken van de obsessie ging gepaard emt toegenomen angst en ongemak; 2. Als de patient zijn ritualen mocht uitvoeren nam de angst af; 3. als het uitvoeren van de rituelen werd uitgesteld nam de angst en het ongemak na een iets langere periode (tot een uur); 4. als de patienten geen rituelen haddne uitgevoerd was de angst de sessie erna relatief lager.