• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/17

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

17 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är fasiklar
Buntar av individuella muskelceller, såväl som bindväv, blodkärl och nerver. Varje fasikel innehåller hundra tusentals muskelceller, vilka kallas muskelfibrer p g a sin långsträckta form. Varje muskelfiber löper längs hela muskelns längd (ofta diagonalt) och omgiven av bindväv.
Hur skiljer sig muskelfibrerna från många celler?
Tillskillnad från många celler, har muskelfibrerna många cellkärnor p g a cellsammansmältningen under den embryonala perioden. Dessa cellkärnor ligger direkt under muskelfiberns plasmamembran, s k sarkolemma.
Vad är sarkoplasma och vad finns i den?
En muskelfibers semivätske cytoplasma kallas sarkoplasma, och är packad med mitokondrier och hundratals av sammanbundna stavformade beståndsdelar kallade myofibriler, vilka innehåller fiberns kontraktila maskineri. Vad är myofibriler?
Vad är sarkoplasmatiska reticulumet (SR)? Vad är dess funktion?
Ett säcklikt membranöst nätverk som omger varje myofibril och är starkt förknippat med andra strukturer kallade transvers tubules (T-tubili), som är sammankopplade till sarkolemma och genomborrar cellens inre. SR:s funktioner är att lagra Ca2+ och avsöndra dem i cytosolen när en muskelcell stimuleras till kontraktion.
Vad har SR och t-tubili för roll i aktiveringen av muskelkontraktioner?
SR och t-tubili spelar en viktig roll i aktiveringen av muskelkontraktioner då de hjälper till att överföra signaler från sarkolemma till myofibrillerna, möjliggör muskelcellens gensvar till nervös input.
Vad är en sarkomer?
Tjock och tunna filament i varje myofibril anordnas i ett återkommande mönster, parallellt med fiberns längdaxel. En enhet av det repetitiva mönstret kallas sarkomer.
Vad består de tjocka filamenten av?
De tjocka filamenten består nästan enbart av proteinet myosin.
Vad består de tunna filamenten av?
De tunna filamenten (halva diametern av de tjocka) består i princip av proteinet aktin, såväl som två andra proteiner – troponin och tropomyosin – som spelar en vikig roll i regleringen av kontraktionen.
De tjocka filamenten ligger i mitten av varje sarkomer, där deras välordnade, anordning bildar ett mörkt band. Vad kallas detta band?
A-band.
Hur många uppsättningar tunna filament innehåller varje sarkomer?
Varje sarkomer innehåller två uppsättningar tunna filament, vid varje ände.
Vid sarkomernens ändar sammankopplas de tunna filamenten i ett nätverk av sammanbindande proteiner. Vad kallas denna linje?
Z-linje (tekniskt sätt en disk).
Vad anger två på varandra följande Z-linjer?
Två på varandra följande Z-linjer anger gränserna för en sarkomer.
Vad består I-bandet av?
Ett ljust band kallat I band ligger mellan A banden hos två närliggande sarkomerer och består av de delar av de tunna filamenten som inte överlappar de tjocka filamenten.
Vad består H-zonen av?
H-zonen är ett smalt, ljust band i mitten av A-bandet.
Det finns ett smalt, mörkt band i mitten av H-zonen. Vad motsvarar det?
M-linjen (också tekniskt sett en disk), motsvarar proteinerna som sammanlänkar den centrala regionen hos närliggande tjocka filament.
Vad är det elastiska proteinet titin funktion?
Titin sträcker sig från från Z-linjen till M-linjen och är kopplad till både M-linjens proteiner och de tjocka filamenten. Både M-linjekopplingen mellan de tjocka filamenten och titin filamenten verkar för att upprätthålla placeringen av tjocka filament i mitten av varje sarkomer.
Vad är korsbryggor? Vad har de för funktion?
Utrymmet mellan överlappande tjocka och tunna filament överbryggas av delar av utskjutande myosin molekyler (myosinhuvuden) som sträcker sig från ytan hos de tjocka filamenten mot de tunna filamenten. Under muskelkontraktion, får korsbryggorna kontakt med de tunna filamenten och utövar kraft på dem.