• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/154

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

154 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hvilke enzymer som utskilles fra pankreas er viktige for fordøyelsen av proteiner?
Trypsin, chymotrypsin, elastase, carboxypeptidase A, carboxypeptidase B.
Hvilke enzymer som utskilles fra pankreas er viktige for fordøyelsen av lipider?
Lipase, co-lipase, fosfolipase A1, fosfolilpase A2, ikke-spesifikke esteraser.
Hva skjer etter inntak av melk hos mennesker som mangler laktase?
Disakkeridet laktose i melk blir ikke spaltet til monosakkarider og absorbert i tynntarmen, men fortsetter uendret over i tykktarmen. Det fører til magemerter og diaré på grunn av bakterienes omsetning av laktose til 2- og 3-karbonfragmenter, gassdannelse og osmotiske effekter.
Nevn minst fire vanlige årsaker til jernmangel.
Underernæring, feilernæring, malabsorpsjon, blødning, hemolyse.
Omkring 50 % av våre mest brukte legemidler metaboliseres av enzymet CYP3A4. Hva er CYP3A4, og hvilke reaksjoner katalyserer det?
CYP3A4 er et isoenzym i cytokrom P450-familien. (Det tilhører familie 3, subfamilie A, og 4 betegner det spesifikke isoenzymet). Disse enzymene katalyserer oksidasjoner (fase 1 metabolisme), der funksjonelle grupper tilføres eller avdekkes. Vannløseligheten kan øke noe, men øker først sterkt når molekylet konjugeres med vannløselige grupper i fase 2- reaksjoner.
Johannes-urt er et naturmiddel som har en mild antidepressiv effekt. Johannes-urt kan indusere CYP3A4 og P-glykoprotein. Hvordan vil det kunne påvirke effekten av legemidler som tas samtidig?
Det vil kunne redusere effekten av legemidler som er substrater for CYP3A4 eller P- glykoprotein.
Ved atrofisk gastritt er syresekresjonen redusert, hvorfor kan det gi anemi?
Parietalceller lager både HCl og intrinic factor. Skade av disse cellene kan gi mangel på begge faktorene. HCl er nødvendig for å frigjøre vitamin B12 og tre-verdig jern fra proteiner. Intrinsic factor er nødvendig for absorbsjon av vitamin B12 i ileum. Vitamin B12 og jern er nødvendig for produksjon av erytrocytter.
Hvilke organer får sin blodforsyning fra truncus coeliacus?
Øsofagus (nedre del), ventrikkel, tolvfingertarm, lever, milt, pankreas.
Hva er inkretiner, og hvordan påvirker de sekresjonen av insulin fra pankreas?
Inkretiner er glukagonlignende hormoner fra tynntarmen som potensierer effekten av glukose på insulinsekresjonen i pankreas. Hormonene er gastrisk inhibitorisk peptid (GIP) og glukagonlignende peptid 1 (GLP-1). Disse hormonene øker konsentrasjonen av intracellulær Ca2+ i β-cellene i pankreas via PKA, cAMP og åpning av en Ca2+ kanal. (Glukose stimulerer insulinsekresjonen i β-cellene via en signalvei som også ender med økt intracellulær kalsiumkonsentrasjon).
Hva er årsaken til cøliaki?
Pasienter med cøliaki produserer antistoffer mot gliadin i kornprodukter (hvete, rug, bygg og havre). Gliadin er et glykoprotein som det er spesielt mye av i gluten fra hvete, og cøliaki blir ofte omtalt som glutenallergi. Immunreaksjonen fører til kronisk betennelses i tynntarmslimhinnen med tottatrofi, malabsorpsjon, diaré og vekttap. Sykdommen kan reverseres med glutenfri kost.
Hva skjer ved mangel på nitrogenoksid (NO)-produserende neuroner i tykktarm?
NO er en viktig transmittersubstans i de inhibitoriske motorneuronene i det enteriske nervesystemet i GI-tractus. Ved mangel på NO blir tarmen mer kontrahert. Kan føre til fullstendig okklusjon av colon (megacolon).
Alle nyfødte barn gis en vitaminsprøyte ved fødsel, hvilket vitamin gis og hvorfor?
Vitamin K, fordi nyfødte barn har for små lagre og blødninger kan oppstå.
Hvorfor er lokal vasodilatatasjon nødvendig for sekresjon av saliva, og hvordan blir denne vasodilatasjonen regulert?
Sterk vasodilatasjon er nødvendig for å levere nok vann til produksjonen av saliva (blodstrømmen øker mye mer enn det som er nødvendig for å dekke kjertelcellenes behov for oksygen og glukose). Det viktigste stimulus for vasodilatasjon er VIP (vasoaktivt intestinalt peptid), som frigjøres som en kotransmittor (sammen med ACh) fra aktive parasympatiske nervefibre.
Hvordan blir sekresjonen av saliva regulert?
Sekresjonen blir regulert av autonome nervefibre. Økt impulsaktiviitet i sympatiske fibre gir liten sekresjonsmengde og et tyktflytende sekret. Økt impulsaktivitet i parasympatiske fibre gir stor sekresjonmengde og et tyntflytende sekret. I forbindelse med måltider blir spyttsekresjonen stimulert reflektorisk både i den cephale fasen (utløst av syn, lukt og forventning) og i den luminale fasen (utløst av smaksstimuli og mekaniske stimuli fra munnhulen).
Nevn fire problemer som ofte oppstår ved nedsatt spyttsekresjon.
Svelgvansker, talevansker, infeksjoner i munnslimhinnen, karies.
Nevn noen viktige årsaker til høye nivåer av HDL
Genetisk høyt HDL (bl.a. som følge av hemming av CETP). Kjønn: kvinner har i gjennomsnitt høyere verdier av HDL enn menn. Fysisk aktivitet, kolesterolsenkende diett, moderat alkoholinntak, lever/gallsykdommer, nyresykdommer. (Det er ikke nødvendig å nevne alle, men både genetiske årsaker og miljøfaktorer bør være med).
Nevn noen viktige årsaker til låga nivåer av HDL
Genetisk lavt HDL (apo A-I mangel eller apo A-I mutasjoner, komplett eller delvis LCAT mangel, arvelige sykdommer med lav eller manglende ABC1: Tangiers sykdom, Familiær hypoalphalipoproteinemi, ukjent genetisk årsak: familiær kombinert hyperlipidemi og metabolsk syndrom). Røyking, overvekt, mangel på fysisk aktivitet, medikamenter (betablokker, androgene steroider, androgene progestiner), høye triglyserider, very-low-fat diet.
Hvor blir HDLs lipoproteiner syntetisert?
HDL og det viktigste apolipoprotein i HDL (apoA-I) blir syntetisert både i lever og i tarm. Det andre viktige apolipoprotein apo-AII blir syntetisert bare i lever.
Hvor kommer kroppens serum-kolesterol fra, og hvordan skiller kroppen ut kolesterol?
Serum-kolesterol stammer fra a) kolesterolsyntese i lever og i perifere vev, og b) fra kolesterol i kosten. Kroppen skiller ut kolesterol i feces i form av gallesyrer, gallesalter og fritt kolesterol. Gallesaltene bidrar til at noe fritt kolesterol kan holdes i løsning i gallen.
Hva er føtalt alkoholsyndrom?
Redusert vekst og redusert mental og fysisk helse hos et barn på grunn av høyt alkoholforbruk hos moren i svangerskapet. Fosteret er mest sårbart for skadevirkninger av alkohol på sene utviklingtrinn, i siste trimester. I denne fasen utvikles hjernen i betydelig grad, og de viktigste skadelige effektene av alkohol skyldes påvirkning av disse prosessene.
Hvilke mekanismer ligger til grunn for nevrontap i hjernen hos storkonsumenter av alkohol?
Tilstedeværelsen av alkohol virker hemmende på flere reseptorsystemer, for eksempel. NMDA-reseptorer. Over tid kan dette føre til en kompensatorisk oppregulering av systemene. Denne oppreguleringen vil kunne bestå noen uker etter avsluttet konsum. Neuroner med oppregulerte NMDA reseptorer vil bla. a. ha større kalsium influx enn normalt og kan derved skades ved for eksempel induksjon av apoptose.
Hvilke enzymer er oftest involvert i metabolismen av kroppsfremmede stoffer, og hvilken type reaksjoner katalyserer de?
Cytokrom P450 (CYP) er en familie av enzymer som katalyserer oksidasjon av ulike substrater. Dette er fase I reaksjoner som tilfører eller avdekker funksjonelle grupper, som i fase II kan konjugeres med vannløselige molekyler som glukuronsyre eller sulfat.
Aflatoxin omdannes til en reaktiv metabolitt. Hva kjennetegner en reaktiv metabolitt, og hvorfor tror du leveren er særlig utsatt for den toksiske effekten av aflatoxin?
Reaktive metabolitter er kjemisk ustabile og vil kunne reagere med cellulære molekyler (DNA, proteiner, enzymer) som befinner seg i nærheten, dersom de ikke blir videre omdannet til inaktive metabolitter først. Dette kan føre til mutasjoner, celleskade eller celledød. Fordi reaktive metabolitter har kort levetid, vil de utøve sine skadelige effekter der de dannes. Leveren er det viktigste organet for metabolisme av kroppsfremmede stoffer, og aflatoxin transporteres via portablodet til leveren.
Forklar hvilken rolle gallesalter spiller i nedbrytning og absorpsjon av fett.
Gallesalter har en fettløselig del og en vannløselig del, og stabiliserer små fettperler som dannes under mekanisk omrøring. Gallesaltene orienterer seg slik at den ene enden stikker inn i fettfasen og den andre enden inn i vannfasen. Små fettperler har stor overflate/volum-ratio som er viktig for virkningen av lipolytiske enzymer (som er vannløselige). De minste fettperlene kalles miceller, og fra disse kan nedbrytningsprodukter av fettstoffer diffundere inn i enterocyttene.
Hva stimulerer produksjon av galle og tilførsel av galle til tarmen?
Hepatocyttenes produksjon av galle varierer med tilgangen på (resirkulerte) gallesyrer/gallesalter fra blod (gallesyreavhengig galleproduksjon). Det betyr at galleproduksjonen er høy i forbindelse med fordøyelse av måltider som inneholder fett, og lavere i periodene imellom. Sekretin stimulerer cellene i gallekanalene til produksjon av en vandig løsning som er rik på HCO3–. CCK, gastrin og kolinerge vagusfibre stimulerer tilførsel av galle til tarmen ved kontraksjon av galleblæren (og relaksasjon av Sphincter of Oddi). VIP og serotonin hemmer elektrolytt- og væskeopptaket i galleblæren, mens adrenerge sympatiske nervefibere øker det. Effekter av sekretin og CCK må være med for bestått.
Hva er sammensetningen av gallestener?
Som oftest kolesterolkrystaller med kalsiumavleiringer (kolesterolmonohydrat), men også kalsiumsalter av bilirubin (pigmenterte stener), fosfat, fettsyrer, osv.
Nevn minst tre faktorer som kan disponere for gallesten.
Fedme (forhøyet forekomst i industrialiserte land), kjønn (kvinner mer utsatte enn menn), alder (øker med økende alder), østrogen (øker med p-pillebruk, ved graviditet og østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder), kolesterolsenkende medikamenter (øker kolesterolmengden i galle), raskt vekttap, diabetes, faste, sykdommer som øker konsentrasjonen av kolesterol eller ukonjugert bilirubin. Arvelig disposisjon.
Nevn minst to årsaker til tiaminmangel (vitamin B1-mangel).
Tiaminmangel forekommer først og fremst i Sør-Øst-Asia blant grupper som har et ensidig kosthold basert på polert (hvit) ris (ikke brun ris eller spesialfremstillt (parboiled) hvit ris).
I vestlige land er tiaminmangel særlig forbundet med kronisk alkoholisme. Denne gruppen har både mangelfullt kosthold og økt behov for tiamin (økt tiaminbehov forekommer ved tilstander som gir redusert tarmfunkjon, redusert leverfunksjon eller økt stoffskifte).
Nevn minst én funksjon som tiamin (vitamin B1) har i organismen, og nevn minst to sykdomstilstander forårsaket av tiaminmangel (vitamin B1-mangel).
Tiamin er nødvendig for energiproduserende metabolisme knyttet til Krebs syklus. Tiamin er involvert i metabolisme av karbohydrater, fett, aminosyrer, glukose og alkohol.
Perifer nervesykdom med polynevropati (kalles også tørr beriberi)
Kardiovaskulær sykdom med hjertesvikt (kalles også våt beriberi)
Sentralnervøs sykdom med apati, ataksi, amnesi og konfabulering (Wernicke-Korsakoff syndrom ved kronisk alkoholisme)
Hva er en PEST-sekvens og hvilken betydning har den?
PEST står for P-E-S-T (bokstavkodene for aminosyrene prolin-glutamat-serin-threonin). Denne aminosyresekvensen er utsatt for rask degradering og kan gi raskt tap av visse proteiner. Eks.: hemoglobin, muskelproteiner, fordøyelsesenzymer, mucin.
Hvilke funksjoner har lipider i organismen?
Det er hensiktsmessig for organismen å lagre engergi i form av lipider (lav vekt og lite volum pr energienhet). Lipider fungerer også som mekanisk beskyttelse og termisk isolasjon. Lipider er forstadier til viktige hormoner og signalstoffer. Alle celler har en overflatemembran og interne membransystemer basert på lipider. Lipider kan også bindes kovalent til proteiner og endre proteiners binding i membraner. Lipider har viktige smak- og lukt-funksjoner i kosten.
Nevn i rekkefølge lagene i veggen i jejenum fra innside til utside.
Jejunum-veggen består (fra innsiden) av tunica mucosa, tela submucosa, tunica muscularis og tunica serosa (peritoneum). To av disse fire hovedlagene deles ytterligere: Tunica mucosa består av enlaget sylinderepitel (lamina epitelialis), lamina propria og lamina muscularis mucosae. Tunica muscularis deles ilamina muscularis interna og lamina muscularis externa.
Nevn en vanlig granulomatøs betennelse i tynntarm og hvilken del av tarmveggen som er involvert ved denne betennelsen.
Chrons sykdom. Hele tarmveggen er involvert.
I hvilken del av tarmveggen ligger plexus myentericus?
I tunica muscularis mellom lamina muscularis interna og lamina muscularis externa.
I hvilke to organer foregår det meste av glukoneogenesen?
Lever og nyrer.
Hva er magesaftens viktigste funksjoner?
Innholder Intrinsic factor (nødvendig for absorpsjon av vitamin B12 i distale ileus), pepsinogen (omdannes til pepsin som deltar i tidlig nedbrytning av proteiner), H+ (omdanner pepsinogen til pepsin, denaturerer proteiner og dreper bakterier).
10) Hvordan absorberes vann i fordøyelseskanalen?
Ved osmose. Vann følger opptak av osmotisk aktive stoffer. Na+/K+ ATPasen skaper en Na+ gradient som levérer energi til absorbsjon av vann og løste stoffer over tarmveggen. Vanntransporten kan foregå mellom eller gjennom tarmens epitelceller.
Hva er amylase, og hvor produseres det?
Amylase er et fordøyelsesenzym som nedbryter karbohydrater til disakkarider og monosakkarider (ved å spalte α-1,4 bindinger). Amylase produseres i spyttkjertlene i munnhulen og i pankreas.
Gjør rede for lokalisering og kirurgisk betydning av foramen epiploicum.
Foramen epiploicum er lokalisert dorsalt for leveren, til høyre for gaster, begrenset av retroperitoneale strukturer; duodenum; ligamentum hepatoduodenale og leveren. Foramen epiploicum utgjør åpningen som forbinder bursa omentalis (lille sekk) med resten av bukhulen (store sekk). Deler av tarm kan herniere gjennom denne åpningen. Under et operativt inngrep i bukhulen kan man her få tilgang til væsken i bursa omentalis. I kanten av foramen epiploicum finnes vena porta, a. hepatica og ductus choledochus, og disse tre strukturene må identifiseres før en kan skjære i det lille oment og få tilgang til pankreas.
Hva menes med biotilgjengelighet (= biologisk tilgjengelighet)? Nevn tre faktorer som kan påvirke biotilgjengeligheten.
Biotilgjengeligheten er et uttrykk for hvor mye av stoffet som når det systemiske kretsløp. (Noen studenter vil kanskje huske at denne kan bestemmes ved å sammenligne arealet under kurven for plasmakonsentrasjon som funksjon av tiden når samme dose gis hhv per os og i.v., men det kreves ikke). Biotilgjengeligheten er avhengig av hvor mye av stoffet som absorberes (tungt løselige stoffer kan absorberes ufullstendig), graden av første- passasjemetabolisme i tarm og lever, og om substansen transporteres aktivt tilbake til tarmlumen etter at den har diffundert passivt inn i tarmepitelet (via P-glykoprotein og andre transportører).
Forklar mikroanatomisk oppbygning og funksjon av Disses rom.
Disses rom er spalten mellom hepatocytter og endotelcellene som kler sinusoidene i leverparenchymet. Sinusoideveggen er diskontinuerlig, med store glipper mellom endotelcellene. Disse hviler heller ikke på noen tydelig basalmembran. Plasma har derfor fri tilgang til Disses rom. Hepatocyttene har mikrovilli inn mot denne spalten. Følgende kreves ikke for bestått besvarelse: En leverlobulus har ikke egne lymfekar. Overskytende intercellulærvæske fra lobuli kan følge Disses rom i motsatt (radial) retning av blodstrømmen, vil deretter fordele seg i ekstracellulær matriks i bindevevet mellom lobuli og deretter gå over i lymfekar i dette bindevevet).
Nevn minst 4 forskjellige defekter i LDL-reseptoren som gir familiær hyperkolesterolemi.
1. Redusert reseptorsyntese
2. Redusert reseptortransport
3. Redusert LDL binding til reseptor
4. Redusert reseptoraggregasjon i clatrindekkede endocytotiske innbuktninger (coated pits) 5. Redusert utskillelese av LDL fra endosomer
Hvilke organer og organområder vil rammes dersom en trombe blokkerer arteria mesenterica superior?
Duodenum (distalt for papilla duodeni major), deler av pancreas, jejunum, ileum, colon ascendens og større eller mindre deler av colon transversum. Dette tilsvarer organene som er utviklet fra midttarmen.
Hvilke muskler inngår i laterale og fremre bukvegg?
Musculus obliquus externus abdominis, m. obliquus internus abdominis, m. transversus abdominis, m. rectus abdominis, samt m. pyramidalis (mangler hos ca. 20%).
Hva er bursa omentalis, og hvordan er denne forbundet med peritonealhulens ventrale/caudale deler?
Bursa omentalis kalles også den lille sekk, og er et hulrom som befinner seg dorsalt i epigastriet. Hulrommet er kontinuerlig med resten av peritonealhulen gjennom foramen epiploicum.
Hva er lamina muscularis mucosae og hvor finner vi denne?
Et tynt lag med nokså glatt muskulatur som regnes som en del av mucosa og utgjør skillet mot tela submucosa.
Hva er årsaken til skjørbuk (engelsk: scurvey), og hvilke symptomer er vanlige ved denne sykdommen?
C-vitaminmangel. Blødende tannkjøtt, forsinket såtilheling, dårlig apetitt, vekttap og tretthet
Hvorfor kan ikke mennesker fordøye gress?
Menneske mangler cellulase (spalter β 1,4 glukosylbindinger) og kan derfor ikke bryte β-1,4- bindingen mellom glukosemolekylene i cellulose.
Hvorfor kan overdoser med paracetamol gi leverskade?
En liten andel av dosen omdannes via CYP (cytokrom P450) til en reaktiv metabolitt. Ved overdoser overskrides kapasiteten til å konjugere den reaktive metabolitten med glutation, og metabolitten vil i stedet reagere med cellulære makromolekyler. Dette resulterer i celleskade.
Angi minst tre forskjellige kjertelceller i magesekken og deres sekresjonsprodukter.
Parietalceller (saltsyre + intrinsic factor), hovedceller (pepsinogen), slimproduserende celler (mucin), G-celler (gastrin), D-celler (somatostatin).
Hvilke hovedklasser av lipoproteiner finnes og hvor syntetiseres de?
Kylomikroner dannes i tynntarmsmucosaceller, VLDL i hepatocytter, LDL i blodbanen ved nedbrytning av VLDL, og HDL dannes i hepatocytter, tynntarmens mucosaceller og i blod ved degradering av triglyceridrike lipoproteiner.
Hva er salivas funksjoner?
Bløtgjøring og oppløsning av føden, fukte slimhinnen, beskytte epitelet (mucin), bufre syre i munnhulen (HCO3- og fosfat), begynne nedbrytning av stivelse (amylase), antibakteriell effekt (lysozym, IgA, transferrin).
Lymfe som dreneres fra tynntarmen inneholder blant annet kylomikroner. Beskriv kort og enkelt lymfeåretreets forløp fra lamina propria i villi intestinales til tømming i blodbanen.
Ekstracellulærvæske i villi intestinales tømmer seg i lymfekar i lamina propria, disse går sammen til stadig større kar på vei gjennom mesenteriet. På veien passerer lymfen gjennom mesenteriale lymfeknuter. Efferente lymfekar derfra samles i den nederste delen av ductus thoracicus (cisterna chyli). Ductus thoracicus tømmer seg i vena subclavia sinistra.
Nevn minst fire hormongrupper som dannes fra kolesterol.
Glukokortikoider, mineralkortikoider, androgener, østrogener, progestiner, vitamin D..
Gjør kort rede for nerveforsyning til fremre bukvegg i området rundt umbilicus.
Fremre bukvegg innerveres av ryggmargssegmentene Th7-L1 (intercostalnerver Th7 – Th11, subcostalnerver fra Th12, og fremre grener fra L1. Området rundt umbilicus dekkes vanligvis av 10. intercostalnerve (Th10-dermatomet).
Hvordan oppstår peristaltiske kontraksjoner i tynntarmen?
Slow waves i Cajalceller, nervenettverk i plexus submucosus og plexus myentericus, depolarisering, aksjonspotentialer og kontraksjon i glatt muskulatur. Cajalcellene bestemmer rytmen. Koblingene i det enteriske nervesystemet bestemmer forløpet av de peristaltiske kontraksjonene, som kan igangsettes, stoppes og moduleres i styrke av autonome nervefibre og hormoner.
Nevn tre viktige årsaker til jernoverskudd
langvarig overforbruk av jernpreparater, multiple blodtransfusjoner, genfeil som fører til økt jernabsorpsjon
Hvilke kilder til vitamin B12 finnes i kosten?
animalske matvarer (fisk, kjøtt, melkeprodukter, egg), Finnes ikke i planteprodukter
Hvilke biologiske funksjoner har vitamin B12?
gjendannelse av metionin fra homocystein . b. syntese av tetrahydrofolat som er nødvendig for RNA- og DNA-syntese
Hvilke sykdomstilstander kan knyttes til mangel på vitamin B12?
Megaloblastisk anemi, degenerative sykdommer i sentralnervesystemet)
Hvilke aminosyrer sendes ut fra muskel under faste, og hva brukes de til?
Hovedsakelig alanin og glutamin. Alanin blir brukt som substrat for glukoneogenese og urogenese i lever. Glutamin omdannes til alanin i nyrer og tarm. Under faste som varer mer enn en uke omdannes glutamin til glukose i nyrer, og aminogruppen utskilles som ammoniakk. Reaksjonen NH3 + H+ = NH4+ i pre- urinen øker nyrenes evne til å utskille H+.
Hvor i ventrikkelen finnes gastrinproduserende celler?
Gastrin utskilles fra G-celler som finnes i antrum-regionen av ventrikkelen
Hvordan transporteres lipider fra tarmlumen inn i enterocytter og videre til blod?
Diffusjon gjennom cellemembranen. Entrocyttene resyntetiserer triacylglycerol og pakker ulike
lipidmolkyler sammen i store vannløselige partikler med proteinkappe (chylomikroner). Chylomikronene eksporteres til lymfesystemet, som tømmes til blodet. Korte fettsyrer kan diffundere direkte til blod.
Vegetabilsk fett blir anbefalt, men hvorfor advarer vi likevel mot bruk av enkelte fettsyrer til tross for at de er vegetabilske? Nevn navn på minst to av disse. Hvilke oljer anbefaler vi brukt?
Flere vegetabilske oljer inneholder mettede fettsyrer som øker kolesterol: Laurinsyre (12:0), palmitinsyre (16:0) og myristinsyre (14:0). Det har vært mye fokus på bruken av palmitinsyre i matvarer. Vegetabilsk fett det advares mot er palmeolje, kokosfett og kakaofett. Anbefalte matoljer er olivenolje, rapsolje, soyaolje, maisolje og solsikkeolje.
Forklar Barker/Forsdal-hypotesen om hvorfor noen personer er mer disponert enn andre for å få hjerte/karsykdommer.
Intrauterine ernæringsforhold påvirker sykdomsrisiko senere i livet. Dårlige sosioøknomiske forhold gir dårlig ernæring i svangerskapet, lav fødeselvekt og høy spedbarnsdødelighet, som er forbundet med metabolsk syndrom og overdødelighet av hjertekarsykdommer i voksen alder. Barker studerte befolkninger i England og Wales. Forsdal studerte folkegrupper i Finnmark. Mekanismen skyldes trolig DNA-metylering og kommer i tillegg til andre disponerende faktorer som f. eks. mutasjoner i lipoproteinreseptorgener.
Nevn fem ulike oppgaver den normale tarmfloaraen har for å opprettholde tarmens normale funksjon.
1. Gir bulk volum til avføringen.
2. Beskytter mot patogene bakterier gjennom konkurranse.
3. Stimulerer immunsystemet i tarmen i en anti-inflammatorisk retning.
4. Metaboliserer næringsstoffer som er viktig for ernæring av tarmepitelet.
5. Produksjon av vitamin K.
Vi deler reguleringen av fordøyelsesprosessen i tre deler. Hvilke? Hva er grunnlaget for denne inndelingen?
Cefale fase, gastriske fase og intestinale fase. Refleksene blir utløst av stimuli som aktiverer sanseceller i henholdsvis hoderegionen, magesekken og tarmen
Nevn noen innholdsstoffer i kaffe og deres relevans for helse.
Kaffe er en viktig kilde til antioksidanter, kokekaffe inneholder er et fettstoff (kaffestol) som har kolesteroløkende effekt, koffein har en sentralstimulerende effekt som er nyttig ved behov for konsentrasjon og aktivitet, men uønsket ved behov for søvn
Hva er glutation og hvilke funksjoner har det?
Tripeptid med tre hovedfunksjoner: kan fungere som antioksidant, kan konjugeres til reaktive metabolitter og gjøre disse vannløselige, og kan stabilisere intracellulære proteiner med frie SH-grupper (sulfhydryl-grupper
Hva mener vi med utrykkene farmakodynamikk og farmakokinetikk?
Farmakodynamikk omfatter læren om legemidlers effekter og virkningsmekanismer. Farmakokinetikk omfatter læren om legemidlers opptak, omdanning, nedbrytning og utskillelse.
Hvilke ionepumper, ionkanaler og andre transportmekanismer er viktige for sekresjon av elektrolytter og vann i enterocyttene, og hvor er de lokalisert?
Na+K+ ATPase
Na+K+2Cl- kontrasportør
Cl- kanal (CFTR)
Paracellulær diffusjon av Na+ og K+ Paracellulær diffusjon av H2O
(basolaterale membran)
(basolaterale membran)
(luminale membran)
(tight junctions, som er lite tette i tarm) (tight junctions, som er lite tette i tarm)
Svelgprosessen består av tre faser. Hvilke?
Den orale fase, pharynxsfasen og esophagusfasen.
Hva er brekningsrefleksen?
En reflektorisk (ufrivillig) og kraftig tømning av magesekkinnhold (evt. også duodenalinnhold) som f. eks. kan utløses av matforgiftning eller sjøsyke. Forutgående kvalme er vanlig. Den kraftige tømningen skyldes kontraksjon av skjelettmuskulatur i bukveggen og i mindre grad kontraksjon av glatt muskulatur i GI-traktus.
Hva heter de store spyttkjertlene og hvor munner de ut?
Gl. parotis, munner ut på innsiden av kinnet i overkjeven.
Gl. submandibularis, munner ut bak fortennene i underkjeven.
Gl. sublingualis, munner ut bak tungebåndet og bak fortennene i underkjeven.
Hvor mange tenner er de i det permanente tannsettet og hvordan grupperes de?
Hver kjevehalvdel har 2 incisiver, 1 hjørnetann, 2 premolarer og 3 molarer; totalt 32 tenner.
Nevn tre faktorer som påvirker biologisk tilgjengelighet av legemidler når de gis per os.
Ufullstendig absorpsjon, aktiv utpumping til tarmlumen, første-passasje-metabolisme.
Hvorfor kan ekskresjon i nyrene av en svak base økes ved å surgjøre urinen?
Når urinen surgjøres, vil mer av basen foreligge i ionisert tilstand, og den vil ikke kunne reabsorberes ved passiv diffusjon i samme grad som når urinen har tilnærmet nøytral pH.
Hva kjennetegner fase 1- og fase 2-metabolitter av legemidler?
Ved fase 1-metabolisme tilføres eller avdekkes funksjonelle grupper, men vannløseligheten endres som regel lite. De funksjonelle gruppene danner i fase 2-reaksjoner konjugater (kovalente bindinger) med vannløselige molekyler, som for eksempel glukuronsyre eller sulfat. Dermed øker vannløseligheten sterkt, og molekylet kan lettere skilles ut via nyrene (evt. via galle).
Hvilke celler/kjertler i gastrointestinaltraktus er viktige for å nøytralisere lav pH i chymus fra ventrikkelen, og hvilket nøytraliserende anion produserer de?
Brunnerske kjertler i submucosa (særlig i føreste del av duodenum) produserer HCO - Centroacinære celler pankreas produserer HCO -. 3
Hepatocytter produserer galle som er rik på HCO -
Nevn minst tre sekretoriske produkter fra pankreas som er viktige for fordøyelsen av lipider.
Lipase, fosfolipase A1 og A2, ikke-spesifikke esteraser, colipase.
Hvilke fettløselige vitaminer gir toksiske effekter ved for høyt inntak?
Vitamin A og vitamin D
Hvilke kjertler produserer amylase, og hvilken funksjon har dette enzymet?
Spyttkjertler og pankreas. Stivelse spaltes til oligosakkarider.
Hvorfor kan sorbitol brukes som et lavenergi-søtningsmiddel?
Sorbitol absorberes bare i liten grad fordi tarmen ikke har noe transportsystem for sorbitol
Hvilke tre muskler er ansvarlige for kjevelukking?
M. masseter, m. temporalis anterior, m. pterygoideus medialis
Hvilke fettsyrer regnes som essensielle?
Fettsyrer i omega-6-familien (f. eks. linolensyre, arakidonsyre) og omega-3- familien (f. eks. alfa-linolensyre, eikosapentaensyre)
Hva er en transfettsyre?
En umettet fettsyre der hydrogenatomene ved dobbeltbindingen(e) peker i motsatt retning (transposisjon) istedenfor i samme retning (cisposisjon). Dette gir fettsyren en funksjon som ligner funksjonen til noen mettede fettsyrer til tross for at den inneholder en eller flere dobbeltbindinger.
Representerer transfettsyrer noe problem i norsk kosthold i dag? Begrunn svaret.
Transfettsyrer øker LDL, reduserer HDL og fremmer utviking av aterosklerose. Det er slutt på bruken av transfett i margarin, men det brukes fettyper med noe transfett ved fremstillingen av pomme frites og popcorn fordi det tåler høy temperatur, og av bakeriene fordi det har gode bakeegenskaper. Innholdet av transfett blir ikke deklarert på produktene. Danmark har strenge restriksjoner for matvareindustriens bruk av transfett. Norge ikke har det og norske myndigheter mener at problemet har begrenset betydning.
Forklar utviklingen av ketoacidose ved ubehandlet diabetes Type 1.
Kardinaltegnene er hyperglykemi, dehydrering og ketoacidose. Insulinmangel utløser økt sekresjon av glukagon og adrenalin. Triacylglycerol spaltes til frie fettsyrer og
glycerol. Hyperglykemi skyldes insulinmangel og glukoneogenese (fra glycerol). Dehydrering skyldes osmotisk diurese drevet av glukose og ketoner. Acidose skyldes ketoner som blir dannet fra Acetyl-CoA når beta-oksidasjonen av fettsyrer
overskrider kapasiteten i sitronsyresyklus til å oksidere Acetyl-CoA.
Hva er M-celler i fordøyelseskanalen og hvor finnes de?
Spesialiserte epitelceller som transporterer antigener fra tarmlumen til det lymfoide vevet i mukosa. Finnes i Peyerske plaque i tynntarmen.
Hvilke hormongrupper dannes fra kolesterol? Nevn minst fire
Glukokortikoider, mineralkortikoider, androgener, østrogener, vitamin D
Hvilke fordøyelsesorganer er retroperitoneale?
Deler av duodenum, pancreas, colon ascendens, colon descendens, rectum
Hvorfor øker glukoseopptaket i aktive skjelettmuskelfibre under fysisk aktivitet selv om insulinkonsentrasjonen i blodet synker?
Skjelettmuskelfibre har den insulinfølsomme glukosetransportøren GLUT4. Økt forbrenning av glukose i muskelfibre kan imidlertid også rekruttere nye GLUT4-molekyler til overflatemembranen, uavhengig av insulin.
Hvilke faktorer er avgjørende for om kroppen forbrenner karbohydrater eller fett under fysisk arbeid? Nevn minst 3.
Kosthold, arbeidsintensitet, arbeidsvarighet, treningstilstand
a) Hvilken er den vanligste cancerformen i magesekken?
b) I hvilken del av magesekken er den vanligst forekommende? c) Hva menes med at den kan vokse eksofytisk?
a) Adenokarsinom. b) I antrumdelen på curvatura minor. c) Tumor ekspanderer inn i lumen.
Hvilken rolle har cytokrom P450 (CYP) i metabolismen av legemidler?
CYP er en familie av enzymer som står for det meste av fase 1 metabolismen av legemidler. CYP fører til oksidasjon av legemidler. Dermed tilføres eller avdekkes funksjonelle grupper, (som i fase 2- reaksjoner kan danne kovalente bindinger med vannløselige molekyler som glukuronsyre eller sulfat).
Hvordan vil polymorfisme i CYP isoenzymer kunne påvirke effekten av legemidler?
Flere CYP isoenzymer viser polymorfisme, der aktiviteten av enzymet kan variere fra lav eller ingen aktivitet til svært høy aktivitet. Dette vil påvirke metabolismehastigheten og dermed effekten av legemidler som metaboliseres av det aktuelle enzymet. (CYP2D6 er det mest studerte isoenzymet som viser polymorfisme, og her finnes flere varianter. Poor metabolizers har inaktivt enzym, mens extensive metabolizers har flere kopier av genet).
Angi minst tre forskjellige kjertelceller i magesekken og deres sekresjonsprodukter.
Parietalceller (saltsyre + intrinsic factor), hovedceller (pepsinogen), slimproduserende celler (mucin), G-celler (gastrin), D-celler (somatostatin).
Hva er bidraget fra karbohydrater, fett og proteiner beregnet som energiprosent i den norske gjennomsnittskosten? Sammenlign tallene med helsemyndighetenes anbefaling.
I gjennomsnittskosten i Norge bidrar karbohydrater, fett og proteiner med henholdsvis ca. 50, 35 og 15 energiprosent (E%). Anbefalt: 50–60, 25–35 og 10–15 E%. Gjennomsnittskosten ligger innenfor rammene men befinner seg på grensen for avvik. Optimalt bidrag fra fett ansees gjerne å være under 30 E%., men fettets sammensetning kan være viktigere enn den totale mengden. Et eventuelt redusert bidrag fra fett kan kompenseres med et økt bidrag fra karbohydrater.
En person har et totalt energiinntak på 10 000 kJ og spiser til sammen 100 g fett pr. dag. Er inntaket av fett hos denne personen høyere enn helsemyndighetenes anbefaling? Gjengi regnestykket som ligger til grunn for svaret
Ja. Energiinnholdet i 100 g fett er 100 g x 37 kJ/g = 3 700 kJ. Andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra fett er derfor 3 700kJ / 10000kJ = 37 E%, mot anbefalt 25–35 E%.
Hva er funksjonen til vitamin A i synsprosessen?
Vitamin A (som 11-cis retinal) finnes i netthinnens fotoreseptorer. Det første leddet i synsprosessen er absorpsjon av et foton i 11-cis retinal, som da blir isomerisert til 11-trans-retinal. Den frigitte energien forsterkes i flere trinn og fører til en membranpotensialendring i fotoreseptoren.
Fordøyelseskanalen og luftveiene krysser hverandre i svelget. Forklar hvorfor mat og drikke ikke kommer inn i nesehulen eller luftrøret når vi svelger.
den bløte gane, og inngangen til luftrøret lukkes ved stramming av stemmebåndene.
Angi minst tre forskjellige kjertelceller i magesekken og deres sekresjonsprodukter.
Parietalceller (saltsyre + intrinsic factor), hovedceller (pepsinogen), slimproduserende celler (mucin), G-celler (gastrin), D-celler (somatostatin).
Hva er bidraget fra karbohydrater, fett og proteiner beregnet som energiprosent i den norske gjennomsnittskosten? Sammenlign tallene med helsemyndighetenes anbefaling.
I gjennomsnittskosten i Norge bidrar karbohydrater, fett og proteiner med henholdsvis ca. 50, 35 og 15 energiprosent (E%). Anbefalt: 50–60, 25–35 og 10–15 E%.
En person har et totalt energiinntak på 10 000 kJ og spiser til sammen 100 g fett pr. dag. Er inntaket av fett hos denne personen høyere enn helsemyndighetenes anbefaling? Gjengi regnestykket som ligger til grunn for svaret.
Ja. Energiinnholdet i 100 g fett er 100 g x 37 kJ/g = 3 700 kJ. Andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra fett er derfor 3 700kJ / 10000kJ = 37 E%, mot anbefalt 25–35 E%.
Angi tre årsaker til mangel på vitamin B12.
Manglende inntak i kosten, mangel på intrinsic factor, malabsorpsjon.
Hva er funksjonen til vitamin A i synsprosessen?
Vitamin A (som 11-cis retinal) finnes i netthinnens fotoreseptorer. Det første leddet i synsprosessen er absorpsjon av et foton i 11-cis retinal, som da blir isomerisert til 11-trans-retinal. Den frigitte energien forsterkes i flere trinn og fører til en membranpotensialendring i fotoreseptoren.
Fordøyelseskanalen og luftveiene krysser hverandre i svelget. Forklar hvorfor mat og drikke ikke kommer inn i nesehulen eller luftrøret når vi svelger.
Som ledd i svelgrefleksen stopper åndedrettet midlertidig. Inngangen til nesehulen lukkes ved heving av den bløte gane, og inngangen til luftrøret lukkes ved stramming av stemmebåndene.
Hvilke matvarer i norsk kosthold er viktige for tilførsel av: Vitamin A?
Vitamin D?
Vitamin E?
Vitamin K?
Vitamin A: Finnes mest som karotenoider i noen grønnsaker, og som retinylester i lever, margarin, tran, fet fisk, egg.
Vitamin D: Finnes i fet fisk, tran, margarin og litt i melk (Ekstra lett melk er nå tilsatt vitamin D). Vitamin E: Finnes i margarin, vegetabilske oljer, kornprodukter, frukt og grønnsaker.
Vitamin K: Finnes mest i grønne bladgrønnsaker, litt i melk- og kjøttprodukter, egg, cerealier, frukt og vegetabilske oljer
Hvorfor kan medikamenter som hemmer syresekresjonen gi anemi?
Sekresjon av HCl og intrinsic factor stimuleres samtidig. Syre er nødvendig for å frigjøre vitamin B12 og tre-verdig jern fra proteiner og intrinsic factor er nødvendig for absorpsjon av B12 som igjen er nødvendig for produksjon av erytrocytter.
Hvordan transporteres jern i sirkulasjonen?
Bundet til transferrin.
Hvilke blodprøver er viktige for å undersøke jernstatus? Angi i hvilken retning du venter å finne avvik fra normalverdien for hver av disse blodprøvene ved jernmangelanemi.
Hemoglobin (redusert), s-ferritin (redusert), s-jern (redusert), s-transferrin (økt), TIBC (økt).
Nevn tre enzymatiske prosesser hvor vitamin C fungerer som kofaktor.
Karnitin-syntese, posttranslasjonell modifikasjon av kollagen, omdannelse av kolesterol til gallesyre.
Hvilke oppgaver har duktcellene i pankreas?
Sekresjon av HCO3– som nøytraliserer H+ ioner i chymus fra ventrikkelen, og sekresjon av vann.
Hvilke metabolske prosesser stabiliserer konsentrasjonen av blodglukose etter at næringsstoffene i et måltid er nedbrutt og absorbert, og hvilken betydning har insulin og glukagon i denne sammenhengen?
Hepatisk glykogenolyse, etterfulgt av glukoneogenese hvis glykogenet blir brukt opp. Faste hemmer sekresjonen av insulin og stimulerer sekresjonen av glukagon. Lav konsentrasjon av insulin stimulerer frigjøring av aminosyrer fra muskler. Lav konsentrasjon av insulin og høy konsentrasjon av glukagon stimulerer glukoneogenesen.
Angi navnene (regnet fra kroppens overflate og innover) på de anatomiske strukturene som dekker fordøyelseskanalen nær midtlinjen i epigastriet og umbilikalregionen, og som en kirurg må skjære igjennom, eller skyve til side, for å få tilgang til tolvfingertarmen.
Hovedlagene er hud, subkutant fett, rektusskjeden (lina alba), fascia transversalis, peritoneum, oment.
Hva er referert smerte, og hvordan kan dette fenomenet forklares?
Konvergens av smertefibere fra samme segmentale nivå på felles projeksjonsceller i ryggmargen. Visceral smerte kan derfor oppfattes som smerte fra hud og muskler, som gjennom livet er mer utsatt for skade og aktivering av smertefibre.
Nevn de viktigste bestanddelene av saliva.
Vann, ioner, mucin, amylase, lysosymer, IgA.
Hvor mye energi er det i 1 g fett, 1 g karbohydrat, 1 g protein og 1 g alkohol?
Fett: 37 kJ, Karbohydrat: 17 kJ, Protein 17 kJ, Alkohol: 29 kJ.
Hva er førstepassasjemetabolisme av legemidler?
Metabolisme som foregår i tarm og lever før legemidlet når systemkretsløpet.
Nevn tre virkninger av paratyroideahormon (PTH).
Frigjøring av kalsium i benvev, reabsorpsjon av kalsium i nyrene, stimulering av 1-alfa- hydroksylase som omdanner 25-hydroxy-vitamin D til 1,25-dihydroxy-vitamin D i nyrene.
Hvor i fordøyelseskanalen nedbrytes karbohydrater, og hvilke enzymer er involvert?
Munnhule: amylase fra spyttkjertler, tynntarm: amylase fra pankreas og enzymer i tarmepitelets overflate (maltase, isomaltase, sukrase, laktase.
Hvorfor tåles ofte fermenterte melkeprodukter av mennesker som mangler laktase?
Ved fermentering blir beta 1-4 glykosidbindingen mellom galaktose og glukose spaltet. Slike melkeprodukter inneholder lite laktose og monosakkaridene blir absorbert i tynntarmen.
Hvilke kilder til vitamin A finnes i kosten?
Retinyl estere finnes i fet fisk, tran, lever, margarin og melk. Karotenoider finnes i grønnsaker og frukt med sterke farger (f. eks. gulrøtter).
Hvordan blir vitamin A nedbrutt og absorbert og i tarmen og transportert til blodet?
Karotenoidene tas opp og spaltes til retinol i enterocyttene, retinylester spaltes i tarmlumen til retinol som tas opp i erytrocyttene. Retinol omdannes til retinylester i enterocyttene og pakkes i chylomikroner, som fraktes via lymfen til blodet.
Hva er fase I metabolisme av legemidler?
Reaksjoner (vanligvis oksidasjoner) som tilfører eller avdekker funksjonelle grupper som i neste omgang kan konjungeres med vannløslige molekyler.
Hva er fase II metabolisme av legemidler?
Konjugering med vannløselige molekyler (f. eks. glukoronsyre).
Hvorfor benyttes alkalinisering av urinen i behandling av acetylsalisylsyreforgiftning?
Ved å øke pH i urinen overføres mer av acetylsalisysyren til ionisert form. Denne kan ikke reabsorberes ved passiv diffusjon, og dermed øker utskillelsen i urinen.
Hos mennesker nedbrytes aminosyrene i urea-syklus og TCA-syklus. Hva oppnås med dette?
Nitrogen skilles ut av kroppen som urea. Karbonskjelettet gir energi.
Nevn to normale fysiologiske prosesser hvor det produseres store mengder frie radikaler.
Endosomal nedbrytning av bakteriemembraner ved infeksjoner. Elektrontransportkjeden over indre mitokondriemembran.
Nevn minst to prosesser som er avhengige av vitamin C.
Karnitinsyntese, kollagensyntese, kolesteroldegradering.
Hvilke positive fysiologiske og biokjemiske effekter har fysisk aktivitet ved metabolsk syndrom?
Vektreduksjon, lavere blodtrykk, økt insulinfølsomhet.
Redusert inflammasjons- og koagulasjonsaktivitet.
Bedre profil av blodlipider.
Styrketrening øker muskelmassen og dermed også kroppens hvilemetabolisme. Kondisjonstrening som varer mer en ca. 30 min. øker fettforbrenningen.
(Epidemien av overvekt i industrialiserte land antas å skyldes lavere fysisk aktivitet uten tilsvarende reduksjon av energiinntaket).
Hvilke signaler fra fettvev og gastrointestinaltraktus er viktige for regulering av fødeinntak? Nevn minst fem forskjellige.
Adipokiner (leptin, adiponektin) Insulin
CCK
Ghrelin
Obestatin
Peptid YY
Pankreatisk peptid
Oxyntomodulin
Kretiner (glucagon-liknende peptid, glukose-avhengig insulin-frigjørende polypeptid)
Gi en kort beskrivelse av det enteriske nervesystems anatomi.
To nervefletninger i veggen (ett under slimhinnen og ett mellom muskellagene) fra nedre del av esofagus til anus. Nervefletningene består av sanseceller, internevroner og motonevroner. Fletningene likner polygoner med cellelegemer i hjørnene og utløpere langs sidekantene. Forbindelsene med sentralnervesystemet dannes av det sympatiske og parasympatiske nervesystem.
Hvordan aktiveres proenzymene fra pankreas?
Enteropeptidase på overflaten av tarmepitelet i duodenum aktiverer trypsinogen til trypsin. Trypsin aktiverer så de andre proenzymene.
Nevn noen laboratorieprøver som benyttes for å stille diagnosen pankreatitt.
Serum analyser av amylase, lipase, CRP.
Hvordan kan samtidig inntak av alkohol og et legemiddel påvirke effekten av legemidlet?
Alkohol induserer enzymer i CYP-familien som metaboliserer legemidler. Legemidler som har inaktive metabolitter får redusert effekt. Legemidler som har aktive metabolitter får økt effekt. En reaktiv metabolitt (av paracetamol) kan gi økt toxisitet.
Hva forstås med “slow waves” i tarmen, og hvor oppstår de?
Regelmessige svinginger (oscillasjoner) i membranpotensialet i de glatte muskelcellene i tarmveggen. Oppstår i spesielle celler med pacemaker-egenskaper (interstitelle Cajalceller).
Hvilke kostfaktorer påvirker opptak av kostjern?
Vitamin C og kjøtt/fisk/fjærkre fremmer jernopptak, Polyfenoler (garvesyre) og fytinsyre (i kornprodukter) hemmer jernopptak.
Nevn tre jernbindende proteiner og deres funksjon.
Transferrin og lactoferin (jerntransport), ferritin og hemosiderin (jernlager), hemoglobin (oksygentransport), myoglobin (oksygenlager), cytokromer (eletrontransport).
Nevn to ligander til LDL-reseptoren.
Apolipoprotein B, apolipoprotein E
Hvilken enkeltfettsyre i norsk kosthold er mest kolesteroløkende pr. mol?
Myristinsyre (14:0)
Hvilken enkeltfettsyre i norsk kosthold er mest kolesteroløkende når det tas hensyn til både potens og mengde i kosten?
Palmitinsyre (16:0)
Forklar hva som ligger i begrepet “mekanostat” i beinvev.
Mekanisk påkjenning øker osteoblast-aktiviteten. Graden av mekanisk belastning (fysisk aktivitet) avgjør om benmassen avtar, holder seg konstant eller øker. Styrketrening har større effekt enn kondisjonstrening. Barn og unge øker beinmassen ved mindre mekanisk påkjenning enn voksne (endret set-point).
Nevn den vanligste formen for misdannelse i øsofagus.
Atresi (stengt lumen), oftest i kombinasjon med fistel til trachea.
Hva er achalasi?
Funksjonsforstyrrelse i øsofagus med manglende evne til å dilatere nedre del av øsofagus /skadet nerve-/muskelkoordinasjon.
Nevn et hormon som fremmer og et hormon som hemmer sekresjonen av saltsyre i ventrikkelen.
Gastrin stimulerer. Somatostatin hemmer.
Hva er definisjonen på en polypp i mage/tarmkanal?
En struktur (neoplastisk eller reaktiv) som hever seg over slimhinnenivået og inn i lumen.
Hvorfor vil klinikerne vite om et adenom er tubulært eller villøst?
Fordi et villøst adenom har større malignitetspotensiale.
Hvilke mekanismer er utviklet for å holde tynntarmen tilnærmet steril?
Aversjon mot synet og lukten av infisert mat. Saliva i munnhulen. Saltsyre og pepsin i ventrikkelen. Slimlag over epitelcellene, antimikrobielle stoffer skilt ut fra Paneth cellene. Immunologisk vev i lamina propria. IgA antistoffer som skilles ut til tarmlumen. Gradvis tømning av tynntarmen under fordøyelse og kraftig tømning etter fordøyelsen (migrerende myoelektrisk kompleks). Sekresjon av vann og økt motilitet i tarmen i forbindelse med infeksjon.
Hvilke kjertler og celler i gastrointestinaltractus er viktige for å nøytralisere chymus fra ventrikkelen?
Pancreas, centroacinære celler produserer HCO3- ioner. Brunnerske kjertler i submucosa i duodenum, produserer HCO3-.
Hvilken embryonal struktur blir til ligamentum teres hepatis?
Vena umbilicalis
Hvilke fordøyelsesorganer er retroperitoneale?
Deler av duodenum, pancreas, colon ascendens, colon descendens, rectum.
Arakidonsyre er forløper for flere viktige signaleringsmolekyler, nevn minst 4 av disse og to hovedsignalveier disse påvirker.
Prostaglandiner, tromboxaner, leukotriener, lipoxiner, HETE. Hovedsignalveiene er cAMP/PKA og intracellulær kalsium.
Hvor finnes M-celler i GI tractus?
I Peyerske plaque i tynntarmen.