• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/16

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

16 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Evicţiune
Pierdere a posesiunii unui bun (imobil) ca urmare a exercitării de către o altă persoană a dreptului său asupra aceluiaşi bun.
Acţiunea în constatarea nulităţii absolute a unui act juridic
este acel mijloc procedural de valorificare a dreptului de a cere în justitie desfiinţarea retroactivă a unui act juridic lovit de nulitate absolută, acţiune ce poate fi intentată de oricare din părţi, de către procuror şi de către orice persoană interesată, oricând fiind imprescriptibilă
Finele de neprimire
Numite şi cauzele de neprimire. Reprezintă acele cauze sau condiţii care sustrag o categorie de acte administrative de la controlul în faţa instanţelor de contencios administrativ. Absenţa finelor de neprimire constituie una dintre condiţiile de admisibilitate a acţiunii directe în contenciosul administrativ.
Sezina
Posesiune de drept a bunurilor succesorale, în temeiul căreia anumiţi moştenitori sunt îndreptăţiţi să perceapă uzufruct şi să exercite dreptul la acţiune privitoare la aceste bunuri încă de la deschiderea succesiunii.
Intimat
Parte intr-un proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac. Persoana impotriva careia se declara recursul.

In procesul penal, in calitate de intimat poate sa apara inculpatul sau partea responsabila civilmente.

In materie civila, in cadrul procesului civil si in functie de fazele desfasurarii acestuia, de asemenea, partile poarta denumiri diferite:
- apelant si intimat in apel,
- recurent si intimat in recurs,
- contestatar si intimat in contestatia in anulare,
- revizuient si intimat in revizuire,
- creditor si debitor in faza executarii silite.
Actiune petitorie
este acţiunea civilă prin care este apărat dreptul de proprietate ori alt drept real asupra unui imobil; acţiunea în revendicare este o acţiune petitorie
Mancipatie
Contract de vânzare, făcut în prezenţa unor martori şi potrivit unei ceremonii speciale.
Curatela
Instituţie legală pentru ocrotirea unei persoane care are capacitatea civilă, dar care, din cauza bătrâneţii, a unei boli ori infirmităţii fizice sau a lipsei îndelungate de la domiciliu, nu-şi poate administra singură bunurile şi apăra interesele.
Bona fides
Bună credinţă. Este starea mentală şi morală de onestitate. Este un principiu în virtutea căruia în relaţiile părţilor interesate într-un act, contract sau proces, este nevoie de un comportament drept sau onest. În dreptul spaniol mai este cunoscut şi sub numele de principio de probidad (principiul probităţii). În dreptul italian i se mai spune şi principio de adeguatezza (principiul adecvării).
Ius privatum
Ius privatum este latinescul pentru legea privată. În opoziţie cu ius publicum (legile aflate în conexiune cu Statul), ius privatum reglementa relaţiile între indivizi. Conform Dreptului roman, acesta includea legile civile, ale proprietăţii şi ale persoanei. Legile privind crimele erau şi ele considerate ca făcând parte din ius privatum, cu excepţia crimelor deosebit de grave.
Ius publicum
Ius publicum este latinescul pentru legea publică. Scopul său era protejarea intereselor Statului roman (în timp ce ius privatum privea relaţiile între indivizi).
Uti oporet
situaţia în care pârâtul refuză să procedeze aşa cum cere legea, caz în care este considerat îndărătnic la judecată (indefensus), reclamantul obţinând automat câştig de cauză
Confessio
situaţia în care pârâtul îşi recunoaşte vina, reclamantul obţinând automat câştig de cauză
Actio
acţiune – mijlocul procedural pe care un drept pozitiv îl pune la îndemâna unei persoane în vederea ocrotirii unui interes legitim
Clausula arbitraria
clauză prin care magistratul ordonă în formula ca pârâtul să fie condamnat numai dacă nu restituie bunul litigios
omnia iudicia absolutoria esse
Pârâtul va fi absolvit dacă satisface pe reclamant în cursul procesului