• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/13

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

13 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Ge exempel på restprodukter som kroppen behöver göra sig av med.

Koldioxid, kväve, salt

I vilken form utsöndras kväve (N) hos


Fiskarna, människan respektive fåglarna?

Fiskarna - körtlar som utsöndrar överskott (amoniak)Människan - från njurarna och sedan i urinetFåglarna - genom urinet

Vilka huvuduppgifter har njurarna? Vilka hormoner bildas i njurarna och hur verkar de? ( vad påverkar de?)

Njurarna och urinvägarna är viktiga för att kroppen ska kunna rena blodet och göra sig av med ämnen som inte behövs, så kallade restprodukter. Restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Urin bildas u njurarna. Renin är ett hormon som bildas i njurarna men ADH hormonet påverkar njurarna och leder till att minskad mängd vatten utsöndras med urinet, det bildas i hypothalamus men transporteras till hypofysen. Aldosteron gör att kroppen sparar på natrium, men gör sig av med kalium. Vatten följer alltid med natrium. Därför utsöndras mindre vatten vilket gör att blodtrycket ökar, bildas i binjurebarken.

Rita av en njure och sätt ut olika delar ( Var finns t.ex njurbarken, njurmärgen, njurbäckenet, urinleadre, urinblåsan , urinröret,( + prostata på män )

Rita av ett nefron och skriv ut delarna t.ex kärlnystan, njurkapsel, njurkanal, samlingsrör, kapillärnär runt om njurkanalen)

Beskriv hur reningen av blodet sker? Lägg märke till filtrering, återresorption och sekretion ( utsöndring av t.ex läkemedel). Var sker det i nefronerna ?

Det finns över en miljon nefroner i varje njure vars uppgift är att rena blodet och reglera dess salthalt. Blodet förs till njurarna via njurartären som löper ut i tunnare och tunnare blodkärl som i sin tur når ut till alla nefroner i njuren. Blodet filtreras i nefronen genom njurkapseln så att det bildas primärurin. (150 L/dag). Innehållet är de restprodukter som kroppen vill göra sig av med. Primärurinen passerar njurkanalen som är gjord av tunnväggiga kapillärer. Nu tar blodet tillbaka de salter och de vatten som kroppen behöver. (Efter återupptaget återstår ca 1,5 liter sekundärurin per dag.)

Vad händer i kroppen om man får hög salthalt- vilket hormon är verksamt?

Om salthalten är för hög skickas ett hormon som kallas ADH ut i kroppen. Som dels gör att blodkärlen i njurarna tar upp mer vatten från primärurinen och dels påverkar det törstcentrum i hjärnan så att du blir törstig.

Vad händer om man dricker alkohol med avseende på hormonet ADH? Vad händer med blodtrycket då?

Alkohol hämmar bildningen av ADH vilket leder till att törsten uteblir, samtidigt som de ytliga blodkärlen vidgas (man känner sig varm). Dessutom kissar man mer när man druckit alkohol. Dessa faktorer leder till att blodtrycket sjunker. Det är till störst del den här sortens vätskebrist som orsakar bakfylla.

Om man har låg salthalt i blodet , så sjunker blodtrycket och då utsöndras två andra hormon. Vad heter de? Vilken funktion har de?

Om man får i sig för lite salt eller om man dricker stora mängder vatten, så sparar njurarna på salt. Njurarna har en förmåga att reglera hur mycket salt kroppen ska göra sig av med. Detta styrs av hormoner från binjurarna, främst kortisol och aldosteron. Ett hormon från hypofysen i hjärnan, ADH, spelar också viktig roll för njurarnas reglering av vätske- och saltbalans.

Vilka symtom får man vid urinvägsinfektion? Vad är den vanligaste orsaken till infektionen? Hur behandlar man en urinvägsinfektion? Får man lättare urinvägsinfektion om man blir kall?

Urinvägsinfektion orsakas ofta av tarmbakterier som hamnat fel. Tex under samlag. Det är en vanlig åkomma hos kvinnor då deras urinrör är kortare än männens. Urinvägsinfektioner kan även uppstå i urinblåsan och i värsta fall ta sig upp till njurarna. Vanliga symptom är: ont när du urinerar, ont i magen, konstant kissenödig, urinen kan luktar illa. Infektionen beror oftast på bakterier och kan därför gå över av sig själv, även behandling med antibiotika förekommer. Det går även att äta och dricka surt för att lindra eller förhindra infektionen. Tex tranbär. Det stämmer inte att en person lättare får urinvägsinfektion vid kyla.

Vad består njursten av? Vilka symtom får man vid njurstensanfall? Hur behadlar man njursten?

Svar: Urinet innehåller olika salter. Om koncentrationen av salt blir för hög, till exempel om man druckit för lite, kan det bildas kristaller. De kan sedan växa till och bilda så kallade njurstenar. Vanliga symtom vid njursten:Man får en stark smärta som känns värst i sidan eller ryggen på den sida där stenen sitter. Smärtan kan stråla ner mot underlivet eller ljumsken.Smärtan brukar vara skärande men kan också vara dov. Den kommer ofta i intervaller.Man känner sig uppblåst i magen.Man kan få feber.Man kan börja behandla njursten med receptfria smärtstillande läkemedel. Om detta inte hjälper kan man behöva söka upp en läkare och få starkare smärtstillande medicin. Små stenar, mindre än fem millimeter, kommer ofta ut av sig själv efter en tid då man kissar. Oftast görs en röntgen några veckor senare för att se att stenen är borta. Är stenen kvar eller för stor för att man själv ska kissa ut den måste den behandlas.Det vanligaste är att man får så kallad stötvågsbehandling som finns på vissa sjukhus. Det innebär att stenen krossas med hjälp av en apparat som avger tryckvågor. Efter det kan man oftast kissa ut flisorna.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Den är ofta benign från början. Vad betyder det ? Senare kan den bli malign. Vad betyder malign? En malign tumör sänder ut metastaser. Vad betyder metastaser? Hur behandlar man prostatacancer ( flera olika sätt )?

Om den är benign så är den godartad och tumörerna är bara i prostatan. När den blir malign så är det elakartat och den sprider sig, metastaser är så kallade dottertumörer eller då spridningarna. I tidiga stadier när tumören är beningn så behandlas det oftast genom strålning eller operation. Om tumören är malign eller har spridit sig så är den svårbehandlad, men olika hormon- och cellgiftsbehandlingar används för att hålla cancern i schack.80% av män över 80 år har prostatacancer.

Följ en salt”molekyl” från munnen till den lämnar kroppen via njurarnaStart: munhåla --> matstrupe --> osv

Munhåla, matstrupe, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen, kapillärerna i tjocktarmen över till blodet, blodet går via vener till portådern till, nedre hålvenen, hjärtats höger förmak, genom segelklaffen till höger kammare, genom fickklaffen till lungartären till lungornas kapillärer, lungven vidare till vänster förmak, genom segelklaffen till vänster kammare, färdas vidare genom aortan, bukaortan till njurartären, till njurens nefroner(kärlnystan), till njurkapslen där primärurin bildas, passerar sedan njurkanalen till samlingsröret till njurbäcknet → urinledaren för att sedan transporteras till urinblåsan, urinröret, toaletten OUT BITCHES.