• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/23

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

23 Cards in this Set

  • Front
  • Back
11. Vilka klaffar finns i blodomloppet ochvad har de för funktion?
Segelklaff och fickklaff. Det kan vara värt att nämna ytterligare en gång att klaffarnas uppgift är att se till att blodet bara flyter åt det håll “det ska”.
12. Vilka är de huvudsakliga beståndsdelarna av vårt blod och vilka funktioner har de?
Knappt hälften av blodets volym utgörs av celler. De röda blodkropparna, erytrocyterna, svarar för 40-45 % av blodets volym. De vita blodkropparna, leukocyterna, svarar för mindre än 1 %. De röda cellerna transporterar syrgas från lungorna ut till kroppens alla delar. Vita blodceller är delaktiga i kroppens immunförsvar.
13. Vilka delar består andningsorganen av?
Andningsorgan består av luftvägar och lungor. Till luftvägarna räknar man näshålan, svalget, luftstrupen och luftrören.
14. Hur sker utbytet av syre mellan luft och blod?
Andningen styrs genom impulser från från andningcentrum i hjärnsammen. Den regleras ab blodets sryrehalt och pHvärde, men framförallt är det koldioxid-halten i blodet som avgör hur fort och hur mycket vi andas.
15. Hur sker andningen och vad är det som styr denna?
Vi andas för att få in syre i kroppen och för att göra oss av med koldioxid. I andningen aktiveras näshåla, bihålor, svalget, luftstrupen, luftrören, de mindre luftrören och lungblåsorna. Hela transportsträckan ner till lungblåsorna har som funktion att värma, rena och fukta inandningsluften. En andning består av följande fyra faser: ventilation (in- och utflöde av luft), gasutbyte (syrgas och koldioxid mellan blod och alveolerna), tranport av syrgas och koldioxid till och från cellerna samt reglering av ventilationen.
16. Vad innehåller lymfa?
Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i försvaret mot infektioner, dels av ett nätverk av lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa. Lymfan består av överskottsvätska som finns mellan cellerna, och som pressats ut i början av blodomloppets kapillärer. En del av vätskan sugs upp igen av kapillärerna, och en del sugs upp av lymfkärlen och bildar lymfan. Lymfan innehåller också proteiner och vita blodkroppar. Under ett dygn bildas 2–4 liter lymfa. Lymfsystemet når hela kroppen utom hjärnan.
17 Vilka organ sammarbetar med lymfsystemet och på vilket sätt ser sammarbetet`?
Lymfsystemet består dels av lymfatiska organ som bildar speciella celler som deltar i försvaret mot infektioner, dels av ett nätverk lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa. Lymfan består av överskottsvätska som finns mellan cellerna och innehåller också vita blodkroppar och proteiner . Till de lymfatiska organen räknas
1. lymfkörtlar, så kallade lymfknutor
2. mjälten
3. brässen
4. övrig lymfatisk vävnad, till exempel halsmandlar eller tonsiller som de också kallas.
18 Redogör för fagosyternas funktion
En infektion beror på att en bakterie har kommit in i kroppen och börjat föröka sig. När tillräckligt många bakterier har förökat sig så känner immunförsvaret av det och fagocyterna, som även kallas ätarceller, far dit. De äter upp bakterierna men också andra främmande partiklar och utslitna celler. Fagocyterna äter till dess att de själva spricker. Döda ätarceller och uppätna bakterier är var i ett infekterat sår.
19 Det finns två olika typer av lymfositer vad är det för skillnad mellan dem
`Bceller och Tceller. Bcellerna skickar ut en mängs speciella antikroppar avsedda just för det som kommit in i kroppen. Tcellerna tar direktkontakt och bakterier med bakterier eller avvikande celler.
20 Vad händer när man vaccinerar sig
Man sprutar in ett dött smittämne för att kroppen ska bilda antikroppar utan att bli sjuk för att kroppen ska bilda antikroppar för att inte bli sjuk.
21 Hur uppstår en allergireaktion
Allergireaktion uppstår genom att en första kontakt med allergenet leder tll att Bcellerna bildar antikroppar. Antikropparna fäster sedan på ytan av speciella celler i huden eller slemhinnorna. Dessa spciella celler kallas för mastceller. När antigenet nästa gång kommer i kontakt med mastcellerna, fångar antikropparna upp antigenet precis som de brukar. Då sprutar mastcellerna ut ett irriterande ämne, histamin som ger upphov till den onormalt häftiga reaktion.
22 Vilka funktioner har huden
Bakterier behöver finnas på huden för att inte andra migkroporganismer som skulle kunna vara skadliga ska få utrymme att försöka sig. Huden skyddar från utvstålning, kemiskpåverkan och bakterier. Även temeperatuer regleras.
23 Beskriv hudens olika skick vad respektive skikt innehåller och vad de har för funktion
Överhuden- skikt med celler. skyddar mot angrepp av bakterier och mot farlig uvstårlning.
Läderhuden - blodkärl, sinnesceller och hårsäckar. Elastisk och stark.
Underhuden-Fettceller. Skyddar de inre organen mot kyla utifrån och hjälper till att behålla den värme som frigörs inuti kroppen.
24 varför är det inte alltid bra att tvätta sig för mycket
vi sänder ut svettkörtlar genom våra dofter som kan uppfattas omedvetet.
25 Vilka funktioner har vårat skelett
Skelett ger kroppen stadga och skydd för de inre organen. Hjäran, hjärtat och lungor skyddas. Kroppens kalciumbalans upprätthålls genom ett utbyte av kalcium mellan ben och blod.
26 Vilka olika sorters benvävnad finns och vad har de för funktioner
Den yttersta delen av benet, som kallas skalben eller kompakt benvävnad, består av mycket tät och stark benvävnad.
Den innersta delen av benet liknar närmast en byggnadsställning och är både stark och lätt. Den kallas trabekulär eller spongiös benvävnad.
27 Vad är en led och vad består den av
Led (latin: singularis articulatio, pluralis articulationes) är de delar av skelettet där två eller flera ben möter varandra och de kan röra sig i förhållande till varandra. En led som består av två ben består av ett ledhuvud på ena benet och en ledpanna på det andra benet. Ledhuvudet passar i ledpannan och kan röra sig däri.
29 Vad utmärker kroppens tvåstrimmiga muskulatur och var i kroppen finns den
Musklerna i kroppen delas in i tvärstrimmig och glatt.Den glatta muskulaturen är den som inte är viljestyrd, dvs muskler i magtarm-kanalen osv. Tvärstrimmig muskulatur delas in i hjärtmuskulatur (som inte heller är viljestyrd) och skelettmuskulatur, som ÄR viljestyrd.
31 På vilket sätt skiljer sig hjärtats muskulatur från övriiga muskultarur
Hjärtmuskulatur bygger upp vårt hjärta. Muskelfibrerna är ofta förgrenade och bildar tredimensionella nätverk. Hjärtmuskulaturens sammandragningar pumpar ut blodet i kärlen. Muskulaturen är både uthållig och snabb, men kan inte styras av viljan.
Skelettmuskulatur bygger upp de stora muskler som bland annat finns i armar och ben. Muskulaturen kallas även tvärstrimmig eftersom den ser randig ut när man tittar på den i mikroskop. Skelettmusklerna fäster vid skelettet eller bindväv och kan påverkas av viljan. Den arbetar snabbt men är inte så uthållig.
Glatt muskulatur finns till exempel i blodkärlens väggar, luftrören, urinblåsan och mag-tarmkanalen. Den kan inte styras av viljan och är uthållig men långsam. Sammandragning av den glatta muskulaturen påverkar blodflödet genom blodkärlen och luftflödet genom luftrören. Den glatta muskulaturen pressar också urinen och mag-tarminnehållet vidare.
32 Av vilka delar föritom njurarna består utsöndrings apparaten
Urinsystemet består av njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Njurarna ligger mot ryggsidan på varsin sida om kotpelaren och i höjd med de nedersta revbenen. Urinblåsan ligger längst ner i bukhålan.
33. Vad är ett nefron och vilken funktion har det?
Ett nystan av kapillärer som är omgivna av en njurkapsel.
Det renar blodet från slaggprodukter.
34. Beskriv hur primärrurinen blir sekundärruin
Primärurinen leds genom njurkanalerna. de är omgivna av ett nät av blodkapillärer som suger ut det mesta av vattnet och de ämnen som är viktiga för kroppen tillbaks till blodet
35 Hur regleras vätskebalansen i kroppen . Vad heter hormonet som deltar i denna reglering
Vätskebalansen i kroppen upprätthålls genom njurarna. Att ha en god vätskebalans innebär att man varken är övervätskad eller intorkad. Njurarnas funktion regleras i sin tur av ADH , ett hormon. Hormonet bildas i hypofysen genom att speciella celler i hypotalamus känner av blodets saltkoncentraktion.