Study your flashcards anywhere!

Download the official Cram app for free >

  • Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

How to study your flashcards.

Right/Left arrow keys: Navigate between flashcards.right arrow keyleft arrow key

Up/Down arrow keys: Flip the card between the front and back.down keyup key

H key: Show hint (3rd side).h key

A key: Read text to speech.a key

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/31

Click to flip

31 Cards in this Set

  • Front
  • Back
1
1. What is a type of IDE translation?

A. LBA
B. UTB
C. QIC
D. USB
1
Answer: A

Explanation: LBA, Logical Block Addressing, is a translation standard for BIOS to support IDE drives larger than 528 MB. LBA is on old IDE translation.
2
2. A client wants to upgrade the storage in a computer. The original drive is working, just the owner needs additional free space. The technician installs a new 40GB ATA Hard drive in the system. It can be heard spinning up, but the drive is NOT recognized by the system's BIOS. Select the MOST likely problems. (Select Two)

A. Faulty Harddrive
B. Incompatible Operating System
C. Drive capacity too large for BIOS
D. Incorrect termination
2
Answer: A, C

EXPLANATION: The hard drive could be faulty. Or the drive capacity too large for the BIOS.
Incorrect Answers
B: The Operating System does not communicate directly with the hard drive.
D: SCSI bus are terminated, not IDE channels.
3
3. After installing or replacing a hard drive, you try to format the drive but get the error message: "invalid media type". What should you run next?

A. FDISK
B. CHKDSK
C. DISKDIAG
D. SCANDISK
3
Answer: A

Explanation: Before formatting a hard drive the drive must by partitioned. In older OSes like Windows 9x the FDISK utility can be used to partition a hard disk.
4
4. A user often gets "Out of disk space" error. Which actions should you consider? (Choose three)

A. Add more RAM.
B. Add a larger hard drive.
C. Replace diskette drive.
D. Remove unneeded files.
E. DEFRAG the existing hard drive.
4
Answer: B, D, E

Explanation:
B: Additional hard drive space is one solution.
D: A more prudent solution is simply to remove unneeded files.
E: Defragmentation only improves the performance of a hard drive. No disk space is freed. However, this is the third best option.
Incorrect Answers
RAM and the diskette drive do not affect available hard disk space.
5
5. What is the smallest storage access unit on an IDE hard drive?

A. Track
B. Sector
C. Partition
D. Cylinder
5
Answer: B
6
6. Assuming that the primary and secondary IDE controllers are both enabled, what is the maximum number of devices that can be connected?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
6
Answer: B

Explanation: Each IDE controller can host 2 IDE devices; one master and one slave. So a maximum of four IDE devices could be connected.
7
7. How many pins does a standard IDE connector have?

A. 34
B. 40
C. 50
D. 68
7
Answer: B

Explanation: Internal IDE or EIDE hard disk drive and CD-ROM ribbon cable connection use the IDC 40 connector which has 40 pins.
8
8. On a system with one hard drive and one CD-ROM what is the typical placement of the CD-ROM drive?

A. Slave drive on the primary IDE channel.
B. Master drive on the primary IDE channel.
C. Slave drive on the secondary IDE channel
D. Master drive on the secondary IDE channel
8
Answer: D

Explanation: The CD-ROM is typically placed as a master on the secondary IDE channel.
9
9. An IDE drive can be set to use a specific connector on the cable by?

A. Jumping for cable select.
B. Jumping connector for slave
C. Jumping connector for master
D. Plugging the IDE cable into the second connector on the motherboard.
9
Answer: A

Explanation: An alternative to the standard master/slave jumpering system used in the vast majority of PCs is the use of the cable select system. To use cable select, both devices on the channel are set to the "cable select" (CS) setting, usually by a special jumper.
10
10. You just installed a new IDE hard drive but your system BIOS will not recognize the new drive. What should you check first?

A. Cable sequence
B. Jumpers on the hard Drive
C. Drivers that need to be loaded
D. Hard Drive manufacturer Website information
10
Answer: B
11
11. Which steps must you complete when installing a second IDE on the same IDE controller that has an existing device?

A. Set the drive identification to match.
B. Terminate the second drive properly
C. Set one drive a master and the other a slave.
D. Place the boot drive at the end of the IDE cable.
11
Answer: C

Explanation: One drive must be set as master and the other must be set as slave. The jumper settings on the hard drive are used for this purpose
Incorrect Answers
A: IDE does not, like SCSI, require device identification.
B: IDE does not, like SCSI, require termination.
D: The boot drive is not required to be placed at the end of the IDE cable.
12
12. You just installed a second IDE slave hard drive to the primary controller in your Windows 9x system. You double click my computer and can't see the second drive. What are the reasons for this? (Choose two)

A. Your hard drive is not partitioned.
B. The BIOS has not been updated.
C. The floppy drive is not connected.
D. The proper drivers are not loaded.
E. Device manager needs to be refreshed.
12
Answer: A, B

Explanation:
A: The hard drive might not be partitioned and formatted. It would not show up until it is partitioned.
B: The system might be unable to detect the hard drive. A BIOS upgrade might enable the system to detect the second drive.
Incorrect Answers
C: This is a hard drive problem, not a floppy drive problem. These problems are not directly connected.
D: IDE hard drives do not require device drivers.
E: Refreshing the Device Manager would not have any positive effect of the configuration.
13
13. Which settings determine which IDE device are master and which is slave?

A. Hardware settings on the device.
B. Hardware settings on the motherboard.
C. Software settings on the operating system.
D. Hardware settings on the IDE controller board.
13
Answer: A

Explanation: The jumper settings on the hard drive are used to configure the drive either as master or as slave.
14
14. How many IDE devices can connect on a single IDE channel?

A. I
B. 2
C. 3
D. 4
14
Answer: B

Explanation: Each IDE channel supports two IDE devices. Ordinarily the motherboard contains one IDE controller and two IDE channels.
15
15. A service technician just added a slave hard drive to a working PC. When powered on the PC just gives a blank screen. What is the most likely cause?

A. Missing floppy cable.
B. CMOS configuration error.
C. Hard drive cable connection.
D. Incompatible slave hard drive.
15
Answer: D

Explanation: The slave driver could be incompatible with the current system.
Incorrect Answers
A: Floppy cables are not used with hard drives.
B: Hard drives are seldom needs to be configured in BIOS in modern computers.
C: A faulty hard drive connection would not prevent computer from starting.
16
16. What must you do to attach a new IDE hard drive? (Choose three)

A. Select a unique ID
B. Set the termination jumpers
C. Set the master/slave jumper
D. Ensure proper cable orientation
E. Install drive bay and secure it properly
16
Answer: C, D, E

Explanation: The new IDE drive must be set to master or slave. It should then be physically installed in the drive bay and secured. Finally the cable orientation must be appropriate.
17
17. What can be done with a system when its IDE controller fails on the motherboard? (Choose two)

A. Install a new driver.
B. Reset the ROM BIOS.
C. Replace the hard drive.
D. Replace the motherboard.
E. Install an IDE add-on card.
17
Answer: D, E

Explanation: Since the system only has one IDE controller which handles two IDE interfaces you must either replace the motherboard or install an IDE add-on card.
Incorrect Answers
A: Device drivers are not used for the IDE controller.
B: Resetting the BIOS would most likely have not affect on the IDE controller.
C: The IDE controller is failing, not any hard drives.
18
18. A Hard rive is showing up as the Primary Slave instead of the Primary Master. What is the Problem?

A. The wrong cable is plugged in to the harddrive.
B. The hardware jumpers are configured wrong.
C. The harddrive is plugged into the wrong port
D. The harddrive is defective.
18
Answer: B
This is a configuration error. It could either be the hardware jumpers on the hard drive, or connected two the wrong connecter on the cable (not an option here).
19
19. You are adding a second Harddrive to a PC. What should you set the jumpers to?

A. Both cable select.
B. First device Master and the second cable select.
C. First device as cable select and the second as Slave.
D. First device as Master and the second as Slave.
19
Answer: D
20
20. When installing an IDE cable, a technician MUST always ensure that the ___________.

A. power cable is plugged in and the power is on.
B. red or blue stripe on the cable matches up to pin 1 on the drive connector.
C. floppy drive cable is connected before the IDE cache.
D. red or blue stripe on the cable matches the pin 40 on the Hardware.
20
Answer: B
21
21. How would you advice the trainee A+ technician to install a harddrive when the system currently has a Harddrive on the primary IDE channel jumpered as Master and a CD-ROM drive jumpered as Slave? Bear in mind that there are no devices on the secondary IDE channel and that the new harddrive should be installed without having to remove the current harddrive.

A. Install the new drive on the secondary IDE channel and jumper it as a cable select.
B. Move the CD-ROM drive to the secondary channel and install the new Harddrive on the primary channel jumper it as Slave.
C. Install the new drive on the primary IDE channel and jumper it as cable select.
D. Install the new drive on the secondary IDE channel and jumper it as cable Master.
21
Answer: A

Explanation:
Placing the second harddrive on a separate IDE channel would improve I/O performance
Incorrect Answers:
B: This will require more effort than just installing the new drive on the second IDE channel.
C: We would need to remove one of the drives currently on the primary IDE channel before we can install the new drive on that channel because IDE channels can only support two drives.
D: This could work. However, some harddrives require a slave to be present when the drive is configured as master. Setting the jumper to cable select will be the better option.
22
22. What is the minimum requirement in the number of Harddrives necessary to implement RAID 1?

A. 1 Harddrive.
B. 2 Harddrive.
C. 3 Harddrive.
D. 4 Harddrive.
22
Answer: B
23
23. Which of the following transfers data in burst mode at a rate of 33.3 Mbps?

A. ATAPI
B. Ultra DMA
C. EIDE
D. IDE
23
Answer: C
24
24. A technician is trying to install two IDE drivers as master/slave on the same ATA port. Drive 1 installed first, jumped as a master and the BIOS correctly auto detected it. Drive2 was then jumped as a slave and installed but the BIOS would not auto detect it. Which of the following would be the next logical step to
trouble shoot the problem?

A. Replace drive 1.
B. Replace drive 2.
C. Make the CD-ROM drive the slave.
D. Configure drive 2 as a master with no slave.
24
Answer: D

Explanation: We should try the 2nd drive as a master with no slaves to check if the drive has some physical defect or not.
Incorrect Answers
A: Drive 1 is already detected; there is no need to replace it.
B: We could troubleshoot drive more before replacing it.
C: We want to troubleshoot drive 2, not the CD-ROM.-
25
25. Which of the following would definitely damage an IDE hard drive?

A. Forcing the IDE cable to the floppy drive connector.
B. Connecting one end of the IDE cable the wrong way.
C. Using the Y splitter where the 5- and 12- volt connectors are switched on one end.
D. Connecting to a defective power supply that only gives five volts on the 12volt line.
25
Answer: C

Explanation: A switch of the 5 volt and 12-volt connectors could cause physical damage to the hard drive. The appropriate voltage must be used.
Incorrect Answers
A: It is not physically possible to use an IDE cable to floppy drive connector. They are dissimilar.
B: The IDE cable is symmetrical. It can be used both ways.
D: A power supply that provides 5 volts instead of 12 volt would not cause any harm to the hard drive.
26
26. You are a technician at . Your newly appointed trainee wants to know what RAID levels provide added performance as well as fault tolerance. What would your reply be? (Choose two)

A. RAID 0
B. RAID 1
C. RAID 0+ 1
D. RAID 5
26
Answer: C, D

Explanation:
RAID 0+1 is also called mirroring plus striping. It combines the performance and redundancy benefits of RAID 0 and RAID 1. With RAID 5, data is striped at a byte level across multiple disk drives with parity information distributed among all the disks. If a single disk drive fails, the original data can be re-created by doing the reverse of the parity calculation. RAID 5 exacts a performance impact for writes because of the parity calculation, but yields a performance increase on reads.
Incorrect Answers:
A: RAID 0, which is also called striping, provides increased read and write performance but does not provide redundancy.
B: RAID 1, which is also called mirroring, provides redundancy by duplicating the exact contents of one drive onto another. However, it has an adverse impact on read/write performance because data must be written to both drives.
27
27. You are a technician at . Your newly appointed trainee wants to fix file-based disk errors on a Windows XP Professional computer. What command line utility can she use?

A. SCANREG.EXE
B. DEFRAG.EXE
C. SCANDISK.EXE
D. CHKDSK.EXE
27
Answer: D
28
?
28
?
29
29. You are a technician at . Your newly appointed trainee wants to know how to identify an ATA/33 IDE cable from an ATA/66 IDE cable. What would your reply be?

A. Cable color
B. Cable pin out
C. Twists in the cable
D. Number of wires
29
Answer: D

Explanation: The ATA/33 cable has 40 wires, while the ATA/66 cable has 80 wires. The best way to distinguish between the cables is simply to count the wires Note: Ultra ATA/66 removes bottlenecks associated with data transfers, especially during sequential operations. Ultra ATA/66 requires a special 40-pin, 80-conductor cable
that reduces noise bleed-over and improves signal integrity by providing 40 additional ground lines between each of the standard 40-pin ATA signal lines and ground lines.
ATA/66 cable with 80 wires. <img src="./aplus-core/img/80pinide.gif">

ATA/33 cable with 40 wires. <img src="./aplus-core/img/40pinide.gif">


Incorrect Answers
A: There is no standard for coloring the cables..
B: Both the ATA/33 cable and the ATA/66 cable use 40-pins. This enables ATA/33 and ATA/66 devices can coexists on the same cable. However, since both cables have the same number of pins they cannot easily be distinguished by pins.
C: There are no twists in the cable.
30
30. You install a 1.2 GB IDE drive. When you run FDISK, it only reports a drive of 540MB. What went wrong?

A. The drive is set to slave.
B. No active partition is set.
C. The ribbon cable is on backwards.
D. There is no power to the hard drive.
E. BIOS/Disk Manager was not updated.
30
Answer: E

Explanation: The BIOS does not support hard drives larger than 540MB. The BIOS should, if possible, be upgraded for large hard-drive support.
Incorrect Answers
A: It is not relevant if the drive is set to slave or master.
B: The active partition only makes a partition bootable.
C: If the ribbon cable was set backwards, it would not be possible to access the drive at all.
D: If the drive had no power, it would not be possible to access the drive at all.
31
31. What could cause a larger capacity drive to format at lower capacity when you install it in an existing system?

A. The disk repository is full
B. The new drive in not y2k compatible
C. The ram does not support the larger capacity hard drives
D. The BIOS cannot handle the larger capacity drive and formats at the highest recognizable capacity.
31
Answer: D