• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/16

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

16 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Wat is deontologische ethiek?

Deontologische ethiek draait erom dat iets in zichzelf van belang is, ongeacht wat de actie voor gevolgen heeft en met welke bedoelingen de handelingen worden gedaan. Je doet iets omdat het goed is. Kijkt naar de moraliteit van de actie zelf. "Ik hou mij aan dit principe omdat ik achter dit principe sta"

Welke drie bronnen zijn er van deontologische ethiek?

- Van boven. Vanuit religieuze overwegingen, autoriteit, inspiratie of levensbeschouwing


- Van binnen. Vanuit gevoel, reden waarom iemand rationeel is als mens.


- Van buiten. Vanuit een afspraak die met iemand gemaakt is.

Wat is handelsdeontologie?

Beweert dat elke situatie uniek is waardoor het onmogelijk is om algemene regels voor acties te bepalen. Men moet in elke situatie bepalen of een actie moreel is, door middel van intuïtie.

Wat is regeldeontologie?

Beweert dat verschillende type acties moeten worden beoordeeld op basis van algemene principes en regels. Voordeel = door vertrouwen op regels is benadering praktischer dan handelsdeontologie.

Wat is monisme binnen deontologische ethiek?

Monisme binnen deontologische ethiek is dat er één overkoepelend principe is.

Wat is pluralisme binnen deontologische ethiek?

Pluralisme binnen deontologische ethiek is dat er meerdere principes naast elkaar bestaan die in strijd met elkaar kunnen zijn.

Wat zijn prima facie beginselen?

Beginselen die in eerste instantie een verplichting is, maar afhankelijk van de situatie kan vervallen wanneer deze botst met een sterkere of gelijke verplichting.

Wat is de theorie van Kant

Een theorie waarin morele regels de basis zijn van pure beredenering ipv intuïtie. Het is een monistische handelsdeontologie. Elke regel kan terug gebracht worden onder 1 algemene regel: het categorisch imperatief.

Wat is categorisch imperatief?

Altijd handelen op dezelfde manier (maxim) waarvan je tegelijkertijd zou willen dat het een algemene wet zou worden. Je mag de mensen gebruiken als middel voor een doel, maar nooit misbruiken.

Wat is een maxim?

Volgens Kant ligt aan elke actie een bepaald principe ten grondslag. Moreelneutraal principe. Elke actie valt onder een bepaalde regel van acties.

Wat stelt Kant over onze observatie van de wereld?

Er is altijd een aspect van reden bij betrokken, omdat:- Ervaringen worden opgedaan op een specifieke plek en tijd = geen eigenschappen, maar intellect. Dit worden vormen van observatie genoemd.- Het intellect heeft leiding over een aantal categorieën = ontkenning, samenhang en causaliteit, hierdoor is kennis over ervaring mogelijk

Wie is John Rawler en wat beweerde hij?

Hij was een politieke filosoof die 'Theory and Justice' schreef. Hij stelde dat mensen werden gemotiveerd door pure eigenbelang. Volgens hem moeten mensen vergeten hoe zij eruit zien en welke positie zij in de maatschappij hebben, want dat is een dekmantel van onwetendheid. Alleen hierdoor kan een pure rechtvaardige maatschap ontstaan. Hierdoor verdwijnt het eigenbelang.

Wat zijn volgens hem de principes van rechtvaardigheid?

1. Elk persoon heeft gelijke rechten op vrijheid. (beginsel-ethisch)2. Sociale en economische ongelijkheden worden geregeld ( verdeling van welvaart) (gevolg-ethisch) zodat:- mensen gelijke kansen beleven- gelijkheid van grootste voordeel is voor de minst bevoordeelde personen (principe van verschil)

Wat houdt het lexicaal ordenen van het principe van rechtvaardigheid in?

Dat het eerste principe voorrang heeft op het tweede principe. En dat het principe van gelijke kansen voorrang heeft op het principe van verschil.

Wat zijn de voordelen van deontologische ethiek?

- Er zijn geen meet- en onzekerheidsproblemen.- Biedt ethische oplossingen voor verplichtingen binnen relaties.- Houdt rekening met historische context = acties in het verleden kunnen verplichtingen worden.- Duidelijkheid = heel helder dat je bepaalde rechten en principes hebt. Helpt ons tegen verleiding

Wat zijn de bezwaren van deontologische ethiek?

- Kant kijkt nog steeds naar de doelen en gevolgen van acties. (liegen is verboden, want schaadt de maatschappij)- Er ontstaat een zwart-wit blik = principe wordt geschaad of niet.- Houdt geen rekening met altruïsme = persoon moet niet meer doen dan wat de principes voorschrijven.- Consequenties worden niet meegerekend.- Er wordt niet gekeken naar intenties = of mensen iets zelf willen.