• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/24

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

24 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är perception?
Den medvetna tolkningen av världen baserad på sinnesorganen, minne och andra neurala processer.
Vilken uppgift har de viscerala receptorerna, ge exempel två typer?
Detekterar stimuli som uppstår inuti kroppen. Kemoreceptorer i större blodkärl som övervakar O2,CO2 och H+ nivåer i blodet och baroreceptorer i vissa blodkärl som övervakar blodtrycket.
Vad är det somatosensoriska systemets uppgift?
Det är nödvändigt för perception av förnimmelser förknippade med receptorer i hud och för proprioreception.
Vad är proprioreception?
Perceptionen av kroppens och lemmarnas position.
Vad är sensoriska receptorer?
Det är specialiserade neurala strukturer som detekterar en specifik form av energi i antingen de inre eller yttre miljön.
Vad är modalitet?
Ett stimulus energi form, t ex ljusvågor, ljudvågor, tryck, temperatur och kemiska ämnen.
Vad säger lagen för speciella nervenergier?
En given sensorisk receptor är specifik för en särskild modalitet. Därför detekterar speciella celler i ögat, fotoreceptorer, ljusvågor men inte ljudvågor.
Vad betyder begreppet adekvat stimulus?
Det är den modalitet som en receptor reagerar bäst på. Trots detta kan ett starkt ”inadekvat” stimulus alstra perception av ett adekvat stimulus, t ex ett slag i ögat (tryck) aktiverar fotoreceptorer, vilket leder till att personen uppfattar ljus.
Hur urskiljer vi ett starkt stimulus från ett svagt när informationen om ett stimuli vidarebefordras via aktionspotentialer som alla är av samma storlek?
Frekvensen av aktionspotentialer i en enskild receptor är ett sätt, då ökad stimulus styrka betyder en större receptor potential och att aktionspotentialer utlöses mer frekvent.
Vad är kodning och var börjar den?
Kodning är när stimulusenergi omvandlas till en signal som meddelar relevant sensorisk information till centrala nervsystemet (CNS). Kodning börjar i respektive neuroner i det perifera nervsystemet (PNS).
Vad är de sensoriska receptorernas funktion?
Transduktion (signalomvandling). Det är omvandlingen av en energi form till en annan.
Vad är sensorisk transduktion?
Det är när receptorer omvandlar energi hos en ett sensorisk stimulus till ändringar i membranpotentialen kallade receptor potentialer eller generator potentialer.
Vilka potentialer liknar receptor potentialer och hur då?
Postsynaptiska potentialer, på det sättet att de är graderade potentialer som orsakats av öppning eller stängning av jonkanaler. Ju starkare stimulus desto större ändring i membranpotentialen. Skillnaden mellan dessa är att postsynaptiska potentialer utlöses då neurotransmittorer binder till receptorer medan receptor potentialer utlöses av sensoriska stimuli.
Nämn receptorernas fyra huvudklasser?
Fotoreceptorer, mekanoreceptorer (tryck), kemoreceptorer och termoreceptorer.
Vilka två strukturella och funktionella typer av sensoriska receptorer finns det?
En del sensoriska receptorer är en specialiserad ände av en afferent neuron. Stimulus verkar på den sensoriska receptorn genom att öppna eller stänga jonkanalerna, därigenom skapas en receptor potential. Andra sensoriska receptorer är separata celler skiljda från afferenta neuroner. Stimulus ändrar membranpotentialen hos receptorcellen, vilket öppnar (eller stänger) en kalciumkanal och cytosoliska kalcium koncentrationer ökar (eller minskar). Ändringar i kalcium koncentration utlöser (eller inhiberar) avsöndrandet av en kemisk transmittor genom exocytos. Transmittorn som kommunicerar med den afferenta neuronen binder till receptorer på den afferenta änden och alstrar en graderad potential.
Vad är receptoradaption?
Det är en minskning i storleken hos receptor potentialen över tid i närvaron av ett konstant stimulus.
Vad är toniska receptorer?
Det är receptorer som visar liten adaption och därför kan fungera för att signalera intensiteten hos ett förlängt stimulus.
Vad är fasiska receptorer?
Det är receptorer som adapterar snabbt och således fungerar bäst i att detektera ändringar i stimulus intensitet.
I vilka lober ligger de olika sensoriska cortexen?
Somatosensensoriska cortex ligger precis bakom central sulcus i parietalloben. Vestibular cortex ligger på undersidan av det somatosensoriska cortex i parietalloben, hörsel cortex ligger på den inre sidan av temporalloben, precis ovanför hörsel kortex ligger smak kortex i parietalloben. Lukt kortex är på den undre ytan av temporalloben. Syn kotex ligger längst bak i parietalloben
Vad är labeled lines?
De specifika nervbanorna som överför information som tillhör en särskild modalitet. Varje sensorisk modalitet följer dess egna labeled line.
Vad är en sensorisk enhet?
En enskild afferent neuron och alla receptorer som den förknippas med.
Vad är ett receptorfält?
Området över vilket ett adekvat stimulus kan skapa en respons (kan vara antingen excitatorisk eller inhibitorisk) i den afferenta neuronen. Det motsvarar den region som innehåller neuronens receptorer.
Hur sker den generaliserade banan för överföring av sensorisk information till hjärnbarken?
Den afferenta neuronen som överför information från periferin kallas förstagradens neuron. En enskild förstagradens neuron kan divergera i CNS och kommunicera med flera interneuroner. Interneuronerna i sin tur kan motta konvergerande information från flera förstagradens neuroner. En del interneuroner överför informationen till thalamus, majoriteten till kärnor för sensorisk input
Vad sker vid lateral inhibering och vad är dess funktion?
I lateral inhibering, sker en stark inhibering av information från afferenta neuroner vars receptorer är på utkanten av ett stimulus jämfört med information från stimulusets mitt. Lateral inhibering förstärker kontraster mellan platser av stark och svag stimulering och ökar därmed hjärnans förmåga att lokalisera sensorisk input. Lateral inhibering är essentiellt för bearbetningen i närhinnan. Lateral inhibering ger större skärpa.