• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/465

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

465 Cards in this Set

  • Front
  • Back
lac-operon {4}
(čti lak-operon) soubor tří strukturních genů (lac Z, lac Y a lac A na obrázku) se společnou regulační oblastí, jenž zajišťuje využití laktosy jako jediného zdroje energie a uhlíku u bakterií Escherichia coli. Jeho funkce byla popsána na počátku 60. let 20. stol. J. Monodem. Je prototypem operonu, jehož transkripce může být zablokována vazbou represorové bílkoviny, kódované genem i mimo oblast lac-operonu, na regulační oblast mezi promotorem a strukturními geny. Je-li přítomna laktosa (resp. její isomer allolaktosa), represorová bílkovina ji naváže, čímž ztrácí afinitu k regulační oblasti DNA; pro RNA-polymerasu se tak otvírá cesta od promotoru (P lac) ke strukturním genům. K jejich efektivní transkripci však dochází jen tehdy, jestliže v cytosolu není přítomna glukosa; v tom případě se za spoluúčasti cAMP váže na regulační oblast CAP tzv. catabolite activater protein (CAP) a vyvolává v DNA konformační změnu nutnou pro transkripci. Za objevy genetické kontroly synthesy enzymů a virů získali J.Monod, A.Lwoff a F.Jacob roku 1965 Nobelovu cenu.
lac-operon {4}-schéma

laktát {1}
anion kyseliny mléčné, nejčastěji v L-konfiguraci, významný metabolit, vznikající redukcí pyruvátu (viz laktátdehydrogenasa) za anaerobních podmínek. Je prekursorem glukogenese v játrech (viz Coriho cyklus). Za objev konstantního poměru mezi spotřebou kyslíku a metabolismem mléčné kyseliny ve svalech získal v roce 1922 O.Meyerhof Nobelovu cenu.
laktátdehydrogenasa{EC 1.1.1.27} {2}
zkratka LDH, oxidoreduktasa katalysující reakci laktát + NAD+pyruvát + NADH + H+; savčí LDH je stereospecifická pro L-laktát. Katalysuje závěrečný stupeň glykolysy za anaerobních podmínek (mléčné kvašení, svaly při nedostatečném zásobení kyslíkem, erythrocyty atd.). U člověka je největší aktivita LDH v srdečním svalu a v játrech (zvýšená aktivita LDH v krevním séru při infarktu myokardu a hepatitidě); v játrech katalysuje dehydrogenaci laktátu (viz Coriho cyklus). Stanovení jednotlivých isoenzymů LDH se užívá při diferenciální diagnostice infarktu myokardu.
laktobacily {2}
též mléčné bakterie nebo bakterie mléčného kvašení, Lactobacteriaceae, početná heterogenní skupina anaerobních chemoorganotrofních mikroorganismů, jejichž hlavním zdrojem energie (ATP) je mléčné kvašení (viz fermentace). Využívají se zejména při kvasné výrobě kyseliny mléčné, ale také při silážování a konzervaci potravin (např. výroba kysaných mléčných nápojů, jogurtů, kysaného zelí či okurek), neboť zabraňují rozvoji hnilobných procesů.
laktony {2}
vnitřní estery, cyklické molekuly obsahující esterové uspořádání. V biochemii se s nimi setkáváme zejména jako s produkty dehydrogenace cyklických aldos (srovnej aldonové kyseliny). Hydrolytické štěpení laktonů katalysují laktonasy{EC 3.1.1.17, EC 3.1.1.25}.
laktosa {2}
mléčný cukr, redukující sacharid tvořený monosacharidy galaktosou a glukosou, nejvýznamnější sacharid mléka savců. V trávicím traktu je rozkládána hydrolasou β-galaktosidasou (laktasou{EC 3.2.1.23}); pokud je tento enzym nefunkční, dostavují se při příjmu laktosy břišní křeče a průjmy (tzv. laktosová intolerance) a laktosa musí být z potravy vyloučena. Laktosa je zpracovávána pouze některými mikroorganismy: bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu mléčnou (podstata kysání mléka), působením některých kvasinek vzniká kefír. Laktosa se užívá ve farmaceutickém průmyslu a jako součást některých živných médií pro mikroorganismy.
látky ketonové {4}
viz ketogenese a ketolátky.
LDL {4}
lipoproteiny s nízkou hustotou, viz krevní lipoproteiny.
lecithin {2}
technologické označení fosfatidátů s převahou fosfatidylcholinu. Vysoká koncentrace je ho ve vaječném žloutku. Jeho polární hlavice nese jak záporný náboj (zbytek kyseliny fosforečné), tak i kladný náboj (kvarterní dusík cholinu) a je vysoce hydrofilní. Jeho emulgačních schopností se využívá v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
léčiva {4}
též farmaka nebo farmaceutika, látky nebo směsi látek určených k podání člověku nebo zvířeti za účelem léčby, zmírnění projevů, prevence nebo diagnostiky chorob. Srovnej léky.
lektiny {4}
bílkoviny především rostlinného původu (často glykoproteiny), které specificky váží oligosacharidové řetězce a nejsou povahy imunoglobulinů. Mnohé z nich jsou tvořeny několika podjednotkami a mají více vazebných míst. Proto mohou vyvolat precipitaci (viz aglutinace) sacharidových struktur, zejména pak buněk prostřednictvím jejich povrchových glykoproteinů; schopnost aglutinovat krevní buňky vedla ke staršímu názvu rostlinných lektinů fytohemaglutininy. Nejdéle známým lektinem je konkanavalin A, který byl vykrystalisován Sumnerem již v roce 1919; pro svou schopnost vázat glykoproteiny bývá často využíván jako ligand v bioafinitní chromatografii.
léky {4}
technologicky upravená forma léčiv do podoby tablet, granulí, roztoků apod., které jsou již připraveny k výdeji a použití.
lepek {2}
viz gluten.
leucin {1}
Leu nebo L, proteinogenní esenciální ketogenní aminokyselina s hydrofobním postranním řetězcem. Často jej nacházíme v α-helikálních úsecích řetězců bílkovin, které se mohou podílet na interakci bílkovina-bílkovina prostřednictvím tzv. leucinového zipu (viz bílkoviny – strukturní motivy).
leukocyty {3}
bílé krvinky, bezbarvé krevní buňky, obsahující jádro (na rozdíl od savčích erythrocytů). Dělíme je na několik podskupin, jednou z nich jsou lymfocyty. Podílejí se na obranných reakcích organismu, především na imunitní odpovědi; zmnožují se při infekcích a zánětech.
leukotrieny {4}
hormony lipidové povahy odvozené od arachidonové kyseliny (viz eikosanoidy). Jejich významnými producenty jsou leukocyty, (proto leuko-); všechny obsahují 3 konjugované dvojné vazby (proto -trieny). U živočichů vyvolávají stahy plic a stimulují uvolňování prostaglandinů. Specifické účinky různých leukotrienů se liší. V medicíně se uplatňují při léčbě zánětlivých procesů.
levulosa {2}
starší, dnes již málo užívaný název pro D-fruktosu (z lat. laevus = levý, stáčí rovinu polarisovaného světla vlevo).
liberiny {4}
uvolňovací hormony, krátké peptidové hormony vylučované buňkami hypothalamu (patří mezi neurohormony) a řídící synthesu a vylučování jednotlivých hormonů adenohypofysy. Opačný efekt mají tzv. statiny, které vylučování hormonů adenohypofysy inhibují.
ligand {2}
v biochemii látka, která se specificky a vratně váže na biopolymer. Ligandem může být hormon, vážící se na receptor, inhibitor, vážící se na enzym, kyslík, vážící se na hemoglobin, či antigen, vážící se na protilátku. Srovnej bioafinitní chromatografie.
ligasy {1}
třída enzymů, které katalysují energeticky náročné slučování dvou látek (S1 a S2). Energie pro tuto reakci se získá štěpením nukleosidtrifosfátu (NTP), obvykle ATP nebo GTP; jejich štěpením může vzniknout nukleosiddifosfát (NDP) a anorganický fosfát (Pi) nebo nukleosidmonofosfát (NMP) a anorganický difosfát (PPi). Souhrnnou reakci lze tedy zapsat: S1 + S2 + NTP + H2O → S1-S2 + NDP + Pi nebo S1 + S2 + NTP + H2O → S1-S2 + NMP + PPi. Mezi typické reakce katalysované ligasami patří připojení malých molekul (CO2 nebo NH3) k větší molekule a vytvoření thioesterové vazby (vazba kyselin na koenzym A) nebo esterové vazby (spojení tRNA s aminokyselinou, viz aminoacyl-tRNA-ligasy). Bývají též označovány jako synthetasy.
lignin {2}
obtížně definovatelná makromolekulární směs obsažená ve dřevě (u jehličnanů až 50 % hmotnosti). Po celulose je lignin nejhojněji zastoupeným polymerem buněčné stěny rostlin. Obsahuje aromatické kruhy benzenu. Vyztužuje (impregnuje) stěny rostlinných buněk. Je hlavním odpadním produktem při zpracování dřeva na celulosu a papír.
lipasy{EC 3.1.1.3, EC 3.1.1.23} {2}
enzymy štěpící triacylglyceroly, karboxylesterasy přednostně hydrolysující emulgované neutrální tuky na mastné kyseliny a diacylglycerol, monoacylglycerol a posléze glycerol. Pankreatické a střevní lipasy se za spoluúčasti emulgátorů ze žluče (viz žlučové kyseliny) rozhodujícím způsobem podílejí na trávení tuků. Jsou součástí pracích prostředků. Pro svoji regio- a stereospecifitu jsou nejčastěji používanými enzymy při laboratorních a průmyslových biotransformacích.
lipidy {1}
velmi heterogenní skupina organických látek nacházejících se v organismech. Jsou omezeně rozpustné ve vodě a naopak dobře rozpustné v organických rozpouštědlech (definice podle vlastností). Mezi tzv. jednoduché lipidy se řadí tuky (triacylglyceroly), vosky (estery mastných kyselin s jednosytnými vyššími alkoholy) a isoprenoidy (terpeny, karotenoidy, steroidy aj.). Někdy též dělíme lipidy na zmýdelnitelné (viz tamtéž) a nezmýdelnitelné (viz isoprenoidy). Složené lipidy, např. fosfolipidy, glykolipidy a lipoproteiny, se někdy nazývají lipoidy. Lipidy mají v organismech funkci strukturní (jsou součástí biologických membrán), ochrannou (tepelně a mechanicky izolující tuková tkáň, vosky na povrchu listů rostlin brání nežádoucímu odparu vody a částečně též vniknutí pathogenů) a regulační (steroidní hormony, eikosanoidy, vitaminy A, D, E a K aj.). Jsou jednou z hlavních zásobáren chemické energie živočišných organismů (podkožní tuk) a mnohých rostlinných semen. Tvoří významnou složku potravy heterotrofních organismů.
lipidy polární {1}
heterogenní skupina lipidů, jejichž molekula obsahuje polární skupinu (tzv. polární hlavici) a nepolární část (viz molekuly amfipatické). S ohledem na chemickou strukturu je třídíme podle několika kriterií: a) podle alkoholu, který tvoří jejich strukturní základ, na deriváty glycerolu (především fosfatidáty) a deriváty sfingosinu (sfingolipidy); b) podle toho, zda je součástí molekuly zbytek kyseliny fosforečné, na fosfolipidy a méně početnou skupinu polárních lipidů, které jej neobsahují; c) podle toho, zda obsahují cukernou složku, na glykolipidy (viz cerebrosidy a viz gangliosidy) a ostatní, které ji neobsahují. (Podle definice lze mezi polární lipidy zařadit i cholesterol, neboť obsahuje hydroxylovou skupinu jako polární část a zbytek molekuly je nepolární; jako ostatní polární lipidy je i cholesterol součástí biologických membrán.) Všechny typy polární lipidů se vyskytují v biologických membránách, a to v různém zastoupení. Pestrost složení biologických membrán je ještě zvýšena tím, že jednotlivé polární lipidy mohou obsahovat zbytky různých mastných kyselin.
lipidy zmýdelnitelné {2}
skupina lipidů, z nichž lze alkalickou hydrolysou uvolnit soli mastných kyselin. Obsahují tedy acylové zbytky vázané esterovou nebo amidovou vazbou. Do této skupiny patří především neutrální lipidy (triacylglyceroly a vosky) a polární lipidy na bázi glycerolu nebo sfingosinu (viz fosfatidáty a sfingolipidy). Mezi nezmýdelnitelné lipidy se řadí zejména isoprenoidy.
α-lipoát {2}
viz kyselina lipoová.
lipofilita {2}
tendence nepolárních látek interagovat s nepolárními lipidy, resp. rozpouštět se v lipidech (tucích). Při jistém zjednodušení lze říci, že lipofilní látky jsou hydrofobní. Opakem lipofility je hydrofilita, tj. tendence polárních látek interagovat s vodou.
lipogenese {2}
viz biosynthesa triacylglycerolů a fosfatidátů.
lipolysa {2}
hydrolytické enzymové štěpení lipidů, především triacylglycerolů a fosfatidátů (viz lipasy a fosfolipasy).
lipoproteiny {2}
a) Komplexy bílkovin a lipidů vyskytující se v krevní plasmě (viz krevní lipoproteiny), v cytoplasmě, v semenech rostlin (tzv. oil-bodies) a jinde; hojné jsou ve vaječném žloutku. Jedná se o obrovské nadmolekulové struktury stabilisované nekovalentními (převážně hydrofobními) interakcemi. Přísně vzato, integrální membránové bílkoviny jsou též lipoproteiny, neboť na povrchu svých transmembránových částí stabilisují molekuly polárních lipidů. b) Proteiny s kovalentně navázaným zbytkem mastné kyseliny nebo isoprenoidní struktury. Tyto hydrofobní řetězce slouží k ukotvení některých membránových bílkovin.
lipoproteiny krevní {4}
nekovalentní komplexy lipidů se specifickými bílkovinami (tzv. apolipoproteiny) vyskytující se v krevní plasmě. Zajišťují transport a distribuci lipidů (triacylglycerolů, steroidních hormonů, vitaminů rozpustných v tucích, cholesterolu, fosfolipidů atd.). Jsou tvořeny jádrem nepolárních lipidů (triacylglyceroly, cholesterol), obklopeným polárními lipidy a apolipoproteiny. Podle obsahu lipidů, který přímo určuje jejich hustotu, dělíme krevní lipoproteiny na chylomikrony (obsah lipidů 99 %), lipoproteiny s velmi nízkou hustotou (angl. very low density lipoproteins, VLDL, 93 %), lipoproteiny se střední hustotou (intermediate density lipoproteins, IDL, 89 %), lipoproteiny s nízkou hustotou (low density lipoproteins, LDL, 80 – 75 %), lipoproteiny s vysokou hustotou (high density lipoproteins, HDL, 65 - 50 %) a lipoproteiny s velmi vysokou hustotou (very high density lipoproteins, VHDL, 35 - 3 %). Jednotlivé frakce mají různé úkoly při transportu lipidů; jejich stanovení v krevní plasmě má velký význam pro diagnostiku řady chorob. Osud lipoproteinových částic je pestrý; mohou procesem endocytosy vstupovat do buněk, kde jsou obvykle rozloženy lysosomální hydrolysou, mohou být v plasmě hydrolysovány lipoproteinlipasami{EC 3.1.1.34}, přičemž jeden typ přechází postupně na druhý (ve směru od chylomikronů k částicím s větší hustotou) atd.

liposomy {2}
uměle připravené uzavřené váčky tvořené lipidovou dvojvrstvou a vnitřním isolovaným kompartmentem obsahujícím vodný roztok. Vznikají např. působením ultrazvuku na vodnou suspensi vhodných polárních lipidů; nejčastěji se pro tento účel používá lecithin z vaječného žloutku. Liposomy mají obvykle průměr 1 – 2 μm; mohou být tvořeny i několika koncentrickými membránovými váčky. Pokud liposom vzniká ve vodném prostředí, obsahujícím rozpustné složky (soli, bílkoviny atd.), jsou tyto složky uzavřeny do vnitřního prostředí váčku; toho se využívá pro transport některých léčiv do buněk (intravenosní aplikace vhodných liposomů, které pak vnikají do buněk endocytosou). Liposomy slouží též jako model pro studium vlastností biologických membrán.

lithotrofy {2}
viz organismy - rozdělení podle způsobu výživy
luciferasy{EC 1.13.12.5, EC 1.13.12.6, EC 1.13.12.7, EC 1.13.12.8, EC 1.14.14.3} {3}
souhrnný název pro enzymy umožňující vznik bioluminiscence; oxidoreduktasy katalysující oxidaci specifického substrátu (viz luciferinu) kyslíkem za spolupůsobení ATP. Luciferasy slouží pro označení protilátek při imunochemických stanoveních. Luciferin - luciferasový systém se používá při luminiscenčním stanovení ATP.
luciferin {3}
souhrnný název pro látky (nejčastěji alkoholy), které mohou být substrátem enzymu luciferasy. Vyskytují se v buňkách nebo v mezibuněčných prostorech některých živočichů. Při jejich oxidaci se uvolňuje viditelné záření (viz bioluminiscence).
lyasy {1}
třída enzymů katalysujících štěpení substrátů nebo naopak jejich spojování (bez dodání energie, srovnej ligasy). K typickým lyasovým reakcím patří odštěpování malé molekuly ze substrátu za vzniku dvojné vazby nebo naopak adice na dvojnou vazbu. Malou molekulou může být voda (viz hydrolysy), oxid uhličitý (viz karboxylyasy, též dekarboxylasy), amoniak (viz ammonialyasy) nebo difosfát (adenylátcyklasa); mezi lyasy řadíme i aldolasy.
lymfocyty {3}
podskupina bílých krvinek. Mají rozhodující úlohu v imunitní odpovědi organismu (viz imunita). Pouze menší část lymfocytů je obsažena v cirkulující krvi, většina je v kostní dřeni, ve slezině, lymfatických žlázách a v lymfě. Podle funkce se dělí na T-lymfocyty (angl. též T-cells), odpovědné především za tzv. buněčnou imunitu (rozpoznání a cílená likvidace cizorodých nebo infikovaných buněk) a B-lymfocyty (angl. též B-cells), které produkují rozpustné protilátky, zaměřené proti cizorodým strukturám obsaženým v krvi.

lysin {1}
Lys nebo K, esenciální proteinogenní ketogenní aminokyselina. Obsahuje v postranním řetězci primární aminoskupinu, která mu dodává basický charakter. V enzymech může být na tuto aminoskupinu vázána prosthetická skupina (kyselina lipoová, biotin, dočasně pyridoxalfosfát); relativně dlouhá spojka mezi prosthetickou skupinou a peptidovým řetězcem umožňuje výkyvný pohyb této skupiny, čehož enzymy využívají pro přenos reagujících skupin od jednoho reaktivního místa k druhému. Rostlinné bílkoviny obsahují poměrně málo lysinu, proto jsou z hlediska výživy lidí i hospodářských zvířat považovány za neplnohodnotné. Polypeptid poly-L-lysin se používá jako model při studiu prostorového uspořádání bílkovin, protože v závislosti na podmínkách (pH a teplota roztoku) může zaujímat různé definované konformace: α-helix, β-strukturu i neuspořádanou strukturu. Lysin se vyrábí biotechnologickými postupy pomocí mikroorganismů a používá se zejména jako přídavek do krmiv.
lysofosfolipidy {4}
látky odvozené od fosfatidátů, mají však připojen pouze jeden zbytek mastné kyseliny; jedna OH skupina glycerolu (obvykle na uhlíku C2) tedy není esterifikována. Vznikají z fostatidátů působením fosfolipas A1{EC 3.1.1.32} a především A2{EC 3.1.1.4}.
lysosomy {3}
kulovité organely, nacházející se v cytosolu eukaryotních buněk, od něhož jsou odděleny jednou (dvojvrstevnou) membránou. Jsou místem intracelulárního štěpení (trávení) biologických makromolekul a lipidů; obsahují hydrolytické enzymy schopné rozložit pohlcený obsah (např. při fagocytose), eventuálně i vlastní makromolekuly buňky (autolysa, např. za anaerobních podmínek v odumřelém organismu). Asi 40 různých lysosomálních hydrolys zajišťuje tuto degradační aktivitu; jejich pH-optimum je v kyselé oblasti. Tzv. primární lysosomy, obsahující lysosomální hydrolasy, vznikají odškrcením od Golgiho aparátu. Fusí s váčky, vzniklými endocytosou (endosomy), vytvářejí posléze tzv. sekundární lysosomy, v nichž probíhá vlastní intracelulární trávení.

lysozym{EC 3.2.1.17} {2}
enzym ze třídy hydrolas podtřídy glykosidas, velmi rozšířený v živočišné říši. Vyskytuje se v krevní plazmě, mateřském mléce, vaječném bílku, slinách, slzách a nosním hlenu. Specificky štěpí některé glykosidové vazby v proteoglykanech buněčných stěn bakterií a chrání tak organismus před bakteriální infekcí. Používá se k rozrušení stěn bakterií při přípravě různých součástí cytoplasmy, někdy také při léčbě zubního kazu.
malát {1}
dianion kyseliny jablečné, -OOC-CH2-CH(OH)-COO-, v biologických systémech se vyskytuje obvykle v L-formě. Je meziproduktem citrátového cyklu a procesu fixace oxidu uhličitého u C4 a CAM rostlin. Oxidační dekarboxylace malátu pomocí tzv. jablečného enzymu{EC 1.1.1.40} (angl. malic enzyme) je důležitým zdrojem (redukovaného) NADPH v cytosolu.
malonyl-CoA {2}
-OOC-CH2-CO-S-CoA, produkt karboxylace acetyl-CoA (acetyl-CoA-karboxylasa{EC 6.4.1.2}), prekursor biosynthesy mastných kyselin. Rychlost jeho synthesy je nejdůležitějším regulačním krokem této biosynthesy.
maltosa {2}
cukr sladový, redukující disacharid tvořený dvěma zbytky glukosy v pyranosové formě, spojenými α(1 → 4)-glykosidovou vazbou. Je základní stavební jednotkou škrobu a glykogenu. Vyrábí se enzymovou hydrolysou škrobu (β-amylasa{EC 3.2.1.2}); při výrobě piva tvoří podstatnou složku mladiny. Maltosa se používá jako výživný přídavek v potravinářském a farmaceutickém průmyslu (je mnohem méně sladká než glukosa při stejné výživové hodnotě). Bývá také složkou mikrobiologických živných medií.
mannosa {2}
aldohexosa, epimer glukosy, součást mnoha polysacharidů řas, kvasinek a vyšších rostlin. Je běžnou součástí sacharidových složek glykoproteinů.
meiosa {3}
též redukční dělení jader, součást procesu, při němž se diploidní buňka (s plným počtem chromosomů, 2n) rozdělí na haploidní buňky (s polovičním počtem chromosomů, n). Meiosou vznikají pohlavní buňky, probíhá i při sporulaci kvasinek.
membrána biologická {1}
též biomembrána, 6 – 10 nm tlustá buněčná struktura tvořená dvojvrstvou polárních lipidů, do níž jsou začleněny membránové bílkoviny. Polární lipidy jsou orientovány tak, že jejich hydrofobní řetězce směřují dovnitř membrány a hydrofilní polární hlavice ven, kde interagují s vodou. Díky hydrofobním interakcím je tato struktura dosti stabilní, přičemž jednotlivé molekuly polárních lipidů se mohou celkem volně pohybovat do stran (laterální difuse); za fysiologických podmínek jsou lipidy ve formě tzv. dvojrozměrné kapaliny. Takto popisovaná struktura odpovídá dnes obecně přijímanému „modelu tekuté mozaiky“ (angl. fluid mosaic model). Chemické složení lipidové frakce membrán se liší podle druhu organismu i podle druhu membrány (podle orgánů, organel apod.); často se dokonce podstatně liší i složení jednotlivých lipidových vrstev jediné membrány. Bílkoviny tvoří 20 – 80 % hmotnosti membrány a zajišťují její specifické funkce. Hlavní funkcí membrán je oddělit dva kompartmenty, které se navzájem liší chemickým složením. Buněčná (tzv. plasmatická) membrána odděluje intracelulární a extracelulární prostor, zatímco membrány jednotlivých organel oddělují tyto kompartmenty od cytosolu. Na druhé straně, tyto prostory si navzájem vyměňují látky a informace. Proto musí membrány umožňovat řízený transport molekul a iontů (membránový transport) jakož i přestup informace o přítomnosti důležitých signálních molekul (viz signál). Biologické membrány jsou tedy semipermeabilní (též selektivně permeabilní); umožňují průchod některých částic zatímco pro jiné jsou neprůchodné. Součástí membrán jsou i některé enzymové systémy podílející se na metabolismu; nejdůležitější z nich jsou ty, které zajišťují synthesu ATP v procesu membránové fosforylace. Také všechny „elektrické“ jevy v organismech (vedení nervového vzruchu, elektrické orgány ryb a paryb atd., viz membránový potenciál) souvisejí s biomembránami.

membrána (cyto)plasmatická {1}
též buněčná membrána, biologická membrána isolující buňku od extracelulárního prostoru; jedna z nejdůležitějších buněčných struktur. U rostlinných a mikrobiálních buněk je obklopena buněčnou stěnou.
messenger RNA {1}
viz mRNA.
metabolismus {1}
soubor všech chemických reakcí a příslušných fysikálních procesů, které souvisejí s aktivními projevy života daného organismu za určitých fysiologických podmínek. Jde o spletitý komplex navazujících enzymových reakcí; v současné době je studium regulace metabolismu jedním z hlavních výzkumných témat biochemie. Tento soubor reakcí lze rozdělit na dva základní podsoubory: katabolismus a anabolismus, které jsou z mnoha aspektů protichůdné a vzájemně se doplňují. Některé metabolické dráhy mají určité charakteristiky anabolismu i katabolismu; nazýváme je amfibolickými (viz dráhy amfibolické). Úkolem některých metabolických drah je doplňovat chybějící meziprodukty, zejména pak meziprodukty citrátového cyklu (viz dráhy anaplerotické). Metabolické dráhy dále dělíme podle významu a rozšíření: dráhy, vyskytující se ve většině buněk a zajišťující nejdůležitější metabolické přeměny, tvoří komplex primárního metabolismu, zatímco dráhy, zajišťující synthesu různých doplňkových látek (barviv, alkaloidů, isoprenoidů apod.) řadíme do souboru tzv. sekundárního metabolismu (tyto látky nazýváme sekundární metabolity).
metabolismus energetický {1}
soubor reakcí, které vedou k uvolnění energie obsažené v živinách a k jejímu uložení do molekul ATP. Tento poněkud nejasně definovaný pojem se užívá jako synonymum pojmu katabolismus zejména u chemoorganotrofních organismů.
metabolismus intermediární {2}
synonymum pro primární metabolismus, nezahrnuje však biosynthesu bílkovin a nukleových kyselin.
metabolismus kyslíku {4}
soubor všech fysiologických procesů, kterých se molekulový kyslík v organismu účastní: jeho transport prostřednictvím krevních barviv (u obratlovců hemoglobin), skladování v tkáních (myoglobin), jeho účast na buněčném dýchání (dýchací řetězec) a přímý vstup do oxidačních reakcí (enzymy ze skupiny oxidas a oxygenas).
metabolity {1}
látky vstupující do metabolismu, meziprodukty (intermediáty) metabolismu nebo konečné produkty metabolismu. Biopolymery, ač by předchozí definici vyhovovaly, mezi metabolity řazeny nebývají.
metabolity sekundární {2}
viz metabolismus.
metalloproteiny {2}
složené bílkoviny obsahující kovové ionty, navázané koordinačně-kovalentní vazbou. V metalloenzymech se kovy přímo účastní katalytického procesu. V metalloproteinech, jejichž úkolem je transportovat nebo skladovat kovové ionty, jsou kovy vázány reversibilní nepříliš silnou vazbou. Významnou skupinou metalloproteinů jsou hemoproteiny.
methemoglobin {4}
též ferrihemoglobin, zkr. metHb, hemoglobin obsahující trojmocné železo (Fe3+), není schopen přenášet kyslík. V erytrocytech vzniká za fysiologických podmínek v malém množství přímou oxidací železa kyslíkem; je zde enzymově zpětně redukován na Fe2+ formu. Větší množství metHb vzniká následkem otrav (acetanilid, chlornany, dusitany atd.) nebo vrozených poruch synthesy hemoglobinu. Může se pathologicky objevovat v krevní plasmě (methemoglobinemie) nebo v moči (methemoglobinurie).
methionin {1}
Met nebo M, proteinogenní esenciální glukogenní aminokyselina, v bílkovinách vedle tryptofanu nejméně zastoupená aminokyselina. Nutriční hodnota mnoha rostlinných bílkovin je snižována jeho nízkým zastoupením. Methionin (u prokaryot N-formylmethionin) je aminokyselinou, která zahajuje biosynthesu bílkovin (viz translace); v rámci posttranslačních modifikací bývá následně z N-konce peptidového řetězce odštěpen. Jeho derivát, S-adenosylmethionin, vznikající enzymovou reakcí methioninu s ATP, je důležitým metabolickým methylačním činidlem. Je prekursorem aminokyseliny cysteinu. Racemická směs D,L-methionin se velkotonážně průmyslově vyrábí cestou organické synthesy a používá se jako přídavek do krmiv pro drůbež a jako léčivo při onemocněních jater; je zajímavé, že oba enantiomery jsou metabolicky využívány.
methyltransferasy{EC 2.1.1.-} {2}
enzymy přenášející methylovou skupinu. Jejím donorem bývají koenzymy S-adenosylmethionin nebo N5-methyltetrahydrofolát.
metody elektromigrační {3}
soubor separačních metod, při nichž se využívá pohybu částic (iontů) ve stejnosměrném elektrickém poli. Řadíme sem všechny typy elektrofores, isoelektrickou fokusaci a isotachoforesu.
micela {2}
koloidní částice přibližně kulovitého tvaru; její povrch je tvořen strukturami, jejichž interakce s rozpouštědlem je energeticky výhodná, a vnitřní část strukturami, jejichž interakce s rozpouštědlem je nevýhodná. Ve vodném prostředí je tedy povrch micely hydrofilní a vnitřní části hydrofobní. V nepolárním prostředí se mohou tvořit tzv. reversní micely s obráceným uspořádáním polárních a nepolárních částí. Z biochemického hlediska jsou důležité zejména monomolekulární micely globulárních bílkovin (viz sféroproteiny) a micely tvořené molekulami polárních lipidů (viz obr.). Mezi micely se nezařazují organisované dvojrozměrné struktury biologických membrán.

mikrofilamenta {3}
nejtenčí vláknité struktury cytoskeletu (v průměru přibližně 5 nm). Jejich nejdůležitější stavební složkou je aktin, který je zde asociován s dalšími bílkovinami, především myosinem. Mikrofilamenta jsou zodpovědná za pohyb buněk jako celku; energii získávají štěpením ATP. Specialisovanými buňkami s rozsáhlým systémem mikrofilament jsou svalová vlákna.
mikrotubuly {3}
nejsilnější vláknité struktury cytoskeletu (průměr až 25 nm). Jejich strukturní základ tvoří polymer globulární bílkoviny tubulinu; k němu je přepojena řada dalších funkčních bílkovin, tzv. MAPs (angl. microtubule associated proteins). Mikrotubuly zajišťují pohyb organel v buňce (pohyb chromosomů při buněčném dělení, lokalisace mitochondrií atd.), ale také pohybu bičíků apod. Energii získávají štěpením GTP nebo ATP.
mitochondrie {1}
organela eukaryotní buňky, v níž jsou lokalisovány některé důležité katabolické procesy a v níž je u aerobních chemoorganotrofů synthetisována velká většina ATP. Je obklopena dvěma membránami; vnější určuje celkový tvar organely a je v ní mnoho pórů; pro ionty nepropustná vnitřní membrána obsahuje řadu transportních bílkovin a má zásadní význam pro oxidační fosforylaci (viz dýchací řetězec). Uvnitř mitochondrie (v tzv. matrix, též mitosol) probíhá β-oxidace mastných kyselin, oxidační dekarboxylace pyruvátu, citrátový cyklus a některé reakce močovinového cyklu. Mitochondrie je semiautonomní organela, protože má vlastní DNA a proteosynthetický aparát (ribosomy atd.), připomínající aparát prokaryot.

mitosa {1}
dělení jádra, součást procesu dělení buněk. Každé dceřinné buňce je předán úplný genetický materiál; součástí tohoto procesu je tedy replikace DNA (srovnej meiosa).
močovina {1}
diamid kyseliny uhličité, H2N-CO-NH2, hlavní produkt vylučování dusíku u ureotelních živočichů, zejména placentálních savců; člověk vylučuje močí asi 30 g močoviny za den. Je synthetisována především v játrech pomocí močovinového cyklu. Je výborně rozpustná ve vodě. Při vysoké koncentraci (9 mol.dm-3 = 54 g / 100 ml roztoku) působí jako velmi účinné denaturační činidlo bílkovin. Byla poprvé synthetisována Wöhlerem zahříváním kyanatanu amonného (první synthesa organické látky z látky čistě anorganické). Vyrábí se velkotonážně z amoniaku a oxidu uhličitého; používá se jako dusíkaté hnojivo, jako součást krmných směsí pro přežvýkavce (bachorové mikroorganismy ji mohou využívat jako zdroj dusíku) a na výrobu plastů.
modifikace DNA {2}
specifické kovalentní modifikace DNA in vivo, zejména methylace cytosinu, sloužící u prokaryot k označení vlastní DNA. Viz též restrikčně-modifikační systém.
modifikace genové {2}
též genové technologie, cílené zásahy do genetické výbavy organismu, viz genové inženýrství.
modifikace kotranslační {2}
kovalentní modifikace bílkovin probíhající současně s růstem polypeptidového řetězce (při translaci). K nejznámějším kotranslačním modifikacím patří připojování oligosacharidových řetězů na dusíkový atom asparaginu (N-oligosacharidy) při synthese glykoproteinů v endoplasmatickém retikulu eukaryot.
modifikace posttranskripční {2}
chemické modifikace RNA po ukončení synthesy řetězce. Patří k nim především a) modifikace heterocyklických kruhů za vzniku minoritních basí (zejména u tRNA); b) vyštěpení nekódujících sekvencí z genů (viz sestřih RNA); c) modifikace konců řetězců mRNA (viz čepička mRNA a viz ocas polyadenylátový). Modifikace ad b) a c) probíhají pouze u eukaryot; u prokaryot není mRNA posttranskripčně modifikována, a proto může transkripce a translace probíhat v těsné následnosti (prakticky současně).
modifikace posttranslační {1}
též potranslační, modifikace kovalentní struktury bílkovin, které probíhají po ukončení synthesy peptidového řetězce na ribosomu. Patří sem zejména a) modifikace postranních řetězců aminokyselinových zbytků (oxidace cysteinových zbytků za vzniku disulfidových můstků, fosforylace za vzniku fosfoproteinů, hydroxylace zbytků prolinu a lysinu - viz kolagen, připojení oligosacharidů za vzniku O-glykoproteinů); b) aktivace bílkoviny řízenou proteolysou (odštěpování N-koncového methioninu, pre-sekvencí a pro-sekvencí); c) připojení prosthetických skupin (biotin, kyselina lipoová, pyridoxalfosfát, hem atd.); d) připojení kovových iontů (viz metalloproteiny). Někteří autoři (nepříliš šťastně) do kategorie posttranslačních modifikací zahrnují i změny nekovalentní struktury jako připojení lipidových molekul za vzniku lipoproteinů nebo dokonce konformační změny doprovázející svinování bílkovin. Velmi často také nejsou pojmově oddělovány modifikace kotranslační a posttranslační; obě tyto kategorie pak bývají zahrnovány pod termín modifikace posttranslační.
modulátory {2}
nízkomolekulární látky ovlivňující biologickou aktivitu biopolymerů (viz efektory).
molekuly amfipatické {1}
též amfifilní, molekuly, obsahující ve své struktuře polární (hydrofilní) a nepolární (hydrofobní) část. Bývají ve vodě omezeně rozpustné a mají tendenci vytvářet micely. Snižují povrchové napětí vody (mají vlastnosti tensidů). Biochemicky nejvýznamnější jsou mastné kyseliny, žlučové kyseliny a zejména polární lipidy.
molekuly amfoterní {1}
molekuly, obsahující ve své struktuře kyselou a bazickou skupinu, viz amfionty.
monooxygenasy {2}
enzymy ze třídy oxidoreduktas, které katalysují oxidaci substrátu molekulovým kyslíkem, při čemž jeden atom kyslíku se zabudovává do molekuly substrátu a z druhého vzniká voda. Viz též oxygenasy.
monosacharidy {1}
polyhydroxysloučeniny obsahující v molekule karboxylovou skupinu (viz aldosy a ketosy) a jejich deriváty (viz aminocukry, deoxycukry, kyseliny aldonové, alduronové a aldarové, glykosidy). Obsahují 3 – 7 atomů uhlíku (triosy, tetrosy, pentosy, hexosy a heptosy). Vyskytují se v organismech volné nebo vytvářejí základní stavební prvky oligo- a polysacharidů.
mRNA {1}
(vysl. mesenžr), též mediátorová nebo informační RNA, ribonukleová kyselina, která je synthetisována procesem transkripce podle určitého genu v molekule DNA, aby podle ní v procesu translace mohl být synthetisován polypeptidový řetězec. Je tedy přenašečem informace o primární struktuře určité bílkoviny; při translaci slouží jako templát. Relativní molekulová hmotnost mRNA se liší podle velikosti kódované bílkoviny. Je jednořetězcová a nemá definovanou prostorovou strukturu. Poločas její existence v cytosolu je u prokaryot jen několik minut, u eukaryot několik hodin až dní. Při proteosynthese může podle ní být současně synthetisováno několik desítek molekul bílkovin (viz polysomy). U prokaryot bývá v jedné molekule mRNA uložena informace o synthese několika molekul funkčně souvisejících bílkovin (tzv. polygenová neboli polycistronní mRNA). Struktura mRNA eukaryot je po ukončení transkripce významně upravována (viz posttranskripční modifikace).

mukopolysacharidy {2}
glykosaminoglykany, kyselé heteropolysacharidy pojivových tkání. Obsahují aminocukry a alduronové kyseliny, zejména N-acetylglukosamin, N-acetylgalaktosamin a glukuronovou kyselinu; na tyto monosacharidy bývají často esterovou vazbou vázány sulfátové skupiny. Významnými zástupci této skupiny polysacharidů jsou kyselina hyaluronová, heparin, chondroitinsulfát, keratansulfát a další.
můstek disulfidový {1}
viz vazba disulfidová.
můstek vodíkový {1}
viz vazba vodíková.
mutace {1}
jakákoliv trvalá mezigeneračně přenášená změna genetického materiálu (DNA, u některých virů RNA), která není vyvolaná křížením. Může být způsobena chemickými činidly, které modifikují strukturu DNA, fysikálními vlivy (nejčastěji ionisujícím zářením: UV, rentgenové, radioaktivní) nebo „nepřestnostmi“ vzniklými při mezigeneračním předávání genetické informace. Odlišujeme několik typů mutací: a) substituce, kdy jeden nebo několik málo sousedních deoxyribonukleotidů (resp. basí) je zaměněno za jiné; b) delece (vypadnutí) jednoho nebo několika deoxyribonukleotidů; c) inserce (vložení) jednoho nebo několika deoxyribonukleotidů; d) změny většího rozsahu, postihující rozsáhlejší části chromosomů, které vedou např. k duplikaci (zdvojení) genů či naopak ke ztrátě celých úseků genetické informace nebo k přesunu (translokaci) částí DNA z jednoho chromosomu na druhý.
mutace bodová {2}
substituce, delece nebo inserce jediného deoxyribonukleotidu.
mutace posunem čtecího rámce {3}
mutace vyvolaná delecí nebo insercí několika deoxyribonukleotidů, jejichž počet není dělitelný třemi. Zdánlivě nepatrným zásahem (např. delecí jediného deoxyribonukleotidu) dojde k zásadní změně ve způsobu čtení všech informací následujících v genu za místem mutace; častým důsledkem takovéto mutace je ukončení translace na „nesprávném“ STOP-kodonu nebo naopak pokračování translace za skutečným STOP-kodonem.
mutageny {2}
fysikální, chemické nebo biologické vlivy (např. UV záření, látky modifikující DNA nebo virové infekce), vyvolávající změnu sekvence v genu (viz mutace). Obzvláště nebezpečné skupiny mutagenů jsou ty, které vyvolávající rakovinné bujení (patří do skupiny karcinogenů), a ty, způsobující poruchy ve vývoji zárodku (ze skupiny teratogenů).
mutarotace {1}
změna optické rotace redukujícího sacharidu ve vodném prostředí, vyvolaná změnou absolutní konfigurace na poloacetalovém uhlíku (C1 u aldos, C2 u ketos). V roztoku sacharidů k ní dochází samovolně, dosažení rovnováhy mezi anomery (α- a β-formou) může být urychleno enzymy (mutarotasa{EC 5.1.3.3}, glukosa-6-fosfát-epimerasa{EC 5.1.3.15}). Tohoto termínu se užívá jak pro změnu optické rotace (důsledek) tak i pro popsanou isomeraci (příčina).
mutasy{EC 5.4.-.-} {2}
enzymy ze třídy isomeras (vnitřní transferasy), které katalysují intramolekulární přenos skupin. Metabolicky nejvýznamnější jsou fosfomutasy{EC 5.4.2.-}: fosfoglukomutasa{EC 5.4.2.2} katalysuje vratnou isomeraci glukosa-6-fosfát ↔ glukosa-1-fosfát (glykogenese a glykogenolysa) a fosfoglycerátmutasa{EC 5.4.2.1} isomeraci 3-fosfoglycerát ↔ 2-fosfoglycerát (glykolysa a glukogenese).
myelin {3}
směs lipoproteinů tvořící tzv. myelinovou pochvu obklopující nervová vlákna (membrány Schwanových buněk). Demyelinisace (ubývání myelinu) v důsledku přítomnosti proti němu zaměřených protilátek (viz autoimunní choroby) je příčinou ztráty funkčnosti nervového systému; nejvýznamnější z těchto chorob je roztroušená sklerosa, při níž je tímto způsobem poškozována centrální nervová soustava.
myoglobin {2}
jednořetězcový hemoprotein obsažený hlavně v červených svalových vláknech. Je sekvenčně i konformačně homologní s β-podjednotkou hemoglobinu; na atom železa v hemu se může vratně vázat molekula kyslíku. Funkcí myoglobinu je skladovat kyslík a předávat ho do dýchacího řetězce.
myosin {2}
bílkovina, která spolu s aktinem a dalšími bílkovinami vytváří hlavní kontraktilní strukturu svalu, myofibrilu. Myosin je tvořen malou globulární hlavicí (průměr asi 10 nm) a dlouhou stopkou (délka asi 135 nm, průměr 2 nm). Prostřednictvím globulární hlavice interaguje s fibrilárním aktinem. Je v ní také umístěno aktivní místo, umožňující štěpit ATP; z enzymologického hlediska je myosin{EC 3.6.4.1} ATPasa, aktivovaná hořečnatými a vápenatými ionty. Při kontrakci svalu se energie hydrolysy ATP využije k přerušení interakce hlavice myosinu s určitou podjednotkou aktinového vlákna, hlavice myosinu se posune k sousední aktinové podjednotce a naváže se na ní; tím dojde k vzájemnému posunutí myosinového filamenta proti aktinovému a celkově ke zkrácení svalového vlákna.
Na,K-ATPasa{EC 3.6.3.9} {2}
též Na+/K+-pumpa, integrální membránový enzym ze třídy hydrolas, zajišťující protisměrný primární aktivní transport iontů Na+ a K+. Na úkor hydrolysy jedné molekuly ATP transportuje 3 ionty Na+ z buňky a 2 ionty K+ do buňky. Je přítomna ve všech plasmatických membránách, neboť nerovnováha intracelulárních a extracelulárních koncentrací alkalických iontů patří k základním znakům živých buněk; významnou fysiologickou roli hraje zejména v buňkách nervových a ledvinových. Za prvotní objev transportního enzymu Na+,K+–ATPasy obdržel roku 1997 J.C.Skou Nobelovu cenu.

náboj amfiontu celkový {1}
počet nábojů v molekule. Tak např. celkový náboj serinu při pH 7 je roven 2, kyseliny glutamové a lysinu 3. Srov. náboj volný (obr. tamtéž).
náboj amfiontu volný {1}
součet nábojů jednotlivých ionisovaných skupin v molekule (s přihlédnutím k jejich znaménku).

náboj buňky energetický {3}
veličina, vyjadřující stav energetických reserv buňky:


Faktor ½ pro koncentraci ADP ukazuje, že jeho štěpení na AMP poskytuje polovinu energie odpovídající štěpení ATP (srovnej adenosinfosfáty, srovnej energetická jednotka ATP). Energetický náboj může teoreticky dosáhnout hodnoty 0 (adenosinfosfáty jsou přítomny pouze jako AMP) až 1 (jsou přítomny pouze jako ATP).

NAD {1}
NAD (from nicotinamide adenine dinucleotide) nikotinamidadenindinukleotid, starší označení difosfopyridin-nukleotid, zkr. DPN, jeden z nejvýznamnějších koenzymů oxidoreduktas. Protože jeho pyridinové jádro je kladně nabito, označuje se přesněji NAD+; redukcí může přijmout 2 elektrony a jeden vodíkový ion (H+) a přejít na formu NADH. Jeho součástí je amid kyseliny nikotinové, vitamin niacin. Jeho hlavním úkolem v metabolismu je přijímat vodíkové atomy (resp. elektrony) v dehydrogenačních katabolických reakcích (redukce NAD+ na NADH) a přenášet je do dýchacího řetězce, kde se NAD+ regeneruje.

NAD(P)+, NAD(P)H {1}
společné označení NAD+ a NADP+, resp. NADH a NADPH. Tyto koenzymy oxidoreduktas mají několik společných znaků: a) obsahují stejnou funkční skupinu (nikotinamid, vitamin niacin); b) jejich chemické struktury jsou si velmi podobné (viz NAD) a jejich funkce při přenosu elektronů je zcela analogická (některé enzymy je nerozlišují, jejich substrátem může být NAD i NADP); c) v oxidované formě, (NAD(P)+) neabsorbují záření u 340 nm zatímco ve formě redukované (NAD(P)H) zde výrazně absorbují; této vlastnosti se velmi často využívá při měření katalytické aktivity enzymů. Funkčně se však tyto koenzymy zásadně liší: zatímco NAD+ působí jako oxidační činidlo v katabolických dějích (jeho reoxidace v dýchacím řetězci je silně exergonická a tedy „bezproblémová“), NADPH slouží jako redukční činidlo v dějích anabolických (redukční ekvivalent, viz NADP). Proto je v buňkách koncentrační poměr [NAD+]/[NADH] udržován >>1, zatímco poměr [NADP+]/[NADPH] <<1; odtud také vyplývá nutnost existence obou těchto chemicky velmi podobných redoxních systémů.

NADP {1}
nikotinamidadenindinukleotidfosfát, fosforylovaný analog NAD. V redukované formě (NADPH) ho buňky používají jako redukční činidlo v biosynthesách (temná fáze fotosynthesy, biosynthesa mastných kyselin apod.); proto se o NADPH často hovoří jako o „redukčním ekvivalentu“. Vzniká redukcí NADP+ ve světlé fázi fotosynthesy, v dehydrogenační fázi pentosového cyklu, v pyruvát-malátovém cyklu (působením tzv. jablečného enzymu na malát) a v některých dalších dehydrogenačních reakcích.
nekrosa {3}
neprogramovaná (pathologická) smrt buňky, ke které dochází v důsledku nevratného narušení některé ze základních buněčných funkcí, např. poškození biomembrán nebo zástava oxidační fosforylace způsobující energetické vyčerpání buňky. Příčinou smrti buňky jsou pak vnitřní rozkladné (autolytické) procesy. Srovnej apoptosa.
neuromodulátory {3}
endogenní neuroaktivní peptidy modulující účinky neurotransmiterů. Předpokládá se, že působí podobným mechanismem jako opiáty a podílejí se na regulaci emocionálních reakcí. Nejznámější skupinou neuromodulátorů jsou endorfiny.
neurotransmitery {3}
též nervové mediátory, nízkomolekulární látky, zajišťující jednosměrné předání vzruchu (impulsu) z řídící nervové (presynaptické) buňky do buňky řízené, kterou může být buňka nervová, svalová či žlázová. Jsou vylučovány procesem exocytosy z presynaptické buňky a difundují synaptickou štěrbinou k membráně postsynaptické buňky, kde se nekovalentně váží na receptory a vyvolávají buněčnou odpověď (viz synapse). Mezi nejdůležitější neurotransmitery patří acetylcholin, aminokyseliny glycin a kyselina glutamová, katecholaminy dopamin, noradrenalin a adrenalin a biogenní aminy kyselina γ-aminomáselná (GABA), β-alanin, histamin a serotonin. Některé neurotransmitery se užívají jako léčiva při závažných neurologických (Parkinsonova choroba) a psychiatrických onemocněních (endogenní deprese, schizofrenie apod.).

niacin {4}
vitamin PP, kyselina nikotinová (pyridin-3-karboxylová kyselina). Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, je hojný zejména v játrech, rybím mase a obilných klíčcích, tvoří funkční součást koenzymů NAD a NADP. Může být synthetisován z esenciální aminokyseliny tryptofanu, u člověka však tato metabolická dráha nepokrývá potřebu. Nedostatek vitaminu vede k onemocnění zvaném pelagra; projevuje se hnědnutím kůže, problémy zažívacího traktu (průjmy) a nervového systému, které vedou až k demenci.
nikotinamidadenindinukleotid {1}
viz NAD.
nikotinamidadenindinukleotidfosfát {1}
viz NADP.
ninhydrin {3}
bezbarvá, ve vodě rozpustná sloučenina, velmi často využívaná ke stanovení aminokyselin. Reakcí s aminoskupinou za varu vzniká fialový produkt. Tímto způsobem reagují všechny volné aminokyseliny; prolin (iminokyselina) poskytuje žlutý produkt jiné struktury. Ninhydrin reaguje také s volným amoniakem a se všemi primárními aminoskupinami, v bílkovinách a peptidech zejména s N-koncovou aminoskupinou a s ε-aminoskupinou lysinu.

nitrátreduktasy {4}
enzymy schopné redukovat dusičnanový ion na dusitanový. Dissimilační (též respirační) nitrátreduktasa{EC 1.7.99.4} je membránový enzym využívající při anaerobní respiraci energii této reakce pro aktivní transport protonů. Asimilační nitrátreduktasa{EC 1.7.1.1, EC 1.7.1.2, EC 1.7.1.3} se vyskytuje u hub a nižších i vyšších rostlin a umožňuje využít nitrátu jako zdroje dusíku pro synthesu aminokyselin.

nitrifikace {4}
převádění (oxidace) dusíkatých látek na dusičnany (nitráty). Tyto aerobní procesy mají zásadní význam pro koloběh dusíku v biosféře. Nitrifikační bakterie (aerobní chemolithotrofy) mohou pomocí molekulového kyslíku oxidovat amonné ionty (NH4+) na ionty dusitanové (NO2-) nebo dusitanové na dusičnanové (NO3-).
NMR {3}
viz nukleární magnetická resonance.
nukleoid {3}
též bakteriální chromosom, nukleoprotein prokaryot tvořený velkou kruhovou molekulou DNA a připojenými bílkovinami. DNA je zde nadšroubovicově svinuta (tvoří superhelixy). Pojem nukleoid se též užívá pro buněčnou oblast, kde je prokaryotní DNA lokalisována.
nukleoproteiny {2}
komplexy nukleových kyselin s proteiny. Partneři jsou v nich vázáni převážně elektrostatickými interakcemi (nukleové kyseliny jsou záporně nabité, basické bílkoviny kladně). Typickými představiteli těchto struktur jsou nukleosomy, ribosomy a nukleoidy.
nukleosidy {1}
glykosidy, jejichž cukernou složkou je D-ribosa nebo 2-deoxy-D-ribosa ve furanosové formě, na níž je β-N-glykosidovou vazbou připojena nukleová base. Nukleosidy obsahující pyrimidinové base mají koncovku –idin (cytidin, uridin, deoxythimidin), pokud obsahují purinovou basi, mají koncovku –osin (adenosin, guanosin). Atomy nukleové base označujeme běžnými čísly, atomy sacharidu čísly s čárkou; např. správný název cyklický-3´,5´-adenosinmonofosfát (cAMP) ukazuje, že fosfátová skupina je připojena k uhlíku C3 a C5 ribosy. Fosforečné estery nukleosidů nazýváme nukleotidy; nejdůležitější jsou 5´-deriváty; běžné názvosloví pro ně užívá též termíny nukleosid(mono-, di- nebo tri-)fosfát (např. guanosinmonofosfát, uridindifosfát, cytidintrifosfát, přesněji samozřejmě guanosin-5´-monofosfát atd).
nukleosom {2}
základní stavební jednotka chromatinu v jádře eukaryotních buněk. Tvoří ji 146 párů basí DNA (necelé 2 závity) navinutých na oktamer histonů (viz histony). Přibližně 60 následujících párů basí tvoří spojku k dalšímu nukleosomu. Za rozvoj elektronové mikroskopie krystalů a za určení struktury biologicky významných komplexů nukleových kyselin s bílkovinami (zejména nukleosomů) obdržel roku 1982 A.Klug Nobelovu cenu.

nukleotidy {1}
nukleosidfosfáty. Fosforečné estery ribonukleosidů jsou ribonukleotidy, estery deoxyribonukleosidů jsou deoxyribonukleotidy neboli deoxynukleotidy. Fosfátová skupina může být připojena ke kterékoliv volné OH skupině sacharidu, tedy 2´, 3´ a 5´ u ribonukleotidů a 3´ a 5´ u deoxyribonukleotidů. Mezi nukleotidy řadíme i nukleosidové estery kyseliny difosforečné a trifosforečné (např. ADP, GTP) a také cyklické 3´,5´-fosfodiestery (cAMP, cGMP). Nukleotidy plní v buňkách několik neobyčejně významných funkcí; jsou: a) monomerními jednotkami nukleových kyselin; b) klíčovými molekulami energetického metabolismu (viz makroergické sloučeniny); z enzymologického hlediska zde plní funkci koenzymů; c) součástí celé řady kofaktorů enzymů (viz NAD, FAD, koenzym A, PAPS, kobalamin); d) druhými posly v signálních kaskádách (cAMP a cGMP). Za práce týkající se nukleotidů a nukleotidových koenzymů obdržel roku 1957 A.R.Todd Nobelovu cenu.
ocas polyadenylátový {2}
úsek 20 - 200 adenosinových nukleotidů připojovaných k 3´-konci eukaryotní mRNA posttranskripční modifikací.
očko replikační {2}
též replikační bublina, úsek dvouřetězcové DNA, v němž byly přerušeny vodíkové můstky a řetězce se oddálily tak, aby na nich mohla začít replikace.
oleje {2}
technologické (resp. potravinářské) označení triacylglycerolů, které jsou za běžné teploty kapalné. Obsahují vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Získávají se především z rostlin.
oligonukleotidy {2}
lineární sekvence 2 - 10 (deoxy)ribonukleotidů spojených 3´ → 5´ fosfodiesterovými vazbami. Hydroxylové skupiny (3´ a 5´) koncových nukleotidů mohou být fosforylovány.
oligopeptidy {1}
viz peptidy.
oligosacharidy {2}
oligomery tvořené dvěma až deseti monosacharidovými jednotkami spojenými α- nebo β-O-glykosidovými vazbami. V organismech se vyskytují volné i vázané. Nejdůležitější volné oligosacharidy jsou disacharidy sacharosa, laktosa a maltosa; další volné oligosacharidy vznikají hydrolytickým štěpením polysacharidů a sacharidových složek vázaných v glykoproteinech a glykolipidech.
onkogeny {3}
geny buněčného nebo virového původu, zodpovědné za nekontrolované dělení buněk (tzv. rakovinný zvrat). Bývají to mutanty genů, regulujících růst a dělení buněk. K rakovinnému zvratu obvykle dochází, jestliže je aktivních více takovýchto genů.
ontogenese {3}
biologický vývoj jedince (od splynutí pohlavních buněk až po zánik).
operátor {4}
úsek DNA, který specificky interaguje s regulační bílkovinou a ovlivňuje rychlost transkripce určitých strukturních genů. Tvoří důležitou oblast operonu.
operon {4}
integrovaná jednotka genetické informace prokaryot; úsek DNA sestávající z promotoru, regulační oblasti (viz operátor) a jednoho nebo více strukturních genů. Nejznámějším, dobře prozkoumaným operonem je lac-operon.
orgán {3}
útvar těla mnohobuněčných organismů tvořený několika tkáněmi vytvářejícími strukturní a funkční jednotku.
organely {3}
subcelulární útvary (viz kompartmenty) v cytosolu eukaryotní buňky, ohraničené jednou nebo dvěma membránami a zajišťující specifické biochemické funkce (např. mitochondrie, chloroplasty, lysosomy, peroxisomy, endoplasmatické retikulum, Golgiho komplex, vakuoly). Někdy jsou za organely považovány i nadmolekulové útvary jako ribosomy, vlákna cytoskeletu nebo dokonce biologická membrána.
organismy - rozdělení podle vnitřní organisace buněk {1}
základní dělení organismů na prokaryota a eukaryota. Hlavní rozdíly mezi těmito skupinami ukazuje tabulka: Prokaryota Eukaryota

buněčné jádro


nemají (srovnej nukleoid)


mají


organisace genu


neobsahuje nekódující sekvence uvnitř genu


obsahuje nekódující sekvence (viz introny)


vyšší struktura DNA


cirkulární chromosom (obvykle), neobsahují histony


lineární chromosomy, základní jednotkou nukleosom


ribosomy


menší


větší


posttranskripční modifikace mRNA


nejsou


jsou, viz čepička, ocas polyA, sestřih


organely


nemají


mají


cytoskelet


nemají


mají


možnost anaerobní respirace


je


není

organismy - rozdělení podle závislosti na kyslíku {1}

aerobní, vyžadují kyslík z prostředí, využívají ho jako konečný akceptor elektronů při buněčné respiraci;


anaerobní, kyslík k respiraci nepotřebují nebo jim dokonce škodí (viz anaerobní respirace, viz fermentace);


fakultativně anaerobní; pokud je k disposici, mohou využívat kyslík jako konečný akceptor elektronů při buněčné respiraci, za anaerobních podmínek přecházejí na fermentační typ metabolismu; nejznámějším příkladem jsou kvasinky alkoholového kvašení.


V rámci jednoho organismu mohou existovat buňky různého typu; např. u savců jsou jaterní buňky vyhraněně aerobní, svalové buňky fakultativně anaerobní a červené krvinky striktně anaerobní (viz glykolysa).

organismy - rozdělení podle způsobu výživy {1}
z hlediska výživy (trofiky, z řeckého trofé = výživa) dělíme organismy podle různých kritérií na několik základních metabolických typů: * podle formy přijímané energie na fototrofní, které absorbují světelnou energii a přeměňují ji na energii chemickou (viz fotosynthesa), zatímco zdrojem energie organismů chemotrofních jsou různé chemické reakce (nejčastěji oxidace organických nebo anorganických látek);
* podle toho, zda jsou schopny synthetisovat organické látky, na autotrofní, které jsou schopny přijímat anorganické látky (především oxid uhličitý) a synthetisovat z nich látky organické, a heterotrofní, které nemohou z oxidu uhličitého synthetisovat organické látky a musí je získávat z prostředí ve formě živin, obvykle z těl jiných organismů;
* podle zdroje vodíku, potřebného pro různé intracelulární redukční procesy, na lithotrofní (řecky lithos = kámen), které využívají vodík z anorganických látek, a organotrofní, pro něž jsou zdrojem vodíku organické látky.

Tyto základní metabolické typy mohou být libovolně kombinovány; organismy autotrofní bývají, celkem logicky, většinou lithotrofní a naopak heterotrofové bývají organotrofní. V rámci jednoho organismu lze často určité skupiny buněk podle trofiky řadit do různých typů; např. kořenové buňky rostlin jsou chemoorganotrofní zatímco zelené buňky listů jsou fotolithotrofní.

organismy geneticky modifikované {2}
organismy, jejichž genetický základ (DNA) byl umělým cíleným zásahem pozměněn. Patří sem organismy transgenní, organismy, jejichž vlastní genom byl pozměněn např. cílenou mutací, organismy, u nichž byl některý gen vyřazen z činnosti apod.
organismy transgenní {4}
organismy, do jejichž genomu byl uměle začleněn gen z jiného organismu, podskupina geneticky modifikovaných organismů. Transgenní kulturní rostliny se připravují zejména proto, aby poskytovaly vyšší polní výnosy, ať již z důvodu větší odolnosti proti parazitům, lepší schopnosti využívat živiny nebo vyšší odolnosti proti stresu (suchu, vysokým teplotám apod.). Do genomu mikroorganismů a živočichů se cizí geny vnášejí zejména proto, aby pak produkovali bílkoviny, které jim nejsou vlastní. Viz rekombinantní bílkoviny.
ornithin {2}
neproteinogenní aminokyselina, analog lysinu, meziprodukt močovinového (též ornithinového) cyklu, meziprodukt všech drah synthetisujících arginin.
osmolarita {4}
součet koncentrací všech osmoticky aktivních částic, tedy molekul a iontů v roztoku; podle van ´t Hoffovy rovnice je jí úměrný osmotický tlak roztoku.
oxalacetát {1}
dianion kyseliny oxaloctové, -OOC-CH­2-CO-COO-, meziprodukt citrátového cyklu, jeden z klíčových metabolitů.

oxid dusnatý {4}
tkáňový hormon vznikající enzymovou reakcí z argininu (NO-synthasa{EC 1.14.13.39}). Existuje ve formě reaktivního radikálu NO., jeho biologický poločas je velmi krátký (několik vteřin). Aktivuje guanylátcyklasu{EC 4.6.1.2}, a tím zvyšuje efektivní koncentraci cGMP. U živočichů se podílí na regulaci napětí hladkého svalstva, ovlivňuje také funkci imunitního a nervového systému. U rostlin spolupůsobí při obraně organismu proti stresu. Za objevy vysvětlující působení oxidu dusnatého jako signální molekuly v kardiovaskulárním systému získali roku 1998 R.F.Furchgott, L.J.Ignarro a F.Murad Nobelovu cenu.
β-oxidace mastných kyselin {1}
též Linenova spirála, katabolický proces, při němž se z aktivované nasycené mastné kyseliny (viz acyl-CoA) odštěpuje dvouuhlíkatý štěp (viz acetyl-CoA) za vzniku mastné kyseliny o dva uhlíky kratší:

CH3-(CH2)n-CO-CoA + NAD+ + Enzym-FAD + CoA → CH3-(CH2)n-2-CO-CoA + NADH + H+ + Enzym-FADH2 + acetyl-CoA


V eukaryotních buňkách probíhá tento proces v mitochondrii. Při úplném aerobním odbourání nasycené mastné kyseliny se sudým počtem uhlíků lze počet získaných jednotek ATP vypočítat ze vztahu , neboť úplným odbouráním acetylu v citrátovém cyklu a dýchacím řetězci se získá 12 ATP, reoxidací NADH 3 ATP, reoxidací FADH2 2 ATP a 2 jednotky ATP byly „investovány“ do aktivace mastné kyseliny (R-COOH + CoA + ATP → R-CO-CoA + AMP + PPi). Obdobným způsobem, byť s určitými obměnami, jsou odbourávány i mastné kyseliny nenasycené, s lichým počtem uhlíků a s rozvětvenými řetězci.


Za objevy týkající se mechanismu a regulace metabolismu mastných kyselin získali roku 1964 F.Lynen a K.E.Bloch Nobelovu cenu.

oxidasy{EC 1.1.3.-, EC 1.2.3.-, EC 1.3.3.-, EC 1.4.3.-, EC 1.5.3.-, EC 1.6.3.-, EC 1.7.3.-, EC 1.8.3.-, EC 1.9.3.-, EC 1.10.3.-, EC 1.16.3.-, EC 1.17.3.-, EC 1.21.3.-} {1}
enzymy ze třídy oxidoreduktas, které přenášejí vodíkové atomy ze substrátu na molekulový kyslík. Produktem reakce u oxidas obsahujících FAD bývá peroxid vodíku (např. viz glukosaoxidasa), může jím však být i voda (cytochrom-c-oxidasa{EC 1.9.3.1}, též kotvený komplex IV v dýchacím řetězci).
oxidoreduktasy {1}
třída enzymů, katalysujících intermolekulární oxidačně-redukční reakce. Dělí se na řadu podskupin (viz dehydrogenasy, oxidasy, oxygenasy, transelektronasy, transhydrogenasy). Za objevy povahy a mechanismu účinku oxidačních enzymů obdržel roku 1955 A.H.T.Theorell Nobelovu cenu.
2-oxoglutarát {1}
ve starší terminologii α-ketoglutarát, anion kyselin 2-oxoglutarové, akceptor aminoskupin při transaminacích (viz kyselina glutamová), meziprodukt citrátového cyklu, kde podléhá oxidační dekarboxylaci (viz multienzymové jednotky).
oxokyseliny {1}
starší terminologií ketokyseliny, karboxylové kyseliny obsahující i ketoskupinu. Ta může být různě vzdálena od karboxylu; příkladem 2-oxokyseliny (α-ketokyseliny) je kyselina pyrohroznová (viz pyruvát), příkladem 3-oxokyseliny (β-ketokyseliny) kyselina acetoctová (viz ketolátky), CH3COCH2COOH. V metabolismu mají výjimečné postavení 2-oxokyseliny, které procesem transaminace mohou přecházet na α-aminokyseliny. Významné jsou též oxidační dekarboxylace 2-oxokyselin pyruvátu a 2-oxoglutarátu na kyseliny o 1 uhlík kratší (synthesa acetyl-CoA a sukcinyl-CoA). (V angličtině se pojmu „oxoacid“ užívá častěji jako ekvivalent českého „kyslíkatá kyselina“.)
oxygenasy{EC 1.13.-.-, EC 1.14.-.-} {2}
enzymy ze třídy oxidoreduktas, které používají molekulový kyslík jako oxidační činidlo a jeden (viz monooxygenasy) nebo oba (viz dioxygenasy) atomy kyslíku začleňují do substrátu. Z potravinářského hlediska jsou významné, neboť produkty oxygenace často ovlivňují sensorické nebo nutriční vlastnosti potravinářských surovin a produktů (lipoxygenasy{EC 1.13.11.12} a další). Podílejí se na odbourávání xenobiotik.
palindrom {4}
viz palindromní sekvence.
papain{EC 3.4.22.2} {2}
proteolytický enzym, obsažený v nezralých plodech a latexu papajovníku (Carica papaya). Katalytickou skupinou v aktivním centru je SH skupina cysteinu. Jeho prostorová struktura je mimořádně stabilní; denaturuje při vyšší teplotě než živočišné enzymy, odolává denaturaci 8 molární močovinou a 70% ethanolem. Hydrolyticky štěpí peptidy, amidy i estery; v peptidovém řetězci nejlépe štěpí druhou peptidovou vazbu následující směrem k C-konci za zbytkem fenylalaninu. Používá se k tenderizování masa, jako součást tablet napomáhajících trávení a v kožním lékařství při léčení ekzémů a nekros.
PAPS {4}
viz 3´-fosfoadenosin-5´-fosfosulfát.
párování basí {1}
schopnost basí nukleových kyselin vytvářet pomocí vodíkových můstků tzv. komplementární páry, tedy guanin-cytosin, adenin-thymin a adenin-uracil. Toto specifické vzájemné rozpoznávání je základem přenosu genetické informace, neboť umožňuje jak synthesu totožné molekuly DNA při dělení buněk (viz replikace), tak synthesu peptidového řetězce bílkoviny podle informace, zapsané v genu (viz transkripce a translace). Pojem „pár basí“ (zkr. bp) se, poněkud kuriosně, používá jako jednotka délky dihelixu DNA; např. údaj „úsek 160 párů basí“ (viz nukleosom) znamená, že tento úsek obsahuje 160 komplementárních dvojic deoxyribonukleotidů.

PCR {4}
viz polymerasová řetězová reakce.
pektiny {2}
polysacharidy obsahující jako monomerní jednotky kyselinu galakturonovou, její estery a rhamnosu. Jsou rozšířeny v rostlinné říši; jsou vázány na polysacharidy buněčných stěn a tvoří tzv. buněčný tmel (střední lamelu). Vyrábějí se z řepných řízků, z jablek a citrusových plodů. Díky přítomnosti silně hydrofilních karboxylových skupin mají pektiny velkou schopnost vázat vodu a za určitých podmínek (pH, koncentrace Ca2+) vytvářejí gely. Toho se využívá v potravinářství (při výrobě marmelád), ve farmeceutickém průmyslu a v kosmetice.
pentosy {1}
monosacharidy obsahující 5 atomů uhlíku. Aldopentosy se vyskytují v relativně stabilní cyklické (furanosové) podobě. Nejvýznamnější pentosy jsou aldopentosy ribosa a 2-deoxyribosa (tvoří základ nukleosidů), arabinosa a xylosa. V metabolismu sacharidů hrají významnou roli fosforečné estery ketopentos, ribulosa-5-fosfát a xylulosa-5-fosfát; ribulosa-1,5-bisfosfát je akceptorem oxidu uhličitého v temné fázi fotosynthesy. Pentosy metabolicky vznikají oxidačním zkrácením hexos v pentosovém cyklu.
PEP {2}
viz fosfoenolpyruvát
pepsin{EC 3.4.23.1, EC 3.4.23.2, EC 3.4.23.3} {2}
proteolytický enzym obsažený v žaludku všech obratlovců (kromě některých ryb, např. kapr). Má nejvyšší aktivitu při nízkém pH, odpovídajícím podmínkám v žaludku (1,5 - 3,5); nad pH 6 je inaktivován denaturací. Nemá velkou specifitu, nejlépe štěpí peptidové vazby na karboxylové straně aromatických aminokyselin (Tyr, Phe). Produktem působení pepsinu na bílkoviny je tzv. pepton, směs peptidů obsahujících obvykle 3 - 30 aminokyselinových zbytků. Pepsin je synthetisován buňkami žaludeční sliznice ve formě proenzymu pepsinogenu, který je v kyselém prostředí aktivován působením pepsinu (viz autokatalysa).
peptidasy{EC 3.4.-.-} {2}
enzymy ze třídy hydrolas, které štěpí peptidovou vazbu. Do této rozsáhlé skupiny řadíme zejména aminopeptidasy, karboxypeptidasy, dipeptidasy a proteinasy.
peptidy {1}
kondensační produkty aminokyselin, které jsou spojeny peptidovou vazbou. Dělíme je podle řady kriterií: a) podle počtu spojených aminokyselin na oligopeptidy (obvykle méně než 10 aminokyselin) a polypeptidy, přičemž látky obsahující více něž 100 aminokyselinových zbytků nazýváme bílkovinami; b) podle struktury řetězce na lineární a cyklické; c) na přirozené, vyskytující se v organismech, a synthetické, které jsou připravovány cestou organické synthesy. Biosynthesa peptidů může probíhat specifickou drahou typickou pro daný peptid (např. synthesa glutathionu); tyto peptidy mohou obsahovat i některé neproteinogenní aminokyseliny nebo aminokyseliny v D-konfiguraci. Mnoho přirozených peptidů však vzniká jako produkt cíleného štěpení prekursorových bílkovin. Peptidy plní v organismech mnoho různých funkcí: působí jako hormony (od tripeptidů až po vysokomolekulární proteohormony), antibiotika, rostlinné jedy (např. z muchomůrek), kofaktory enzymů (viz glutathion) atd. Za první synthesu peptidového hormonu a za práce týkající se biochemicky významných sirných sloučenin obdržel V.duVigneaud roku 1955 Nobelovu cenu.
peptidyltransferasa{EC 2.3.2.12} {2}
enzym katalysující vznik peptidové vazby při translaci, součást velké podjednotky ribosomů. Přenáší peptidylový zbytek, vázaný prostřednictvím tRNA v P-místě ribosomu, na volnou aminoskupinu aminoacyl-tRNA, vázané v A-místě.
permeasy {3}
integrální transmembránové bílkoviny umožňující pasivní specifický přenos malých částic přes membránu. Do této skupiny bílkovin patří jak iontové kanály, tak transportní systémy pro nenabité nízkomolekulární látky (např. pro glukosu).
peroxidasy{EC 1.11.1.-} {2}
enzymy ze třídy oxidoreduktas, které pomocí peroxidu vodíku (oxidační činidlo) oxidují různé substráty: redukovaný substrát + H2O2 → oxidovaný substrát + 2 H2O. Obvykle nemají vysokou specifitu pro oxidovaný substrát. Jsou součástí ochrany organismů proti oxidačnímu stresu; odstraňují nebezpečný peroxid vodíku. Jejich prosthetickou skupinou je většinou hem. Nespecifická křenová peroxidasa{EC 1.11.1.7} se užívá při metodách ELISA k značení protilátek nebo antigenů a v mnoha enzymových stanoveních, při nichž vzniká H2O2.
peroxisom {4}
organela, v níž jsou lokalisovány mnohé reakce, při nichž vzniká peroxid vodíku (viz oxidasy), který je zde rychle rozkládán katalasou. V rostlinných peroxisomech probíhá fotorespirace. V podobných organelách rostlinných buněk (viz glyoxysomech) je lokalisován glyoxylátový cyklus.
Pi{1}
v biochemii běžně užívaný symbol pro anorganický fosfát, anion kyseliny trihydrogenfosforečné.
pigmenty fotosynthetické {2}
barviva podílející se na zachycení a zužitkování světla při fotosynthese. Jsou to především chlorofyly a a b jakož i různé karotenoidy a fykobiliny.
pigmenty respirační {2}
též dýchací barviva, bílkoviny, které u živočichů zajišťují přísun kyslíku do tkáňových buněk. U obratlovců tuto funkci plní hemoglobin, uzavřený v erythrocytech, u bezobratlých agregáty rozpuštěných pigmentů.
pinocytosa {3}
endocytický proces, při němž je do buňky vnesen roztok s rozpuštěnými látkami, z řeckého pinein = pít, srovnej fagocytosa a endocytosa.
plasma krevní {3}
kapalná složka krve, krev zbavená krevních tělísek (krvinek a krevních destiček). Tvoří asi 60 % objemu krve. Obsahuje asi 90 % vody, 7 – 8 % bílkovin, 1 % solí, glukosu (viz glykemie), některé kyseliny a žlučová barviva.
plasmalogeny {2}
skupina polárních lipidů, analoga fosfatidátů. Na uhlíku C1 glycerolu mají vázán alifatický nenasycený řetězec etherovou vazbou (-C1H2-O-CH=CH-R). Plasmalogeny jsou častou součástí plasmatických membrán svalových a nervových buněk.
plasmidy {2}
v prokaryotech malé úseky DNA, které nejsou součástí bakteriálního chromosomu (hlavního podílu DNA) a replikují se nezávisle na něm (tzv. extrachromosomální DNA). Plasmidy tvoří až 5 % prokaryotní DNA, vyskytují se v buňce často v několika kopiích a jsou obvykle cyklické. Jsou v nich uloženy informace o méně závažných a proměnných vlastnostech prokaryotní buňky; obsahují např. geny zajišťující resistenci proti antibiotikům. Mohou se vyměňovat mezi neporušenými buňkami. Upravené plasmidy se používají v mnoha genových manipulacích jako vektory.
plasmin{EC 3.4.21.7} {4}
viz fibrinolysa.
plastochinon {2}
isoprenoidkoenzym, součást membrány thylakoidů, obdoba ubichinonu (viz koenzym Q). Účastní se přenosu vodíkových atomů ve světlé fázi fotosynthesy.
pletivo {3}
soubor rostlinných buněk stejné morfologie a stejných fysiologických a biochemických funkcí (srovnej tkáň u živočichů).
poločas biologický {2}
doba, za kterou se obnoví 50 % dané součásti organismu. Jsou známy biologické poločasy různých typů buněk, jednotlivých biopolymerů, nízkomolekulárních organických látek i anorganických složek organismů.
poloměr van der Waalsův {3}
efektivní poloměr atomu, který udává, na jakou nejmenší vzdálenost se k němu může přiblížit jiný atom. Znalost těchto vzdáleností podmiňuje studium těsného sbalení biopolymerů do nativních struktur.
polymorfismus bílkovin {2}
mnohočetné formy bílkoviny vyskytující se v jednom organismu a vykazující stejnou funkci. Jsou si velmi podobné prostorovým uspořádáním, mají však mírně odlišnou primární strukturu; jsou tedy kódovány různými geny (srovnej alely). O polymorfismu hovoříme, pokud tyto bílkoviny pocházejí z různých jedinců téhož druhu nebo z různých orgánů, tkání nebo organel téhož jedince. Setkáváme se však i s případy, kdy se polymorfní bílkoviny nacházejí v jednom kompartmentu, např. v krevní plasmě. Srovnej isoenzymy.
polynukleotidy {2}
lineární sekvence více než 10 nukleotidů spojených 3´ → 5´ fosfodiesterovými vazbami, obvykle synonymum pro nukleové kyseliny. Ve výzkumu se uplatňují různé synthetické polynukleotidy, např. polyA nebo poly(AT).
polypeptidy {1}
lineární polymery tvořené zbytky aminokyselin, které jsou spojeny peptidovou vazbou (viz peptidy). Obvykle do této skupiny řadíme peptidy s větším počtem aminokyselinových zbytků než 10 (viz oligopeptidy) a menším než 100 (viz bílkoviny), ale i homopolymery aminokyselin (např. poly-L-lysin), které mohou vysoce převyšovat horní hranici tohoto rozmezí. Nejdůležitější skupinou polypeptidů jsou polypeptidové hormony (např. insulin, glukagon, hormony adenohypofysy).
polyribosomy {2}
též polysomy, komplexní struktury tvořené mRNA a několika ribosomy, na nich současně probíhá translace. U prokaryot se polyribosomy formují již v průběhu transkripce.

polysacharidy {1}
též glykany, sacharidy tvořené více než 10 (obvykle však stovkami až tisíci) monosacharidových jednotek, které jsou spojeny glykosidovými vazbami. Řetězce mohou být větvené nebo nevětvené (lineární). Prostorové uspořádání polysacharidových řetězců může být lineární, helikální nebo globulární. Homoglykany jsou tvořeny jediným druhem monosacharidu, heteroglykany obsahují více typů monosacharidů. Polyuronidy obsahují zbytky alduronových kyselin. Nejběžnějšími složkami polysacharidů jsou hexosy D-glukosa (homoglykany celulosa, škroby, glykogen), D-fruktosa (inulin), D-galaktosa (agar-agar), D-mannosa (mannany), D-glukuronová kyselina (hyaluronová kyselina), D-galakturonová kyselina a D-rhamnosa (pektiny), a aminocukr D-glukosamin (chitin). Polysacharidy mají především funkci zásobní (škroby, glykogen) a strukturní (např. celulosa, hemicelulosy, chitin, hyaluronová kyselina).
polysomy {2}
viz polyribosomy.
pool metabolitu {2}
vysl. „půl“, též hotovost, fond, hladina důležitých metabolitů v buňce, udržovaná homeostasou na konstantní úrovni. Název „pool“ (angl. bazén) velmi dobře vystihuje skutečnost, že do této hotovosti trvale přitéká a z ní odtéká daný metabolit, ale jeho koncentrace (hladina) zůstává stálá. Intracelulární stacionární koncentrace důležitých metabolitů bývá řádu mmol.dm-3, jejich obrat (rychlost biosynthesy a odbourávání) však značný. Nejdůležitější buněčné „pooly“ tvoří jednotlivé aminokyseliny, acetyl-CoA, ATP, glukosa-6-fosfát, v mitochondrii však také meziprodukty citrátového cyklu (srovnej dráhy anaplerotické).
porfyriny {2}
sloučeniny strukturně odvozené od cyklického rovinného konjugovaného tetrapyrolu porfinu. Biologicky funkční deriváty mají uprostřed kruhu koordinován ion kovu: hem obsahuje železo (Fe2+ v hemoglobinu a myoglobinu, Fe3+ např. v cytochromech, peroxidase a katalase), chlorofyly hořčík Mg2+ a kobalamin kobalt Co3+.
póry iontové {2}
viz iontové kanály. Někdy se terminologicky odlišují málo specifické iontové póry od mnohem specifičtějších iontových kanálů.
póry trvalé {2}
otvory v biologických membránách, které umožňují snadný přechod látek mezi některými kompartmenty eukaryotních buněk. Díky trvalým pórům je pro molekuly propustná jaderná membrána jakož i vnější membrána mitochondrie. Otvory v membráně jsou tvořeny specifickými oligomerními bílkovinami, tzv. poriny.
posel druhý {1}
nízkomolekulární intracelulární látka, která se tvoří jako odpověď na signál, např. na vazbu hormonu („prvního posla“) na receptor. Typickými představiteli této skupiny látek jsou cAMP, cGMP, inositol-1,4,5-trisfosfát, 1,2-diacylglycerol nebo Ca2+. Druhý posel bývá allosterickým aktivátorem nebo inhibitorem intracelulárních enzymů.


potenciál akční {3}
dočasná prudká změna membránového potenciálu nervové buňky (z hodnoty klidového potenciálu přibližně -60 mV na hodnotu +30 mV), která se pohybuje podél axonu nervové buňky a je podstatou vedení nervového vzruchu. Tato změna je vyvolána změnou pasivní propustnosti cytoplasmatické membrány pro sodné a draselné ionty (viz Goldmanova rovnice).
potenciál membránový {2}
rozdíl elektrického potenciálu mezi dvěma stranami biologické membrány. Je vyvolán nerovnoměrným rozdělením volných kationtů a aniontů na obou stranách membrány (srovnej proton-motivní síla) a také přítomností nabitých skupin, které jsou součástí membrány (srovnej fosfatidáty, kyselina sialová). Membránový potenciál se obvykle pohybuje v jednotkách až desítkách milivoltů, membránový potenciál vnitřní membrány respirující mitochondrie dosahuje hodnot 150 mV.
PPi{1}
viz difosfát.
práce osmotická {2}
energie, kterou musí buňka nebo organismus vynakládat pro udržení koncentračních nerovnováh mezi jednotlivými kompartmenty (srovnej aktivní transport). Mnohé buňky (erythrocyty, nervové buňky) používají většinu ATP, získaného katabolickými procesy, právě na osmotickou práci.
práce regulační {2}
energie, kterou musí organismus vynakládat na udržení své vlastní vysoké uspořádanosti, resp. nízké entropie. Typickými procesy, vyžadujícími regulační práci, je synthesa hormonů a dalších regulačních látek (např. druhých poslů) nebo spotřeba GTP při elongační fázi translace.
precipitace {3}
srážení, jedna ze základních metod isolace biologických makromolekul. Do roztoku, obsahujícího požadovanou makromolekulu, se přidá určité množství precipitačního činidla (síran amonný, ethanol, aceton apod.); makromolekulární sloučenina se vysráží, aniž obvykle dojde k denaturaci. Může se proto následně znovu rozpustit a použít ve své nativní, biologicky aktivní podobě.
prekursor {2}
sloučenina stojící na počátku biosynthetické dráhy určitého metabolitu. Tak prekursorem glukosy v játrech je laktát, prekursorem aminokyseliny prolinu meziprodukt citrátového cyklu 2-oxoglutarát atd. Vzhledem k propojenosti metabolických drah mohou mít některé metabolity více prekursorů. Někdy je stanovení skutečného „počátečního“ prekursoru věcí definice; je prekursorem prolinu L-glutamát, 2-oxoglutarát nebo dokonce glukosa?
pre-sekvence {4}
viz vedoucí sekvence v bílkovině.
primer {2}
krátký úsek jednořetězcové DNA nebo RNA, který se na principu párování basí váže k templátovému řetězci DNA; obsahuje volnou 3´-OH skupinu, na níž může DNA-polymerasa navázat další deoxyribonukleotid a zahájit tak vlastní polymerační reakci. Při iniciaci replikace vytváří primer RNA-polymerasa (též primasa). Synthetické primery se užívají při polymerasové řetězové reakci a při sekvenování DNA Sangerovou dideoxy-metodou.
priony {3}
bílkoviny vyvolávající choroby (bez účasti virů nebo bakterií). Tyto bílkoviny, přítomné i ve zdravé tkáni, mohou výrazným způsobem změnit konformaci (obvykle z α-helikální na β-konformaci, viz bílkoviny – periodické motivy) a stát se iniciátorem degenerativního procesu. Jsou příčinou některých onemocnění nervové tkáně (Creuzfeld-Jacobova nemoc, nemoc šílených krav a další). Řada otázek spojená s jejich šířením a působením dosud není vysvětlena. Některé experimentální nálezy z posledního období naznačují, že priony se podílejí na uchovávání informací v mozku (paměť). Za objev prionů – nového biologického principu infekce - obdržel S.B.Prusiner roku 1997 Nobelovu cenu.
proces isokratický {3}
laboratorní proces, při němž se nemění složení kapalného prostředí. Pojmu se užívá především při popisu chromatografických separací; mezi isokratické procesy patří gelová a klasická rozdělovací chromatografie, kde se během procesu nemění složení mobilní fáze.
proenzymy {2}
též zymogeny, neaktivní přímé prekursory enzymů, které jsou do aktivní formy převáděny cíleným (specifickým) proteolytickým štěpením. Např. trávicí enzymy jsou v buňkách synthetisovány jako proenzymy (trypsinogen, chymotrypsinogen, pepsinogen, prochymosin, proelastasa{EC 3.4.21.36, EC 3.4.21.71}, prokarboxypeptidasa) a aktivovány až po vyloučení do trávicího traktu, enzymy podílející se na vzniku a odbourávání fibrinového gelu jsou v krevní plasmě přítomny ve formě prekursorů (prothrombin, plasminogen) a aktivují se až v případě potřeby.
prochiralita {2}
vlastnost některých achirálních molekul. Prochirální molekula může podlehnout enzymové přeměně tak, že dvě chemicky ekvivalentní skupiny vázané na jednom centru (prochirálním uhlíkovém atomu) mohou reagovat odlišně (enzym je může rozlišit). Známým příkladem je kyselina citronová, z níž se v průběhu citrátového cyklu odštěpují (jako CO2) ty uhlíkové atomy, které byly součástí molekuly oxalacetátu, z níž citrát vznikl; přitom acetátové skupiny citrátu (-CH2-COO-) jsou strukturně ekvivalentní (srovnej chiralita).
prokaryota {1}
jednobuněčné organismy, jejichž genetický materiál (DNA) je lokalisován v určité části buňky (viz nukleoid) a není od cytosolu oddělen membránou (řecky pro = před, karyon = jádro) (viz organismy - rozdělení podle vnitřní organisace buněk). Patří sem především bakterie, archaebakterie a cyanobakterie (přesněji eubakterie).
prolin {1}
Pro nebo P, hydrofobní proteinogenní neesenciální glukogenní aminokyselina. Prolin je jediná proteinogenní aminokyselina, která nemá primární (volnou) aminoskupinu, ale má postranní řetězec v podobě cyklu; jde tedy o iminokyselinu. Díky své zvláštní chemické struktuře má i specifické možnosti při vytváření prostorové struktury bílkovin; nepodílí se na výstavbě α-helixu, velmi často jej nacházíme v různých ohybech peptidového řetězce. Peptidová vazba, na níž se podílí dusíkový atom prolinu, bývá v bílkovinách v cis-konfiguraci. Spolu se svým posttranslačním derivátem, hydroxyprolinem, je hojně zastoupen v kolagenu. Biosynthesa prolinu vychází z kyseliny glutamové, jejíž cyklisací a redukcí vzniká L-prolin. Odbourává se přes glutamát na 2-oxoglutarát.
promotor {1}
charakteristická sekvence DNA, na níž se váže prostřednictvím své σ-podjednotky RNA-polymerasa; je to místo, kde se zahajuje proces transkripce.
pro-proteiny {2}
bílkoviny, které jsou synthetisovány ve formě, která není biologicky aktivní, a následnou úpravou (proteolytickým štěpením) jsou převáděny do formy aktivní (srovnej proenzymy). Známými příklady pro-proteinů, nepatřících mezi enzymy, jsou fibrinogen, prokolagen a proinsulin, z nichž vznikají aktivní proteiny fibrin monomer, kolagen a insulin.
pro-sekvence {2}
úsek polypeptidového řetězce, který blokuje aktivitu daného proteinu a v procesu aktivace je odštěpován (srovnej proproteiny). Většinou je pro-sekvence umístěna na N-konci řetězce.
prostaglandiny {2}
oxidované deriváty kyseliny arachidonové (viz eikosanoidy), působící jako tkáňové hormony, a to zejména na hladké svaly, nervové buňky, cévní systém a reprodukční aparát. Jsou synthetisovány ve většině buněk. Za objevy týkající se prostaglandinů a příbuzných biologicky aktivních látek získali roku 1982 S.K.Bergström, B.I.Samuelsson a J.R.Vane Nobelovu cenu.
proteasom{EC 3.4.25.1} {4}
též proteosom, bílkovinný komplex v cytosolu eukaryotních buněk, který selektivně proteolyticky degraduje bílkovinné molekuly označené ubiquitinem. Při této exergonické reakci štěpí (překvapivě) ATP.
proteasy{EC 3.4.-.-} {1}
enzymy ze třídy hydrolas, které štěpí peptidové vazby v bílkovinách. Neexistuje jasné rozhraní mezi proteasami a peptidasami. Proteasy dělíme podle katalytických skupin v aktivním místě na serinové (rozhodující je -OH skupina serinu, např. trypsin, thrombin), aspartátové (skupina -COO-, např. pepsin), cysteinové (-SH, papain) a metalloproteasy (často Zn2+, karboxypeptidasa).
proteinasy{EC 3.4.21.-, EC 3.4.22.-, EC 3.4.23.-, EC 3.4.24.-} {1}
podskupina proteas, štěpí bílkoviny uvnitř peptidového řetězce (viz endopeptidasy). Protože většina proteas jsou endopeptidasy, používá se někdy pojem proteinasa místo obecnějšího proteasa.
proteinfosfátfosfatasy{EC 3.1.3.16} {4}
též fosfoproteinfosfatasy, někdy méně přesně proteinfosfatasy, enzymy ze třídy hydrolas, které odštěpují fosfátovou skupinu z bílkovin (viz fosfatasy). Spolu s proteinkinasami se podílejí na jednom z nejdůležitějších způsobů regulace aktivity enzymů, spočívajícím na vratné chemické modifikaci připojením (a odštěpením) fosfátové skupiny. Za objevy týkající se reversibilní fosforylace bílkovin jakožto regulačního mechanismu získali v roce 1992 E.H.Fischer a E.G.Krebs Nobelovu cenu.
proteinkinasy {4}
enzymy ze třídy transferas (viz kinasy), které fosforylují bílkoviny přenosem fosfátové skupiny z ATP. Modifikují postranní řetězce serinu, threoninu (tzv. Ser/Thr-proteinkinasy{EC 2.7.11.-}), tyrosinu (Tyr-proteinkinasy{EC 2.7.10.-}) nebo méně často histidinu (His-proteinkinasy{EC 2.7.13.-}). Srovnej proteinfosfátfosfatasy.
proteiny {1}
viz bílkoviny.
proteoglykany {2}
glykoproteiny, v nichž hmotnostně převažuje sacharidová složka. Významnými představiteli této skupiny jsou komplexy tvořené mukopolysacharidy a bílkovinami v pojivové tkáni.
proteolysa {2}
hydrolytické štěpení peptidových vazeb bílkovin. Termín je používán v několika souvislostech: a) extracelulární rozklad bílkovin potravy v trávicím traktu trávicími proteasami (pepsin, trypsin, chymotrypsin, elastasa, atd.); b) rozklad bílkovin v lysosomech (intracelulární trávení) pomocí enzymů ze skupiny kathepsinů; c) nekontrolovaný rozklad buněčných bílkovin intracelulárními proteasami v poškozených buňkách (autolysa buněk); d) řízený rozklad intracelulárních bílkovin v důsledku jejich nevhodné struktury (chemické modifikace, chybné svinutí atd.) za účasti bílkoviny ubiquitinu; e) řízené posttranslační štěpení peptidového řetězce za účelem aktivace (viz pro-proteiny).
proteomika {4}
obor biochemie, snažící se identifikovat všechny bílkoviny, které jsou v dané buňce (tkáni) přítomny, a vysvětlit, jakou funkci za daných fysiologických nebo pathologických podmínek plní. Dominantními metodami proteomiky jsou dvojrozměrná elektroforesa (obvykle spojení isoelektrické fokusace a SDS-PAGE) a hmotnostní spektrometrie. Za vývoj nedestruujících ionisačních metod pro hmotnostní spektrometrii biologických makromolekul získali roku 2002 J.B.Fenn a K.Tanaka Nobelovu cenu.
proteosom {4}
viz proteasom.
proteosynthesa {1}
biosynthesa bílkovin, též exprese genu, komplexní proces sestávající z několika kroků: a) transkripce (přepis informace o struktuře určité bílkoviny, uložené v DNA, do struktury mRNA); b) posttranskripční modifikace mRNA (u eukaryot); c) připojení jednotlivých proteinogenní aminokyselin na specifické tRNA (viz aminoacyl-tRNA-ligasy); d) translace (vlastní biosynthesa peptidového řetězce); e) svinutí peptidového řetězce (zaujetí funkční prostorové struktury); f) kotranslační a posttranslační modifikace peptidového řetězce (enzymově řízené chemické úpravy, které nejsou přímo kódovány v genu).
prothrombin {4}
koagulační faktor II, prekursor (proenzym) thrombinu.
protilátky {2}
proteiny v krevní plasmě schopné vázat antigeny, též imunoglobuliny. Protilátky, vážící se na jeden (makromolekulární) antigen mohou být polyklonální (váží se na více antigenních determinant antigenu) nebo monoklonální (váží se na jedinou determinantu). Monoklonální protilátky se získávají hybridomovými technologiemi. Polyklonální protilátka je vlastně směsí více monoklonálních protilátek zaměřených proti jednomu antigenu. Za objevy umožňující přípravu monoklonálních protilátek získali roku 1984 G.J.F.Köhler a C.Milstein Nobelovu cenu.

protoplast {3}
buňka rostlinného nebo mikrobiálního původu, zbavená buněčné stěny. Takto upravené buňky jsou vhodným objektem pro různé modifikace genomu a fysiologické studie.
protoporfyriny {4}
bezprostřední prekursory porfyrinů při biosynthese.
provitaminy {2}
neaktivní prekursory vitaminů, na svou aktivní formu jsou přeměňovány chemickými modifikacemi v organismu. Nejznámějšími provitaminy jsou karotenoidy (provitaminy A) a ergosterol (provitamin D).
prsty zinkové {4}
viz bílkoviny - strukturní motivy.
pseudogen {4}
úsek DNA, který má vysokou homologii s funkčním genem, ale sám není transkribován. Předpokládá se, že pseudogeny vznikly z funkčních genů během evoluce.
pseudoisoenzymy {4}
enzymy, které se vyskytující v jednom organismu, katalysují stejnou reakci, vznikají transkripicí stejného genu a odlišují se posttranslačními (nebo kotranslačními) modifikacemi (srovnej isoenzymy).
pufry {1}
ve starší literatuře též nárazníky, resp. tlumivé nebo ústojné roztoky, vodné roztoky, jejichž pH se (ve srovnání s vodou) mění jen málo po přidání silné kyseliny nebo louhu. Mají tedy schopnost tlumit změny pH. Mírou této schopnosti je tzv. pufrační kapacita; je definována jako množství jednosytné silné kyseliny, kterou je třeba přidat k roztoku, aby pH kleslo o jednotku. V biochemii se s pufry setkáváme ve dvou souvislostech: a) Protože při většině biochemických procesů se uvolňují nebo spotřebovávají vodíkové protony, provádějí se prakticky všechny pokusy in vitro v pufrovaných roztocích; volba pufru bývá prvním krokem při návrhu experimentálního uspořádání. b) Jedním ze základních parametrů vnitřního prostředí (intracelulárního i extracelulárního) organismů je pH, které je nutno zachovávat pokud možno konstantní (viz homeostasa). Tomu slouží různé přirozené pufrační systémy.
pumpy iontové{EC 3.6.3.-} {2}
integrální transmembránové bílkoviny obvykle oligomerní povahy, které zajišťují selektivní aktivní transport iontů; v užším slova smyslu se tím často míní pouze primární aktivní transport, který zajišťují enzymy ze skupiny ATPas. Nejvýznamnější iontovou pumpou je Na,K-ATPasa; podobně fungují i iontové pumpy, zajišťující např. transport vodíkových protonů do prostoru žaludku, čímž zde výrazně snižují hodnotu pH, nebo vápenatých iontů z cytosolu do endoplasmatického retikula.

purin {1}
heterocyklická dusíkatá sloučenina, strukturní základ purinových basí (adenin, guanin, hypoxynthin). Za synthesy purinových derivátů obdržel roku 1902 H.E.Fischer Nobelovu cenu.
pyridoxin {2}
vitamin B6, skupina derivátů pyridinu, které mohou být metabolicky převedeny na aktivní kofaktor (prosthetickou skupinu) enzymů, pyridoxalfosfát (PLP). Zdrojem vitaminu jsou zejména játra, ledviny, kvasnice, zelenina a obiloviny. Příznaky deficitu pyridoxinu nejsou příliš specifické; časté jsou defekty kůže a anemie. Enzymy, obsahující PLP, katalysují řadu přeměn aminokyselin, a to zejména transaminaci, dekarboxylaci za vzniku biogenních aminů a racemisaci; aminokyseliny se na pyridoxalfosfát váží reversibilní Schiffovou basí tvořenou aldehydovou skupinou PLP a primární aminoskupinou aminokyseliny.
pyrimidin {1}
dusíkatý heterocyklus, strukturní základ pyrimidinových basí nukleových kyselin cytosinu, thyminu a uracilu.
pyrofosfatasa{EC 3.6.1.1} {2}
vhodnější název by byl difosfatasa, enzym ze třídy hydrolas, katalysující reakci: PPi + H2O → 2 Pi. Je přítomna v cytosolu a mitochondriích všech buněk. Tím, že odstraňuje produkt, zvyšuje energetický výtěžek všech reakcí, v nichž vzniká anorganický difosfát (PPi) (např. ligasy tvořící AMP, DNA-polymerasa, RNA-polymerasa, synthesa CDP-diacylglycerolu a UDP-glukosy).
pyruvát {1}
anion kyseliny pyrohroznové, jeden z nejvýznamnějších metabolitů. Vzniká v cytosolu v závěrečné fázi glykolysy. Po přechodu do mitochondrie (symport spolu s H+) může být oxidačně dekarboxylován za vzniku acetyl-CoA, transaminací se může přeměňovat na aminokyselinu alanin, karboxylací přechází na oxalacetát (meziprodukt citrátového cyklu, prekursor biosynthesy glukosy), za anaerobních podmínek může být redukován na laktát nebo dekarboxylován na acetaldehyd (výchozí krok alkoholového kvašení).

racemasy{EC 5.1.-.-} {2}
enzymy ze třídy isomeras, katalysující změnu konfigurace u chirálních látek s jedním chirálním centrem (srovnej epimery). V metabolismu mikroorganismů se uplatňuje řada racemas aminokyselin.
racemisace {2}
proces, při němž se samovolně nebo katalyticky (viz racemasy) mění konfigurace v centru chirality. Z původní „opticky čisté“ sloučeniny (např. L-Ala) získáme racemickou směs, tvořenou oběma enantiomery (D-Ala i L-Ala), která již není opticky aktivní.
radiace fotosyntheticky aktivní {3}
oblast záření aktivního při fotosynthese určitého organismu. Pro rostlinné buňky je to oblast viditelného záření (400 až 700 nm), fotosyntheticky aktivní bakterie využívají záření až do vlnových délek 1000 nm. Absorpce záření určité vlnové délky fototrofním organismem je závislá na struktuře a obsahu fotosynthetických pigmentů a na anatomické struktuře fotosynthetického orgánu (nejčastěji listu).
radikál hydroxylový {4}
OH., jedna z reaktivních kyslíkových částic, způsobujících oxidační stres. Vzniká především jednoelektronovou redukcí peroxidu vodíku: H2O2 + e- + H+ → OH. + H2O.
radikál superoxidový {4}
O2-., jedna z reaktivních kyslíkových částic, způsobujících oxidační stres. Vzniká jednoelektronovou redukcí molekulového kyslíku. Je účinně odstraňován enzymem superoxiddismutasou.
radioimunoanalysa {3}
imunochemická technika, při níž jsou protilátka nebo antigen značeny radionuklidem. Užívá se zejména pro stanovení některých hormonů. Do vzorku (obvykle krevního séra) se přidá jisté množství radioaktivně označeného hormonu; směs se nechá reagovat s protilátkou proti stanovovanému hormonu, jíž musí být v tomto (tzv. kompetitivním) uspořádání stechiometricky méně než celkového množství hormonu. Komplex protilátka s navázaným hormonem se separuje; čím vyšší je jeho radioaktivita, tím méně bylo ve vzorku daného hormonu. V současné době popularita radioimunoanalysy klesá, neboť laboratoře se snaží vyhnout práci s radioisotopy; stále více se využívá metod, používajících ke značení enzymů (viz ELISA) nebo fluorescenčních značek. Za vývoj metod radioimunoanalysy pro stanovení peptidových hormonů obdržela roku 1977 R.S.Yalow Nobelovu cenu.
rámec čtecí {2}
kontinuální sled kodonů v mRNA; též způsob „čtení“ mRNA, daný tím, že jistý nukleotid (a pak každý 4., 7., 10. atd.) je v kodonech první (srovnej mutace posunem čtecího rámce).
rámec čtecí otevřený {4}
sekvence ribonukleotidů v mRNA (někdy též deoxyribonukleotidů v DNA), ohraničená iniciačním kodonem a STOP-kodonem, podle níž může být spojitě synthetisován polypeptidový řetězec.
reakce anaplerotické {2}
viz dráhy anaplerotické.
reakce endergonické {1}
též děje nebo procesy, které jsou (samy o sobě) za fysiologických podmínek energeticky nevýhodné (změna Gibbsovu energie je positivní, ΔG > 0) a mohou tedy probíhat pouze v případě, že jsou bezprostředně spřaženy s reakcí (dějem), který jim energii dodává. Typickým příkladem jsou reakce, katalysované ligasami, kdy synthetická reakce by nemohla probíhat, kdyby nebyla spřažena se štěpením makroergické sloučeniny (obvykle ATP). Endergonickými ději jsou též např. aktivní transport, na GTP závislá vazba aminoacyl-tRNA na ribosom (viz translace) nebo membránová fosforylace, kde endergonická synthesa ATP je umožněna energií, poskytnutou pasivním transportem H+.
reakce exergonické {1}
též děje nebo procesy, které jsou za fysiologických podmínek doprovázeny poklesem Gibbsovy energie (ΔG < 0) a mohou tedy probíhat samovolně (srovnej endergonické reakce). Každý chemický či fysikálně-chemický děj musí být jako celek exergonický; pokud se tedy nějaký děj jeví jako endergonický, znamená to, že musí být velmi těsně spojen s exergonickým dějem tak, aby součet hodnot ΔG byl negativní.
reakce Hillova {2}
viz fotolysa vody.
reakce polymerasová řetězová {4}
technika, umožňující získat velké množství kopií určité sekvence DNA. Cyklicky se opakuje teplotní denaturace (t ≈ 95 °C), při níž se rozpadá dvouřetězcová DNA na samostatné řetězce, a replikace, při níž vzniklé jednotlivé řetězce DNA slouží jako templáty pro DNA-polymerasu (t ≈ 70 °C). Pro iniciaci replikace musí být nejdříve připojeny primery (t ≈ 50 °C); jejich struktura rozhoduje o tom, kde replikace začne a který úsek DNA tedy bude namnožen. Za objev polymerasové řetězové reakce získal K.B.Mulis roku 1993 Nobelovu cenu.

receptory {2}
bílkoviny specificky vážící jiné molekuly (tzv. ligandy), přičemž tato vazba v nich vyvolá mechanismem indukovaného přizpůsobení konformační změnu, která má za následek biologickou odpověď buňky. Tak např. pro předání informace do buňky slouží receptory povahy integrálních membránových bílkovin, které váží hormony, neurotransmitery či jiné signální molekuly; v imunitním systému mají receptory povahu protilátek proti specifickým antigenům; steroidní hormony se v buňkách váží na rozpustné receptory.

receptory 7TM {4}
jednořetězcové membránové receptory obsahující sedm transmembránových α-helikálních hydrofobních úseků procházejících lipidovou dvouvrstvou. Struktura je typická např. pro receptory interagující s G-proteiny.
reduktasy {2}
triviální název skupiny enzymů ze třídy oxidoreduktas, u nichž je metabolicky významná redukce určitého substrátu, např. methemoglobinreduktasa{EC 1.6.2.2}, převádějící methemoglobin (Fe3+) na dexyhemoglobin (Fe2+), cytochrom-c-reduktasa{EC 1.10.2.2} (kotvený komplex III v dýchacím řetězci) či enoyl-CoA-reduktasa{EC 1.3.1.39, EC 1.3.1.10}, převádějící při biosynthese mastných kyselin nenasycený enoyl-CoA na nasycený acyl-CoA.
rekombinace DNA {4}
buněčný proces, při němž vzniká dceřiná DNA obsahující segmenty dvou rodičovských DNA; může spočívat v integraci segmentu DNA do druhé molekuly, substituci jednoho segmentu druhým či výměnu segmentů mezi dvěma molekulami. Pojem rekombinace se používá i pro označení procesů, při nichž je DNA jednoho druhu modifikována in vitro tak, aby mohla být poté vložena do buňky téhož nebo jiného druhu. Tento postup se v genovém inženýrství využívá pro vložení určitého genu do vektoru, který se nejdříve pomocí restrikční endonukleasy otevře a pak pomocí DNA-ligasy uzavře tak, aby obsahoval nový gen (srovnej rekombinantní bílkoviny). Za základní studie biochemie nukleových kyselin, zvláště rekombinantní DNA obdržel roku 1980 P.Berg Nobelovu cenu.
renaturace {2}
proces, při němž je roztok denaturovaného biopolymeru převeden do nativních podmínek (z vysoké teploty na teplotu pokojovou, z extremního pH do pH neutrálního, je z něj odstraněno denaturační činidlo apod.). Přitom může biopolymer zaujmout svou nativní strukturu (tzv. vratná denaturace), mnohdy se mu však nativní strukturu „nepodaří“ nalézt (denaturace nevratná).
reparace DNA {3}
též oprava DNA, soubor buněčných mechanismů, jimiž se mohou odstranit nežádoucí zásahy do struktury DNA. Lze tak odstranit náhodné chemické modifikace basí (např. dimery pyrimidinových basí vzniklé působením UV záření), odstranit chybně připojené base v průběhu replikace nebo spojit přerušené fosfodiesterové vazby v jednom nebo obou vláknech DNA.
replikace DNA {1}
proces, při němž se v souvislosti s dělením buňky synthetisuje další chemicky totožná molekula DNA tak, aby obě dceřinné buňky mohly dostat úplnou genetickou informaci. Proces je zahájen v tzv. iniciačním bodě přerušením nekovalentních vazeb v dvouřetězcové DNA a vytvořením replikačního očka, kdy se oba řetězce od sebe oddálí. Poté následuje synthesa krátkého úseku RNA (tzv. primer neboli očko). Vlastní synthesu vlákna DNA řídí enzym DNA-polymerasa, která katalysuje přenos deoxyribonukleotidů z deoxyribonukleosidtrifosfátů na rostoucí řetězec; protože je bytostně důležité, aby kopie byly dokonale stejné, má DNA-polymerasa schopnost odstranit připojený nukleotid, pokud není připojen komplementárně (viz reparace DNA). Synthesa probíhá od 5´- k 3´-konci, proto se jeden řetězec synthetisuje kontinuálně (tzv. vedoucí řetězec) a druhý přerušovaně (zpožďující se řetězec, viz Okazakiho fragmenty). Replikace probíhá semikonservativně; to znamená, že v nově synthetisované molekule je vždy jedeno vlákno z původní (dvouřetězcové) molekuly a druhé je nově vytvořené. Za objev mechanismu biosynthesy ribonukleové a deoxyribonukleové kyseliny získali S.Ochoa a A.Kornberg roku 1959 Nobelovu cenu.

replikon {2}
jednotka v genomu, která je tvořena iniciačním bodem a tou částí DNA, která je z tohoto místa replikována. Chromosom eukaryot obsahuje asi 1000 replikonů.
represor {4}
v molekulové genetice bílkovina, která se váže na regulační, tzv. operátorovou oblast DNA, a tím inhibuje transkripci jednoho nebo více strukturních genů (viz lac-operon).

resonance nukleární magnetická {3}
metoda vycházející ze sledování interakce atomových jader molekul s elektromagnetickým zářením v silném homogenním magnetickém poli. V biochemii se využívá zejména ke studiu prostorového uspořádání biopolymerů, především bílkovin. Její výhodou je možnost studia konformace bílkovin v roztoku a tím i sledování jejich konformační dynamiky, nevýhodou je skutečnost, že možnost určení prostorového uspořádání určité bílkoviny je omezeno její molekulovou hmotností (v současné době obvykle do 15 kDa). Za příspěvek k rozvoji metody NMR s vysokým rozlišením získal Nobelovu cenu R.R.Ernst v roce 1991, v roce 2002 pak K.Wüthrich za vývoj NMR jako metody umožňující určení trojrozměrné struktury biologických makromolekul v roztoku.
respirace aerobní {2}
typ buněčné respirace, kde konečným akceptorem elektronů (oxidačním činidlem) je molekulový kyslík.
respirace anaerobní {2}
typ buněčné respirace, kde konečným akceptorem elektronů (oxidačním činidlem) není molekulový kyslík, ale jiná molekula (částice), přijímaná z extracelulárního prostředí, např. dusičnanový či síranový ion nebo oxid uhličitý. S tímto typem respirace se setkáváme u nefermentujících anaerobních prokaryot; je zde vázána na cytoplasmatickou membránu.
respirace buněčná {3}
konečný stupeň katabolismu respirujících chemoorganotrofních organismů, resp. buněk. Chemická energie, dočasně uložená v molekulách redukovaných přenašečů vodíku (v kofaktorech oxidoreduktas NADH a FADH2), je zde uvolňována jejich oxidací a využita pro generování proton-motivní síly (srovnej dýchání).
retikulum endoplasmatické {3}
z lat. reticulum = síťka, složitý kompartment eukaryotních buněk, tvořený systémem biomembrán. Probíhá v něm řada buněčných procesů, především glykosylace proteinů (vznik glykoproteinů) a biosynthesa lipidů. Na povrchu určitých oblastí jeho membrán je vázáno mnoho ribosomů (tzv. hrubé nebo drsné ER, angl. rough ER); jako hladké (angl. smooth) se označuje ER bez ribosomů. Vnitřní prostory ER obsahují vysokou koncentraci vápenatých iontů; prostřednictvím ovlivňování propustnosti membrány ER pro Ca2+ je regulována jejich koncentrace v cytosolu.
retikulum sarkoplasmatické {3}
síť membránových tubulů obklopujících myofibrily (svalová vlákna) buněk kosterních svalů, specialisovaná část endoplasmatického retikula těchto buněk. Jejich hlavní funkcí je shromažďovat Ca2+ a na příslušný impuls je uvolňovat; zvýšení lokální koncentrace Ca2+ je bezprostřední příčinou kontrakce myofibril.
retinal {4}
přesněji 11-cis-retinal, aktivní forma vitaminu A (viz retinol). V buňkách sítnice (retina) se váže na bílkovinu opsin, čímž vzniká rhodopsin. Absorpce světla retinalem je spojena s konformačním přechodem opsinu a následnou sérií molekulových událostí, které mají za následek změnu membránového potenciálu světločivné buňky a nervový vzruch, vnímaný mozkem jako optický vjem. cis-Retinal po absorpci světla isomeruje na formu trans, která je řadou následných enzymových reakcí zpětně převedena na aktivní cis-retinal.
retinol {4}
vitamin A, isoprenoidní vitamin rozpustný v tucích, jeho provitaminem jsou některé karotenoidy. Jeho dehydrogenační produkt 11-cis-retinal má zásadní význam v biochemii vidění, podílí se také na regulaci růstu a dalších buněčných procesů. Retinol se vyskytuje především v živočišných produktech (mléko, máslo, rybí olej). Nejdůležitějším příznakem jeho nedostatku je šeroslepost a vysychání očních tkání (xeroftalmie, odtud starší název axeroftol). Pomáhá udržovat strukturu sliznic a kůže, napomáhá hojení ran, vředů a popálenin, zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním onemocněním, podílí se na tvorbě zubní a kostní tkáně.
retroviry {3}
skupina RNA-virů, které pomocí reversní transkripce přepisují svůj genom do podoby dvouřetězcové DNA a tu pak začleňují do chromosomu hostitelské buňky. Mezi retroviry nebezpečné pro člověka patří především HIV (angl. human immunodeficiency virus) a některé viry, vyvolávající zhoubné bujení (rakovinu).
rhodopsin {3}
složená bílkovina ve světločivných buňkách, tvořená polypeptidovou částí opsinem a prosthetickou skupinou retinalem.
RIA {3}
viz radioimunoanalysa.
riboflavin {2}
vitamin B2, ve vodě rozpustný žlutý vitamin obsažený především v droždí, mase a mléčných výrobcích. Ve aktivní podobě flavinadeninmononukleotidu (FMN) a flavinadenindinukleotidu (FAD) je prosthetickou skupinou řady enzymů třídy oxidoreduktas. Jeho nedostatek se projevuje různými kožními defekty a poruchami vidění. Užívá se jako součást vitaminových doplňků lidské i veterinární výživy a jako přirozené barvivo potravin.
ribonukleasy{EC 3.1.13.-, EC 3.1.14.-, EC 3.1.15.-, EC 3.1.16.-, EC 3.1.26.-, EC 3.1.27.-} {2}
též RNasa, enzym hydrolysující fosfodiesterové vazby RNA. Trávicí pankreatická RNasa, malá bílkovina (13,7 kDa) s dlouho známou prostorovou strukturou, se stala častým objektem fysikálně-chemických studií. Cytosolové RNasy způsobují, že buněčná RNA (zejména mRNA) má relativně krátký biologický poločas. Za příspěvek k pochopení vztahu mezi chemickou strukturou a katalytickou aktivitou ribonukleasy získali roku 1972 S.Moor a W.H.Stein Nobelovu cenu.
ribosa {1}
nejdůležitější aldopentosa. Ve furanosové formě je základní součástí ribonukleosidů. Fosforylované deriváty ribosy jsou významnými metabolity: ribosa-5-fosfát je meziproduktem pentosového a Calvinova cyklu, 5-fosforibosyl-1-difosfát je meziproduktem biosynthesy purinových a pyrimidinových nukleotidů.
ribosomy {1}
nejsložitější nukleoproteinové komplexy buňky, na jejich povrchu dochází k translaci. Obsahují několik typů RNA (viz rRNA) a několik desítek specifických bílkovin. Jsou tvořeny dvěma nestejně velikými nekovalentně spojenými podjednotkami. Nacházejí se buď volné v cytosolu nebo připojené k membráně endoplasmatického retikula. Ribosomy prokaryot, mitochondrií a chloroplastů jsou menší než ribosomy eukaryot. V buňce je jich přítomno velké množství, u bakterie Escherichia coli tvoří až 30 % sušiny.
ribozymy {2}
ribonukleové kyseliny s katalytickou aktivitou. Byly popsány především ribozymy působící na RNA (viz sestřih RNA). Existence RNA s enzymovou aktivitou vede k domněnce, že prvotními biopolymery v evoluci mohly být nukleové kyseliny. Za objev katalytických vlastností RNA získali roku 1989 S.Altman a T.Czech Nobelovu cenu.
ribulosa-1,5-bisfosfátkarboxylasa {2}
též ribulosa-1,5-bisfosfátkarboxylasa/oxygenasa, viz Rubisco.
RNA {1}
ribonukleová kyselina, lineární polymer ribonukleotidů (A,G,C,U), spojených fosfodiesterovými vazbami. Na rozdíl od DNA je pouze jednořetězcová. Je synthetisována procesem transkripce podle DNA, v níž je uložena informace o pořadí nukleových basí v RNA (princip komplementarity basí); RNA většinou podléhá dalším úpravám (viz posttranskripční modifikace). Rozlišujeme několik základní typů RNA, které se liší prostorovou strukturou a zejména funkcí: a) ribosomální RNA (viz rRNA), podílející se spolu s několika desítkami specifických bílkovin na výstavbě a katalytické funkci ribosomů; b) transferová RNA (viz tRNA), na kterou se v procesu proteosynthesy kovalentně váží proteinogenní aminokyseliny; c) messenger RNA (někdy též mediátorová RNA, mRNA nebo též informační RNA, iRNA), jejíž funkcí je přenášet informaci o primární struktuře určité bílkoviny z místa uložení (DNA, gen) na místo proteosynthesy (ribosom); d) heterogenní jaderná RNA (angl. heterogenous nuclear RNA, hnRNA), makromolekulární prekursor mRNA u eukaryot; e) virová RNA, v níž je uložena genetická informace u RNA-virů, strukturně se podobající polycistronní prokaryotní mRNA; f) RNA podílející se na výstavbě dalších nukleoproteinových komplexů jako jsou spliceosomy, RISC (viz RNA-interference) a další.
RNA mediátorová {2}
viz mRNA.
RNA ribosomální {1}
viz rRNA.
RNA transferová {1}
viz tRNA.
RNA-interference {4}
zkr. RNAi, mechanismus, jímž jsou v buňkách likvidovány dvouřetězcové molekuly RNA (double-stranded RNA, dsRNA). Předpokládá se, že tento mechanismus vznikl jako obrana buněk proti infekci virovou dsRNA; experimentálně může být dsRNA také do buňky vpravena mikroinjekcí, elektroporací apod. V současnosti se RNAi hojně využívá v genovém inženýrství k cílenému útlumu exprese studovaných genů (tzv. gene knockdown, gene silencing nebo RNA silencing); vychází se z poznatku, že řetězec RNA, který je komplementární k mRNA (viz antisense RNA), s ní může vytvořit dsRNA, mRNA je pak mechanismem RNAi likvidována a nemůže vstoupit do procesu translace.

Nejznámější mechanismus RNAi je následující: 1) dsRNA je rozštěpena specifickou endonukleasou zvanou DICER{EC 3.1.26.3}. Vznikají tak krátké dvouřetězcové oligonukleotidy obsahující 20 - 25 párů basí, zvané siRNA (short-interfering RNA). 2) siRNA se naváže na specifický proteinový komplex RISC (RNA-induced silencing complex), který řetězce oddělí od sebe a na jeden z nich naváže molekulu komplementární mRNA. 3) Takto vzniklý komplex vykazuje endonukleasovou aktivitu a je schopen navázanou mRNA rozštěpit (a znemožnit tak použít ji jako templát pro translaci). Fragmenty mRNA se odpojí a celý proces (od bodu 2) se může opakovat. Tímto způsobem může jedna molekula siRNA pomoci vyhledat a inaktivovat mnoho molekul určité mRNA. 4) Specifická RNA-dependentní-RNA-polymerasa, vyskytující se u všech eukaryot kromě hmyzu a savců, může využít jednotlivé řetězce siRNA, navázané na mRNA, jako primery a prodloužit dvouřetězcové úseky RNA. Ty se pak stanou substrátem pro DICER (viz bod 1) a cyklus se opakuje. Jedna molekula antisense RNA (nebo dsRNA) tak může způsobit likvidaci velkého počtu molekul mRNA.


Dalším typem antisense RNA, vyskytujícím se přirozeně v buňkách, je tzv. micro RNA (miRNA). Tyto molekuly jsou synthetisovány podle určitých nekódujících úseků DNA a podílejí se na potlačení exprese určitých genů. Obsahují vlásenkovité struktury, které připomínají dsRNA, a jsou proto štěpeny DICERem za vzniku siRNA, která se váže na RISC. Mohou zabránit translaci mRNA, která je k jednomu z řetězců komplementární. Za objev RNA-interference (tlumení exprese genů dvouřetězcovou RNA) získali roku 2006 A.Z.Fire a C.C.Mello Nobelovu cenu.

RNA-polymerasa{EC 2.7.7.6} {2}
přesněji DNA-dependentní-RNA-polymerasa, enzym ze třídy transferas katalysující biosynthesu RNA v procesu transkripce. Je tvořena několika podjednotkami, v nichž σ-podjednotka zajišťuje vazbu enzymu na promotor a tím iniciaci transkripce.
rostliny C3, C4 a CAM {4}
rozlišení rostlin podle způsobu fixace CO2 při fotosynthese. U C3-rostlin reaguje CO2 s ribulosa-1,5-bisfosfátem za katalysy enzymu Rubisco a prvním detegovatelným produktem je tříuhlíkatá (proto C3) sloučenina 3-fosfoglycerát. Do této skupiny patří většina rostlin mírného pásu. Nevýhodou tohoto způsobu fixace CO2 je skutečnost, že v důsledku nízkého parciálního tlaku CO2 v atmosféře a vysokého parciálního tlaku O2 zde probíhá poměrně intensivní fotorespirace. U C4-rostlin je primárním akceptorem CO2 fosfoenolpyruvát a vzniká čtyřuhlíkatý oxalacetát. Ten je následně redukován na malát, který je transportován do jiných buněk, kde je dekarboxylován; tím je zde dosaženo vyšší koncentrace CO2 a fotorespirace je potlačena. Mezi C4-rostliny patří mnohé tropické rostliny, z našich pak zejména kukuřice. Rostliny CAM (Crassulacean Acid Metabolism) v noci fixují CO2 podobným způsobem jako C4-rostliny, uchovávají malát ve vakuolách a ve dne, kdy je dostatek světla a tedy i ATP a NADPH, realisují Calvinův cyklus. Je tedy u nich časově oddělena fixace CO2 od jeho využití. Tyto rostliny (Crasulacea, tučnolisté) jsou adaptovány na horké a suché podnebí tím, že během dne mohou mít uzavřené průduchy, a brání se tak vysychání.
rovnice Goldmanova {4}
též Goldmanova-Hodkinova-Katzova rovnice, vztah, umožňující vypočítat membránový potenciál (Δφ) pomocí koncentrací (intracelulárních - i a extracelulárních - e) nejdůležitějších iontů (Na+, K+, Cl-) a pomocí propustností P těchto iontů přes membránu:


Vzhledem k tomu, že koncentrace iontů na obou stranách membrány se příliš nemění, jsou prudké změny membránového potenciálu, charakteristické např. pro vedení nervového vzruchu, způsobeny náhlými změnami pasivní propustnosti iontů (viz pasivní transport, iontové kanály).

rovnice Hillova {3}
vztah mezi počáteční rychlostí enzymové reakce (v0) u allosterických enzymů a koncentrací substrátu [S]:


kde Vlim je limitní rychlost (viz rovnice Michaelise a Mentenové), a K' konstanta, jen formálně připomínající Michaelisovu konstantu. Parametr n (často též označovaný ν nebo α) je tzv. koeficient sigmoidity, zvaný též Hillův; čím vyšší má hodnotu, tím více se závislost v0 na [S] liší od hyperboly a má výraznější tvar sigmoidy. Hodnota n bývá často rovna počtu enzymově aktivních podjednotek v oligomerním enzymu, její hodnota roste při allosterické inhibici a klesá při allosterické aktivaci. Formálně podobným vztahem se řídí i závislost rozsahu vazby nízkomolekulárního ligandu na oligomerní vazebnou bílkovinu s kooperujícími podjednotkami (např. vazba kyslíku na hemoglobin).

rovnice Michaelise a Mentenové {1}
viz enzymy - kinetika.
rovnice van ´t Hoffova {3}
viz osmotický tlak.
rRNA {1}
ribosomální RNA, RNA podílející se spolu se specifickými bílkovinami na výstavbě ribosomu. Je nejhojnějším typem RNA (až 80 hm. % všech RNA). Jedná se o několik druhů molekul lišících se velikostí a zastoupením jednotlivých nukleotidů. U eukaryot je synthetisována v jadérku. Vytváří některé specifické sekundární struktury (vlásenky nebo dihelixy podobné DNA).
Rubisco{EC 4.1.1.39} {2}
ribulosa-1,6-bisfosfátkarboxylasa, angl. též ribulose-1,6-bisphosphate carboxylase/oxygenase, enzym ze třídy lyas, který v temné fázi fotosynthesy katalysuje připojení CO2 k molekule ribulosa-1,5-bisfosfátu a následné rozštěpení vzniklého meziproduktu na dvě molekuly 3-fosfoglycerátu. Kromě této karboxylační reakce (fixace CO2) katalysuje oxygenační reakci (viz fotorespirace), při níž se na molekulu stejného akceptoru váže molekulový kyslík a kromě 3-fosfoglycerátu vzniká fosfoglykolát. Z něho se sice v rostlinách synthetisuje serin a glycin, většina se však katabolicky odbourává.
rychlost limitní {1}
jeden ze základních parametrů rovnice Michaelise a Mentenové (viz enzymy - kinetika), teoreticky nejvyšší počáteční reakční rychlost, jíž může reakce při dané koncentraci enzymu za určitých podmínek (pH, teplota atd.) dosáhnout. Z různých důvodů (inhibice substrátem, omezená rozpustnost substrátů atd.) nemusí být možné této rychlosti experimentálně dosáhnout.
rychlost reakční počáteční {1}
pojem užívaný v enzymové kinetice pro rychlost reakce v čase t = 0, tedy pro rychlost, kterou lze změřit in vitro po přidání enzymu do roztoku substrátů. Koncentrace produktů je nulová a reakce tedy probíhá pouze jedním směrem.
řetězec dýchací {1}
systém oxidoreduktas a mobilních přenašečů atomů vodíku nebo elektronů, který v biologické membráně zajišťuje reoxidaci redukovaných kofaktorů (viz aktivní vodík) a na úkor této exergonické reakce aktivně transportuje vodíkové protony, čímž generuje proton-motivní sílu. U eukaryot je tento systém lokalisován ve vnitřní membráně mitochondrie, u prokaryot v cytoplasmatické membráně. U savců je dýchací řetězec tvořen enzymy ubichinon-reduktasa (kotvený komplex I{EC 1.6.5.3}), který katalysuje přenos vodíku z NADH na ubichinon (viz koenzym Q) (NADH + H+ + Q → NAD+ + QH2), cytochrom-c-reduktasa (kotvený komplex III{EC 1.10.2.2}) (QH2 + 2 cytochrom-c(Fe3+) → Q + 2 cytochrom-c(Fe2+) + 2 H+) a cytochrom-c-oxidasa (kotvený komplex IV{EC 1.9.3.1}) (4 cytochrom-c(Fe2+) + O2 + 4 H+ → 4 cytochrom-c(Fe3+) + 2 H2O). Tyto tři kotvené komplexy (integrální membránové enzymy) zajišťují endergonický transport protonů z matrix mitochondrie přes vnitřní membránu (úhrnem přibližně 12 H+ na oxidaci jednoho NADH); kotvený komplex II je tzv. postranní vstup do dýchacího řetězce. Konečným akceptorem elektronů u aerobních organismů je kyslík (viz respirace aerobní), u respirujících anaerobních chemoorganotrofů je to jiné oxidační činidlo přijímané z vnějšího prostředí (viz respirace anaerobní). Za objevy povahy a mechanismu působení respiračních enzymů získal roku 1931 O.H.Warburg Nobelovu cenu.

řetězec elektron-transportní {2}
systém oxidoreduktas a přenašečů vodíku nebo elektronů, který využívá energii oxidačně-redukčních reakcí na aktivní transport vodíkových protonů, čímž generuje proton-motivní sílu. Elektron-transportní řetězce se uplatňují zejména jako dýchací řetězce a při získávání ATP ve světlé fázi fotosynthesy (viz fotofosforylace). Zvláštním typem elektron-transportního řetězce je sytém oxidoreduktas obsahující cytochrom P450, do něhož vnášejí redukční ekvivalenty NADH nebo NADPH a jehož funkcí je hydroxylovat různé fysiologické i nefysiologické substráty.
řetězec kódující {2}
též positivní (+) řetězec nebo vlákno, ten řetězec v DNA, který nese přímou informaci o struktuře určité bílkoviny. Při transkripci podle něj není vytvářena mRNA (srovnej templátový řetězec).
řetězec peptidový {1}
sekvence aminokyselinových zbytků spojených peptidovými vazbami. První aminokyselina má v bílkovině obvykle volnou primární aminoskupinu a poslední volnou karboxylovou skupinu; tyto konce označujeme jako N-konec a C-konec a aminokyselinu na N-konci považujeme za první a aminokyselinu na C-konci za poslední (n-tou). V biologicky aktivních peptidech bývá často na N-konci zbytek kyseliny glutamové, jehož primární aminoskupina je vázána na volnou karboxylovou skupinu amidovou vazbou (tzv. pyroglutamátový zbytek); na C-konci bývá zbytek glycinu ve formě glycinamidu. Tyto modifikace koncových skupin zabraňují exopeptidasám rychle takto modifikované peptidy odbourat - prodlužuje se tak jejich biologický poločas.

řetězec potravní {3}
pojem vyjadřující jednosměrné vztahy organismů v biosféře s ohledem na tok energie a organické hmoty. Potravní řetězce začínají vždy autotrofními (nejčastěji fototrofními) organismy a přes různé mezičlánky (býložravci, predátoři) dospějí až k saprofytům (mrchožravci) a heterotrofním rozkladným (hnilobným) mikroorganismům.
řetězec respirační {2}
viz řetězec dýchací.
řetězec (deoxy)ribonukleotidový {1}
sekvence tvořená tzv. cukr-fosfátovou páteří, z níž jako postranní řetězce čnějí nukleové base; jednotlivé cukerné zbytky jsou spojeny fosfodiesterovými vazbami. V buňce jsou tyto řetězce synthetisovány v procesu replikace a transkripce; na 3´-OH skupinu (deoxy)ribosy prvního (deoxy)nukleotidu se váže fosfátová skupina druhého (deoxy)nukleotidu atd. Rozlišuje se 5´- a 3´-konec řetězce, přičemž sekvence se udává vždy v tomto směru (od 5´- k 3´-konci).
řetězec templátový {2}
též nekódující nebo negativní (-) řetězec, to polydeoxyribonukleotidové vlákno DNA, které nenese přímou informaci o struktuře určité bílkoviny; je komplementární ke kódujícímu řetězci. Při translaci slouží jako templát a je tedy podle něj na principu komplementarity vytvářena mRNA.
řetězec vedoucí {2}
ten deoxyribonukleotidový řetězec, který je při replikaci DNA synthetisován ve stejném směru jako se pohybuje replikační vidlice. Je synthetisován kontinuálně (srovnej zpožďující se řetězec).

řetězec zpožďující se {2}
deoxyribonukleotidové vlákno, které se při replikaci DNA synthetisuje v opačném směru než se pohybuje replikační vidlice. Je synthetisován jako série fragmentů (srovnej Okazakiho fragmenty), které jsou následně spojeny DNA-ligasou, čímž vzniká souvislý řetězec (srovnej vedoucí řetězec).

S {3}
jednotka sedimentačního koeficientu.
sacharidy {1}
polyhydroxysloučeniny, obsahující v molekule karbonylovou (aldehydovou, viz aldosy, nebo ketonovou, ketosy) skupinu, a jejich deriváty (aminocukry, deoxycukry, kyseliny aldonové, alduronové a aldarové, glykosidy, srovnej cukry). Jsou přítomny ve všech organismech, kde plní několik významných funkcí: a) Tvoří některé strukturní molekuly (celulosa, chitin, pektiny, hemicelulosy, hyaluronová kyselina atd.) nebo jsou jejich součástí (stavební glykoproteiny, proteoglykany pojivové tkáně, glykolipidy biologických membrán). b) Jakožto součásti (deoxy)ribonukleosidů se podílejí na struktuře informačních molekul (DNA, RNA) a dalších látek (ATP, některé kofaktory enzymů). c) Tvoří pohotovou (ve srovnání s lipidy) energetickou zásobu organismů (škroby, glykogen, sacharosa, glukosa). d) Jsou jednou ze základních živin heterotrofních organismů. Za synthesy sacharidů obdržel roku 1902 H.E.Fischer Nobelovu cenu.
sacharosa {1}
třtinový nebo řepný cukr, α-D-glukopyranosyl-β-D-fruktofuranosid, neredukující disacharid. Vzniká přenosem glukosylového zbytku z UDP-glukosy na fruktosu. Je důležitým metabolickým produktem všech zelených rostlin, kde slouží jako transportní rozpustný sacharid; živočichové ji nesynthetisují. V kyselém prostředí hydrolysuje na ekvimolární směs glukosy a fruktosy (viz invertní cukr); stejnou reakci za neutrálních podmínek katalysuje enzym sacharasa (též invertasa). Sacharosa se používá jako sladidlo v potravinářství. Může být zkvašována mikroorganismy, ale ve vyšších koncentracích inhibuje jejich růst – proto se používá jako konzervační činidlo (marmelády apod.).
sedimentace {3}
usazování, a) analytická metoda (přesněji sedimentační analysa), měření rychlosti sedimentace makromolekul nebo nadmolekulových komplexů v silovém poli centrifugy (viz sedimentační koeficient); b) rychlost usazování krvinek (zejména červených) v nesrážlivé krvi, běžná hodnota do 15 mm/hod; diagnostická metoda (zvýšení sedimentace bývá nejčastěji způsobeno záněty, snížení např. některými hematologickými onemocněními).
sekvence {1}
pořadí monomerních jednotek v (bio)polymeru nebo jeho části (primární struktura), pojem se používá též pro úsek polymerního řetězce jisté struktury (např. vedoucí sekvence v bílkovině a v mRNA).
sekvence palindromní {4}
též palindrom, sled znaků, které se čtou stejně zleva doprava jako zprava doleva; úsek dvouřetězcové DNA, jehož pořadí basí je v obou vláknech totožné při protisměrném čtení (ukázka viz obr.). Palindromy bývají cílovou sekvencí pro restrikční endonukleasy; rozsáhlejší palindromní sekvence mohou vytvářet vlásenky.
sekvence vedoucí v bílkovině {4}
též signální nebo řídící sekvence, též pre-sekvence; krátký hydrofobní úsek na N-konci polypeptidového řetězce bílkoviny, který způsobuje, že bílkovina může při translaci přejít přes membránu nebo být do membrány začleněna. Tato sekvence rozhoduje o tom, zda nově synthetisovaná bílkovina v eukaryotní buňce vstoupí do endoplasmatického retikula a bude tam dále upravována (viz částice rozpoznávající signál). V rámci posttranslačních úprav je proteolyticky odstraněna. Za objev, že proteiny obsahují vnitřní signál, který řídí jejich transport a lokalisaci v buňce, obdržel roku 1999 G.Blobel Nobelovu cenu.

sekvence vedoucí v mRNA {4}
nepřekládaný úsek na 5´-konci mRNA končící iniciačním kodonem.
sekvenování {2}
určování primární struktury (pořadí monomerních jednotek) biopolymeru laboratorními metodami.
sekvenování bílkovin {3}
nejběžněji tzv. Edmanovým odbouráváním, kdy se z N-konce polypeptidového řetězce pomocí fenylisothiokyanátu postupně odštěpují definované deriváty aminokyselin (thiohydantoiny, viz schema), které se pak identifikují pomocí různých, nejčastěji chromatografických metod. Tímto opakujícím se procesem lze stanovit i několik desítek aminokyselinových zbytků. V případě, že sekvenovaný peptidový řetězec je delší, rozštěpí se ho nejdříve na několik kratších úseků specifickými endopeptidasami (nejčastěji trypsinem a chymotrypsinem). V posledních letech se při sekvenování bílkovin stále více uplatňuje hmotnostní spektrometrie. Ukazuje se také, že v případě, že je k disposici mRNA kódující danou bílkovinu, bývá snadnější pomocí reversní transkripce získat odpovídající cDNA, tu osekvenovat (viz sekvenování DNA) a pomocí známého genetického kódu zpětně určit sekvenci studované bílkoviny. Za práci na (primární) struktuře proteinů, zvláště insulinu, získal roku 1958 F.Sanger Nobelovu cenu.

sekvenování DNA {4}
nejběžněji tzv. Sangerovou dideoxy-metodou. Při ní se využívá biosynthetické reakce, katalysované DNA-polymerasou. Do reakční směsi, obsahující sekvenovanou DNA, se vedle potřebných deoxyribonukleosidtrifosfátů (viz replikace) přidává malé množství určitého dideoxyribonukleosidtrifosfátu (např. ddGTP); pokud je ddGMP zařazen do řetězce, synthesa se ukončí. Vznikne tak řada různě dlouhých řetězců, které všechny končí ddGMP; tyto řetězce se rozdělí gelovou elektroforesou podle své molekulové hmotnosti. Pokus se provede pro všechny čtyři dideoxyribonukleotidy a pak je již snadné odečíst primární strukturu původního řetězce. Za příspěvek ke stanovení sekvence bází v nukleových kyselinách získali roku 1980 F.Sanger a W.Gilbert Nobelovu cenu.
selekce {3}
přírodní výběr, základní pojem evoluční teorie, vycházející z představy, že hnací silou biologického vývoje je přirozený výběr úspěšnějších jedinců, kteří se odlišují geneticky zakotvenými vlastnostmi (důsledek křížení nebo mutací).
selenocystein {4}
selenový analog cysteinu (SeCys, záměna síry za selen); vzácná aminokyselina obsažená v savčí glutathionperoxidase{EC 1.11.1.9} a některých bakteriálních enzymech (21. proteinogenní aminokyselina). Je kódován kodonem UGA, který běžně působí jako STOP-kodon; mRNA pro selenocystein má zvláštní sekundární strukturu, která umožňuje rozpoznat okolí kodonu UGA a zajistit, aby SeCys byl při translaci inkorporován do bílkoviny.
serin {1}
Ser nebo S, polární proteinogenní neesenciální glukogenní aminokyselina. Je hlavní složkou bílkoviny fibroinu. Ve fosfoproteinech může být jeho OH skupina esterifikována zbytkem kyseliny fosforečné. Na postranní řetězec serinu může být v proteinech O-glykosidovou vazbou navázán oligosacharidový řetězec (tzv. O-glykoproteiny). Může být synthetisován vratnou reakcí z aminokyseliny glycinu (přenos hydroxymethylové skupiny pomocí tetrahydrofolátu) nebo z 3-fosfoglycerátu (meziprodukt glykolysy). Serin je součástí aktivního centra některých proteolytických enzymů (tzv. serinové proteasy, např. trypsin, chymotrypsin, elastasa, thrombin, plasmin). Tvoří polární část některých fosfatidátů (fosfatidylserin).
sérum krevní {3}
kapalina získaná centrifugací (odstředěním) krve, ve které proběhla hemokoagulace. Je to tedy krevní plasma zbavená fibrinogenu a některých koagulačních faktorů.
sestřih alternativní {3}
různé způsoby sestřihu primárního transkriptu mRNA vedoucí k různým bílkovinným produktům.
sestřih RNA {2}
(čti splajsing), nejdůležitější posttranskripční modifikace RNA u eukaryot, odstranění nekódujících sekvencí (viz introny) z RNA a následné spojení kódujících sekvencí tak, aby vznikla funkční RNA (u mRNA umožňující souvislou synthesu polypeptidového řetězce při translaci).

sféroproteiny {1}
též globulární bílkoviny, z řeckého sfaíra = koule, proteiny nepravidelně kulovitého či protáhle elipsovitého tvaru, rozpustné ve vodě nebo ve zředěných roztocích neutrálních solí. Jejich prostorové uspořádání je takové, aby hydrofilní skupiny byly převážně lokalisovány na povrchu, kde mohou dobře interagovat s vodou a zvyšovat tak rozpustnost, zatímco objemné hydrofobní skupiny bývají z velké části ukryty uvnitř bílkovinné globule; vznikají tak jakési micely, jejichž hydrofobní jádro (tzv. core) je pro vodu nepřístupné. Mezi globulární bílkoviny patří většina intracelulárních (cytosolových) bílkovin (hemoglobin, myoglobin, rozpustné cytochromy, enzymy atd.) jakož i rozpustné extracelulární bílkoviny (plasmové bílkoviny, trávicí enzymy, bílkovinné hormony apod.). Za studie struktur globulárních proteinů získali J.C.Kendrew a M.F.Perutz roku 1962 Nobelovu cenu.
sfingolipidy {2}
polární lipidy odvozené od sfingosinu resp. jeho amidu ceramidu, který vytváří nepolární část molekuly. Na koncovou OH-skupinu sfingosinu může být vázán fosfodiesterovou vazbou zbytek 1-fosforylcholinu (tzv. sfingomyeliny) nebo glykosidovou vazbou mono- či disacharid (cerebrosidy) nebo delší obvykle rozvětvené oligosacharidy obsahující sialovou kyselinu (gangliosidy). Sfingolipidy jsou hojně zastoupeny zejména v membránách mozkových buněk, v míše, ledvinách a vaječném žloutku.
sfingomyeliny {2}
viz sfingolipidy.
sfingosin {2}
nenasycený aminoalkohol odvozený od oktadekanu. Na aminoskupinu v poloze 2 může být amidovou vazbou navázán zbytek vyšší mastné kyseliny; vzniklý amid se nazývá ceramid. Na OH-skupinu v poloze 1 se mohou vázat polární skupiny, čímž vznikají důležité součásti lipidových dvojvrstev, sfingolipidy.
signál {4}
v molekulární biologii mnohobuněčných organismů informace, vysílaná od jedné buňky ke druhé (hormony, neurotransmitery). Pojem transdukce (přenos nebo převod) signálu (angl. signal transduction) se užívá pro sekvenci událostí, jíž buňka tento signál přijímá, zesiluje a posléze na něj fysiologicky reaguje buněčnou odpovědí (angl. cellular responce, viz signální dráha a druhý posel).
síla iontová {2}
veličina charakterisující celkovou „koncentraci náboje“ v roztoku, , kde ci je koncentrace jednotlivých iontů a Zi jejich náboj. Iontová síla roztoku ovlivňuje aktivitní koeficienty jednotlivých iontů (Debyeův-Hűckelův zákon) a tím i všechny veličiny, které závisejí na aktivitě (např. pH roztoku, rovnovážnou konstantu, změnu Gibbsovy energie při reakcích apod.). Protože iontová síla biologicky významných roztoků je relativně vysoká, je ji nutno brát v úvahu při všech výpočtech, kde se vyskytuje aktivita iontů a nespoléhat se na oblíbené konstatování, že „koncentrace látek v roztoku je nízká a místo aktivit můžeme použít koncentrace“.
síla proton-motivní {1}
pojem umožňující kvantifikovat potenciální energii vodíkových protonů (H+) na biologické membráně daného buněčného kompartmentu. Je definována vztahem , kde Δψ je proton-motivní síla (vyjádřená ve voltech), Δφ membránový potenciál (rozdíl elektrických potenciálů vně a uvnitř kompartmentu, ve voltech), R universální plynová konstanta, T absolutní teplota, F Faradayova konstanta a ΔpH rozdíl hodnot pH vně a uvnitř kompartmentu. Velikost PMF je tedy úměrná membránovému potenciálu a rozdílu pH. Tyto rozdíly vznikají aktivním transportem protonů, a to především v mitochondriích (transport protonů z matrix v důsledku činnosti dýchacího řetězce), v thylakoidech (transport protonů do thylakoidů ve světlé fázi fotosynthesy) a na plasmatické membráně respirujících prokaryot. Energii protonů, uvolněnou jejich pasivním transportem prostřednictvím přenašečových bílkovin, se využívá k různým endergonickým reakcím jako je synthesa ATP (viz membránová fosforylace), sekundární aktivní transport, získávání tepla v hnědé tukové tkáni, pohybu bičíků u některých bakterií atd.
síly dispersní {2}
(Londonovy), slabé přitažlivé síly (viz van der Waalsovy interakce) působící mezi těsně (nekovalentně) interagujícími atomy. Jsou vyvolány tím, že pohyb elektronů se vzájemně synchronisuje a interagující atomy jsou k sobě slabě elektrostaticky přitahovány indukovanými dipóly. Tyto zcela nespecifické všudypřítomné interakce hrají významnou roli při stabilisaci struktur mnoha biopolymerů.
síly van der Waalsovy {2}
viz van der Waalsovy interakce.
skelety aminokyselin uhlíkaté {2}
základní struktury aminokyselin, vznikající jejich deaminací; často též struktury 2-oxokyselin, vznikající oxidační deaminací nebo transaminací 2-aminokyselin.
skleroproteiny {1}
fibrilární bílkoviny, skupina bílkovin vláknitého tvaru se strukturní a podpůrnou funkcí. Jsou většinou nerozpustné ve vodě a zředěných roztocích solí (srovnej sféroproteiny). Mají obvykle vysoký obsah periodických strukturních motivů; lze je dělit na skleroproteiny s vysokým obsahem α-helixu (např. α-keratiny), β-skládaného listu (fibroin z hedvábí) a trojitého helixu (kolageny). Prostorové uspořádání souvisí s jejich aminokyselinovým složením: bílkoviny s β-strukturou obsahují mnoho malých aminokyselin (glycin, alanin, serin), α-helikální bílkoviny prostorově náročnější aminokyseliny (lysin, arginin, tryptofan) a pro kolagen je typický vysoký obsah prolinu a hydroxyprolinu.
skupiny katalytické {1}
skupiny atomů v molekule enzymu, které se přímo podílejí na katalytické přeměně substrátů. Jsou vedle vazebných skupin nejdůležitější součástí aktivního centra enzymu. Mohou to být skupiny v postranních řetězcích aminokyselin tvořících peptidový řetězec enzymu (např. viz proteasy serinové, aspartátové a cysteinové), součásti prosthetických skupin (např. aldehydová skupina pyridoxalfosfátu či isoalloxasinová skupina FAD) nebo kovové ionty metalloenzymů (např. atom Zn2+ v karboxypeptidase).
skupiny krevní {3}
tradiční označení pro vrozené antigenní systémy na erythrocytové membráně. U člověka je nejdéle popsán systém AB0. Krevní plasma jedince s krevní skupinou (antigenem) A obsahuje protilátky proti antigenu B, plasma jedince B naopak protilátky anti-A. Erythrocyty osob s krevní skupinou 0 nenesou žádný z těchto antigenů, osoby AB mají oba antigeny. Z řady dalších erythrocytárních systémů člověka je významný systém Rh; většina populace je Rh+ (Rh positivní). Určení krevních skupiny dárce a příjemce má zásadní význam při transfusi krve nebo erythrocytů.
skupiny prosthetické {1}
nepeptidové součásti molekul složených bílkovin. Jsou pevně (kovalentně nebo nekovalentně) připojeny k peptidové části molekuly. V enzymologii se tento termín užívá pro kofaktor, který během katalytického cyklu neopouští aktivní centrum. Podle některých definic jsou mezi prosthetické skupiny počítány pouze struktury povahy organických molekul, tedy ne samostatné kovové ionty.
skupiny vazebné {2}
skupiny atomů v molekulách biopolymerů (především enzymů, protilátek a receptorových bílkovin), které jsou zodpovědné za specifickou vazbu jiné molekuly (substrátu enzymu, antigenu, signální molekuly atd.). U enzymů jsou součástí aktivního centra, u ostatních molekul vytvářejí vazebné místo.
sloučeniny makroergické {2}
molekuly s vysokým obsahem chemické energie, které podléhají exergonickému enzymově řízenému štěpení, přičemž takto uvolněná energie může být využita pro energeticky náročné procesy v organismu (chemické synthesy, pohyb, aktivní transport atd.). Makroergické sloučeniny slouží jako pohotovostní zásoba energie pro buňku. Nejdůležitější z nich je ATP (v lidském organismu je ho denně synthetisováno a rozloženo množství, které odpovídá tělesné hmotnosti jedince). Dále sem řadíme ostatní nukleosidtrifosfáty (GTP, CTP, UTP), ale i acetyl-CoA, fosfoenolpyruvát a další látky. Hydrolysou se v nich štěpí obvykle anhydridové vazby mezi dvěma zbytky kyseliny fosforečné (ATP), esterová vazba (fosfoenolpyruvát) nebo thioesterová vazba (acetyl-CoA); tyto vazby v makroergických sloučeninách se někdy (nesprávně) označují jako makroergické (srovnej substráty makroergické).
sn {2}
jeden ze způsobů vyjadřování absolutní konfigurace chirálních sloučenin. Užívá se zejména u derivátů glycerolfosfátu (viz fosfatidáty), jejichž přirozeným základem je L-glycerolfosfát, označovaný sn-glycerol-3-fosfát; jeho optickým antipodem (enantiomerem) je D-glycerolfosfát, označovaný sn-glycerol-1-fosfát (v buňkách se nevyskytuje). Výhodou tohoto způsobu označování absolutní konfigurace je, že modifikace na uhlíkových atomech C1 a C2, která nevede ke změně konfigurace na uhlíku C2, jej nemění; proto se číslování u derivátů kyseliny fosfatidové (1,2-diacyl-sn-glycerol-3-fosfát) udržuje bez ohledu na substituce.
soustava otevřená {1}
thermodynamický pojem označující soustavu, která vyměňuje s okolím hmotu a energii. Podle této definice je každý živý systém ze své podstaty otevřený, neboť přijímá z okolí látky (živiny organické či anorganické povahy) a vylučuje do něj odpadní látky; proto nemůže dospět do stavu rovnováhy, která je definována pouze pro soustavy uzavřené. Jistou analogií rovnovážného stavu uzavřených systémů je u otevřených systémů stacionární stav.
spirála Lynenova {2}
viz β-oxidace mastných kyselin.
spliceosom {4}
(čti splajsosom), komplex specifických bílkovin a RNA v buněčném jádře eukaryot, který realisuje sestřih nově vznikající RNA.
spojení štěrbinové {3}
též nexus, hydrofilní kanálek, tvořený hexamery bílkoviny konexinu, který umožňuje nespecifický transport malých molekul a iontů mezi cytosolem dvou těsně sousedících buněk. Tyto kanálky jsou uzavíratelné; impulsem k uzavření může být např. změna koncentrace Ca2+ nebo lokální změna pH.

spotřeba kyslíku biochemická {4}
též biologická spotřeba kyslíku, zkr. BSK, množství (mg) kyslíku spotřebovaného za stanovených podmínek (obvykle při 20 °C) k biochemické oxidaci látek rozpuštěných v 1 litru vody. BSK za n dní se označuje BSKn (obvykle se stanovuje BSK5). BSK je mírou obsahu biologicky rozložitelných látek ve vodě a využívá se ke kontrole kvality vody, zejména její samočisticí schopnosti.
statim {4}
v klinické biochemii „vyšetření, které nesnese odkladu“, z lat. „okamžitě“; vzorky takto označené se analysují přednostně, zejména kvůli nim jsou v laboratořích nepřetržité služby.
statiny {4}
a) blokující hormony, krátké peptidové hormony vylučované buňkami hypothalamu (neurohormony), které blokují synthesu a vylučování jednotlivých hormonů adenohypofysy (srovnej liberiny s opačným účinkem); b) inhibitory synthesy kyseliny mevalonové a tím i cholesterolu; používají se jako léčiva pro snižování hladiny cholesterolu a krevních lipoproteinů.
stav excitovaný {2}
energeticky bohatý stav molekuly nebo atomu. Molekuly v elektronově excitovaném stavu (po absorpci viditelného nebo UV záření) mají odlišnou reaktivitu (srov. vysokou redukční schopnost chlorofylu po absorpci světla). Do základního stavu se molekula může vrátit tím, že získanou energii vyzáří (fluorescence a fosforescence) nebo ji předá okolním molekulám (nezářivé přechody). V excitovaném stavu mohou krátkodobě být i produkty chemické reakce (srovnej bioluminiscence).
stav rovnovážný {1}
též dynamická rovnováha, v chemii takový stav, při němž probíhající reakce (děje) nejsou spojeny se změnou energie systému. Chemické reakce zde tedy probíhají, ale rychlost protisměrných dějů je vyrovnána. Jako rovnovážná se může jevit i soustava, v níž chemické reakce nemohou probíhat, protože jejich aktivační energie jsou příliš vysoké (např. vodný roztok sacharosy v neutrálním pH bez přítomnosti enzymu sacharasy či směs plynného vodíku a kyslíku); analysa těchto tzv. metastabilních rovnovah vyžaduje jiný fysikálně-chemický aparát.
stav stacionární {1}
též ustálený stav; v otevřeném systému jsou určité parametry (teplota, látkové složení, rychlost chemických reakcí) konstantní, ale systém sám koná práci ve smyslu trvale probíhající transformace energie. Podle Bodensteinovy teorie systémů s nestálými meziprodukty se koncentrace meziproduktů reakcí mění mnohem pomaleji než koncentrace vstupujících reaktantů a vystupujících produktů. Typickými příklady systémů ve stacionárním stavu jsou plamen svíčky či fermentor, do něhož jsou konstantní rychlostí přiváděny živiny a odváděny produkty, vznikající biomasa a produkované teplo. Podle Prigoginova teorému se v otevřeném systému ustavuje takový stacionární stav, který produkuje nejmenší množství entropie. Živé systémy se „snaží“ udržet stacionární stav mechanismy homeostasy. Za příspěvek k nerovnovážné thermodynamice, zabývající se stacionárními stavy, zejména za teorii disipativních struktur, obdržel I.Prigogine roku 1977 Nobelovu cenu.
stav ustálený {1}
viz stacionární stav.
stěna buněčná {3}
mechanická ochranná vrstva obalující buňky rostlin, bakterií a hub. Je vytvářena buňkou a umístěna vně buněčné membrány, její složení je velmi proměnlivé a naopak charakteristické pro určitou skupinu organismů.
steroidy {1}
velká skupina isoprenoidních látek, jejichž základní strukturu tvoří cyklopentanoperhydrofenantren (gonan, starší označení steran). Patří mezi ně např. steroly a steroidní hormony, vitamin kalciferol a žlučové kyseliny. Je známo asi 2000 steroidů, z nichž asi 40 má význam v medicíně. Za výzkum pohlavních hormonů obdržel roku 1939 A.F.Butenandt Nobelovu cenu.
steroidy anabolické {2}
též anabolika, skupina synthetických steroidů odvozených od mužského pohlavního hormonu testosteronu; mají zvýrazněný stimulační účinek na synthesu bílkovin, zvláště svalových tkání. Léčebně se užívají např. u mužů s nedostatečnou tvorbou mužských pohlavních hormonů, u žen při osteoporóze po klimakteriu a u obou pohlaví jako podpůrná léčba při oslabení vyvolaném chorobným katabolismem. Dlouhodobé nadměrné užívání poškozuje organismus, používání anabolických steroidů ve sportu je proto zakázáno.
steroly {2}
skupina přirozeně se vyskytujících steroidů, majících v poloze 3 hydroxylovou skupinu a v poloze 17 alifatický postranní řetězec. Vyskytují se v rostlinných i živočišných buňkách, a to jak volné, tak jako estery mastných kyselin či navázány na sacharidy glykosidovou vazbou. Podle původu se dělí na živočišné zoosteroly, rostlinné fytostreroly a mykosteroly, pocházející z hub. Nejdůležitějšími steroly jsou cholesterol, ergosterol (provitamin D) a stigmasterol (široce rozšířený fytosterol, užívaný jako prekursor při technických synthesách steroidních hormonů). Za výzkumy, které objasnily strukturu sterolů a jejich vztah k vitaminům, získal v roce 1928 A.O.R.Windhaus Nobelovu cenu.
STOP-kodon {2}
viz terminační kodon.
stres oxidační {4}
též oxidativní, důsledek nežádoucích oxidačních procesů v buňce, vyvolávaných reaktivními kyslíkovými částicemi. Ty vznikají různými neřízenými reakcemi molekulového kyslíku v aerobních buňkách a mají tendenci odtrhnout elektron od dalších molekul; nejčastějšími „oběťmi útoku“ jsou nenasycené mastné kyseliny a postranní řetězce některých aminokyselin (Trp, Met). Touto reakcí se sice reaktivní kyslíková částice může stabilisovat, ale z cílové molekuly vzniká opět reaktivní radikál (řetězové reakce). Organismy mají schopnost se proti oxidačnímu stresu bránit (viz antioxidanty).
struktura biopolymeru doménová {2}
struktura tvořená relativně nezávisle svinutou částí řetězce (viz bílkoviny - domény).
struktura biopolymeru kooperativní {1}
specifická vlastnost struktury některých biopolymerů, zejména bílkovin, DNA a tRNA (viz kooperativita).
struktura biopolymeru kovalentní {1}
úplný popis všech kovalentních vazeb v molekule, tedy pořadí monomerních jednotek (viz struktura primární) a všech dalších vazeb, zejména těch, které vznikly postsynthetickými modifikacemi (viz modifikace posttranskripční a posttranslační).
struktura biopolymeru kvarterní {1}
oligomerní struktura vytvořená ze samostatně sbalených podjednotek, spojených obvykle nekovalentními vazbami. Často vykazuje jistý typ symetrie (např. α2β2 v molekule hemoglobinu). Podjednotky se navzájem mohou ovlivňovat (viz allosterický efekt, allosterické enzymy).
struktura biopolymeru nativní {1}
prostorové uspořádání, jež umožňuje biopolymeru vykonávat biologickou aktivitu. Opakem nativní struktury je denaturovaný stav (viz denaturace).
struktura biopolymeru neperiodická {2}
taková nativní prostorová struktura biopolymeru, která nevykazuje známky periodicity. Zejména u bílkovin se setkáváme s částmi molekul, které nemají periodickou strukturu (srovnej bílkoviny - strukturní motivy), přesto však v prostoru zaujímají definovaný tvar a jsou plně biologicky funkční (srovnej neuspořádaná struktura biopolymeru).
struktura biopolymeru neuspořádaná {1}
struktura, v níž byly rozrušeny stabilisující intramolekulární interakce a řetězec biopolymeru zaujímá náhodné uspořádání, synonymum pro plně denaturovanou strukturu. Modelem neuspořádané struktury je statistické klubko.
struktura biopolymeru primární {1}
též sekvence (srovnej sekvenování), pořadí monomerních stavebních jednotek (aminokyselin, nukleotidů nebo monosacharidů) v řetězci biopolymeru bez ohledu na jejich prostorové uspořádání (s výjimkou konfigurace). Konvenčně se sekvence zapisuje u bílkovin vždy od N-konce k C-konci (srovnej peptidový řetězec) a u nukleových kyselin od 5´-konce k 3´-konci; v tomto směru jsou tyto řetězce v buňkách synthetisovány.
struktura biopolymeru prostorová {1}
souhrnný pojem pro prostorové uspořádání molekuly, dané konfigurací všech center chirality a konformací všech jednoduchých vazeb. Protože konfigurace monomerních jednotek biopolymerů je stálá (L-aminokyseliny, β-D-ribosa v nukleotidech), používá se někdy pro prostorovou strukturu pojem konformace. Jedná se o základní strukturní charakteristiku biologicky funkčního biopolymeru. Prostorové uspořádání je stabilisováno nejrůznějšími typy nekovalentních interakcí, někdy však též kovalentními příčnými vazbami (např. disulfidové vazby v bílkovinách). Při jeho popisu rozlišujeme několik úrovní: strukturu sekundární, supersekundární, doménovou, terciární a kvarterní.
struktura biopolymeru sekundární {1}
popis prostorových vztahů sousedních nebo blízkých částí polymerního řetězce; jiná definice: uspořádání hlavního řetězce biopolymeru bez ohledu na strukturu postranních řetězců a na vztahy k jiným molekulám. Sekundární struktura bývá často periodická (viz bílkoviny - strukturní motivy, dihelix DNA, šroubovicová struktura amylosy).
struktura biopolymeru supersekundární {2}
struktura vytvářená interakcemi mezi jednotlivými periodicky uspořádanými částmi jediného polymerního řetězce (u bílkovin motivy αα, αβα, několik úseků β-struktury apod.).
struktura biopolymeru terciární {1}
uspořádání všech atomů molekuly v prostoru bez ohledu na vztahy k ostatním molekulám; jde tedy o popis prostorových vztahů vzdálených částí polymerního řetězce jakož i popis celkového tvaru molekuly.
struktura nadmolekulová {2}
organisovaná komplexní biologická struktura vytvořená několika (často mnoha) podjednotkami. Typickými představiteli nadmolekulových struktur jsou biologické membrány (polární lipidy + membránové bílkoviny), ribosomy (rRNA + ribosomální bílkoviny), chromosomy eukaryot (DNA + histony + další bílkoviny), složky cytoskeletu (mnohonásobně se opakující bílkovinné podjednotky) či virové částice (DNA nebo RNA + bílkoviny + polární lipidy).
substrát {1}
pojem užívaný v enzymologii pro látku, vstupující do reakce (chemicky vyjádřeno reaktant). Např. substráty reakce, katalysované enzymem invertasou (sacharosa + H2O → glukosa + fruktosa), jsou sacharosa a voda. Podle počtu substrátů pak dělíme enzymové reakce na jednosubstrátové (např. většina isomerací, glukosafruktosa), dvousubstrátové (většina reakcí, viz uvedená hydrolysa sacharosy), třísubstrátové (např. aktivace aminokyseliny pro proteosynthesu, aminokyselina + tRNA + ATP → aminoacyl-tRNA + AMP + PPi) nebo i čtyřsubstrátové (např. karboxylace pyruvátu za vzniku oxalacetátu, CH3-CO-COO- + CO2 + ATP + H2O → -OOC-CH2-CO-COO- + ADP + Pi).
substrát chromogenní {3}
bezbarvá nebo téměř bezbarvá látka, která se enzymovou reakcí přeměňuje na látku barevnou, z řeckého chroma = barva a genos = rodit, tedy „látka rodící barvu“. Chromogenní substráty se běžně využívají při spektrofotometrickém stanovení katalytické aktivity enzymových preparátů.
substráty makroergické {2}
sloučeniny s vysokým obsahem energie, která může být řadou katabolických reakcí uvolňována a ukládána do makroergických sloučenin typu ATP. Makroergické substráty (sacharidy, lipidy atd.) jsou zásobními látkami všech organismů a živinami organismů chemoorganotrofních.
sukcinyl-koenzym A {2}
sukcinyl-CoA, -OOC-CH2-CH2-CO-S-CoA, meziprodukt citrátového cyklu, prekursor biosynthesy porfyrinů.
sulfonamidy {4}
sirná analoga (antimetabolity) kyseliny p-aminobenzoové. Inhibují synthesu folátů (srovnej kyselina listová), což je podstatou jejich antimikrobiálního účinku. Sulfonamidy se jako léčiva začaly používat ve 30. letech 20. století a byly předchůdci antibiotik.
superoxiddismutasa{EC 1.15.1.1} {4}
enzym ze třídy oxidoreduktas, katalysující disproporcionaci superoxidu kyslíku: 2 O2-. + 2 H+ → H2O2 + O2, jeden z prvků obranného systému organismů proti oxidačnímu stresu (viz antioxidanty).
svinování bílkovin {2}
též sbalování, sled konformačních přeměn, který umožňuje polypeptidovému řetězci zaujmout nativní (biologicky aktivní) strukturu. Dochází k němu v průběhu translace jakož i in vitro při renaturaci. Proces svinování je velmi komplexní a o zákonitostech jeho průběhu zatím nemáme dostatečné informace. Malé jednořetězcové bílkoviny se obvykle svinují do své nativní struktury samovolně (proces svinování je „naprogramován“ v jejich primární struktuře), větší komplexní bílkoviny někdy potřebují ke správnému svinutí pomocnou bílkovinu (viz chaperony).
symport {3}
typ membránového transportu, při němž jsou pomocí jedné přenašečové bílkoviny přenášeny dvě částice (molekuly nebo ionty) stejným směrem (srovnej antiport). Tímto způsobem je např. do mitochondrie spolu s vodíkovými ionty přenášen pyruvát (H+ pasivně, pyruvát aktivně, sekundární aktivní transport pyruvátu).

synapse {3}
jednosměrné funkční propojení nervové (tzv. presynaptické) buňky s další (postsynaptickou) buňkou (nervovou nebo svalovou). Přenos signálu se děje tak, že presynaptická buňka procesem exocytosy vyloučí do synaptické štěrbiny, která obě buňky odděluje, jisté množství neurotransmiteru, pro který v membráně postsynaptické buňky existují receptory; vazba molekul neurotransmiteru na receptor vyvolá v postsynaptické buňce specifickou fysiologickou odezvu (na obr. depolarizace postsynaptické membrány po vazbě acetylcholinu na příslušný receptor).

syndrom {4}
soubor příznaků charakterizující určitou chorobu.
synthasa mastných kyselin{EC 2.3.1.85} {2}
též sythetasa, multifunkční enzym, katalysující u živočichů biosynthesu mastných kyselin (resp. palmitoyl-CoA). Tento fascinující enzym je tvořen dvěma shodnými polypeptidovými řetězci, které vytvářejí dvě identická komplexní aktivní centra, z nichž každé katalysuje pět za sebou jdoucích reakcí potřebných k prodloužení acylového zbytku o dva uhlíky.
synthasy {2}
triviální označení některých enzymů, které za fysiologických podmínek katalysují synthesu látek (a nikoliv jejich rozklad). Pojem se užívá jako součást názvu některých oxidoreduktas (např. glutamátsynthasa{EC 1.4.1.14} či NO-synthasa{EC 1.14.13.39}), transferas (např. citrátsynthasa{EC 4.1.3.7} z citrátového cyklu či synthasa mastných kyselin), hydrolas (např. F0F1-ATPasa), lyas (např. laktátsynthasa{EC 4.1.2.36} či hemsynthasa{EC 4.99.1.1}), isomeras (např. trehalosasynthasa{EC 5.4.99.16} či 2,3-bisfosfoglycerátsynthasa{EC 5.4.2.4}) i (v podstatě nesprávně) ligas (např. glutathionsynthasa{EC 6.3.2.3} či argininosukcinátsynthasa{EC 6.3.4.5} z močovinového cyklu). Jak patrno, pojem synthasa není, jak je v některých učebnicích naznačováno, vyhražen pro enzymy ze třídy lyas.
synthesa bílkovin {1}
viz proteosynthesa.
synthesa peptidů in vitro {3}
získávání peptidů cestou organické synthesy; v současnosti plně zvládnutá a z velké části automatisovaná technologie umožňující běžně synthetisovat peptidy do velikosti 20 - 30 aminokyselin. Do peptidového řetězce mohou být zařazeny neproteinogenní aminokyseliny, D-aminokyseliny a jiné zvláštní struktury; takto připravené peptidy se hojně využívají v humánní i veterinární medicíně nebo jako prostředky biomedicínského výzkumu.
synthetasy {1}
synonymum pro ligasy. Až na některé výjimky je tento termín rezervován pro enzymy 6. třídy; nicméně termínu ligasa je vhodné dávat přednost.
synzymy {2}
synthetické makromolekuly s enzymovou aktivitou (synthetické enzymy). Například kopolymer kyseliny glutamové a fenylalaninu (poměr 9:1) má třetinovou hydrolytickou aktivitu ve srovnání s lysozymem, derivát poly-L-lysinu s navázanými měďnatými ionty má alkoholdehydrogenasovou aktivitu, některé cyklodextriny (cyklické oligosacharidy) mají aktivitu fosfatas a dekapeptid Glu-Phe-Ala-Ala-Glu-Glu-Ala-Ala-Ser-Phe katalysuje hydrolytické štěpení dextranů.
systém restrikčně-modifikační {4}
dvojice enzymů vyskytujících se u prokaryot. Restrikční enzymy (viz restrikční endonukleasy) rozpoznávají určitou (obvykle palindromní) sekvenci v dvouřetězcové DNA a štěpí ji, pokud není specifickým způsobem modifikována. Tuto modifikaci zajišťují methylační (modifikační) enzymy. Tímto způsobem je vlastní DNA chráněna a naopak cizí DNA (např. DNA bakteriofága) prokaryotní buňkou rozpoznána a likvidována.
škrob {1}
vysokomolekulární polymer D-glukosy, v němž jsou monomerní jednotky spojeny α(1 → 4) glykosidovými vazbami (lineární řetězce) a větvení je zajištěno α(1 → 6) glykosidovými vazbami. Hlavními složkami škrobu jsou bohatě větvený amylopektin a lineární amylosa. Škrob vzniká jako hlavní metabolický produkt v chloroplastech listů zelených rostlin; poté bývá degradován na rozpustné sacharidy, z nichž je v jiných částech rostlin (hlízy, oddenky, plody atd.) synthetisován zásobní škrob, který se ukládá v podobě škrobových zrn ve zvláštních organelách, amyloplastech. Škrob je významná průmyslová surovina uplatňující se zejména v potravinářském, textilním a papírenském průmyslu.
šroubovice {1}
viz helix.
štafeta nábojová {3}
též protonová štafeta, katalytické uskupení v molekulách serinových proteas, u nichž katalysu bezprostředně zajišťuje OH-skupina serinu, jejíž působení je však podmíněno spoluprací s imidazolovou skupinou histidinu a karboxylovou skupinou kyseliny asparagové. V určitých fázích katalytického cyklu si tyto skupiny předávají vodíkový proton (proto štafeta), čímž se zvyšuje nukleofilita OH-skupiny serinu, která pak může atakovat peptidovou vazbu substrátu.
štěpení fosforolytické {2}
též fosforolysa, rozkladný proces, při němž se jeden z produktů štěpení váže na fosfátový zbytek (Pi). Mimořádně významné je fosforolytické štěpení glykogenu. Reakce je katalysována enzymy ze skupiny fosforylas.
štěpení thiolytické {2}
též thiolysa, rozkladný proces, při němž se jeden z produktů štěpení váže na sirný atom thiolové skupiny. Nejdůležitější reakcí tohoto typu, katalysovanou transferasou thiolasou{EC 2.3.1.16, EC 2.3.1.9}, je přenos acylového zbytku z 3-oxoacyl-CoA na volný koenzym A v závěrečné fázi β-oxidace mastných kyselin: 3-oxoacyln-CoA + CoA → acyl(n-2)-CoA + acetyl-CoA.
technologie fermentační {3}
též kvasné, biotechnologie využívající metabolického aparátu mikroorganismů k výrobě různých produktů (např. alkoholických nápojů, ethanolu, organických kyselin, aminokyselin, vitaminů, steroidních hormonů, antibiotik, ale i droždí nebo krmné biomasy).
technologie hybridomové {2}
metodiky, využívající hybridomů, nejčastěji k výrobě monoklonálních protilátek.
technologie rekombinantní {4}
soubor metodik využívajících rekombinantní DNA, a to zejména: a) k produkci bílkovin jinými organismy (viz rekombinantní bílkoviny), b) k produkci geneticky modifikovaných bílkovin (viz proteinové inženýrství); c) k přípravě geneticky modifikovaných organismů.
templát {4}
jednořetězcový poly(deoxy)ribonukleotid, využívaný jako zdroj informace při řízené biologické polymeraci. Při replikaci a transkripci je templátem jeden z řetězců DNA, při translaci mRNA.
tensidy {2}
látky, které snižují povrchové napětí rozpouštědla (v biochemii vody). V průmyslu i domácnostech se užívají zejména jako čistící a prací prostředky. Jejich molekuly obsahují polární a nepolární část (amfipatické molekuly).
teorie buněčná {3}
teorie formulovaná na počátku 19. století, viz buňka.
teorie chemiosmotická {2}
představa, vysvětlující spřažení oxidace redukovaných kofaktorů (NADH a FADH2) se synthesou ATP (ADP + Pi → ATP + H2O) v mitochondriích. Byla formulována začátkem 60. let P. Mitchellem a dnes je všeobecně přijímána. Vychází z předpokladu, že energie, získaná oxidací kofaktorů v dýchacím řetězci, je nejdříve využita k aktivnímu transportu vodíkových iontů (H+) přes vnitřní membránu mitochondrie do mezimembránového prostoru. Matrix mitochondrie se tak o ionty H+ ochuzuje a navíc vůči cytosolu získává záporný potenciál. Vzniká specifická forma energie, zvaná proton-motivní síla, která „tlačí“ ionty H+ zpět do matrix. Zpětný (exergonický, pasivní) transport H+ je umožněn membránovým enzymem F0F1-ATPasou, která uvolněnou energii využívá k výše zmíněné synthese ATP. Na základě tohoto obecného mechanismu je ATP synthetisován jak v aerobně pracujících mitochondriích, tak na buněčných membránách aerobních a nefermentujících anaerobních mikroorganismů; proton-motivní síla je generována i při fotosynthese na membráně thylakoidů, kde se též využívá k synthese ATP. Za příspěvek k pochopení přenosu biologické energie vypracováním chemiosmotické hypothesy obdržel roku 1978 P.Mitchell Nobelovu cenu.

teratogeny {3}
látky vyvolávající morfologické a funkční odchylky organismu v průběhu vývoje zárodku.
terminace {2}
ukončení, pojem užívaný v chemii zejména pro ukončení polymerace nebo řetězové reakce. V biochemii se užívá v souvislosti s ukončením procesu replikace, transkripce a translace nebo ukončením řetězové reakce vyvolané kyslíkovými radikály (viz oxidační stres).
terpeny {2}
též terpenoidy, viz isoprenoidy.
tetrahydrofolát {2}
zkr. THF, viz kyselina listová.
thiamin {2}
vitamin B1, aneurin, ve vodě rozpustný vitamin vyskytující se zejména v droždí a neloupaných obilkách. Jeho aktivní formou je thiamindifosfát, který působí jako prosthetická skupina zejména při dekarboxylaci 2-oxokyselin (např. pyruvátdekarboxylasa{EC 4.1.1.1} ze třídy lyas či multienzymové komplexy ze třídy oxidoreduktas); při těchto procesech se na uhlík C2 thiazolového kruhu (na obr. vyznačeno) váže uhlíkový řetězec. Při běžné smíšené stravě je v potravě tohoto vitaminu dostatek; problémy s nedostatečnou schopností vstřebávat thiamin mají alkoholici. Typickým projevem avitaminosy je nemoc beri-beri, charakteristická poruchami funkce srdce a centrálního i periferního nervstva; vyskytuje se v oblastech, kde základem stravy je loupaná rýže. Za objev thiaminu získal roku 1929 C.Eijkman Nobelovu cenu.
threonin {1}
Thr nebo T, proteinogenní esenciální glukogenní aminokyselina; aminokyselina se dvěma chirálními centry (spolu s isoleucinem); methylovaný derivát serinu, s nímž má řadu společných funkcí. Ve fosfoproteinech bývá jeho OH skupina esterifikována zbytkem kyseliny fosforečné. Na postranní řetězec threoninu může být v proteinech O-glykosidovou vazbou navázán oligosacharidový řetězec (tzv. O-glykoproteiny).
thrombin{EC 3.4.21.5} {3}
koagulační faktor II a, enzym odštěpující fibrinopeptidy z fibrinogenu, poslední stupeň kaskády hemokoagulace. Jeho katalytickou skupinou je OH-skupina serinu (serinová proteasa) a vykazuje značnou homologii s trávícími enzymy trypsinem, chymotrypsinem a elastasou. Vzniká rozštěpením molekuly prothrombinu (faktor II) aktivovaným faktorem X; tato reakce je významně urychlována aktivovaným faktorem V a přítomností fosfolipidů. Zatímco prothrombin je tvořen 582 aminokyselinovými zbytky, aktivní thrombin obsahuje pouze 259 zbytků. Synthesa prothrombinu je, podobně jako v případě některých dalších koagulačních faktorů, závislá na vitaminu K, který se podílí na posttranslační karboxylaci postranních řetězců zbytků kyseliny glutamové (vzniká γ-karboxyglutamyl).
thylakoidy {2}
váčky uvnitř chloroplastů vyšších rostlin a v buňkách sinic; probíhá v nich světlá fáze fotosynthesy. Jsou to malé ploché útvary ohraničené membránou. Jejich vnitřní prostor se nazývá lumen. V důsledku aktivního transportu vodíkových protonů do thylakoidu je u aktivně fotosynthetisujících chloroplastů pH lumen asi o 3,5 nižší než pH stromatu. V chloroplastech tvoří thylakoidy sloupcovité shluky, zvané grana.
thymin {1}
pyrimidinová base nukleových kyselin, která je součástí DNA; methylovaný derivát uracilu, který je naopak součástí RNA. Klíčovým bodem biosynthesy thymidinmonofosfátu je methylace deoxyuridinmonofosfátu pomocí kofaktoru N5,N10-methylentetrahydrofolátu; enzym thymidylátsynthasa{EC 2.1.1.45}, který tuto reakci katalysuje, může být inhibován některými cystostatiky (methotrexát), čímž je zbržděna replikace a tím i zhoubné bujení. Pokud jsou v řetězci DNA dva dTMP za sebou, mohou po ozáření X- nebo UV-paprsky dimerizovat, což vede k mutaci.
tkáň {3}
v živočišných organismech soubor morfologicky a funkčně shodných buněk uspořádaných do pravidelné formace. Rozlišujeme tkáň epithelovou, pojivovou, svalovou a nervovou. Tkáně jednoho nebo více typů vytvářejí orgány.
tlak osmotický {2}
tlak vyvolaný tokem rozpouštědla přes polopropustnou membránu do toho prostoru, v němž roztok obsahuje vyšší koncentraci rozpuštěných molekul nebo iontů. Je dán van ´t Hoffovou rovnicí: , kde π je osmotický tlak, R plynová konstanta, T absolutní teplota a ci koncentrace jednotlivých osmoticky aktivních částic. Fysiologicky se tato vlastnost vodných roztoků uplatňuje především při filtraci a resorpci vody v ledvinách a při transportu roztoků v rostlinách. Při zacházení zejména s křehkými živočišnými buňkami je třeba dbát na to, aby roztoky, v nichž jsou přechovávány, měly fysiologický osmotický tlak (viz isotonicita). Za objevy zákonů chemické dynamiky a osmotického tlaku kapalin získal roku 1901 J.H.van 't Hoff Nobelovu cenu.

tokoferol {4}
vitamin E, skupina látek isoprenoidní povahy, rozpustná v tucích. Snadno se oxidují a to i jednoelektronovým přenosem; působí jako antioxidační ochrana lipidových struktur, neboť zabraňují oxidaci vysoce nenasycených vyšších mastných kyselin (viz oxidační stres). Nachází se v másle a v mnoha potravinách rostlinného původu (pšeničné klíčky, kokosový a palmový olej, zelí atd.). Jeho nedostatek vede především ke ztrátě reprodukční schopnosti (odumírání embrií u těhotných samic, u samců k atrofii pohlavních žláz) a k svalové distrofii.
transaminace {2}
reversibilní přenos aminoskupiny z 2-aminokyseliny (AK) na 2-oxokyselinu (2-OK): AK1 + 2-OK2 ↔ 2-OK1 + AK2. Nejčastějším akceptorem aminoskupiny v těchto reakcích je 2-oxoglutarát (meziprodukt citrátového cyklu), z něhož po přijetí aminoskupiny vzniká L-glutamová kyselina. Přenos aminoskupin za vzniku L-glutamátu je častým počátečním krokem odbourávání aminokyselin. Transaminace katalysují aminotransferasy (starším názvem transaminasy).
transelektronasy {2}
enzymy ze třídy oxidoreduktas, které přenášejí elektrony z donoru na akceptor. Typickými představiteli této skupiny enzymů jsou cytochrom-c-oxidasa (kotvený komplex IV dýchacího řetězce) či superoxiddismutasa.
transferasy {1}
třída enzymů, katalysujících přenos skupiny atomů z jedné molekuly (donor) na druhou (akceptor). Katalysují řadu velmi významných biochemických reakcí, jako např. přenos fosfátové skupiny (kinasy), synthesa nukleových kyselin (DNA-polymerasa, RNA-polymerasa) a bílkovin (peptidyltransferasa), štěpení 3-oxoacyl-CoA (thiolasa, viz thiolytické štěpení), přenos aminoskupin (aminotransferasy) atd.
transferrin {2}
krevní glykoprotein, jehož funkcí je vázat Fe3+, vytvářet jeho pohotovostní zásobu v krvi a transportovat jej mechanismem endocytosy do buněk.
transhydrogenasy {2}
triviální označení oxidoreduktas přenášejících vodíkové atomy, častější označení dehydrogenasy (viz dehydrogenace).
transkripce {1}
přepis, biosynthesa řetězce RNA podle templátového řetězce DNA, přičemž jednotlivé nukleotidy jsou připojovány na základě komplementarity (viz base nukleových kyselin). Klíčovým enzymem této synthesy je RNA-polymerasa. Transkripce probíhá ve třech stupních: a) iniciace (zahájení), kdy se RNA-polymarasa váže na specifickou sekvenci DNA (viz promotor) a přesunuje se k místu, kde začíná vlastní synthesa; b) elongace, kdy se RNA-polymerasa posunuje podél řetězce DNA, uvolňuje kódující řetězec a podle templátového řetězce postupně synthetisuje novou RNA tím, že na volnou 3´-OH skupinu ribosy připojuje komplementární nukleotidy, jejichž donorem jsou nukleosidtrifosfáty; vznikající RNA se postupně uvolňuje od komplexu s DNA a dihelix DNA se samovolně obnovuje; c) terminace (ukončení synthesy a úplné uvolnění RNA) je signalisováno zvláštními sekvencemi ve struktuře DNA, které jsou rozpoznávány bílkovinami, tzv. terminačními neboli ρ (ro) faktory. Řízení transkripce jednotlivých genů patří k nejdůležitějším mechanismům regulace buněčné aktivity a diferenciace buněk. Za studium molekulové podstaty eukaryotní transkripce obdržel roku 2006 R.D.Kornberg Nobelovu cenu.
transkripce reversní {2}
proces katalysovaný enzymem RNA-dependentní-DNA-polymerasou{EC 2.7.7.49} (viz DNA-polymerasa, srovnej RNA-polymerasa pro „normální“ transkripci), při němž se podle RNA (templát) synthetisuje dvouřetězcová DNA. Jde o významný krok životního cyklu retrovirů, které mají svou genetickou informaci uloženou v molekule RNA, reversní transkripcí ji transformují do DNA a tu pak inkorporují do chromosomu hostitelské buňky. Reversní transkripce se využívá v genovém inženýrství, neboť pomocí ní lze využít funkční mRNA k synthese cDNA. Přepisu buněčných mRNA do cDNA a jejího následného namnožení pomocí polymerasové řetězové reakce se používá při studiu exprese genetické informace.
translace {1}
překlad genetické informace „z řeči nukleotidů do řeči aminokyselin“; synthesa peptidového řetězce podle informace, obsažené v mRNA (součást komplexnějšího procesu proteosynthesy). Probíhá na ribosomu za spoluúčasti dalších bílkovinných faktorů. Na velké podjednotce ribosomu jsou dvě vazebná místa: A, do něhož se váže aminoacyl-tRNA, a P, kam se váže peptidyl-tRNA (tRNA, na níž je prostřednictvím C-koncové aminokyseliny navázán peptid, jehož synthesa právě probíhá); obě tRNA jsou prostřednictvím antikodonů navázány na mRNA, která kóduje synthesu daného polypeptidu. Elongační fáze translace probíhá v pěti krocích: a) výchozí stav: v místě P je navázána peptidyl-tRNAp, místo A je volné; b) vazba aminoacyl-tRNAa do místa A: prostřednictvím interakce antikodon-kodon se vybere „správná“ aminoacyl-tRNA, vazba vyžaduje energii, která se dodává štěpením GTP na GDP a Pi; c) vznik peptidové vazby: za katalysy peptidyltransferasou se přenese peptidylový zbytek z OH-skupiny ribosy tRNAp na aminoskupinu aminoacyl-tRNAa: aminoacyl-tRNAa + peptidyl-tRNAp → peptidyl-aminoacyl-tRNAa + tRNAp; d) uvolnění tRNAp: odštěpení peptidu z peptidyl-tRNAp vyvolá v tRNAp konformační změnu, která vede ke ztrátě afinity k P-místu ribosomu a tRNAp oddisociuje; e) translokace: za spotřeby energie, získané štěpením další molekuly GTP, se peptidyl-aminoacyl-tRNAp přesune z místa A do místa P; spolu s ní se posune i mRNA o tři nukleotidy směrem k 3´-konci tak, aby v místě A byl další volný kodon; tím je obnoven výchozí stav a cyklus se může opakovat. Proces translace je iniciován vazbou Met-tRNAMet do místa P ribosomu a prostřednictvím interakce kodon-antikodon k iniciačnímu kodonu mRNA; do místa A se pak naváže další aminoacyl-tRNA (viz výše popsané kroky ad a a b). K ukončení translace (terminaci) dochází v případě, že do místa A se dostane STOP-kodon.

translokace skupinová {3}
typ transportu látek přes biologickou membránu, při němž dochází k chemické modifikaci přenášené částice. Typickým příkladem je transport acylových zbytků z cytosolu do mitochondrie pomocí karnitinu.
translokasy {2}
integrální membránové bílkoviny katalysující antiport (někdy též symport) částic přes membránu. K nejznámějším patří ATP-ADP-translokasa, která zajišťuje výměnu ATP za ADP mezi matrix mitochondrie a cytosolem.
transport aktivní {1}
proces, při němž je částice (molekula nebo ion) přenášena přes biologickou membránu proti gradientu svého elektrochemického potenciálu, tedy tak, že její energie roste. Energie vzrůstá proto, že v kompartmentu, kam se částice transportuje, má vyšší koncentraci, a/nebo proto, že transportovaný ion tam má v důsledku membránového potenciálu vyšší elektrostatickou energii. Aktivní transport je vždy zajišťován integrálními membránovými bílkovinami. Patří k základním projevům života, neboť zajišťuje stabilitu složení vnitřního prostředí buněk, přičemž toto složení je trvale odlišné od složení extracelulárního prostoru. Energie, potřebná pro tento transport, se získává a) štěpením ATP na ADP a Pi (tzv. primární aktivní transport zajišťovaný enzymy ze skupiny ATPas, viz transport iontovými pumpami, např. Na,K-ATPasa); b) umožněním pasivního transportu jedné částice, přičemž část takto získané energie se využije pro aktivní transport druhé částice (tzv. sekundární aktivní transport, viz symport a antiport); takto je např. glukosa aktivně transportována z moče spolu se sodnými ionty (symport); c) energeticky výhodnými oxidačně-redukčními reakcemi; aktivním transportem iontů H+ na úkor energie těchto reakcí vzniká proton-motivní síla; d) přímou konversí světelné energie, kdy světelné kvantum je absorbováno integrální bílkovinou a tato energie je využita k transportu (viz bakteriorhodopsin).
transport bílkovin ko- a posttranslační {4}
angl. též targeting (target, čti target = cíl), souhrnný název procesů umožňující správnou a cílenou lokalisaci bílkovin v buňce. Ke kotranslačnímu transportu dochází při translaci na hrubém endoplasmatickém retikulu, kdy hydrofobní vedoucí sekvence umožňuje, aby bílkovina přešla přes membránu do endoplasmatického retikula a tam byla dále upravována (zejména odštěpením vedoucí sekvence a glykosylací). Posttranslační transport bílkovin (vylučování extracelulárních bílkovin z buňky, přesuny mezi jednotlivými organelami) je zajišťován různými váčky a následně mechanismy exocytosy.
transport difusí {2}
dnes méně často užívaný termín, synonymum pro pasivní transport.
transport membránový {2}
v biochemii soubor procesů umožňujících látkám různého typu překonat barieru biologické membrány. Z hlediska mechanismu přenosu částic rozlišujeme transport a) volnou difusí, b) dočasnými (viz štěrbinová spojení) nebo trvalými póry, c) usnadněnou difusí pomocí nízkomolekulárních (viz ionofory) nebo vysokomolekulárních přenašečů (viz permeasy, translokasy, iontové póry, iontové pumpy), d) mechanismem endocytosy nebo exocytosy a e) mechanismem skupinové translokace. Z hlediska energetického rozeznáváme transport pasivní a aktivní.
transport pasivní {1}
transport částic (molekul nebo iontů) přes biologickou membránu ve směru, kdy potenciál částice klesá; nevyžaduje tedy dodávání energie (srovnej aktivní transport). Pasivní transport může být realisován: a) volnou difusí; b) dočasnými nebo trvalými póry větších rozměrů, tvořenými určitými bílkovinami (např. póry v jaderné membráně, štěrbinová spojení buněk); c) usnadněnou difusí.
trávení {2}
příjem potravy, její rozklad (digesce) a vstřebávání (resorpce) nízkomolekulárních látek v trávicím traktu živočichů; v biochemii hydrolytický enzymový rozklad komplexních, často nerozpustných látek (živin) v trávicím traktu živočichů nebo v lysosomech (tzv. buněčné trávení).
triacylglyceroly {1}
zkr. TAG, estery glycerolu a vyšších mastných kyselin (mono- a di-acylglyceroly se vyskytují pouze jako meziprodukty metabolismu triacylglycerolů). Až na výjimky jsou v nich obsaženy nevětvené mastné kyseliny se sudým počtem atomů uhlíku. Směsi triacylglycerolů se nazývají tuky (někdy též neutrální tuky, též lipidy v užším slova smyslu). TAG patří k základním živinám. V tenkém střevu jsou částečně hydrolysovány, především na monoacylglyceroly, které jsou pak v buňkách střevního epithelu reesterifikovány a po vytvoření komplexů se specifickými proteiny, cholesterolem a fosfolipidy vylučovány do krevního řečiště v podobě lipoproteinových částic. TAG obsažené v buňkách tukové tkáně (adipocytech) jsou u živočichů významnou zásobárnou energie, jejich synthesa (viz lipogenese) a odbourávání jsou řízeny hormonálně. Mnoho rostlin (řepka, slunečnice, len, olivy aj.) vytváří zásoby TAG ve formě tzv. rostlinných olejů v semenech.
triglyceridy {3}
velmi nešťastné, leč v medicině stále ještě užívané označení triacylglycerolů.
tRNA {1}
transferová (též iniciátorová) RNA, jednořetězcová RNA, obvykle tvořená 70 – 85 zbytky ribonukleotidů (relativní molekulová hmotností přibližně 2,4.104). Obsahuje relativně mnoho minoritních basí jako důsledek posttranskripčních modifikací. Má poměrně přesně definovanou prostorovou strukturu (sekundární struktura podobná jetelovému listu, terciární struktura připomínající písmeno L). Obvykle je v buňce 50 – 70 molekulových druhů tRNA; důvodem této heterogenity je a) nutnost, aby existovala pro každou aminokyselinu minimálně jedna pro ni specifická tRNA, b) degenerovanost genetického kódu a c) organelová odlišnost tRNA (v mitochondrii mohou být jiné tRNA než v cytosolu). Funkčně nejdůležitějšími částmi tRNA jsou antikodon (trojice nukleotidů komplementární k určitému kodonu a určující specifitu tRNA pro danou aminokyselinu) a vždy stejná trojice nukleotidů CCA na 3´-konci, kam se na volnou OH-skupinu koncové ribosy esterovou vazbou váže aminokyselina za vzniku tzv. aminoacyl-tRNA (viz aminoacyl-tRNA-ligasy).
trofika {2}
výživa, též způsoby výživy organismů, resp. způsoby přijímání uhlíku a získávání energie (viz organismy - rozdělení podle způsobu výživy).
tropiny {3}
skupina hormonů vylučovaná adenohypofysou a řídící činnost dalších žláz a buněk. Tak thyreotropin řídí činnost štítné žlázy, gonadotropiny činnost pohlavních žláz, adrenokortikotropin činnost kůry nadledvin atd. (viz hormony - rozdělení podle endokrinních žláz).
tropomyosin {2}
bílkovina nekovalentně spojená s aktinem ve svalových filamentech a v mikrofilamentech cytoskeletu ostatních typů eukaryotních buněk.
trypsin{EC 3.4.21.4} {2}
serinová proteasa synthetisovaná ve formě proenzymu trypsinogenu ve slinivce břišní všech obratlovců. Trypsinogen je vylučován do dvanáctníku, kde je aktivován odštěpením N-koncového hexapeptidu. Specificky štěpí peptidové vazby vycházející z karboxylové skupiny basických aminokyselin argininu a lysinu. Má nejvyšší aktivitu v mírně alkalické oblasti odpovídající hodnotě pH dvanáctníku.
tryptofan {1}
Trp nebo W, aromatická esenciální ketogenní proteinogenní aminokyselina. Jeho objemný postranní řetězec je významnou strukturní součástí bílkovin. Má význačné fluorescenční vlastnosti, čehož se využívá při studiu prostorového uspořádání okolí jeho indolové skupiny. Ačkoliv je v bílkovinách poměrně málo zastoupen, je velmi významný z hlediska výživy. Je prekursorem několika důležitých látek: nikotinamidu (viz niacin) a biogenních aminů tryptaminu a serotoninu.
tubulin {4}
snadno polymerisující globulární bílkovina, strukturní základ mikrotubulů cytoskeletu.
tuky {1}
triviální označení triacylglycerolů, v technologii se někdy rozlišují tuky (za pokojové teploty pevné) a oleje (kapalné).
tyrosin {1}
Tyr nebo Y, aromatická proteinogenní ketogenní aminokyselina, lze ji považovat za podmíněně esenciální, neboť vzniká modifikací (hydroxylací) esenciální aminokyseliny fenylalaninu. Je prekursorem řady významných látek především hormonální povahy: katecholaminů (dopamin, noradrenalin a adrenalin) a hormonů štítné žlázy (trijodtyronin a thyroxin); jeho dekarboxylačním produktem je biogenní amin tyramin. Jeho fenolová OH-skupina může být fosforylována působením enzymů protein-tyrosinkinas{EC 2.7.10.-}. Tato modifikace je významným prostředkem regulace aktivity řady enzymů; ukazuje se, že mnoho onkogenů kóduje právě tento typ kinas. Fenolová OH-skupina má vlastnosti slabé kyseliny; při pH vyšším než přibližně 10 disociuje za vzniku fenolátového iontu.
U {1}
jednotka katalytické aktivity enzymu často používaná zejména v anglosaské literatuře. Enzymový preparát má katalytickou aktivitu jedné jednotky (U), jestliže při nasycení substrátem za definovaných podmínek (teplota, pH, druh a koncentrace pufru) za přítomnosti efektorů a nepřítomnosti inhibitorů je schopen přeměnit 1 μmol substrátu za minutu (srovnej katal v jednotkách SI). Jedna jednotka U odpovídá 16,67 nanokatalům. Někdy se též používá synonymum International Unit (zkr. I.U.).
ubichinon {2}
viz koenzym Q.
ubiquitin {4}
vysoce konservativní bílkovina přítomná u všech eukaryotních organismů. Váže se svým C-koncovým karboxylem na ε-aminoskupiny v postranním řetězci bílkovin a označuje je tak pro další odbourání proteasomem. Pro rychlost značení ubiquitinem (a tím i pro rychlost odbourávání intracelulárních bílkovin) je rozhodující druh aminokyseliny, vázané na N-konci polypeptidového řetězce. Za objev ubiquitinem zprostředkovaného odbourávání proteinů získali roku 2004 A.Hershko, I.Rose a A.Ciechanover Nobelovu cenu.
UDP-glukosa {2}
aktivovaná forma α-D-glukosy, používaná zejména pro glykogenesi a biosynthesu sacharosy a celulosy. Vzniká reakcí: glukosa-1-fosfát + UTP (=uridintrifosfát) → UDP-glukosa + PPi. Za objev cukerných nukleotidů a jejich role v biosynthese sacharidů obdržel roku 1970 L.F.Leloir Nobelovu cenu.
úhel dihedrální {2}
též úhel torsní, úhel umožňující kvantitativně popsat konformaci jednoduché vazby mezi atomy B a C jakožto úhel svíraný rovinami, v nichž leží atomy ABC a BCD. Dihedrální úhly nabývají hodnot (-180) - (+180) úhlových stupňů.

uniport {2}
typ transportu částice přes biologickou membránu permeasou, při němž se přenáší pouze jediná částice; srovnej antiport a symport, kde se přenášejí částice dvě.

uracil {1}
pyrimidinová base nukleových kyselin (2,6-dihydroxypyrimidin), která je součástí ribonukleových (nikoliv deoxyribonukleových) kyselin (srovnej thymin). Komplementárně se váže s adeninem.
ureasa{EC 3.5.1.5} {2}
enzym katalysující hydrolysu močoviny: (NH2)2CO + 2 H2O → 2 NH3 + H2CO3. Vyskytuje se především u rostlin, mikroorganismů a bezobratlých živočichů. Má absolutní substrátovou specifitu; neštěpí jiné substráty než močovinu. Ureasa ze sojových bobů byla prvním enzymem připraveným v krystalické podobě (Sumner, 1926). Používá se v analytice pro stanovení močoviny.
uremie {4}
hromadění močoviny spolu s dalšími odpadními látkami v organismu v důsledku špatné funkce ledvin. K odstranění těchto látek z krve se používá dialysa pomocí tzv. umělé ledviny.
váček potažený {4}
přechodná organela vznikající endocytosou. Je tvořena odškrcenou buněčnou membránou obalenou (potaženou) vrstvou zpolymerovaného klathrinu. Po rozpuštění klathrinové sítě přechází na tzv. nepotažený váček, endosom.

váček sekreční {4}
přechodný útvar předurčený k tomu, aby po splynutí s plasmatickou membránou vylil svůj obsah do extracelulárního prostoru, čímž dojde k exocytose. Sekreční váčky primárně vznikají odškrcením z endoplasmatického retikula nebo Golgiho komplexu. Tímto způsobem jsou sekretovány např. trávicí enzymy, bílkovinné hormony a neurotransmitery.
vady vrozené metabolické {4}
dědičné vady, vedoucí ke specifickým poruchám metabolismu nejčastěji proto, že některý enzym je nedostatečně aktivní nebo naopak příliš aktivní. K tomuto stavu může dojít proto, že v důsledku mutace enzym nemá „správnou“ strukturu nebo (méně často) proto, že není produkován v přiměřeném množství. Důsledkem metabolické poruchy může být nedostatek určitého metabolitu nebo naopak hromadění metabolitu až na toxickou úroveň (srovnej enzymopathie).
vakuoly {2}
organely oddělené membránou od cytosolu, vyskytující se u rostlin a některých mikroorganismů (kvasinky). Slouží k regulaci osmotického tlaku, ke skladování zásobních látek (bílkoviny, inulin, sekundární metabolity) a k likvidaci toxických látek; mohou též fungovat (podobně jako lysosomy u živočichů) jako trávicí kompartmenty. U rostlin často dochází při růstu buněk ke zvětšování vakuol.
valin {1}
Val nebo V, proteinogenní esenciální glukogenní aminokyselina. Postranní řetězec je silně hydrofobní a prostorově náročný. D-Valin je součástí molekuly antibiotika penicilinu.
vazba anhydridová {1}
vazba tvořená dvěma zbytky molekul kyselin. V biochemii jsou zejména významné anhydridové vazby zbytků kyseliny fosforečné (viz difosfát, ATP, ADP, NAD, též směsný anhydrid fosfoadenosinfosfosulfát).
vazba disulfidová {1}
vazba umožňující v bílkovinách kovalentní propojení cysteinových zbytků, a to uvnitř jednoho polypeptidového řetězce nebo mezi řetězci; významný prvek stabilisace prostorové struktury bílkovin. Disulfidová vazba propojuje i dvě molekuly glutathionu (tzv. oxidovaný glutathion). Vzniká oxidací (viz dehydrogenace) dvou thiolových skupin (2 cystein → cystin), rozštěpena může být redukcí (in vitro obvykle merkaptoethanolem nebo dithiotreitolem, in vivo enzymově pomocí NADPH) nebo oxidací (in vitro obvykle kyselinou peroxomravenčí).
vazba fosfodiesterová {1}
spojení dvou molekul, obsahujících alkoholové skupiny, prostřednictvím zbytku kyseliny fosforečné, která s nimi vytváří dvě esterové vazby. Tímto způsobem jsou propojeny (deoxy)ribonukleosidy v nukleových kyselinách, diacylglyceroly s polárními alkoholy ve fosfatidátech nebo uhlíky 3´a 5´ v cyklických nukleosidmonofosfátech (viz cAMP).
vazba glykosidová {1}
propojení monosacharidu s další skupinou prostřednictvím poloacetalového uhlíku. Rozlišujeme vazby O-glykosidové (vazba zprostředkována atomem kyslíku, typické pro oligo- a polysacharidy), N-glykosidové (např. vazba basí na ribosu v nukleosidech, podle organicko-chemického názvosloví bychom však N-glykosidy měli řadit mezi glykosylaminy) a S-glykosidové. Podle konfigurace na poloacetalovém uhlíku rozlišujeme α- a β-glykosidové vazby. Pro synthesu glykosidové vazby musí být alespoň jeden z partnerů aktivován (např. viz UDP-glukosa). Její hydrolytické štěpení zajišťují enzymy ze skupiny glykosidas, fosforolytické štěpení pak fosforylasy.
vazba kooperativní {1}
způsob vazby ligandu na biopolymer s více vazebnými centry; typický projev allosterického efektu, při němž jednotlivá vazebná místa kooperují. Při positivní kooperativitě první molekula ligandu zvyšuje afinitu biopolymeru k dalším molekulám; kooperativní vazbou váže DNA molekuly histonů či hemoglobin molekuly kyslíku.
vazba kovalentní {1}
vazba mezi dvěma atomy, zprostředkovaná sdílením jednoho, dvou nebo tří párů elektronů, přičemž elektrony jsou poskytovány oběma atomy.
vazba „makroergická“ {2}
nešťastné a nepřesné označení vazeb, které se v makroergických sloučeninách štěpí, při čemž se uvolňuje energie. Termín vznikl v době, kdy panoval názor, že veškerá energie, která se při štěpení takovéto vazby uvolní, je lokalisována výhradně v ní; později se ukázalo, že zejména u nukleosidtrifosfátů (ATP, GTP) tomu tak není.
vazba nekovalentní {1}
viz interakce nekovalentní.
vazba peptidová {1}
vazba mezi dvěma molekulami aminokyselin, zvláštní typ sekundární amidové vazby. Vzhledem k velké elektronegativitě atomu kyslíku se volný elektronový pár na dusíkovém atomu přesunuje a vazba CO-NH získává částečně dvojný charakter; v bílkovinách a přirozených peptidech převažuje trans- uspořádání, pouze peptidová vazba, vycházející z iminokyseliny prolinu, bývá v cis-uspořádání. Peptidová vazba je i ve vodném prostředí stálá. Hydrolysuje in vitro při zvýšené teplotě v prostředí silné kyseliny nebo zásady; in vivo její hydrolysu katalysuje velké množství enzymů ze skupiny peptidas. Pro její synthesu ve vodném prostředí je zapotřebí nejdříve aktivovat karboxylovou skupinu reagující aminokyseliny; pro chemickou synthesu (in vitro) byly vypracovány různé způsoby této aktivace, při biosynthese se aminokyselina obvykle aktivuje vazbou na příslušnou tRNA.
vazba thioesterová {1}
vazba zbytku karboxylové kyseliny a thiolu; významné jsou zejména thioestery kyselin vázaných na koenzym A, acyl-CoA a z nich zejména acetyl-CoA.
vazba vodíková {1}
též můstek vodíkový, nekovalentní spojení dvou elektronegativních atomů sdílením atomu vodíku (resp. protonu). Jeden z elektronegativních atomů působí jako donor („původně“ nesl vodíkový atom) a druhý jako akceptor. V biochemii hrají vodíkové vazby mimořádně důležitou roli při přenosu genetické informace (viz komplementarita basí), při stabilisaci prostorové struktury bílkovin a při rozpoznávání partnerů v interakcích enzym-substrát, enzym-inhibitor, receptor-ligand apod. Podmiňují též hydrofilní vlastnosti různých skupin, které vytvářejí vodíkové vazby s molekulami vody.
vazba zpětná negativní {2}
mechanismus, jímž je tok látek určitou metabolickou drahou regulován inhibicí klíčového enzymu (nebo klíčových enzymů) koncovými produkty této dráhy (viz inhibice enzymů koncovým produktem metabolické dráhy). Obecněji je to regulace úrovně jakéhokoliv faktoru citlivého na svou vlastní intensitu; tímto způsobem jsou regulovány hladiny hormonů, koncentrace iontů, teplota a mnoho dalších faktorů (viz homeostasa).
vektor {4}
v genovém inženýrství molekula DNA, do níž může být inkorporována určitá sekvence (např. gen) a která může být následně vnesena do buňky, jež pak vnesenou sekvenci uchovává, replikuje a realisuje (např. proteosynthesou). Jako vektory se používají plasmidové nebo virové DNA.
vidlice replikační {2}
úsek DNA ve tvaru písmene Y, v němž probíhá synthesa řetězců DNA; dvě replikační vidlice ohraničují replikační očko. Při replikaci se vidlice posunuje (při analogii s písmenem Y směrem dolů) a dvouřetězcová (mateřská) DNA se postupně otvírá tak, jak jsou synthetisovány dceřinné řetězce.

viry {1}
nebuněčně organisované formy živé hmoty. Virová partikule vždy obsahuje nukleové kyseliny (DNA nebo RNA), které jsou chráněny bílkovinným obalem. Viry jsou obligátní buněční parazité; při své replikaci využívají synthetický aparát hostitelské buňky. Jsou nejčastějšími původci infekčních onemocnění rostlin a živočichů (virosy), napadají však i jednobuněčné organismy (bakteriofágy).
vitaminy {1}
organické látky přítomné v malých množstvích v potravě živočichů (většinou chápáno ve vztahu k člověku), bezpodmínečně nutné pro růst a zachování životních funkcí (esenciální exogenní faktory). Biochemická funkce vitaminů je většinou katalytická, protože jsou součástí kofaktorů enzymů (srovnej biokatalysátory); pouze vitamin A je prosthetickou skupinou rhodopsinu bez katalytické funkce a vitamin D má funkci regulační. Funkci některých vitaminů může plnit několik chemicky příbuzných látek (D, E, K, foláty aj.). Některé vitaminy jsou v organismu synthetisovány z provitaminů (A, D). Podle rozpustnosti je dělíme na vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě; kromě vitaminu C se všechny vitaminy rozpustné ve vodě řadí do skupiny B. Zmínka o malých množstvích vitaminů je definitoricky důležitá; mezi vitaminy nejsou řazeny esenciální aminokyseliny, jichž je zapotřebí relativně mnoho, a většinou ani esenciální nenasycené mastné kyseliny, které však někdy bývají nazývány společným termínem vitamin F. Za objev vitaminů stimulujících růst obdržel roku 1929 F.G.Hopkins Nobelovu cenu.
vitaminy {1}
Poprvé popsánDoporučená denní dávka (mg) *Nejdůležitější biochemické funkceOdkazy (viz)Vitaminy rozpustné v tucích

vitamin A, retinol


1913


3


prosthetická skupina


rhodopsinu, proces vidění

retinal, karotenoidy

vitamin D, kalciferol,


antirachitický vit.


1922


0,01 – 0,025


regulace metabolismu


vápníku a fosfátů

kalciferoly

vitamin E, tokoferol


1922


5


lipofilní antioxidant

tokoferoly

vitamin K, fyllochinon,


antihemoragický vitamin


1935


1


kofaktor γ-karboxylace kyseliny glutamové v koagulačních faktorech

fyllochinon Vitaminy rozpustné ve vodě

vitamin B1, thiamin


1926


1


přenos aldehydů, dekarboxylace

thiamin

vitamin B2, riboflavin


1932


2


součást FAD, kofaktor oxidoreduktas

riboflavin, FAD

vitamin B6, pyridoxin


1936


2


metabolismus a transport aminokyselin

pyridoxin

vitamin B12,


kobalamin


1948


0,003


kofaktor různých enzymů (isomerasy, transferasy)

kobalaminy

vitamin C,


kys. L-askorbová


1925


75


redukční činidlo některých


oxygenas, antioxidans

kyselina askorbová

vitamin H, biotin


1935


0,25


kofaktor karboxylas a některých dekarboxylas

biotin

vitamin PP, niacin, nikotinamid


1937


18


součást koenzymů NAD a NADP

niacin, NAD(P)

foláty, kyselina listová


1941


1 - 2


přenos jednouhlíkatých skupin

kyselina listová

panthotenová kyselina


1933


3 - 5


součást koenzymu A (aktivace acylových zbytků)

kyselina pantothenová, koenzym A
vlásenka {2}
útvar tvořený jednořetězcovou DNA nebo RNA, v němž jsou určité úseky tvořeny komplementárními basemi, které se navzájem párují a mohou vytvářet jistou formu dihelixu. Jsou známy z tRNA, kde tvoří jednotlivé „jetelové lístky“, ale i z vlásenkovitých struktur DNA, kde se např. uplatňují jako signál pro ukončení transkripce.

vlastnosti chaotropní {3}
schopnost některých látek rozrušovat strukturu vody, zejména vodíkové můstky mezi molekulami, neboť samy s vodou tyto můstky vytvářejí. Typickými chaotropními látkami jsou močovina a guanidinhydrochlorid, které ve vysokých koncentracích (9 mol/l u močoviny, 6 mol/l u guanidinhydrochloridu) působí jako denaturační činidla bílkovin, protože ruší hydrofobní interakce.
VLDL {4}
lipoproteiny o velmi nízké hustotě, viz krevní lipoproteiny.
vodík aktivní {1}
značka [H], v biochemii společné označení pro atomy vodíku vázané na kofaktory oxidoreduktas, nejčastěji na NAD, NADP a FAD. Toto schematické označení se užívá zejména při popisu katabolických procesů, kde přenos vodíku mezi jednotlivými systémy oxidoreduktas hraje klíčovou energetickou roli.
vsolování {3}
vzrůst rozpustnosti v důsledku malých koncentrací neutrálních solí; typická vlastnost sféroproteinů.
vstup postranní do dýchacího řetězce {2}
též kotvený komplex II; společné označení pro membránové enzymy ze třídy oxidoreduktas, které katalysují přenos vodíkových atomů z různých substrátů na ubichinon a tím jejich vstup do dýchacího řetězce: SH2 + Q → S + QH2. Zásadně se liší od kotveného komplexu I (ubichinonreduktasa{EC 1.6.5.3}) tím, že nejsou schopny aktivně transportovat protony, a proto nepřispívají ke vzniku proton-motivní síly. Jejich prosthetickou skupinou bývá FAD. Nejvýznamnějšími enzymy této skupiny jsou sukcinátdehydrogenasa{EC 1.3.5.1} (z citrátového cyklu), membránová glycerol-3-fosfátdehydrogenasa{EC 1.1.99.5} (viz glycerolfosfátové kyvadlo) a systém dehydrogenas, které zahajují β-oxidaci mastných kyselin (acyl-CoA-dehydrogenasy{EC 1.3.99.3, EC 1.3.99.13}).
vysolování {3}
pokles rozpustnosti sféroproteinů v důsledku vysoké koncentrace určitých solí. Postupné (tzv. frakční) vysolování bílkovin z roztoku (přidání síranu amonného a oddělení vzniklé sraženiny centrifugací) patří k nejběžnějším metodám isolace bílkovin.
xanthin {2}
významný meziprodukt odbourávání purinových basí nukleových kyselin.
xenobiochemie {2}
část biochemie zabývající se osudem cizorodých látek v organismu (viz biotransformace cizorodých látek). Z řeckého xenos = cizí.
zkrat hexosamonofosfátový {4}
viz pentosový cyklus.
zygota {3}
při pohlavním rozmnožování první buňka nově vzniklého organismu, diploidní buňka vzniklá splynutím samčí a samičí gamety.
zymogeny {2}
viz proenzymy.
živočichové - rozdělení podle způsobu vylučování dusíku {2}

amonotelní, vylučují dusík ve formě amonných iontů, především vodní živočichové;


urikotelní, vylučují dusík ve formě kyseliny močové, živočichové mající omezený kontakt s vodou (vejcorodí - ptáci, plazi, suchozemský hmyz);


ureotelní, vylučují dusík ve formě močoviny (savci).


živočichové homoiothermní {3}
též endotermní nebo teplokrevní, vyšší obratlovci (ptáci a savci), kteří udržují stálou tělesnou teplotu.
živočichové poikilothermní {3}
též ektotermní nebo studenokrevní, živočichové, jejichž tělesná teplota závisí na teplotě okolního prostředí (srovnej živočichové homoiothermní).
žlázy {3}
specialisované tkáně nebo orgány vylučující látky (ve formě roztoků), a to do vnějšího prostředí (žlázy exokrinní) nebo do prostředí vnitřního (žlázy endokrinní). Mezi exokrinní žlázy savců patří jak žlázy potní, slzné a mléčné, jež vylučují roztoky přímo z organismu, tak slinivka břišní (pankreas), játra (vylučují žluč) a žlázy slinné, vylučují roztoky do trávicího traktu. Endokrinní žlázy vylučují systémové hormony do krevního řečiště (viz hormony - rozdělení podle endokrinních žláz). Některé žlázy (slinivka břišní, mužské pohlavní žlázy) jsou zároveň povahy exokrinní i endokrinní. Kromě žláz vylučují určité látky i žlázové buňky (obvykle epithelové, viz tkáně), které jsou součástí orgánů jiného typu; např. buňky žaludku vylučují do trávicího traktu pepsinogen a kyselinu chlorovodíkovou, placenta některé hormony atd.