• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Finanszírozási mérleg

A finanszírozási mérleg eszköz oldalát aszerint bontjuk hogy, az adott eszközállomány milyen időtávon szolgálja vállalkozást. Értelemszerűen a befektetett eszközök hosszútávon, a forgóeszközök pedig rövidtávon szolgálnak. A Forgóeszközök egy része azonban nevétől eltérően tartósan lekötött.

Tartósan lekötött forgóeszköz

Azt az eszköz csoportot nevezzük Tartósan lekötött forgóeszköznek amelyre a folyamatos tevékenység biztosításához, a cég működéséhez, állandóan szükség van.

Finanszírozási stratégia fajtái

Szolid finanszírozási stratégia, konzervatív finanszírozási stratégia, agresszív finanszírozási stratégia

Szolid finanszírozási stratégia

Szolid finanszírozási stratégiát folytat a cég, ha nem csak a befektetett eszközeit, hanem tartós forgóeszköz lekötését is tartós forrásokkal finanszírozza, azaz tökéletesen betartja az illeszkedés elvét.

A konzervatív finanszírozási stratégia

Konzervatív finanszírozási stratégia esetén a menedzsment óvatos, kevésbé kockázatos finanszírozást folytat, mivel az átmeneti forgóeszközök egyrészét is tartós forrással finanszírozza. A folyamatos likviditás érdekében lemond jövedelmének egy részéről, a biztonságért cserébe.

Az agresszív finanszírozási stratégia

Az agresszív finanszírozási stratégia esetén a tartós forgóeszköz igény egyrészét, szélsőséges esetben az egészet, sőt a befektetett eszköz egy részét is rövidlejáratú kötelezettségekkel finanszírozzák.

Nettó forgótőke

A nettó forgótőke azonos azzal a forgóeszköz állománnyal, Melyet tartós finanszírozási források finanszíroznak, másoldalról megfogalmazva azzal a tartós forrásállománnyal, mely nem szükséges a befektetett eszközök finanszírozásához.