• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/138

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

138 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Indirekta kostnader
De kostnader som INTE hänvisas till kostnadsbärare ( kostnadsbärare är de produkter som ett företag producerar)
Halvfast kostnad
Kostnader som är oförändrade fram tills en viss tillverkningsmängd då de ökar språngvis. Tex anställning av ny personal.
Kostnadsslag
Direkta kostnader som hör till samma utgiftsområde. Tex löner, material.
Kostnadsställe
Ett begrepp inom bokföring som används för att följa upp vilken organisatorisk enhet en kostnad eller intäkt hör. Tex att en kostnad tillhör en viss butik i en butikkedja.
Kritisk punkt/ nollpunkt/ breakeven
Den punkt där totala intäkter är lika stora som totala kostnader
Kritisk volym
Den volym av produkter eller tjänster som måste produceras för att nå kritiska punkten. Dvs den punkt där totala intäkter är lika stora som totala kostnader.
Kritisk omsättning
De intäkter som Krävs för att nå den kritiska punkten. Dvs den punkt där totala intäkter är lika stora som totala kostnader.
Verksamhetsvolym
Kvantiteten av producerade produkter eller tjänster.
Säkerhetsmarginal
Skillnaden mellan den verkliga omsättningen och den kritiska omsättningen (den omsättning som behövs för att totala intäkter ska vara lika stora som totala kostnader) uttryckt i volym.
Stegkalkylering
Är en blandning mellan en bidragskalkylering och en självkostnadskalkylering och används i företag med många olika produkter. Kan belysa var lönsamheten/olönsamheten uppkommer och vad den beror på.
ABC-kalkylering (Avtivity based costing)
Redovisar de indirekta kostnaderna som aktiviteter istället för kostnadsställen (vilken organisatorisk enhet en kostnad tillhör). Det är en utveckling av självkostnadskalkylen och benämns även fullständig kostnadsfördelning. de indirekta kostnaderna fördelas beroende på utnyttjande av respektive produkt.
Täckningsbidrag
Det bidrag som tex produkten lämnar för att täcka samkostnaderna (kostnader som inte påverkas av beslutet i en beslutssituation).
När det handlar om resultatplanering: Intäkter - rörliga kostnader. Övrigt: särintäkter - särkostnader.
Påläggssats
Indirekta kostnader i förhållande till de direkta kostnaderna för en viss grupp (materialkostnader, tillverkningskostnader etc) i procent. Ger en påläggssats som används då en produkts självkostnad beräknas.
Självkostnadskalkyl
Beräknar alla kostnader för en produkt tills att den är levererad och betald. Samtliga kostnader fördelas på kostnadsbärare (kostnadsbärare är de produkter ett företag producerar).
Självkostnad
Vad det kostar att producera en produkt fram tills den är levererad och betald.
Anskaffningsvärde
Är det pris eller köpeskilling som erlagts för en tillgång vid anskaffningstillfället. "belopp motsvarande uppgifterna för tillgångens förvärv eller tillverkning"
Inflation
Fallande penningvärde. ursprungligen. ökning av penningmängden vilket i sin tur leder till att värdet av pengarna minskar.
Realränta
Räntan som erhålls om inflationen räknas bort från den nominella räntan (nominella räntan är t ex räntan man får av en bank som inte tar hänsyn till inflationen).
Nominell ränta
Är tex den räntan man får från banken och som inte tar hänsyn till inflationen.
Bokslut
Sammanställer alla transaktioner under en viss tid. En sammanställning av företagets bokföring med resultaträkning och balansräkning.
Budget
En ekonomisk handlingsplan för framtiden.
likviditetsbudget
Kortare oftast månadsvisa planering av in- och utgifter för att se under- respektive överskott, så att man har pengar att betala med när det behövs.
Balanserat styrkort
Metod, för att styra företaget, som inte bara tar hänsyn till det finansiella perspektivet utan även. Kundperspektiv, Lärande och utvecklande perspektiv, interna processer samt medarbetarperspektiv. Företaget är beroende av vad som hände igår för att förstå idag och planera för imorgon.
Resultaträkning
Det ekonomiska utfall (Intäkter och kostnader) som företaget har under en verksamhetsperiod.
Balansräkning
Visar företagets finansiella ställning vid en viss tidpunkt. Visar vad förmögenheten består av och hur den är finansierad. Det är tillgångar och skulder som redovisas.
Balansomslutning
Summan av ett företags tillgångar respektive skulder och eget kapital. (företagets totala kapital)
Bokföringsmässiga grunder
Bokföringen ska ske utifrån när affärshändelserna inträffar och inte utifrån när de betalas.
Allt värderas för sig (inom rimligheten: slå ihop vissa grupper).
visar alla
tillgångar och alla skulder samt visar alla poster i
resultaträkningen. objektivitet och väsentlighet är viktigt. Dvs redovisningen ska knyta an till händelser som kan verifieras och informationen ska vara tillräckligt betydelsefull för att kunna påverka besluten hos någon grupp av intressenter.
Bokföring
Ett system för att registrera, klassificera, värdera och rapportera
affärshändelser och ekonomiska transaktioner i företag
Dubbelbokföring
Internationell standard att bokföra på minst två olika konton. Den ena debet och den andra kredit, varav den ena tillför man resurser till och den andra tar man resurser ifrån
Förvaltningsberättelse
Redogör för hur det gått för företaget och hur det beräknas se ut i framtiden. förhållande som är viktiga för företaget men som inte finns med i balansräkning respektive resultaträkning redovisas.Ska innehålla en rättvisande översikt över utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat. Den ska innehålla en beskrivning i ord av de viktigaste händelserna under året som gått. Andra lagstadgade uppgifter ska även finnas mes t ex resultatdisposition.
Bundet eget kapital (BET)
Får inte delas ut till tex ägarna och får inte nedbringas, endast under vissa speciella förutsättningar. Håller kvar kapital i företaget för intressenterna. Består i första hand av aktiekapital och reservfond.
Fritt eget kapital
Får delas ut och är tex balanserad vinst och årets vinst samt överkursfond. balanserad vinst är vinstmedel från tidigare år som inte utdelats utan kvarhållits i företaget.
Obeskattade reserver
Ett mellanting mellan eget kapital och skulder. Det består av i företaget sparade ej utdelade vinster som ännu inte är beskattade. Redovisas mellan eget kapital och avsättningar i balansräkningen.
Aktiekapital
Är det kapital ett aktiebolags ägare har tillskjutit bolaget. Ett bolags aktiekapital kan ökas genom nyemission och fondemission och minskas genom nedsättning.
Finansiella tillgångar
Används över en längre tid. Tillgång som är avsedd att stadigvarande brukas eller innehas i
rörelsen. Kostnadsförs genom avskrivningar.
Resultat
Det ekonomiska utfall för ett företag. Ekonomisk vinst eller förlust.
Fordring
Är en förpliktelse eller ett rättsligt bindande anspråk från en individuellt bestämd person riktad mot en annan.
Rörelsekapital
Det kapital ett företag behöver för att finansiera den löpande verksamheten. Vissa saker som råmaterial och löner måste betalas även om inbetalningarna inte skett än.
Omsättningstillgångar
Tillgångar avsedda att säljas inom närmaste tid t ex lagervaror. tillgångar som förbrukas, säljs eller omvandlas löpande till likvida medel (direkta tillgängliga tillgångar).
Anläggningstillgångar
Är sådana tillgångar som företaget avser att stadigvarande inneha eller bruka. tex fastigheter, maskiner och inventarier.
Kundfordring
En kunds obetalda fakturor. Om man bokför intäkten när man skickar fakturan har man en kundfordran tills att man får betalt.
Långfristiga skulder (räntebärande skulder)
Förfaller till betalning förs efter 12 månader. Tex banklån
Kortfristiga skulder (rörelse skulder)
Förfaller inom ett år. tex momsskulder och leverantörsskulder.
Ingående balans
Det belopp man bokför i början av ett nytt räkenskapsår. saldona hämtas från det utgående balansen i balansräkningen.
Utgående balans
Saldona på Kontona för tillgångar eget kapital och skulder per räkenskapsårets sista dag. Utgående saldo år 2012 är lika med ingående saldo år 2013.
Konsekvensprincipen
Använd samma redovisningsprincip från år till år (redovisa principbyte, måste dock vara välmotiverat). Syftet är att underlätta för intressenterna att jämföra från år till år.
Kontinuitetsprincipen
Saldot på kontot utgående balans för ett räkenskapsår måste överensstämma med nästa års ingående balans.
Realisationsprincipen
Man ska inte bokföra en produkt förrän den ha realiserats. T ex förrän man fakturerat kunden. Endast intäkter som realiserats under räkenskapsåret tas med i resultaträkningen.
Kongruensprincipen
Förändringar i eget kapital innebär att det ska finnas en överensstämmelse mellan resultaträkning och balansräkning, intäkter och kostnader. Ska redovisas via resultaträkningen och inte direkt till eget kapital.
Helt fast kostnad
Kostnader som alltid har samma värde oavsett verksamhetstillstånd. T ex avskrivningar på byggnader.
Samkostnad
Kostnader som inte påverkas av ett visst beslut i en beslutssituation.
Kostnad
Värdet av förbrukade resurser under en viss period. Ex: en inköpt lastbils värdeminskning under den angivna tiden tex ett år.
Utgift
Uppstår vid anskaffningstillfället och registreras bokföringsmässigt när fakturan erhålls.
Räkenskapsår
Den period för vilken ett företag ska göra sitt bokslut eller upprätta sin årsredovisning.
Inbetalning
uppstår vid betalningstillfället. Tex när en kund betalar för en tjänst/vara.
Intäkt
Avser värdet av levererade prestationer under en period. Ex: Pengarna som kommer in under en viss tid levererade produkter/tjänster.
Utbetalning
Uppstår vid betalningstillfället. Ex: När företaget betalar en leverantör för att vara.
Inkomst
Uppstår vid försäljningstillfället och redovisas bokföringsmässigt när fakturan sänds iväg.
Kalkylränta
Det avkastningskrav ett företag har på sin investering. Beror på risken en investering har samt måste ta hänsyn till låneräntan, alternativ förräntning och inflationen.
Avskrivning
Kostnader för förbrukning av anläggningstillgångar. Anläggningstillgångar är tillgångar avsedda att "stadigvarande brukas eller innerhas i rörelsen"
Ekonomisk livslängd
Den tid det är ekonomiskt meningsfullt att använda investeringen. Tex det som kan påverka är att nya effektivare produkter kommer ut på marknaden, samt underhållningskostnader kan bli dyra.
Teknisk livslängd
Den tid det tar innan investeringen är helt oanvändbar.
Fast kostnad
är kostnader som inte förändras när verksamhetsvolymen förändras. Verksamhetsvolymen behöver inte vara produkter utan kan även vara antal besökare på en fotbollsmatch eller antal deltagare på en kurs.
Särkostnad
Kostnader som påverkas av ett visst beslut i en beslutssituation. Tex de kostnader som uppstår då man bestämmer sig för att producera ytterligare en produkt.
Rörlig kostnad
Förändras när verksamhetsvolymen förändras. Tex materialkostnader.
Alternativ kostnad
Avser det intäktsöverskott man går miste om genom att välja ett visst alternativ och därmed välja bort intäktsöverskottet från det näst bästa alternativet.
Direkt kostnad
De kostnader som direkt kan hänföras till kostnadsbärare. Kostnadsbärare= de varor/tjänster som ett företag producerar.
Konto
En etikett som används för att bokföra, rapportera en kvantitet av nästan vad som helst. Tex en summa pengar.
T-konto
Tillgångskonto? Den beskriver hur företagets förmögenhetsmassa ser ut vid en given tidpunkt exempelvis bokslutsdagen. Tillgångskonto och skuldkonto sammanställs i en balansräkning.
Kontoplan
En förteckning över alla konton ett företag använder för sin bokföring.
Huvudbok
Översikt över företagets alla konton och händelser under en viss period.
Saldo
Skillnaden mellan debiteringar och krediteringar på ett konto eller i en bokföring.
Skuld
En förbindelse att återbetala en summa pengar, ofta inom ett visst datum.
Kredit
ena sidan av balans respektive resultaträkning. Tillgångskonto minskar och skuldkonto ökar. Inkomstkonto ökar och utgiftskonto minskar.
Debet
Ena sidan i bokföringen av ett konto. Tillgångskonto ökar (tex kassa och varulager). Ett skuldkonto minskar (tex banklån, leverantörsskuld). Inkomstkonto minskar och utgiftskonto ökar.
TUSI-regeln
Tillgångar och utgifter ökar på debet. Skulder och inkomster ökar på kredit.
Tillgång
Är i redovisningssammanhang summan av de bokförda värdet på förmögenheten.
Verifikation
Bevis på att en affärshändelse skett.
Eget kapital (ägarkapital)
Eget kapital är tillskjutet av ägarna och disponeras på obestämd tid.
Periodisering
En grundläggande princip inom redovisning som innebär att utgifter ska kostnadsfördelas under den period då den underliggande resursen förbrukas. Inkomster ska redovisas som intäkter under den period då de faktiskt intjänas även om betalningen i praktiken genomförs en annan period.
Periodiseringsfond
ett sätt för ett företag att jämna ut resultatet över flera år genom att minska årets skattemässiga resultat de år ett företag går med vinst. På så sätt kan man lösa ut avsättningar för att öka årets skattemässiga resultat sämre år.
Matchningsprincipen
Kostnader och intäkter som hör samman ska matcha varandra i samma tidsperiod. Ex kostnaden för en maskin fördelas över de antal år den förväntas producera varor.
Eller när en vara producerats och läggs på lager, bokförs inte kostnaden förrän varorna säljs vidare.
Försiktighetsprincipen
kostnader värderas högt, bokförs tidigt och intäkter värderas lågt och bokförs sent. Ett företags redovisning ska visa en försiktigt realistisk ställning
Penningkonventionen
Vi värderar pengar, Redovisningen uttrycks i "pengar"(monetära enheter). Man tar inte hänsyn till penningvärdets förändring.
Fortlevnadsprincipen
Innebär att ett företag förutsätts fortsätta driva sin verksamhet under överblickbar tid, och ska därför upprätthålla en korrekt årsredovisning Viktigt vid värdering av tillgångar.
Extern/Intern redovisning
Intern- ger företaget löpande kontroll över det ekonomiska läget. Extern- ger skydd för intressenterna som genom bokföring kan få inblick i hur företaget sköts.
Räntabilitet
Resultat ställt i relation till kapital
Likviditet
ett mått på en organisations kortsiktiga betalningsförmåga
Goodwill
en term för värden i ett företag som överstiger det bokförda värdet på företagets tillgångar. Tex ett välkänt varumärke.
Rörelseresultat
Differensen mellan rörelsens intäkter och rörelsens kostnader
överavskrivning
avskrivning med större belopp än den beräknade värdeminskningen.
skuldsättningsgrad
Ett mått på skuldernas storlek i förhållande till det egna kapitalet
Revisionsberättelse
revisorernas rapport om årsredovisning jämte räkenskaper samt om styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning av företaget.
Aktiebolag
En bolagsform där ägarna inte har något ansvar för företagets förbindelser. Antalet delägare är obegränsade och det krävs ett insatskapital (aktiekapital)
Avskrivning enligt plan
Avskrivningarna sker under tillgångens ekonomiska livslängd med årligt belopp som motsvarar den ungefärliga värdeminskningen.
Payback-metoden
Denna metod är en enkel form av investeringskalkyl. Man tar reda på hur lång tid det tar att få tillbaka det investerade beloppet.
(netto)-nuvärdemetoden
Denna metod används för att fastställa en investerings lönsamhet. Räknar om värdet av alla in- och utbetalningarna i framtiden till nutid
(investeringstillfället): nuvärden (diskonterade värden).
Annuitetsmetoden
Denna metod används för investeringskalkyl. Metoden anger hur lönsam en investering är utslaget på investeringens livstid.

Årligen lika stora kapitalkostander (summan av avskrivningar
och ränta) under investeringens ekonomiska livslängd.
Soliditet
Ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierad med eget kapital, dvs hur förmöget företaget är.
Koncern
En sammanslutning av företaget till en ekonomisk enhet
Aktier
En andel i ett aktiebolag. En ägarandel i ett företag och ger dig rätt till att rösta på bolagsstämman och
att erhålla utdelning. aktiebolag = En bolagsform där ägarna inte har något ansvar för företagets förbindelser. Antalet delägare är obegränsade och det krävs ett insatskapital (aktiekapital)
Handelsbolag
Drivs av två eller flera delägare som kan vara fysiska eller juridiska personer. Bolagsmännen är personligen ansvariga för företagets avtal och skulder.
Internräntemetod
Metod för att bestämma den förväntade lönsamhet i en investering. Man jämför internränta med kalkylräntan. (internränta är den räntesats som investeringen avkastar)
Restvärde
Summan av värden på en investering vid slutet av den ekonomiska livslängden. tex andrahandsvärde, skrotvärde
Fri konkurrens
Det är fritt att etablera sin produkt på marknaden
Enskild firma/enskild näringsidkare
Ägaren har personligt ansvar för alla företagets skulder.
Hävstångseffekt
Logiken är att ägarna kan förränta kapital till en högre grad än
den ränta de måste betala till kreditgivarna.
Skillnaden hjälper till att höja räntabiliteten (resultat ställt i relation till kapital) på det egna
kapitalet. Skuldsättningen blir en hävstång (hävstångseffekt)Effekten av en hög skuldsättningsgrad.
Strategi
En central del av en affärsplan. Syftet är att övertyga att det finns en marknad för en affärsidé.
Splitt
Man delar antalet aktier i flera mindre delar så att varje akties värde sjunker med motsvarande del.
Kommanditdelägare
Den som har ett begränsat ekonomiskt ansvar i ett kommanditbolag. Kommanditbolag är en variant av handelsbolag där ansvarar en eller flera
bolagsmän för bolagets skulder med enbart sin insats i bolaget medan
minst en , komplementären, ansvarar med hela sin förmögenhet.
Monopol
En marknad med en enda producent och flera konsumenter
Marknadsekonomi
Ett socialt system där priset på varor och tjänster bestäms av utbud och efterfrågan.
Nyckeltal
vissa tal som oftast används för att värdera ett företag eller en organisation och dess verksamhet. Tex soliditet, skuldsättningsgrad
Ansvar- och befogenhetsprincipen
Innebär att alla kostnader och intäkter ska knytas till någon ansvarig. Inga kostnader får ur ansvarssynvinkel "hänga i luften". Ansvariga ska ha befogenheter som motsvarar ansvaret.
Affärsidé
En grund för att företaget ska generera vinst. denna idé är den första och viktigaste byggstenen i en affärsmodell för en näringsverksamhet.
Påverkbarhetsprincipen
Innebär att så långt som det är möjligt så ansvarar organisationsenhetens chef bara för det den själv kan påverka.
Planekonomi
Ett ekonomiskt system där staten planerar och styr ekonomiskt. Den bygger på att följa administrativa eller politiska riktlinjer för hur samhällets ekonomi ska utvecklas.
Ekonomisk förening
En förening vars mål är att främja medlemmars ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar som konsumenter, leverantörer, egen arbetsinsats, genom att begagna föreningens tjänster eller liknande.
Fondemission
En utdelning av ett företags vinst i form av nya aktier till nuvarande ägare. Företaget ökar aktiekapitalet genom att från det övriga egna kapitalet. Nya aktier emitteras till de befintliga aktieägarna eller så skrivs det bokförda kvotvärdet upp.
Borgensåtagande
Det avtal som borgensmannen ingår. Det finns inga formkrav på hur det ska vara utformat men bör vara skriftligt. Borgensmannen tar på sig det ekonomiska ansvaret ifall det inte betalas av den skyldige (gäldenär) i det avtalade fallet.
Oligopol
Vid ett fåtal leverantörer kallas konkurrensformen så.
Nyemission
När ett aktiebolag ger ut (emitterar) nya aktier. Det ökar företagets aktiekapital och kassa. Syftet är att få in nya pengar i företaget för att tex expandering, köpa ny utrustning eller klara en ekonomisk knipa.
Blandekonomi
En blandning mellan planekonomi och marknadsekonomi. Planekonomi är ett ekonomiskt system där staten planerar och styr ekonomiskt. Den bygger på att följa administrativa eller politiska riktlinjer för hur samhällets ekonomi ska utvecklas. marknadsekonomi=Ett socialt system där priset på varor och tjänster bestäms av utbud och efterfrågan.
Räkenskapsanalys
Samlat begrepp för ett antal analysmetoder där man med hjälp av olika verktyg undersöker de viktigaste ekonomiska faktorerna i ett företag. Det främsta syftet är att bedöma hur väl företaget utnyttjar sina resurser.
Risk
Sannolikheten att förlora pengar multiplicerat med den genomsnittliga förlustens storlek.
Finansiell risk
Den risk som kommer ur bolagets kapitalstruktur. Det vill säga till vilken grad bolaget är finansierat med lån eller eller aktiekapital. höga lån ger hög finansiell risk.
Entreprenör
Ett begrepp för en företagssam person, ofta i betydelsen företagsgrundare.
Kommanditbolag
Två olika typer av delägare förekommer. Sådana med begränsat ekonomiskt ansvar och minst en med obegränsat ekonomiskt ansvar. Kommanditbolag är en variant av handelsbolag där ansvarar en eller flera
bolagsmän för bolagets skulder med enbart sin insats i bolaget medan
minst en , komplementären, ansvarar med hela sin förmögenhet.
Rörelserisk
Risken för att rörelsen inte utvecklas som förväntat. Den är stor i konjunkturkänsliga bolag som binder mycket kapital i tillverkningsanläggningar och låg i bolag med stabila intäkter som inte påverkas så mycket av konjunktursvägningar.
Gäldenär
Den som är skyldig pengar. Skulden kan förstås bestå av annat än pengar t ex skulden att ge ut en vara som motparten redan betalat.
Borgenär
Är den part som har en fordran mot någon annan. Vanligtvis den som har lånat ut pengar men även tex en säljare som gett ut varan men inte fått betalt än.
Borgensman
En person som går i borgen för en låntagare eller annan som åtagit sig en förpliktelse. Om personen som åtagit sig en förpliktelse inte kan hålla den är borgensmannen skyldig att hjälpa till.
Bokslutsdispositioner
Åtgärder som ett företag vidtar för att skjuta upp beskattning av resultat till senare tillfälle. Syftet är att stimulera företaget till vidare expansion och utveckling genom att behålla vinstmedel som finansiering.
Vinst
När intäkter är större än kostnader
Förlust
När kostnader är större än intäkter
Finansieringsanalys/ kassaflödesanalys
I dessa analyser görs en sammanställning av kassaflödet, dvs.
företagets inbetalningar och utbetalningar under en period. Man
ser penningströmmarna i företaget.
Viktigt eftersom in och utbetalningar som påverkar kassan inte överensstämmer med intäkter och kostnader som påverkar resultatet. Visar sambandet mellan företagets vinst och
rörelsetillgångarna;
Visar skillnaden mellan internt tillfört kapital och externt
tillfört kapital.
Avskrivning över plan
Då man överavskriver eller underavskriver resultat (förändrar resultat). Det används för att jämna ut resultat över åren.
Moms
mervärdesomsättningsskatt. Moms är en förbrukningsskatt (konsumtionsskatt) kopplat till konsumtionen. Ju mer vi konsumerar som privatpersoner desto mer skatt betalar vi,