• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Uppgift 1, olbigatorisk, 20 p. (förgodkänt krävs minst 10 p)Beskriv Zachman'sramverk utförligt, det vill säga radernas och kolumnernas beteckningar, syfteoch typ av innehåll. Visa med ett diagram och förklara dessa delar.

Zachmans ramverk är ett ramverk som strukturerar kunskap och arkitekturartefakter. Det är uppdelat i 36 celler, 6 stycken rader och 6 kollumner. Kollumnerna representerar ett visst frågeord: vad, hur, var, vem, när och varför. Raderna representerar ett perspektiv från en viss intressent uppifrån och ner är det: Planeraren, ägaren, designern, byggaren, underleverantören och sista raden representerar den fungerande verksamheten. Zachman menar att man inte ska tolka ramvekret att det blir mer detaljerat ju längre ner i ramverket man läser. Däremot ska man förtydliga och beskriva varje enskild cell mer detaljerat och utförligare.




What: Varje cell inom denna kolumn tar upp frågor som riktar sig mot vad för typ av data och information som finns inom företaget.




How: Redogör för företagets funktion i mer definierade beskrivningar av hur företagets processer ser ut.




Where: Beskriver var företagets verksamhet och aktiviteter är placerade geografiskt. Även tekniskt (nätverk etc)




Who: Beskriver vilka verksamheter och roller som finns inom företagets affärsverksamhet samt hur organisationen är uppbyggd.




When: Beskriver när affärsprocessen inträffar samt under vilka omständigheter, men behandlar även övergripande konjunkturcykler samt affärshändelser.




Why: Behandlar företagets affärsmål och strategier genom att beskriva vilka processer, personer och verksamheter som är viktiga för företagets affärer. Vilka är de viktiga affärsmålen och drivkrafterna?

Uppgift 2, obligatorisk, 20 p. (förgodkänt krävs minst 10 p)De olika cellerna iZachmans ramverk skall inte ses som isolerade, utan de har samband medvarandra. Det innebär att en modell i en cell är beroende av en annan modell ien annan cell. Förklara och ge exempel på:


*Det horisontella sambandet mellan modeller iolika celler i en rad


*Det vertikala sambandet mellan modeller iolika celler i en kolumn




I svaret är det viktigtatt du har gett exempel på ett horisontellt och ett vertikalt samband.

Det horisontella sambandet ger en sammanhängande och övergripande bild av verksamheten. Ett svar på frågan Vad leder till, Hur som leder till, Var och Vem som leder till, När och Varför. Sambandet mellan modellerna i cellerna ger en insikt och förståelse för vad som leder till vad; orsak och verkan. Det genererar en utgångspunkt utifrån vilket företaget kan förstå och förutse framtida händelseutveckling, och skapa smidiga system som är utformade för flexibilitet och snabba förändringar.




Alla aspekter hänger ihop: definition av processer (K2) och arbetsflöden (K4) specificeras av bland annat verksamhetsregler (K6). I skärningspunkten mellan entiteter i (K1) kan affärs- och IT-experterna(K4) specificera och identifiera funktioner (K2) genom datamapping.




Det vertikala flödet ger en detaljerad och verksamhetsövergripande beskrivning(utifrån samtliga variabler) av organisationen ur ett specifikt perspektiv (aktör). För varje nivå, rad, bör modellerna vara mer och mer detaljerade. Sambandet visas i att en rad specificerar krav och begränsningar för nästkommande, undre, rad.




Rader nedan kan dock ibland definiera krav för övre, men det är inte lika vanligt. Sambandet mellan modeller, olika celler i en kolumn resulteras i översättningar. Till exempel översättning av datamodeller från en lista (R1K1) till en semantisk konceptuell begreppsmodell (R2K1) till en logisk datamodell i form av exempelvis ett relationsschema (R3K1). Sambandet ligger alltså i krav och begränsningar till utformingen av modeller i de olika perspektiven.

Uppgift 4, obligatorisk, 20 p (för godkäntkrävs minst 10 p) Förklara Finkelstiens kritik mot "traditionella"systemutvecklingsmetoder ur ett EA-perspektiv. Förklara också fördelarna medEnterprise Engineering enligt Finkelstein

1. Verksamheters behov är svåra att specificera. Om behoven inte är förstådda eller tillräckligt klara kommer inte systemet att eftersträva de riktiga behoven av användarna och management




2. Systemen som utvecklas är inte utvecklat för att eftersträva verksamhetsmålen i den långsiktiga. Detta är ett huvudproblem kring utvecklingen av system idag.




3. Men de strategiska riktlinjerna är inte klara, även de måste vara förstådda för att IT är till för att designa flexibla system som ger support till strategiska riktlinjer.




Fördelar med EA standard:




EE ger IT och affärs experter en möjlighet att:




– Bygger system till framtiden som ger support till verksamhetsmålen




– Identifierar de framtida verksamhetsmålen, så att IT avdelningen kan implementera system som stödjer dessa.




- Ge strategiska affärsplanerings metoder så att IT-avdelningen kan delta i strategisk planering med ledningen




– Ger IT underlag så att dem kan bygga system som är strukturerade efter den strategiska planneringen så att systemen justerade efter verksamhetsmålen.




– Teknologin kan erbjuda konkurrensfördelar - dessa används för att uppnå den strategiska planneringen och verksamhetsmålen.

Uppgift 6, 15 p. Strano & Rehmani(2007) studerade rollen verksamhetsarkitekt inom US Federal Governement.Slutsatsen blev att den övergripande rollen verksamhetsarkitekt kan delas upp ifem olika arkitektroller.




Vilka var dessa roller och vad ärrespektive rolls ansvar och uppgift enligt studien

A. Modellerare


• Modellerare


förser verksamhetenmed en representation av relationerna mellan olika delar av verksamheten.




representationen skall vara tillräckligtdetaljerad och i ett sådant format att den kan ligga till grund för de beslutsom måste fattas för att genomföra den strategiska planen.




B. Förvaltare


• Förvaltare


organiserar arbetslaget av arkitekter och ser till atttillräckliga resurser är avsatta för att genomföra arbetet med arkitekturen.




C. Förändringsagent


• Förändringsagent


– stödjer verksamhetens ledare att etablera och förankraden bästa strategin för att uppnå verksamhetens mål och syften.




D. Kommunikatör


• Kommunikatör


– hjälper chefer, analytiker, systemarkitekter ochutvecklare att förstå strategins detaljer så att de kan fatta beslut och vidta åtgärderför att nå verksamhetens idé.




E. Ledare


• Ledaren


– deltar i arbetet att skapa en gemensamverksamhetsidé, motiverar medarbetare att försöka uppnå idén – förmedlar klaradirektiv om vad som behövs för att strategin skall uppnå mål och syften som ledertill förbättrade resultat.

Uppgift 7, 15 p. Boh och Yellin (2007) genomfördeen studie av hur "Enterprise Architecture" kan användas för attstrukturera standardisering av IT-resurser i ett företag. Derasundersökningsmodell omfattar styrningsmekanismer, områden för EA-standarder ochvad dessa båda faktorer hade för konsekvenser i en verksamhet. Sammanfattaderas slutsatser från studien.

Två frågor kommer på nästa Flashcard

Fråga 1. hur olikastyrningsmekanismer påverkar användningen av EA standarder:

1.Det är viktigt att centralisera IT-infrastrukturhanteringen och ledningen




2.För detta krävs processer för övervakning av fastställande och anpassning till tekniska standarder




3.Applikationsintegrering över enheter är komplext, vilket kräver koordination genom definierade arkitektroller





4.Hantera standarder för verksamhetsdata en svårighet och endast centralisering av IT-beslutsfattande hade någon inverkan

Fråga 2. till vilkengrad användning av EA standarder uppnår målen att förbättra delning ochintegration av IT-resurser genom en hel verksamhet

1. Olikheten/heterogeniteten hos IT-infrastrukturkomponenter




2. Duplicering av IT-tjänster tillhandahållna av olika enheter




3. Applikationsintegrering i verksamheten




4. Integrering av verksamhetsdata




EA-standarder hade ensignifikant betydelse för att hjälpa verksamheter att effektivt hantera allafyra typerna av IT-resurser

Uppgift 9, 10 p. Förklara kortfattatbaserat på Finkelstein:




A. Vad verksamhetsarkitektur (EA) är

Enterprise Architecture är ett teoretiskt ramverk som syftar på att integrerar ett företags verksamheter (Business Integration), genom att bygga upp ett tankesätt som utgår från ständig föränderlighet, framtida händelseutveckling och ett holistiskt perspektiv. EA bör betraktas som ett ramverk och ontologi och inte som explicita metoder. Enterprise Architecturesträvar efter att proaktivt hantera och dela strukturen i verksamheten. Ett primärt syfte med Enterprise Architecture är att förenkla strukturen för att göra verksamheten smidig och förberedd på förändringar. Ett andra syfte med Enterprise Architecture är att förenkla IT- lösningar och systemarkitekturen. En verksamhetsarkitektur kan ses som en överlevnadsstrategi för en verksamhet i denna ålder.

B. Hur EA har vuxit fram?

Det processorienterade tänkandet har sitt ursprung i Adam Smith och ”Wealth of Nations” från 1776. Smith la grunden för 1800- och 1900-talets industrier genom att i ”Wealth of Nations” framföra principen av att bryta ned komplexa processer till mindre beståndsdelar.




Henry Fords löpandebandsproduktion var nästa betydande fas i utvecklingen mot verksamhetsarkitektur. Under samma tidsperiod introducerades konceptet av parallella processer, i vilket två eller flera processer kunde utföras samtidigt, där varje processteg kunde fullföljas självständigt utan beroende av ett annat steg.Datorns inträde under 1900-talets senare hälft har automatiserat tidigare manuella processer.




Finkelstein menar dock att denna utveckling inte möttes av förbättrade processer vilket resulterade i att manuellt kaos helt enkelt blev automatiserat kaos.




Finkelstein menar att moderna företag använder sig av modern teknik men fortfarande är kvar i 1700-talets disintegrerade affärsprocesser; därav behovet av en ontologi som syftar till att integrera företagets affärsprocesser och skapa en verksamhetomfattande smidighet som snabbt kan anpassa sig till ständiga förändringar i omvärlden.


----




EA utvecklades av John Zachman med IBM under 1980-talet, när han studerade hus och flygplans byggande och IT industrin. Han såg då många likheter mellan byggandet av flygplan/hus med informationssystem som användes av företag.




I flygplansindustrin bryter man ner arbetet i mindre delar för att för att säkerställa planens krav. I IS använder man en Model of the business för att säkerställa verksamhetens behov.




För att bygga ett hus behöver designern arkitekt ritningar för huset, det behövs konstruktionsdiagram för ett plan och det behövs informations system modeller för en verksamhet.




Det var såhär Zachman såg EA i verksamheter och utvecklade därefter sitt ramverk.

C. Vilka problem som EAsyftar till att lösa

1.Automatiserat kaos och disintegrerade processer som skapar silotänk




2.Onödiga kostnader




3.Ineffektivitet och svårighet att inta läget av flexibel anpassning som är nödvändigt i den globaliserade affärsvärlden.




4.Vidare avser den belysa ett tankesätt att gå ifrån konceptet av att förhålla sig i teknologin som en från affärsmålen avskild del i verksamheten och integrera i den ett holistiskt perspektiv av företaget.




5.Möta kända och okända förändringar, öka förståelse och kunskap om olika perspektiv i företaget, skapa förutsättning för återanvändning och skapandet av enkla lösningar.

A.Implementation in Top-Down, RigorousDetail

• Granska verksamhetens mission, cykler och organisation. Bestäm produkter/tjänster/resurser. Gör en definition påövergripande nivå för alla kolumner på rad 1.




• Använd resource-life cycle analys föratt definiera processer




• Gör en verksamhetsövergripande begreppsmodell med smärtsamt detaljdjup




• Definiera en logiskapplikationsarkitektur med smärtsamt detaljdjup




• Baserat på beroendeanalys, definierasegment för implementering




• Transformera ett segment i taget tillfysisk utformning och implementera den logiska datamodellen




Nackdelar


När allt genomförs i sådan rigurös detalj tar det tid och “the scope” som fastställdes inledningsfasen är inaktuell. (?) ja, vid tiden dem är klara (detta tår smärtsamt lång tid) så kan scope ha ändrats.

B. Selective EA, Based on ROI BusinessCase

• Utgå från ROI business case ochdefiniera kol. 1, 2, 4 och 6 rad 1 med måttlig detaljnivå


• Definiera relationerna mellan dessa i enmatris


• Utvärdera befintligalegacy-applikationer




• Bedöm management values för att bestämmaprioriteringar




• Identifiera tyngre systeminitiativ




• Utveckla ett business case för fortsättamed arkitekturbaserade angreppssätt




• Utvärdera verksamhetens kultur för attvälja lämplig implementeringsansats




• Avsätt resurser och verkställ




Nackdelar


Eftersom tyngdpunkten är på gamla system finns det en potentiel risk att de gamla systemens begränsningar påverkar och/eller begränsar nödvändigt framtida fokus

C. Deliver in 3-Month Incermental Builds

• Gör en djupgående analys avverksamhetsmål och – mission i kol. 6 rad 1




• Definiera ”tingen” som måste hanteras iverksamheten i kol. 2 rad 1




• Bygg en verksamhetsvid semantiskbegreppsmodell om 150-200 entiteter i kol. 1 rad 2.




• Analysera genom entity dependenceanalysis denna modell för att härleda byggordningen för hela verksamheten itremånadersintervall




• Härled de viktigasteverksamhetsprocesserna från de semantiska skärningspunkterna




• Inled implementation som resursernatillåter




Nackdelar!


• Kommer att kräva en del iterationer ochomarbete med acceptabel redundans.




• Vilar på senior management support frånde verksamhetsområden som berörs. Senior management måste delta i två heldagarsmöte för strategisk modellering och det är tid som svårt att få loss.




• Metoden vilar också på attverksamhetsexperter kan delta för att strategisk och detaljerad modelleringskall fungera och ha ett värde. Dessa kan vara svåra att få loss frånverksamheten

Finkelstein (2006, 2011) skriver om metadata. Förklara utifrån detta vad begreppet metadata innebär och vilken betydelse och funktion metadatan har inom EA.

Metadata betyder data om data, eller beskrivningar av data som exempelvis namn på entiteter i ett klassdiagram eller namn på attribut i tabeller i ett relationsschema. Finkelstein diskuterar i boken om hur det inom ramarna för EA är essentiellt att kordinera företagets metadata för att skapa flexibilitet i systemen utan risk för problem vid uppgraderingar och synkronisering av förändringar. En förutsättning för integrerade verksamheter (business integration) är integrerad data och en förutsättning för integrerad data är i sin tur konsekvent och integrerad metadata.




Disintegrerad metadata skapar disintegration i processer och funktioner som löper över funktionella gränser. Detta läge uppkommer när delar av organisationen använder olika slags metadata. Det förekommer enligt finkelstein, att avdelningar inom företaget benämner objekt i verksamheten under olika slags metadata. Exempelvis avseende objektet “kund”, där försäljningsavdelningen beskriver datan om just “kund” medan ekonomiavdelningen använder metadata “klient”. Båda avdelningarna avseer beskriva samma objekt men i systemen behandlas de som disintegrerad data eftersom dessa metadata är disintegrerade.




Metadata har således funktionen att integrera data i verksamheten för att skapa återanvändbara processer.