• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Masennus

Eli depressio on mielialahäiriö, johon sairastuu noin joka kymmenes nuori. Sairauden ja tilapäisen masentuneisuuden rajaa voi olla toisinaan vaikeaa huomata, ja siksi hoitoon onkin tärkeää saada arviointia ja tukea ammattilaisilta.

Syitä masennuksen syntymiselle

Elämän eteen tuomat vastoinkäymiset, kuten seurustelusuhteen päättyminen tai läheisen kuolema. Koulukiusaaminen, opiskeluvaikeudet, sairaudet tai kohtuuttomat vaatimukset. Jos nuorella on monia mieltä painavia kokemuksia peräkkäin, riski masennukseen kasvaa.

O

I

Yleisimmät Mielenterveyden häiriöt

Mieliala-, ahdistuneisuus-, käytös- ja päihdehäiriöt. Usein nuorella ei ole vain yhtä häiriötä vaan kaksi tai useampi yhtä aikaa.

Masennus oireet

Toimintakyky heikkenee, elämän mielekkyys katoaa, syrjäytyminen, suhtautuu elämään välinpitämättömästi, ruokahalun muutokset, univaikeudet, ärtymys, tulevaisuus ahdistaa, arvottomuuden tunne, millään ei tunnu olevan väliä.

Masennuksesta toipumisen kannalta tärkeät asiat

Lähipiiri suhtautuu oikealla tavalla. (Ei turhaa hätistelyä, pakolla piristämistä tai vaatimuksia). Oikea tapa on esim. pitää yhteyttä, kuunnella ja auttaa arjen asioissa. Masennuksesta voi parantua ammattiavun, lääkehoidon, terapian ja läheisten tuella.

Ahdistuneisuushäiriö

Joskus ahdistus voi tuntua liialliselta ja arkea alkaa varjostaa pitkäaikainen ahdistuneisuus. Oireita voi olla mm. rintakipu, sydämentykytys, vatsakivut, lihaskivut, vapina ja hengenahdistus. Ihminen voi henkisesti pahoin ja kokee ahdistavia tunteita ja pelkoja. Pelko johtaa kierteeseen, jossa oireiden jännittäminen aiheuttaa uusia kohtauksia

Paniikkihäiriö

Ahdistuneisuushäiriö. Tavallinenkin tilanne voi aiheuttaa ahdistuneisuuskohtauksen. Ilman näkyvää syytä tullut yllättävä ja voimakas reaktio ja sitä seuraava pelko voi vaikuttaa järjenvastaisilta, mutta ovat todellisia. Lisäksi ahdistunut ihminen saattaa jumittua tarkkailemaan itseään ja alkaa ennalta pelätä mahdollisia paniikkikohtauksia.

Sosiaalisten tilanteiden pelko

Ahdistuneisuushäiriö. Normaalista jännittämisestä poikkeavaa vahvaa pelkoa olla kanssakäymisissä toisten ihmisten kanssa. Tälle pelolle ominaista on sen elämää rajoittava vaikutus, jonka seurauksena peloista kärsivä saattaa masentua.

Itsetuhoisuusköyttäytyminen

Masentunut voi kokea saavansa helpotusta esim. viiltelemällä itseään. Elämän tuntuessa merkityksettömältä hän saattaa toiminnallaan aiheuttaa itselleen vaaratilanteita esim. käyttäytymällä uhmakkaasti liikenteessä. Tälläiset teot ovat usein tiedostamattomia ja antavat lähiympäristölle syyn huolestua. Pahimmillaan itsetuhokäyttäytyminen ilmenee itsemurha-ajatuksena, sen yrityksinä ja toteutuksena.