• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/33

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

33 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Pga att syftet med affärer är att bilda och bibehålla kunder har dessa vilka 2 funktioner?
marknadsföring och uppfinningsrikedom. Basfunktionen marknadsföring är för att attrahera och behålla kunder för vinst.
Förklara marknadsföring
1:a - Marknadsföring har en central roll för framgång inom affärer eftersom det handlar om bildning och behållning av kunder. Misslyckande för vissa producter (ex informationsteknologi) är ofta framställda med brist av hänsyn till kundernas behov.
2:a – Det är en sanning för näringslivet att det är mer kostsamt att attrahera nya kunder än att fokusera på att behålla kunder. Kostnader för att skapa nya kunder är 6 gånger dyrare än att satsa på att behålla gamla.
3:e – Eftersom många marknader karakteriseras av hård konkurrens, uttalas det att man skall övervaka och förstå sina konkurrenter just pga de är rivaler som kunderna går till om deras behov inte tillfredsställs. Genom att ha ett externt fokus på vad kunder anser som värde kan företag utveckla produkter/tjänster som blir källor till dessa vilka inte bara lockar kunden utan även gör att den återvänder.
Förklara begreppet marknadskoncept.
Att uppnå företagsmål gnom att möta & överträffa kunders önskemål/behov på ett bättre vis än konkurrenterna.
Vilka 3 villkor måste uppfyllas innan marknadskonceptet kan tilllämpas?
1. Fokus på kundnöjdhet istället för själva produktion & produkten. Men detta kan vara svårt eftersom de flesta företag har fokus internt och kunden känns därför lite mer avlägsen vilket gör att de snabbt förlorar kontakt med kunder när dessa ändrar önskemål/behov.
2. En förenande insats krävs för att kundnöjdhet ska uppnås. Alla plan i ett företag måste genomsyras av marknadskonceptet.
3. För att en förenande insats ska bli aktuell måste alla inom förtetaget tro att kundnöjdhet är nyckeln till framgång och uppnådda företagsmål.
När infaller moment of truth?
1:a infaller vid val av varumärke, 2:a, hemma vid användnig av detta.
Vad är kundvärde?
Kundvärde = uppfattade fördelar kontra uppfattade uppoffringar
Vilka är de uppfattade fördelarna?
Kan röra sig om fördelar i tjänsten ex. Extra tillmötesgående personal, företagets image. Dessa är viktiga för företaget att förmedla som deras övertag över konkurrenterna.
Vilka är de uppfattade uppoffringarna?
Den totala kostnaden av hela köpet. Inte bara priset utan även tiden och energin som involveras för/vid köpet. Men även uppoffring av andra produkter vid köp av en viss produkt. Kunden är då osäker på om den gör rätt val (psykologisk kostnad) vilket är viktigt för företaget att intyga att den gör och att de överträffar sina konkurrenter.
Vilka är de 3 stadierna för kundnöjdhet?
Must Be, More is better & delighters.
Must be – egenskaper för tjänsten/produkten som förväntas och tas för givet. Om dessa egenskaper inte finns väcks irritation. Finns dessa nås dock aldrig tillfredsställelsen till en högre nivå än neutral.
More is better – tar tillfredsställelsen till en positiv nivå.
Delighters – Är de oväntade egenskaper som överraskar kunden. Deras frånvaro orsakar inte missnöje medan deras närvaro glädjer denne. Men vissa Delighters har blivit Must be:s istället.
Vilka 4 former av kundvärde finns det?
Price value/prisvärde, performance value/prestandavärde, Emotional value/känslomässigt värde och relational value/relationsvärde
Vad betyder prisvärde för kunderna och hur tillämpar företaget det?
En av de mest kraftfulla kundmotivationerna för kunden att köpa pga att en produkt förefaller vara billigare än konkurrenternas. Företagen erbjuder i dessa fall basprodukter till ett lågt pris där vissa prduktfunktioner utesluts till förmån för ett billigare pris.
Vad betyder prestandavärde för kunderna och hur tillämpar företaget det?
Tilltalar kunder som söker de senaste funktionerna och attraheras av produkters funktioner och uppfattade kvalité. Företag prioriterar i detta fall att vara kontinuerligt innovativa och utnyttjande av förändringar samt funktioners snabbt förändrade värde inom teknologi för att kunna producera produkter med attraktiva funktioner och funktionalitet.
Vad betyder känslomässigt värde för kunderna och hur tillämar företaget det?
Företaget försöker att differnetiera sina produkter efter inslag av prestanda. I detta fall skiljer väldigt lite mellan företagets och konkurrenters produkter. I detta fall blir den enda skillnaden kundens sinne vilket är känslomässigt värde. Dvs vad kunden väljer och varför.
Vad betyder relationsvärde för kunderna och hur tillämpar företaget det?
Ett motiv i detta fall kan vara kvaliten på den service kunden får i samband med köpet. När kunden finner vad den uppfattar som bra service kan det motivera den för återbesök och därmed utvecklandet av en relation mellan kunden och företaget.
Förklara begreppet market orientation!
Handlar om vilket fokus företaget har.
Vilka 3 typer av market orienation finns det?
1. Produkt orientation – fokus ligger på produktionskapacitet där syftet är att utveckla produkter/tjänster vars kvalité och uppfinningsrikedom är nyckeln till framgång.
2. Sales orientation – Dessa kan ha bra produkter/tjänster men tror främst att fokus på marknadsföring är det som säkrar att kunder köper erbjudandena. Att övertyga kunden om att köpa.
3. Customer orientation – eftersom kundorienterade företag står nära sina kunder förstår de kunders behov och problem. När personlig kontakt inte är tillräcklig eller genomförbar får marknadsundersökningar möjliggöra för företaget att förstå kunders motivation & beteende. Fördelar med kundorientereing är att nöjda kunder berättar vidae sina upplevelser i samband med köpet (Word-Of.Mouth).
Förklara begreppet social marketing concept!
Idén att ett företags beslut av marknadsföring ska ta hänsyn till konsumenters behov, företagets krav, konsumenters och samhällets långsiktiga intressen.
Förutom att de ska se till konsumenters och samhällets välmående ska de åxå engagera sig i aktiviteter/evanemang som fokuserar på miljötänk. Ex framställa sina tjänster/varor på ett miljövänligt vis.
Vad gör market-driven & outside-in-frims?
Försöker identifiera och definiera konsumenters behov samt att utveckla resurs profiler som kan tillgodose nuvarande och framtida krav/behov.
Beskriv market-driven businesses!
1. Visar att de värnar om kunden genom hela företaget
2. Att de förstår vilka kriterier kunder använder sig av vid jämförelse mellan företag
3. De investerar imarknadsundersökningar
4. Hänger med i förändringar i marknaden
5. De ser kostnader för marknadsföring som investeringar
6. Snabba och flexibla inför att sträva efter nya möjligheter.
Vad är skillnaden mellan Efficiency & effectiveness?
Efficiency - Ett sätt att hantera affärsprocesser för att få en hög standard, handlar vanligtvis kostreduktioner.

Effectiveness - Att göra rätt dvs göra det korrekta strategiska beslutet.
Vad har efficiency för betydelse för ett företag?
Handlar om in-& utgångar. Att producera varor på ett ekonomist vis, vilket gör att kostnad per enhet blir lägre. Detta möjliggör chansen att erbjuda låga priser för att öka marknadsandelar eller ta medel till höga priser och få hög avkastning.
Vad effectiveness har för betydelse för ett företag?
Handlar om att göra rätt beslut, dvs att röra sig på attraktiva marknader och göra produkter som konsumenter vill ha. Omvänt betyder det att företag som inte rör sig på attraktiva marknader eller inte erbjuder produkter kunder vill ha kommer gå i konkurs.
Vad är det marknadsföringskonceptet i huvudsak ska påverka?
Företagets lönsamhet och marknadsandelar.
Vilka är de 4 tillvägagångssätten för marknadsföring som företag tilllämpar?
Marketing philosophers, sales supporters, departmental marketers & unsures.
Förklara marketing philosophers!
Dessa ser marknadsföring som en funktion vars huvudansvar var att identifiera och möta kundens behov samt som en vägledande filosofi för hela organisationen. De ser inte marknadsföring som begränsad till endast en marknadsavdelning. Inte eller endast som säljsupport.
Förklara sales supporters!
För dessa är marknadsföringens huvuduppgift att verka som sälj- & promotion-support. Marknadsföringen hör till marknadsförings-avdelningen och har lite att göra med kunders behov..
Förklara departmental merketers!
Dessa har samma syn på marknadsföring som marketin philosophers. Att marknadsförings huvuduppgift är att identifiera och möta kunders behov men tycker att marknadsföring hör till MF-avdelningen.
Förklara unsures!
Dessa tenderar vara obeslutsamma gällande deras inriktning på amrknadsföring.
Vad skiljde marketing philosophers åt i jämförelse med de andra tillvägagånssätten?
1. Marketing philosophers hade en mer framåtriktad, aggresiv strategi inför framtiden.
2. De hade en mer framåtriktad strategi mot produktutväeckling.
3. De prioriterade utbildning för marknadsföring.
4. De anammade långa tidshorisonter för planering av marknadsföring.
5. MF hade högre status i företaget.
6. MF hade högre chans att bli presenterad på styrelsenivå.
7. MF hade högre chans att arbeta nära andra funktionella områden.
8. MF hade utgjorde en större del i strategisk planering./planer.
Förklara begreppet Value based marketing!
Ett perspektiv där MF instämmer att en marknadsföringsfilosofi och MF bidrar till en maximering av aktieägares värde.
Förklara chain of marketing productivity!
De processer genom vilka MF-aktiviteter bidrar till företagets utförande. Dvs det visar hur ivesteringar i MF kan påverka ettföretags inkomster. Kedjan börjar med företagsstrategi som produktstrategi/MF-strategi --> specifika taktiker --> ex reklamkampanjer elr lojalitetsprogram --> påverkan på kunder --> påverkan på marknaden --> finansiell påverkan --> värde för firman.
Förklara marketing planning!
Analys av omvärld och företagets förmågor och därefter bestämma vilken inriktning och tillvägagångssätt som ska tas för att implementera företagets ideer.
Vad består marketing mix av?
Det består av de 4P:na, produkt, pris, påverkan, plats (senare även omvärlds-/rumspåverkan).