Study your flashcards anywhere!

Download the official Cram app for free >

  • Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

How to study your flashcards.

Right/Left arrow keys: Navigate between flashcards.right arrow keyleft arrow key

Up/Down arrow keys: Flip the card between the front and back.down keyup key

H key: Show hint (3rd side).h key

A key: Read text to speech.a key

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/64

Click to flip

64 Cards in this Set

  • Front
  • Back
x
1. On the dot-matrix you only see the bottom half of the characters. What is a possible cause of this?

A. Defective print head.
B. Wrong paper thickness.
C. Paper text incorrectly on tractor.
D. Defective home position sensor.
x
Answer: A

Explanation: The print head is defective and should be replaced.
x
2. Which Printer interface Operates at either 400 or 800 Mbps?

A. Ethernet
B. FireWire
C. Parallel
D. Serial
x
Answer: B
FireWire, also referred to as IEEE 1394, supports data transfer speeds of 400 Mbps, although IEEE 1894b has a data transfer speed of 800 Mbps.
x
3. What is the first task that a technician should perform when a laser or solid ink printer is constantly jamming at the paper tray?

A. Clean the pick roller with a clean, lint free wipe.
B. Replace the pick roller
C. Verify that the correct type of media is being used.
D. Replace the paper tray
x
Answer: A
As a temporary fix clean the pick roller (A). Eventually it has to be replaced (B).
Incorrect Answers:
B: Not the first task. Would be the next thing to do if cleaning fails resolve the problem.
C: Correct type of paper could be an issue. However, it seems very unlikely.
D: Would not do much good.
x
4. You are a technician . Your newly appointed trainee wants to know what specification IEEE 1284 relates to. What would your reply be?

A. FireWire
B. USB
C. Parallel
D. Serial
x
Answer: C
x
5. What is the proper storage environment for OPC (Organic PhotoConductive) drums?

A. Humidity free
B. Cool and Dark
C. Cool and Bright
D. Warm and Dark
x
Answer: B

Explanation: An OPC drum should be stored cool and dark.
Incorrect Answers
A: It is not of outermost importance to store the OPC drum humidity free.
C: The OPC drum should not be exposed to light.
D: The OPC drum should not be exposed to heat.
x
6. What should you do after installing a new ink-jet cartridge?

A. Reboot your computer
B. Print a very detailed picture
C. Adjust the assignment manually
D. Run the printer alignment program
x
Answer: D

Explanation: The new ink-jet cartridge should be aligned. Most printers have a print alignment software program.
x
7. Which of the following printers would make the MOST noise?

A. A Dot Matrix printer
B. An InkJet printer
C. A Laser printer
D. A Thermal printer
x
Answer: A
EXPLANATION: Dot matrix printers makes a physical impact on the paper, which produces noise.
x
8. Your boss Dr. King asks you how a Bubble Jet or Ink Jet printer produces images and letters on a piece of paper. What can you tell Dr. King?

A. By rolling ink on the paper
B. By impacting the paper through a carbon ribbon
C. By transferring ink via an electrostatic charge
D. By spraying ink on to the paper
x
Answer: D
EXPLANATION: In a thermal inkjet printer, tiny resistors create heat, and this heat vaporizes ink to create a bubble. As the bubble expands, some of the ink is pushed out of a nozzle onto the paper.
x
9. Which differentiates EPP (Enhanced Parallel Port) from ECP (Enhanced Capsulation Port) parallel ports?

A. ECP uses DMA
B. EPP requires more RAM
C. EPP requires a device driver
D. ECP uses 8-bits, EPP uses 4-bits
x
Answer: A

Explanation: ECP uses DMA, while EPP does not.
Note: Both ECP and EPP use bidirectional communication. EPP only allow communication in one direction (half duplex), while ECP allows simultaneous bidirectional communications (full duplex). ECP is therefore faster than EPP.
Incorrect Answers
B: Neither EPP nor ECP needs much RAM.
C: Neither EPP or ECP needs a device driver.
D: Both ECP and EPP use 8 bits.
x
10. Which type of connectors is used on a parallel printer cable? (Choose two)

A. DB9
B. RJ-25
C. DB25
D. MiniDIN
E. Centronics36
x
Answer: C, E

Explanation:
C: A DB25 is a typical parallel printer connection on the PC end.
x
11. How does a parallel port communicate information to a peripheral device?

A. 1 bit at a time
B. 8 bytes at a time
C. 1 byte at a time
D. 16,555 bytes at a time.
x
Answer: C

Explanation: Parallel communication use 8 bits simultaneously. One byte is 8 bits.
Incorrect Answers
A: Serial communication use one bit a time.
B, D: Parallel communication only uses one byte at time.
x
12. Which type of connector is used for a parallel connector on the end that connects to the printer?

A. 9-Pin (DB-9) male
B. 25-Pin (DB-25) male
C. 25-Pin (DB-25) female
D. Centronics (36-pin) D-shell
x
Answer: D

Explanation: A 36-pin Centronics connector is used to connect to the physical printer (print device).
x
13. Which are valid types of parallel ports? (Choose three.)

A. EPP
B. EEP
C. ECP
D.USB
E. Bi-directional
x
Answer: A, C, E

Explanation:
A: EPP (Enhanced Parallel Port) features up to 2-MB-per-second data-transfer rates, bidirectional 8-bit operation.
C: ECP (Extended Capabilities Port) features 2-MB-per-second data transfer and bidirectional 8-bit operation.
E: A parallel port can be bi-directional.
Note: Bi-directional is not a port type, however this is the third best alternative. Bitronic would be a better choice, but it is not present. Bi-Tronics features bidirectional communication.
Incorrect Answers
B: There is no such thing as an EEP parallel port standard.
D: USB is a serial port.
x
14. A customer has an ink jet printer. What is the most common standard parallel cable used for these types of printers?

A. USB
B. SCSI 3
C. IEEE 1284
D. SERIAL DB 15
x
Answer: C
x
15. You are the technician . The CEO complains that after she takes a page out of the LaserJet printer, the print out smears. What is the problem?

A. Damp paper
B. Fuser assembly
C. Wrong type of toner
D. Output roller assembly.
x
Answer: B

Explanation: The problem happens when the fuser does not melt the toner to the page (TONER IS A POWER) leaving a power residue instead of it being melted to the page. Which will cause smearing. So the answer is a defective FUSER which dose not heat up.
x
16. You are the technician . The CEO complains that the LaserJet printer keeps getting a memory overflow error when printing a particular document. Which of the following could possibly fix this problem? (Choose three)

A. Reset the printer cable.
B. Replace the toner cartridge.
C. Decrease the print resolution.
D. Add more RAM to the printer.
E. Reduce the RET (Resolution Enhancement Technology).
x
Answer: C, D, E

Explanation: The memory is inadequate. Decreasing the print resolution or reducing the RET would decrease the memory demand. Adding more memory could also help the memory overflow problem.
Incorrect Answers
A: Memory overflows are not related to the printer cable.
B: The toner cartridge is in any way related to the memory overflow problem.
x
17. What is the name of the process that laser printers use to produce a printed image?

A. Laser writing
B. Micro-laser printing
C. Electro-photographic
D. Ink-jet laser photographic
x
Answer: C

Explanation: Laser printers use the electro-photographic process to produce the printed image.
x
18. You must service the laser printer in your office. Which part of the printer should you avoid touching because it is hot?

A. Fuser.
B. Print head.
C. Primary corona.
D. High voltage power supply.
x
Answer: A

Explanation: The fuser heats the toner which is melted to the paper. The temperature is around 170 Celsius.
x
19. In ink jet printers what is the most common problem with the paper tray?

A. In consistent printing.
B. Malfunctioning pick up rollers.
C. Misalignment of the sheet feeder.
D. Paper jamming on the ink cartage.
x
Answer: B

Explanation: Inkjet printer use pick up rollers. Problems with pickup rollers would prevent any papers from being pulled into the printer.
x
20. A laser printer generates a totally black paper. What is the cause?

A. Malfunctioning image laser.
B. Low level in the tonal cartage.
C. No power to the transfer corona.
D. No power to the primary corona.
x
Answer: D

Explanation: No power to the primary corona would result in a totally black paper.
x
21. What is the paper feeder technology most commonly associated with dot matrix printers?

A. Sheet feed.
B. Tractor feed.
C. Friction feed.
D. Manual feed.
x
Answer: B

Explanation: Matrix printers use tractor feed.
x
22. Laser jet printer speeds are measured in pages per minute (PPM). What do we use to measure the speed of dot matrix printers?

A. Lines per inch.
B. Lines per sheets.
C. Characters per inch.
D. Characters per second.
x
Answer: D

Explanation: The speed of matrix printers is measured in characters per second.
x
23. What allows you to print on both sides of the paper?

A. Fuser.
B. Duplexer.
C. Toner cartage.
D. Paper swapping unit.
x
x
24. Which device should not be plugged into a standard UPS?

A. Any monitor
B. Laser printer
C. An inkjet printer
D. External Modem
Answer: B

Explanation: A Laser printer should never be plugged to an UPS since Laser Printers consumes a lot of power when printing. This could disrupt the UPS
Incorrect Answers
A: Monitors can be attached to an UPS.
C: Inkjet printer does not use as much power as LaserJet printers and they can therefore be connected to an UPS.
D: External modem consumes minimal power and be attached to an UPS.
x
25. In common ink jet printers how is ink transferred to the page? (Choose two)

A. Pressure is built by boiling ink
B. Pressure is applied by using a crystal
C. Pressure is built by a motorized pump
D. Screens deflect ink on the paper into the proper positions.
E. Ink is sprayed on to the paper and managed by a nozzle.
x
Answer: A, E

Explanation: There are two basic inkjet techniques: Bubble jet: In a thermal inkjet printer, tiny resistors create heat, and this heat vaporizes ink to create a bubble. As the bubble expands, some of the ink is pushed out of a nozzle onto the paper. Piezo-electric: A crystal is located at the back of the ink reservoir of each nozzle. The
crystal receives a tiny electric charge that causes it to vibrate. When the crystal vibrates inward, it forces a tiny amount of ink out of the nozzle. The bubble-jet technique is more common so boiling ink and nozzle is the correct answer.
x
26. How many print head pins would there be on a standard paper quality dot matrix printer?

A. 9
B. 15
C. 24
D. 25
x
Answer: C

Explanation: Using 24 pins is called Near Letter Quality. It is the standard paper quality dot on matrix printers.
Note: Some Dot matrix printers have 48 pins.
Incorrect Answers
A: 9 pins are used in Draft mode. The quality is quite poor.
B, D: 15 or 25 pins are not used by matrix printers.
x
27. In the fusing stage of the laser printing process the _______________?

A. toner transfers to the corona.
B. printer melts the written image to the paper.
C. primary corona wire gives a charge to the photosensitive drum.
D. laser writes the image that it will print to the photo sensitive drum.
x
Answer: B

Explanation: In the fusing stage the toner is melted permanently to the page by the fusing rollers that apply pressure and heat.
x
28. A dot matrix printer is printing patchy, faint or uneven. Which action will correct the problem?

A. Replacing the ribbon
B. Replacing the timing belt
C. Adjusting the paper feed tension
D. Adjusting the tractor feed tension
x
Answer: A

Explanation: The print ribbon is worn out and should be replaced.
x
29. Which component must be vacuumed or replaced during preventive maintenance on a laser printer?

A. Ozone filter
B. Scanning mirror
C. Developing Blade
D. Photosensitive Drum
x
Answer: A

Explanation: The Ozone filter must be kept clean. You can vacuum it or use canned air. Eventually the ozone filter will have to be replaced. Incorrect Answers
B, C: Scanning mirrors and developing blades are usually not vacuumed or replaced.
D: You should not vacuum the photosensitive drum. It might be harmed.
x
30. How are toner cartridges disposed off?

A. Burned
B. Thrown Away
C. Recycled by manufacturer
D. Recycled with standard plastic
x
Answer: C

Explanation: Toner cartridges contain material that could damage the environment and should therefore be recycled. The manufacturer is responsible for recycling the toner cartridges.
Incorrect Answers
Toner cartridges should not be burned, thrown away or recycled as standard plastic.
x
31. Which of the following is the newest type of printer interface?

A. USB
B. Serial
C. SCSI
D. Parallel
x
Answer: A

Explanation: The USB interface is a newer than the serial and parallel interfaces.
Incorrect Answers
B: It is unusual to use the serial interface for printing since the serial interface is much
x
32. Which component on a printer should you check first when an error code indicates a paper jam but no paper is in the printer?

A. Tractors
B. Print head
C. Platen folder
D. Paper-Feed Sensors
x
Answer: D

Explanation: The paper-feed sensors are malfunctioning when a non-existing paper jam is reported.
x
33. A dot matrix printer generates printouts that are good on the left side of the page but fade as the printer moves on the right side of the page. This is the most likely due to?

A. Worn out ribbon
B. Mis-aligned platen
C. Worn out print head
D. Mis-aligned print head
x
Answer: B

Explanation: If the image gets gradually lighter on one side of the paper, the platen is misaligned and need to be adjusted.
x
34. In a Laser printer what is the most common cause of a wavy image on the paper?

A. Damaged fuser
B. Smooth pickup rollers
C. Defective LASER scanner
D. Defective toner cartridge
x
Answer: D

Explanation: A defective Laser toner cartridge is the most likely cause of a wave image.
x
35. In a dot matrix printer what strikes the print ribbon to form an image?

A. Pins
B. Trip Hammers
C. Character Wheel
D. Electromagnets
x
Answer: A

Explanation: Dot matrix uses pins that physically strike the print ribbon.
x
36. In the middle of printing several print jobs to a networked dot matrix printer the power goes out. When power is restored you are unable to get any print jobs from the printer. What should you do to continue printing on this device?

A. Hit the reload button on the printer.
B. Delete existing print jobs from the printer buffers.
C. Print the documents from a different PC on the network.
D. Click the print command several times until the buffer clears.
x
Answer: B

Explanation: We should remove the spooled documents. We simply delete the existing print jobs.
Incorrect Answers
A: The print jobs are not stored on the print device they are spooled on the print server.
C: We need to manage the documents from the print server. There is no need to set up printing on another computer.
D: This is not they way to clear the print buffers.
37. A customer with Windows 9x cannot print even through the printer is online and ready with the print jobs queued. What could be the problem?

A. Offline printing is enabled.
B. The printer driver is overloaded.
C. The printer is in energy-restrict mode.
D. The printer and CPU frequency don't match.
Answer: A

Explanation: Offline printing could be enabled. The print jobs would then be spooled but not printed until offline printing is disabled.
x
38. After replacing an ink cartridge in a printer, no printing occurs. What would be the cause of the problem.(Choose Two)?

A. Cartridge is not seated properly.
B. Cartridge needs to be reset to the start position.
C. Protection tab was not removed.
D. Ink Jet heads need to be realigned.
x
Answer: A, C
By Exclusion
B: No reset possible for ink cartridges.
D: Bad alignment would still produce output.
x
39. What type of connectors are found on each end of a parallel printer cable?
A.DB 25 and 36 pin Centronics.
B. DB 25 AND DB-37.
C. HD-16 and DB25
D.DB50 and 36 pin Centronics.
x
Answer: A
x
40. Which printing technology is also known as phase-change technology?

A. Dot-Matrix
B. Ink Dispersion
C. Laser
D. Solid Ink.
x
Answer: D

Explanation: phase-change and liquid inkjet. Phase-change technology, also known as solid ink, was developed by Tektronix in 1991, and provides color output on most any kind of paper.
x
41. While printing a document to an LPT printer, a customer receives garbled or garbage printouts, such as smiling faces, hearts, or diamonds printed on the page. Which of the following is the MOST likely cause of the problem?

A. Virus
B. Communication problem
C. Windows font problem
D. Baud rate problem
x
Answer: C
x
42. A User call complaining that every time the user attempts to print a large document, the local printer fails to print and the document cannot be deleted from the queue. What is the resolution to this problem?

A. Buy a IEEE 1284 Cable.
B. Grant the user full control to the printer.
C. Add more memory in the Computer.
D. Add more memory to the Printer.
x
Answer: D
If large document cannot be printed, it could be an indication of too little RAM:
43. An application requires to use multipart NCR paper for invoicing and delivery documents. Which type of pr inter is MOST suitable?

A. Laser
B. Thermal
C. Dot Matrix
D. Ink Jet
x
answer: c
x
44. Which interface provides the fastest communication between a computer and a printer?

A. 10BaseT Ethernet
B. Parallel
C. Serial
D. USB. 2.0
x
Answer: D
USB 2.0 supports a maximum data transfer speed of 480 Mbps.
x
45. A user reports that after printing a document the toner seems to smudge on the page. What can the technician do resolve the problem?

A. Replace Fuser Assembly.
B. Replace Corona Assembly.
C. Replace Drum Assembly.
D. Replace Toner Assembly.
x
Answer: B
Symptoms: Your printouts have a faint smudge down the page--the heavier the paper stock, the darker the smudge. Cleaning the corona wire inside the toner cartridge doesn't help. Cause: This problem is caused by a combination of a worn Transfer Corona and the low humidity/high static electricity in the air. The high static electricity causes loose toner paticles to go where they shouldn't--especially when the paper is thick and the Transfer Corona can't deposit a sufficient charge to repel them. Workaround: In most instances, turning the Green Density dial down to 3 or 1 will solve the problem. This will increase the charge in the Transfer Corona. You can also reduce this problem by putting a humidifier near the printer. Kit Description: The kit involves replacing the Transfer Corona assembly. It should last about 100K pages.
46. A customer has cable with a 68 pin DB connector. What type of I/O Port interface does this cable attach to?

A. Parallel Port
B. USB Port
C. SCSI Port
D. 1394 Port
x
Answer: C

Incorrect Answers:
A: The parallel port accepts either a 15-pin or a 25-pin DB connector, not a 68-pin connector.
B: A USB port does not accept a DB connector.
D: FireWire (IEEE 1394) does not accept a DB connector.
x
47. A customer receives a long string of beeps when he tries to boot his PC. What should the technician do?

A. Inform the customer that he should replace the PC motherboard.
B. Tell the customer to reboot the PC and see if the problem continues.
C. Look up the beep codes in the documentation from the BIOS manufacturer.
D. Tell the customer to replace the RAM in the PC.
x
Answer: C
x
48. A user complained about a printing problem. How will you be able to determine whether the problem is hardware or software related?

A. Check the user's network connection.
B. Print from a different application.
C. Restart the printer.
D. Print one of the printer's internal pages.
x
Answer: B
x
49. Your trainee A+ technician wants to know which part of the printer gets the toner from the photosensitive drum onto the paper. What should you tell him?

A. Fuser
B. Laser scanner
C. Corona
D. Drum
x
Answer: C
The Paper is charged by the transfer corona wire, more than the charge that is on the drum, causing the toner to move from the drum onto the paper.
x
50. One of the printers at the .com office in Toronto has repeating defects of the printed pages.
Which are the most likely causes of these problems? (Select three)

A. Drum unit
B. Fuser
C. Laser Unit
D. Paper tray
E. Rollers
x
Answer: A, B, C
x
51. A customer has not used an InkJet printer for a week. Now the printer is not printing correctly. They state that the printouts have horizontal white lines through the text and images. What is the MOST likely cause of this problem?

A. Laser Jet paper is being used in an Ink Jet printer.
B. Parallel cable is loose.
C. Ink Jet Printer drive needs to be reinstalled.
D. Ink Jet print heads are dirty or clogged.
x
Answer: D
x
52. Your trainee Sandra asks you what type of printer melts ink, sticks and sprays the melted ink onto a rotating drum which then transfers the ink to a sheet of paper. What should you tell her?

A. Ink jet
B. Laser
C. Solid Ink
D. Thermal
x
Answer: D
x
53. Your boss Jack King complains that her Laser printer is not printing properly. After further investigation you notice that the output is repeatedly marked at equally spaced positions on every page. What is the most likely cause of the problem?

A. The drum needs to be replaced.
B. The transfer corona needs cleaning.
C. The fuser unit is damaged.
D. The primary corona needs to be replaced.
x
Answer: A
x
54. You are a technician . Your newly appointed trainee wants to know what types of printers do NOT support color. What will your reply be?

A. Laser.
B. Dye Sublimation.
C. Ink Dispersion.
D. Thermal.
x
Answer: A
By exclusion. Still there exists Color Laser Printers.
x
55. You are the technician . You must service the Laser printer. Which part of the printer should you avoid touching because it may be hot?

A: Fuser assembly.
B: Print head.
C: Primary corona.
D: High Voltage power supply.
x
Answer: A
x
56. A customer wants to purchase a scanner. She wants a scanner with the fastest possible performance. What will you advise her to buy?

A. A scanner with a SCSI interface.
B. A scanner with a USB interface.
C. A scanner with a Serial interface.
D. A scanner with a Parallel interface.
x
Answer: A
x
57. What can cause laser-jet printer to print too light? (Choose two)

A. Too much humidity in the air.
B. Malfunctioning transfer corona.
C. Printing on wrong side of paper.
D. Duplex mechanism inside printer.
E. Malfunctioning high-voltage DC power supply.
x
Answer: A, B

Explanation: Too much humidity or a malfunctioning transfer corona could cause printing which is too light.
x
58. If a Laser printer pulls multiple paper sheets at one time, what are possible causes? (Choose three.)

A. Humidity
B. Worn Fuser
C. Improper media
D. Worn Separation Pad
E. Defective toner cartridge.
x
Answer: A, C, D

Explanation:
A: Humidity could make the papers to stick together.
C: Improper paper, to thin paper for example, could get many papers to be pulled at a time.
D: A defect separation pad could also cause several papers to be used at a time.
Incorrect Answers
A worn fuser or defective toner cartridge would not affect the pulling of papers.
x
59. On a dot matrix printer which paper type requires tractors to feed the paper?

A. Envelopes
B. Fiction Fed
C. Single sheets
D. Continuous Forms
x
Answer: D

Explanation: Dot matrix printers use track feeding which require continuous forms.
x
60. What are possible ways to print a printer self test page? (Choose two.)

A. By inserting special test paper.
B. Through operator panel on printer.
C. From the start menu of the task bar.
D. By pressing the engine control button
E. Through properties of the printer settings.
x
Answer: B, E

Explanation:
B: It is often possible to print a test page through the operator panel on the printer.
E: It is always possible to print a test page from printer properties settings.
x
61. Which items in the CMOS can be password protected? (Choose Two)

A. Printer
B. Startup
C. Modem
D. System setup
E. Screen saver
x
Answer: B, D

Explanation: Startup and system setup settings are stored in CMOS. Most CMOS settings, including these two, can be password protected.
Incorrect Answers
Printer, modem and screen saver configuration is stored in the operating system, not in CMOS.
x
62. You are the technician . You install a printer driver to print to a network printer. You choose to install the latest driver from the printer manufacturer rather than the driver recommended by the maker of the Operating System. When you print to the printer, the output is garbled letters and numbers. What is the problem?

A. Parallel cable is lose
B. Printer toner is low
C. Bad printer driver
D. Printer needs a new fuser
x
Answer: C
x
63. A customer complains that the toner is pulling off the paper and is easily rubbed off on print jobs sent to a Laser printer. What could be the cause of this problem?

A. Drum
B. Fuser
C. Laser assembly
D. Transfer belt
x
Answer: B
The fuser is responsible for permanently fusing the plastic toner particles to the paper.
x
65. The CEO sends a document to be printed to her Laser printer. The page does not jam, and there is no delay. However, the page comes out blank. What are the MOST likely problems? (Choose two)

A. Too much toner.
B. No power to the fuser.
C. Empty or defective toner cartridge.
D. Sealing tape left on the toner cartridge.
E. The printer not plugged into the LPT Port.
x
Answer: C, D